България е против едностранни и широкомащабни икономически санкции срещу Русия

Сергей Станишев и Пламен Орешарски

© Анелия Николова

Сергей Станишев и Пламен ОрешарскиБългария е в групата страни от Европейския съюз, които са срещу едностранни и широкомащабни санкции срещу Русия и ще настоява евентуални икономически санкции да бъдат обвързани с компенсации. Това заяви пред български журналисти в Брюксел премиерът Пламен Орешарски, който пристигна за участие в Европейския съвет, предаде БТА. От своя страна лидерът на БСП Сергей Станишев призова за действия, които да не позволят превръщането на България в жертва на поредната голяма криза.


Песимист съм за възможността да се стигне до широкомащабни санкции", заяви премиерът. "Не казвам, че ще се противопоставим категорично, а по-скоро ще се опитаме да дебатираме в пакет санкции и компенсаторни механизми. Други държави от ЕС имат също резерви към налагане на широкомащабни санкции. Най-вероятно е България да се окаже в голяма група страни, които са срещу едностранни и широкомащабни акции. Убеден съм, че Европейският съвет ще намери балансирано и силно решение на предизвикателството с Крим, допълни Орешарски.


"Всички сме скептици относно пълни компенсации, но нали затова е разговорът", посочи премиерът по повод очакването засегнатите от евентуални санкции срещу Русия държави от ЕС да бъдат обезщетени. "Струва ми се, че всички не сме готови с оценка на въздействието (на санкциите) и не мисля, че ще вземем крайни решения по отношение на по-широки икономически санкции", обясни той.
Орешарски подчерта, че България не би подкрепила широкомащабни икономически санкции преди оценка на въздействието, тъй като страната би била сред най-сериозно засегнатите. "По-вероятно е да се дискутира списък на лица, които няма да могат да пътуват и евентуално замразяване на авоари на други лица", уточни той и допълни, че би подкрепил това, "макар че ще подчертаем факта, че по-нататъшното решение на въпроса около кризата в Украйна неизменно трябва да мине през политически и дипломатически диалог".


По неговите думи прекаленото разширяване на наказателния списък с руски граждани може да възпрепятства точно този диалог. Според премиера трябва да се тръгне от крайните цели, за да бъдат подбрани инструментите за тяхното постигане.


Председателят на БСП и на Партията на европейските социалисти (ПЕС) Сергей Станишев призова от своя страна да се избегне България да се превърне в жертва на поредната криза - голяма геополитическа игра между велики сили. Той направи този коментар преди началото на срещата на държавните и правителствените ръководители от европейската левица по повод събитията в Украйна.


"България е сред страните с много добре очертана и последователна позиция по цялата криза. В самия ЕС има цяла палитра от мнения", отбеляза Станишев. Той допълни, че страната има своите интереси и от икономически санкции би могла да изгуби изключително много - "нашата икономика, туризъм, българските граждани".


"Няма как да не отчитаме интересите на етническите българи в Украйна, първият приоритет на нашата държава трябва да бъде да ги подкрепи", заяви още Станишев. Той съобщи, че утре в София ще се срещне с председателя на Асоциацията на българите в Украйна, за да се чуе и техния глас.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK