ЕС вкара още 12 души в "черния списък" заради Украйна, но се въздържа от икономически санкции

Херман ван Ромпой и Жозе Мануел Барозу

© Reuters

Херман ван Ромпой и Жозе Мануел БарозуЕвропейският съюз не постигна съгласие за налагане на икономически санкции срещу Русия заради ситуацията в Украйна, само замрази активите и наложи забрана за пътуване на още 12 руснаци и украинци, предадоха световните агенции. С това броят на лицата, влизащи в списъка със санкции на ЕС във връзка с украинската криза, достига 33-ма души. Лидерите на ЕС предупредиха, че срещу Москва може да бъдат предприети допълнителни икономически мерки, ако ситуацията в Украйна се влоши.


Председателят на Европейския съвет Херман ван Ромпой заяви, че ЕС е решил да отмени планираната за юни среща на върха с Русия. "Отменихме следващата среща на върха Русия—ЕС, освен това странните членки отменят двустранните срещи", каза той.


Ван Ромпой обясни, че санкциите не са замислени като отмъщение, а имат за цел да спрат руските действия в Украйна."Ние виждаме, че сянката на санкциите вече оказва въздействие върху руския инвестиционен климат", каза той след първия ден на срещата на върха на ЕС в Брюксел. "Икономическите санкции все още са на дневен ред", обяви и председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу.
"Еврокомисията вече започна подготовка за възможни санкции в широк спектър от направления. Обсъждаме всички икономически направления. Засега не сме достигнали договореност за конкретни мерки от икономически характер по отношение на Русия", каза той. По думите на Барозу няма точно определен срок за съгласуване на подобни мерки.


С включването на още 12 души в списъка със санкционираните лица техният брой достигна 33. Според Ван Ромпой новите имена в списъка ще станат известни след публикуването им в Официалния вестник на ЕС. По думите му сред тях има руски служители от висок ранг.


Ван Ромпой заяви, че лидерите на ЕС са се споразумели да поискат от Европейската комисия да подготви оценка на възможното влияние от широки икономически санкции срещу Русия. ЕС също така може да изпрати наблюдателска мисия в Украйна, ако Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) не успее да изпрати своя мисия.


ЕС трябва да мисли за изхода от конфликта в Крим и да остави отворени всички канали за комуникация с Москва, призова държавните и правителствените ръководители председателят на Европейския парламент Мартин Шулц по време на срещата на върха в Брюксел.


Шулц определи Кримската криза като голяма заплаха за системата за сигурност, изградена в Европа, след Втората световна война."Границите в Европа вече са преначертани в резултат на външен натиск", каза той, и добави, че за пръв път след студената война, една държава е използвала сила, за да анексира част от друга.


Работа по енергийната независимост


По време на срещата си на върха лидерите на ЕС са поискали от Еврокомисията да разработи до юни план за действие за намаляване на енергийната зависимост на общността от Русия. В проектодекларация се казва, че "Европейският съвет възлага на Европейската комисия да извърши задълбочен анализ и да представи до юни всеобхватен план за намаляване на външната енергийна зависимост на ЕС и особено на най-силно енергийно зависимите държави".


В момента доставките от Русия покриват около 60% от нуждите на ЕС от нефт и газ. Това е втори подобен опит на ЕС за последните 10 години. Първият беше през 2006 г. след първата газова криза между Русия и Украйна.


Заплаха с икономически санкции


След първият ден на съвета германският канцлер Ангела Меркел заяви, че на Русия може да бъдат наложени икономически и търговски санкции в случай на по-нататъшно изостряне на украинската криза.


"Готови сме да пристъпим към трета фаза, ако ситуацията в Украйна се изостри още повече. Става въпрос за икономически санкции и ние поискахме Европейската комисия да свърши подготвителна работа за евентуални икономически санкции", каза тя късно снощи, но не уточни какво има предвид под по-нататъшно изостряне на ситуацията. Според неин сътрудник санкции ще бъдат наложени, ако руски войски навлязат в Източна Украйна.


По думите на Меркел евентуални санкции може да включват ограничения за продукти от Крим.


Френският президент Франсоа Оланд заяви, че сред 12-те нови имена, добавени към списъка на санкционираните от ЕС лица, има руснаци и кримчани. По думите му много от тях се припокриват с хората, на които САЩ наложиха подобни санкции.


Литовският президент Далия Грибаускайте заяви, че ЕС е съгласувал санкциите с тези на САЩ. "Вече е време да се прицелим към близкото обкръжение на (руския президент Владимир) Путин", каза тя.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (141)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 1913 Неутрално

  "Глобалното село" се съюзява срещу "селския хъшлак" Путин!

 2. 2 Профил на RED MAFIA
  RED MAFIA
  Рейтинг: 648 Весело

  Всичко е съгласувано и ще смажат крадливите милиционери
  http://acidcow.com/pics/20130612/obama_is_checking_youre_mail_20.jpg

  Когато стоиш достатъчно дълго до брега на реката и гледаш, ще видиш как пред теб по водата преминава трупът на врага ти
 3. 3 Профил на mar_x
  mar_x
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Очаква се Лавров да въведе реципрочни санкции за висши европейски бизнесмени, с което ще провали лятната им ваканция в Сибир.

 4. 4 Профил на kasko
  kasko
  Рейтинг: 756 Неутрално

  Това ако беше в Замбия или Чад , досега да ги бяха засипали с бомби....Ама тук не става и плашат гаргите с тези хилави санкции.

  Колективното вземане на решение налага споделяне на колективна отговорност.
 5. 5 Профил на Hoius
  Hoius
  Рейтинг: 433 Неутрално

  Естествено че реални икономически санкции няма да има! Икономиките на Русия и останалите държави в Европа са така преплетени, че каквито и да е санкции ще са в ущърб на всички, не само Русия! Така че каквото и да измислят, то ще е някакъв популизъм.

 6. 6 Профил на АБПФК
  АБПФК
  Рейтинг: 2197 Неутрално

  Така ще е. И Обама(мама) каза, че икономическите санкции няма да засегнат само Русия, а и световната икономика.

  ☭ "Если у вас начинается дрожь негодования при каждой несправедливости, то вы мой товарищ" ☭ — Эрнесто Че Гевара ✭ http://youtu.be/EC58ZjzejL0
 7. 7 Профил на gogo2011
  gogo2011
  Рейтинг: 488 Неутрално

  А пък сърбите колко бързо го отнесоха с едно ембарго...

 8. 8 Профил на dmtr
  dmtr
  Рейтинг: 381 Любопитно

  [quote#0:"Дневник"] Литовският президент Далия Грибаускайте заяви, че ЕС е съгласувал санкциите с тези на САЩ. "Вече е време да се прицелим към близкото обкръжение на (руския президент Владимир) Путин", каза тя.
  [/quote]


  В кой век живеят евробюрократи?

  те (близкото обкръжение) отдавна търгуват с Китай и Югоизточна Азия.

 9. 9 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1524 Неутрално

  Икономическите санцкии трябва да бъдат пазени за крайно решение , понеже ако бъдат наложени сега няма да има какво да плаши Русия , тя ще е в ъгъла и може да натвори всякакви тъпотии.
  Така хем инвеститорите ще бъдат държани далеч , хем Русия няма да смее да твори повече тъпотии

  15.02.1989 - 07.02.2018
 10. 10 Профил на АБПФК
  АБПФК
  Рейтинг: 2197 Весело

  Саннкциите ще навредят много на Русия, защото тя е една миниатюрна държавица.

  http://youtu.be/kIPfqi7UOew

  ☭ "Если у вас начинается дрожь негодования при каждой несправедливости, то вы мой товарищ" ☭ — Эрнесто Че Гевара ✭ http://youtu.be/EC58ZjzejL0
 11. 11 Профил на real_money
  real_money
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Русия има стратегически интерес в Крим. Европа и САЩ нямат. Така че анексирането вече е прието. Търговията, бизнеса и опасността от масова продажба на американски облигации са потенциалния асиметричен отговор на санкциите. Украйна е фалирала и не трябва на никого. Поздрави.

 12. 12 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1524 Неутрално

  [quote#5:"Любомир Иванчев"]Естествено че реални икономически санкции няма да има[/quote]

  Реални икономически санкции вече има , ама не са за хора с ПУЦ. Кажи кой инвеститор ще отиде да отвори завод в Русия след като не знае дали след 1 година няма да има нова анексия , последвана от икономическа война и национализация от страна на Русия на тоя завод.
  Тези санкции направиха Русия икономически несигурно място , а това е кошмара на всеки инвеститор

  15.02.1989 - 07.02.2018
 13. 13 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 2822 Неутрално

  Достатъчно е на първо време да позамразят касичките със "спестяванията" на 4-5 солташака и подставени лица на государя, и или той ще изпищи, ако парите са негови, или те ще го свалят, ако са техни.

  Интересно защо руските олигарси нямат доверие в собствената си банкова система и не си държат парите в ЧелябинСберБанк или в МинТоргСберКасса-Уляновск? Ясно е защо - защото който държи властта, той държи и контрола върху сметките.

  Така е и в Кения, и в Бурунди, и във всички останали африкански държави.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 14. 14 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1234 Неутрално

  "санкции ще бъдат наложени, ако руски войски навлязат в Източна Украйна" - Ако това стане, Путин може да посегне и на прибалтийските държави. Където има големи руски малцинства. Ще инициират някакви протести и ще поискат помощ от Русия....НАТО да се подготви за война?

 15. 15 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Един чудесен анализ във Форбес:
  http://www.forbes.com/sites/markadomanis/2014/03/17/regardless-of-us-and-eu-sanctions-russia-is-already-paying-a-huge-price-for-invading-crimea/
  и преведено на руски:
  http://inosmi.ru/russia/20140321/218809723.html

  С две думи - санкциите, наложени от САЩ и ЕС, не са толкова тежки. Но самото поведение на Русия нанася непоправими щети , тъй като доказва, че се е върнала към времето на СССР и там инвестициите са несигурни, договорите също. Само за няколко седмици Путин заличи градената 25 години представа, че Русия може да стане държава, която да спазва договорите.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 16. 16 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1524 Весело

  [quote#10:"АБПФКД"]защото тя е една миниатюрна държавица. [/quote]

  Което си е вярно - вярно си е Икономиката на Русия поставена до тази на ЕС и САЩ е като икономиката на България поставена до тази на Русия

  15.02.1989 - 07.02.2018
 17. 17 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1524 Неутрално

  [quote#14:"dobrich"]Путин може да посегне и на прибалтийските държави.[/quote]
  Не може - да посегне на тях е все едно да посегне на Аляска. А война със САЩ той не може да спечели. Пусин може да е луд , но не е тъп

  15.02.1989 - 07.02.2018
 18. 18 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Санкции не стават. Петрола и сега поскъпна с 5%, а Путин знае това.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 19. 19 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1234 Неутрално

  До коментар [#17] от "Karelson (Не съм платен ,мразя ви безплатно)":

  Хитлер също не е бил луд и тъп.....Макар че сега го изкарват такъв.

 20. 20 Профил на Птеродактиль Северномонгольский
  Птеродактиль Северномонгольский
  Рейтинг: 1111 Любопитно

  [quote#14:"dobrich"]Путин може да посегне и на прибалтийските държави.[/quote]
  Директен сблъсък с НАТО? Твърде много надценяваш джуджето. Той дори не смее да си помисли за нещо подобно. Източна Украйна е къде по-лесен и логичен вариант, но той се отказа от това - явно хапката Крим му преседна на гърлото и тепърва ще вижда голям зор с преглъщането.

 21. 21 Профил на АБПФК
  АБПФК
  Рейтинг: 2197 Весело

  [quote#6:"АБПФКД"]Обама(мама) каза, че икономическите санкции няма да засегнат само Русия, а и световната икономика[/quote]
  По повод минусите, чуйте го от устата на Обама:

  http://youtu.be/F--92Da6L0A

  ☭ "Если у вас начинается дрожь негодования при каждой несправедливости, то вы мой товарищ" ☭ — Эрнесто Че Гевара ✭ http://youtu.be/EC58ZjzejL0
 22. 22 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 2822 Неутрално

  [quote#10:"АБПФКД"]Саннкциите ще навредят много на Русия, защото тя е една миниатюрна държавица. [/quote]

  Никой не отрича, че Русия е огромна държава, тавариш, огромна, но БЕДНА и НЕРАЗВИТА: няма шосе, което да свързва двата и най-големи града - Москва и Петербург; на 100 километра извън Москва още не е дошъл 20 век, 19 век дори не е, а е някакво Средновековие, защото през 19 век Англия е била много по-развита като инфраструктура и организация на живота, отколкото е днес провинциална Русия...

  Къде отидоха хвалбите, че заРплатите в Росиу били в ПЪТИ, в КАГТЕГОРИИ, на СВЕТЛИННИ ГОДИНИ по-високи от българските? Кого лъжете? Мухите по стените.

  Знаеш ли колко е минималната заРплата в Русия? 5,024 рубли - няма и 100 евро. Това за държава, което заема 1/7 от земното кълбо и притежава половината му природни ресурси, знаеш ли какво е? ПОЗОР.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 23. 23 Профил на BiGman1
  BiGman1
  Рейтинг: 1659 Неутрално

  Много приказки, заплахи и закани...твърда ръка трябва...иначе Путин ще продължи да си разиграва коня...Но няма кой...ни Обама става...ни в Европа някой може да му се опре и той много добре го вижда...остава да чакаме до къде ще изнаглее...

 24. 24 Профил на Hoius
  Hoius
  Рейтинг: 433 Неутрално

  До коментар [#12] от "Karelson (Не съм платен ,мразя ви безплатно)":

  Това не са САНКЦИИ, а естествен резултат от промените в политическата среда. Разликата е от земята до небето. И този пример който даваш е безумен, защото каква анексия би могло да има и от страна на кого в Москва, Петербург или Сибир? Районите с най-силен принос за икономиката на Русия са си руски и не са заплашени директно от съседни страни. Единственото което може да навреди на руснаците е Западът да си ограничи вноса за Русия. Само че западните компании веднага ще писнат, защото пазарът там хич не е малък. Русия пък може да намали или спре износът на газ, само че при кожодерските цени на които го продава, хич не й е изгодно. Така че ситуацията е патова, откъдето и да го погледнеш. "Санкции" от типа "на едикой си му забраняваме да влиза в страната" са за пред наивниците.

 25. 25 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 2822 Неутрално

  [quote#6:"АБПФКД"]Така ще е. И Обама(мама) каза, че икономическите санкции няма да засегнат само Русия, а и световната икономика.[/quote]

  Що не пресметнеш каква миниатюрна част представлява Русия от световната икономика? С 2 трилиона БВП срещу 17 на ЕС, 16.5 на Щатите, 8.5 на Китай, 6 на Япония, 3.5 на Германия, по 2.5 на Франция и Великобритания? Кой ще се счупи, ако гърнето се удари в медника? А ако медникът се удари в гърнето?

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 26. 26 Профил на САРФОШ ГОШО
  САРФОШ ГОШО
  Рейтинг: 434 Любопитно

  Както се казва на ителектуален език - стиска ли им на газа...Щото след това става и друго - с техните камъни по техните глави !

 27. 27 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
  Pontif New Dnevnik SUCK
  Рейтинг: 1866 Неутрално

  До коментар [#15] от "Музар":

  Това не могат да разберат повечето от форумците. Никой не иска да унищожава Русия или да прецака народа там. Просто искат да ги изолират и направят без влияние. Най-страшното нещо за Русия е ЕС да намали енргийната си зависимост от тях. И това ще стане защото хората се поизплашиха вече. Германците колкото и да са зависими от Руска енергия, колкото и унизителни компромиси да са правили досега няма да си пожертват износа за САЩ и Китай заради Русия.
  Освен това поради дива дезинформация в България повечето хора отдават незаслужено голямо значение на държава която е суровинен източник. Русия не е високотехнологична икономика и затова се нуждае много повече от Запада отколкото обратното.

  California Über Alles
 28. 28 Профил на САРФОШ ГОШО
  САРФОШ ГОШО
  Рейтинг: 434 Весело

  До коментар [#25] от "Norman Granz":

  Ако беше така,както пишеш, отдавна да са видиали сметката на Русия...

 29. 29 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 2822 Неутрално

  [quote#28:"САРФОШ ГОШО"]Ако беше така,както пишеш...[/quote]

  Ами как е бе, другарю? Виж в твоите източници - Нова зора, Атака, Работническо дело от 70-те, и ме поправи.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 30. 30 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 854 Весело

  "ЕС вкара още 12 души в "черния списък" заради Украйна,..."

  -Колко време ли е нужно, за да включат всички руснаци в "черния списък"?

 31. 31 Профил на Maradona
  Maradona
  Рейтинг: 526 Весело

  Невероятни санкции ,браво на европейския съюз.Сега украинците могат да спят спокойно ,че ще си върнат Крим!

 32. 32 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1234 Неутрално

  [quote#25:"Norman Granz"]Що не пресметнеш каква миниатюрна част представлява Русия от световната икономика? [/quote]

  2% е Русия от световната икономика.

 33. 33 Профил на omgguesswhat
  omgguesswhat
  Рейтинг: 381 Весело

  Сега Пичлер е затаил дъх дали Щатите ще вдигнат забраната за износ на ирански петрол в ЕС и Япония. Щото $80 е жопа, а $70 - пълен крах. Да живей Мудиал 2018!

 34. 34
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 35. 35 Профил на heatseeker
  heatseeker
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Явно отмъщението ще бъде сервирано охладено. Както и очаквах, първо ще бъде намалена зависимостта на ЕС от руски енергоносители, сетне ще бъдат раздадени и икономическите шамари. Има логика, макар аз да бих предпочел сериозни санкции веднага.

  Свобода за Надежда Савченко!
 36. 36 Профил на omgguesswhat
  omgguesswhat
  Рейтинг: 381 Неутрално

  [quote#15:"Музар"]Путин заличи градената 25 години представа, че Русия може да стане държава[/quote]

  Не е виновен Путин, че Западът живее с илюзията, че след разпада на СССР вече Русия е нещо различно и нормално. Днес все повече хора разбират, че Москва е източикът на злото без значение дали начело са болшевишки, царски, авторитарни или олигархични режими. Колкото по-скоро уврат либералните европейски, а и американски глави, толкова по-скоро злобната империя ще бъде разчленена до държавно-правни субекти, годни за съжителство с останалия свят.

 37. 37 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 2980 Неутрално

  Санкции ще има, и двигателът им ще е Германия. Хубавото напоследък е че Меркел разбра две неща:

  1. С първобитна нация като руската не може да се действа само с мека сила и моркови. Трябва тояга. Тоягата респектира източноазиатците!

  2. Германия е лидерът, който трябва да поведе Европа към енергийна независимост. Само това ще прекърши енергийните мафиоти на изток, да им спрат потока от валюта, и да ги накарат да се борят за нея.

  Германия не е същата, ЕС не е същият, и САЩ не са същите след анексирането на Крим от фашисткият режим в Северна Азия.

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 38. 38 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 2822 Неутрално

  [quote#34:"АБПФКД"]Не смятам да отговарям на безумни твърдения.[/quote]

  Много лесно се измъквате по тъча това, червените тролове. Всяко от твърденията в постингите ми е проверено - и за заплатите, и за инфраструктурата, и за БВП, и за всичко останало.

  И така, колко е минималната заплата в Русия в момента? 99 евро.

  А в България - 173 евро.

  Къде хората са по-бедни? В Чикаго, разбира се...

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 39. 39 Профил на Майндърбайндър
  Майндърбайндър
  Рейтинг: 925 Любопитно

  Добре беше да се извадят стари географски карти,където да се види ясно,че Крим винаги е бил в рамките на украинската държава,но се оказа,че най-древната е от 1993г.

  СЛЕД ГЕРБ, ДЕЗИНФЕКЦИЯ НА ЦЯЛАТА ДЪРЖАВА.
 40. 40 Профил на rorikabc
  rorikabc
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Ето каква държава ще строи Путин в Крим.
  http://fishki.net/1215750-narisovannyj-remont-v-suzdale.html

  А парите на Русия в олигарсите които си държат парите в западни банки.

 41. 41 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Ха! Една полуконспиративна теория, изказана от руски политолог Станислав Белковский.

  Вероятно Пу държи секретна щатска информация, набавена от Сноудън. Това му е дало смелост и наглост да анексира Крим и да шантажира САЩ.

  http://gordonua.com/news/politics/Belkovskiy-Vozmozhno-dokumenty-Snoudena-pomogayut-seychas-Kremlyu-shantazhirovat-Zapad-14673.html

  Това е същият този Белковский, който публикува "Защо искам украинско гражданство"
  http://www.liveinternet.ru/users/gloryah/post317900316/

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 42. 42 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 2822 Неутрално

  [quote#40:"rorikabc"]Ето каква държава ще строи Путин в Крим.[/quote]

  Потьомкинская деревня. Е ето и въоръжените и сили:
  http://www.bbc.co.uk/news/world-europe-11511886

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 43. 43 Профил на rorikabc
  rorikabc
  Рейтинг: 488 Неутрално

  [quote#39:"Майндърбайндър"]

  Добре беше да се извадят стари географски карти,където да се види ясно,че Крим винаги е бил в рамките на украинската държава,но се оказа,че най-древната е от 1993г. [/quote]
  Ето
  "...Древнейшее население Фиры, которое появилось здесь ок. 3000 г. до н. э., было догреческим (демек, нема нищо общо с гърците). Присутствие влияния Минойского Крита было установлено при раскопках на Акротири, когда из-под 40-метрового слоя вулканического пепла откопали целое селение двух-трёх этажных домов, украшенных фресками, которые напоминают настенную живопись минойских дворцов.
  В этот период остров, должно быть, назывался Стронгила (Круглый) по причине своей формы, поскольку вулкан Санторин, который находился в центре острова и имел высоту 1,5 км, в то время ещё не начал своё разрушительное действие.
  Однако около полутора тысяч лет до н. э. (1500 до н. э. — 1645 до н. э. по разным оценкам) произошло событие, решительным образом изменившее как историю древнего мира, так и форму острова. Речь идёт о страшном (до 7 баллов по шкале извержений) извержении вулкана Санторин.
  В результате извержения кратер вулкана провалился и образовалась огромная кальдера (воронка), которая сразу же была заполнена морем. Площадь морской поверхности кальдеры достигает около 32 кв. миль, а глубина 300—400 м.[2]. От древней Стронгилы остался только видимый в настоящее время полумесяц с отвесной скалой более 300 м западной части и пологими пляжами восточной части..."

 44. 44 Профил на АБПФК
  АБПФК
  Рейтинг: 2197 Неутрално

  [quote#38:"Norman Granz"]Всяко от твърденията в постингите ми е проверено[/quote]
  Като е "проверено", поне давайте линкове към сериозни източници.

  ☭ "Если у вас начинается дрожь негодования при каждой несправедливости, то вы мой товарищ" ☭ — Эрнесто Че Гевара ✭ http://youtu.be/EC58ZjzejL0
 45. 45 Профил на magelan
  magelan
  Рейтинг: 829 Неутрално

  До коментар [#37] от "Realist":
  Отлчен коментар! Точно така е. Но малко го разбират. човек трябва да не живее в Бг за да го усети

 46. 46 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1524 Неутрално

  [quote#39:"Майндърбайндър"]Добре беше да се извадят стари географски карти,където да се види ясно,че Крим винаги е бил в рамките на украинската държава,но се оказа,че най-древната е от 1993г. [/quote]

  За последните 1000 години Кърджалийско е било повече време турско отколкото българско.

  15.02.1989 - 07.02.2018
 47. 47 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 2822 Неутрално

  [quote#44:"АБПФКД"]Като е "проверено", поне давайте линкове към сериозни източници.[/quote]

  Ако ти дам, ще се извиниш ли? Ето:
  http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_GDP_(nominal)

  Нали си грамотен - чети.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 48. 48 Профил на magelan
  magelan
  Рейтинг: 829 Неутрално

  До коментар [#22] от "Norman Granz":
  Така е и това не е само срамно но и много тъжно за обикновените руснаци но както се казва всеки народ си заслужава политиците.. Лошото е че ги държат в пълно информационно затъмнение а хунтата около Путин граби като дива и прахосва всичко.

 49. 49 Профил на rorikabc
  rorikabc
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Ето и още нещо

  Парадоксът е там, че в основата на "Гръцкият (византийският) проект" на Екатерина стои българин, съвременник на Паисий.
  През 2006 година гръцката общественост почете най-тържествено 200-годишнината от смъртта на Евгений Вулгарис (1716–1806), считан за централна фигура на гръцкото национално възраждане.
  Самият той се подписва като - Евгени Булгар.

 50. 50 Профил на АБПФК
  АБПФК
  Рейтинг: 2197 Неутрално

  До коментар [#38] от "Norman Granz":

  Шикаго не ме интересува! Бил съм два пъти там и съм разочарован.

  ☭ "Если у вас начинается дрожь негодования при каждой несправедливости, то вы мой товарищ" ☭ — Эрнесто Че Гевара ✭ http://youtu.be/EC58ZjzejL0
 51. 51 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 2822 Неутрално

  [quote#48:"magelan"]Така е и това не е само срамно но и много тъжно за обикновените руснаци ...[/quote]

  Тъжно е за прогледналата интелигенция, която се чуди как да си плюе на петите, особено сега, когато положението се затяга и Русия все повече заприличва на еднопартиен нацистки режим.

  За "обикновените руснаци" - ето това":
  http://vodka-store.com/en/vodka/293-kalashnikov-vodka-ak-47-bottle-.html

  Милитаризъм + алкохолизъм, какво повече му трябва на мужика?

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 52. 52 Профил на magelan
  magelan
  Рейтинг: 829 Неутрално

  До коментар [#51] от "Norman Granz":Недей така,не бъди жесток. Има много свестни хора в Русия. Но така са смачкани,и финансово и емоционално. По-интелигентните осъзнават положението но механизмът за подтискане е докаран до такава висота и жестокост че просто ти съсипват живота на момента. Такова нещо е трудно да бъде обяснено на хора които не са го преживяли. Драмата в тая държава е пълна. За това са като отвързани в чужбина. А че много пият... е така

 53. 53 Профил на АБПФК
  АБПФК
  Рейтинг: 2197 Неутрално

  Фак ЕС(Нуделман)!

  ☭ "Если у вас начинается дрожь негодования при каждой несправедливости, то вы мой товарищ" ☭ — Эрнесто Че Гевара ✭ http://youtu.be/EC58ZjzejL0
 54. 54 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1234 Неутрално

  До коментар [#44] от "АБПФКД":

  Руски сайт:
  http://www.rf-agency.ru/acn/stat_ru

 55. 55 Профил на acd30520326
  acd30520326
  Рейтинг: 594 Неутрално

  Срещу диктатори демократични мерки не вървят! Диктаторът путлер ще продължи да сее зло и колкото по-рано е спрян, толкова по-добре!

  "Ти какво пожертва, за да има и утре България?" ИЛИЯ МИНЕВ
 56. 56 Профил на k.walther
  k.walther
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#23] от "BGman1":

  Неможем да се сърдим на Обама. Според мен постъпва правилно , като се държи по сдържано. Има три проблема , решението на които не става без съдействието на Путин: 1. Войната в Сирия, 2. Ядрената система на Иран. 3. Северна Корея и непредвидимият им Диктатор. Затова не се решават да бъдат по твърди .

 57. 57 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1592 Неутрално

  Гледайте най-важното - стратегията за енергийна независимост. Там е заровено кучето.

  подпис
 58. 58 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1234 Неутрално

  До коментар [#49] от "rorikabc":

  Не е българин, това са вестникарски писания на чалга историци.....Това е все едно да твърдим, че украинския премиер Турчинов е турчин, Стамболов и Стамболийски също, всички с фамилията Арнаудов - албанци....

 59. 59 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1592 Неутрално

  До коментар [#56] от "k.walther":
  "Има три проблема , решението на които не става без съдействието на Путин: 1. Войната в Сирия, 2. Ядрената система на Иран. 3. Северна Корея и непредвидимият им Диктатор. Затова не се решават да бъдат по твърди ."

  1. Войната в Сирия не е толкова важна на фона на Украйна.
  2. Ядрен Иран става най-опасен като вижда как Украйна след като си предава ядрените оръжия след това е изоставена.
  3. Северна Корея оградена с противоракетна отбрана е като кротко агънце.

  подпис
 60. 60 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1592 Гневно

  До коментар [#54] от "dobrich":
  "Руски сайт"

  Престани да ни пробутваш руски партенки! Тровил съм се тях 30 години. Руските сайтове са клоаки. Сам се въргаляй в тях.

  подпис
 61. 61 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1234 Неутрално

  [quote#48:"magelan"] за обикновените руснаци [/quote]

  За масата руски граждани най важни са няколко неща - картошка, гармошка, ватенка, ботуши и разбира се водка. Разбира се сега нещата са осъвременени, но манталитета слабо се променя. Имат някаква средна класа, 15-20%, останалата част живеят само с илюзиите, че са "велики"....

 62. 62 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1234 Любопитно

  [quote#60:"Иван К"]руски партенки! [/quote]

  В какъв смисъл - лъжа ли е написаното в този сайт?

 63. 63 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1592 Неутрално

  До коментар [#62] от "dobrich":
  "В какъв смисъл - лъжа ли е написаното в този сайт? "

  Интересувам се само от опозиционни руски сайтове. Опозиционни доколкото още не са ги спрели. Всичко останало е казано в единствената правителствена телевизия - защо да го търся разпръснато.

  подпис
 64. 64 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1234 Весело

  До коментар [#63] от "Иван К":

  Че този проправителствен сайт ли е? Ти прочете ли съдържанието му?

 65. 65 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1936 Неутрално

  [quote#31:"goluemsam"]Невероятни санкции ,браво на европейския съюз.[/quote]

  Решенията се приемат със съгласието на всички държави, затова са такива. Така ще е, докато марионетките на Путлер участват във вземането им... Орешарски какво каза още при пристигането си в Брюксел, а? "България няма да подкрепи мащабни санкции срещу Русия, бла-бла-бла", не че ние разчети имаме де, ама що пък да не е така.

  Дори и дублирането на списъка на Обама играе в полза на Раша. Всичките тези дрънканици на Шулц, Оланд и сие са само предизборен ПР, с поведението си те на практика подкрепят действията на Путин.
  Бе, ЕС не успя дори и едни наблюдатели да вкара в Крим, какво изобщо да коментираме.

 66. 66 Профил на Майндърбайндър
  Майндърбайндър
  Рейтинг: 925 Неутрално

  [quote#46:"Karelson (Не съм платен ,мразя ви безплатно)"]За последните 1000 години Кърджалийско е било повече време турско отколкото българско[/quote]
  Няма място за сравнение.България има над 13 века история,докато историята на Украйна като самостоятелна държава(1917-1921) и (1991-до днес),може да се напише на рекламна брошура.

  СЛЕД ГЕРБ, ДЕЗИНФЕКЦИЯ НА ЦЯЛАТА ДЪРЖАВА.
 67. 67 Профил на rorikabc
  rorikabc
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Ето и карта

  http://forum.tisitova.com/download/file.php?id=4543&sid=8d042b72e44c10907d5d8d81e1f0a32f&mode=view

  Това е карта преди 1700 г.
  черно море е сарматско.
  На по-късни карти след 1700 г. , за северното причерноморие пише Малка Тартария. По-после става Малка татария.Златната Орда е тартарска.
  Сигурно московитите доброволно са се присъединили към Тартария.
  "Киевската рус" е основана от чичото на Аспарух.Някои предполагат че "рус"идва от името на финските търговци.
  Така че московитите са си присвоили , името рус.

 68. 68 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1341 Весело

  [quote#21:"АБПФКД"]По повод минусите, чуйте го от устата на Обама:
  [/quote]

  Братчед, нашите десни и на Обама биха набичили една камара минуси, но понеже той по тази причина не смее да влезе във форума - ти го отнасяш, вместо него.

  /не се чете/
 69. 69 Профил на трафоПОСТ
  трафоПОСТ
  Рейтинг: 427 Неутрално

  До коментар [#9] от "Karelson (Не съм платен ,мразя ви безплатно)":

  Така е, цивилизования свят не бърза с тоягата, но ограничени умствено и ментално кагебисти го разбират като слабост.

  Все пак, подобен подход е за предпочитане. Тя и боата не извжда телето наведнъж а много бавно.

 70. 70 Профил на rorikabc
  rorikabc
  Рейтинг: 488 Неутрално

  [quote#66:"Майндърбайндър"]Няма място за сравнение.България има над 13 века история,докато историята на Украйна като самостоятелна държава(1917-1921) и (1991-до днес),може да се напише на рекламна брошура. [/quote]

  Казват че Крим и Украйна е място на руските класици.
  Казват че сега там са рускоговорящи.
  Руснаците не могат да си четата класиците , защото половината от думите в произведенията им са старобългарски.
  Ха да си извадят оригиналите на произведениятаи да видят на какъв език са написани.

 71. 71 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1936 Любопитно

  [quote#9:"Karelson (Не съм платен ,мразя ви безплатно)"]ако бъдат наложени сега няма да има какво да плаши Русия , тя ще е в ъгъла и може да натвори всякакви тъпотии[/quote]

  аха... а сега какво твори казваш?

 72. 72 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Шубето е голям страх..

 73. 73 Профил на Майндърбайндър
  Майндърбайндър
  Рейтинг: 925 Весело

  До коментар [#70] от "rorikabc":

  За целите на "Скрабъл",ползвам речник на чуждите думи в българския език с 917 страници, формат А4. Ха да си махнем чуждите думи,да видим на какъв език говорим!

  СЛЕД ГЕРБ, ДЕЗИНФЕКЦИЯ НА ЦЯЛАТА ДЪРЖАВА.
 74. 74 Профил на Ментор
  Ментор
  Рейтинг: 761 Неутрално

  изготвянето на някакви черни списъци е смехотворна "мярка". Необходимо е пълно ембарго, отпадане на всякакви визови облекчения, както и прекратяване на разни съвместни начинания.

 75. 75 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1343 Неутрално

  "Границите в Европа вече са преначертани в резултат на външен натиск"
  Аз мисля, че това изречение е новината. А то казва - ЕС признава анексията. Честито!
  Простият Путин спечели първа точка от плана. Предстоящите две са на дневен ред.

 76. 76 Профил на mr. wonderworld.
  mr. wonderworld.
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Европейският съвет възлага на Европейската комисия да извърши задълбочен анализ и да представи до юни всеобхватен план за намаляване на външната енергийна зависимост на ЕС и особено на най-силно енергийно зависимите държави".

  Towa e разковничето,но ще отнеме време!
  Последствията за Путин ще бъдат тежки!

  In my Wonderworld each sleeping vision is so real.
 77. 77 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1936 Любопитно

  Е това са санкции, дечица:
  "Международните платежни системи Visa и MasterCard без каквито и да било предупреждения престанаха да предоставят услуги по провеждането на платежни операции за клиентите на ОАО "АБ "Руссия"."

  Сещаме ли се това как ще се хареса на всички дистанционно работещи руснаци, които по принцип не са от феновете на Путлер, а?

 78. 78 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1936 Любопитно

  [quote#75:"ДОБИ ВЕЛКОВ"]Аз мисля, че това изречение е новината.[/quote]

  аха... каза ШУЛЦ. Аз какво приказвам? От вчера се надпреварват с Оланд, работата е ясна.

 79. 79 Профил на Майндърбайндър
  Майндърбайндър
  Рейтинг: 925 Любопитно

  Местните "ястреби" да обявят,какви ограничения биха приели в личен план,вследствие на крупни икономически санкции.

  СЛЕД ГЕРБ, ДЕЗИНФЕКЦИЯ НА ЦЯЛАТА ДЪРЖАВА.
 80. 80 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1343 Неутрално

  До коментар [#76] от "mr.wonderworld.":


  [quote#76:"mr.wonderworld."]Towa e разковничето,но ще отнеме време!
  Последствията за Путин ще бъдат тежки![/quote]
  Ние ще минем леко. Като начало ни трябва друга рафинерия и други газови връзки. Не е много - работа за 5 лева...

  6о процента е сериозно. Много.

 81. 81 Профил на Wilhelmina
  Wilhelmina
  Рейтинг: 968 Неутрално

  До коментар [#75] от "ДОБИ ВЕЛКОВ":


  [quote#75:"ДОБИ ВЕЛКОВ"]Предстоящите две са на дневен ред.[/quote]
  Кои са те?

 82. 82
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 83. 83 Профил на rorikabc
  rorikabc
  Рейтинг: 488 Неутрално

  [quote#73:"Майндърбайндър"]Ха да си махнем чуждите думи,да видим на какъв език говорим! [/quote]

  Става въпрос за класици. Не за думи от техническата революция на 20-ти век. На съвременните карти за почвите в света има думата"чернозем" Сигурно е руска?
  И последно.
  Баба Ванга предсказа за България.
  ще се откъсне една малка част от тялото и . Н а чело на държавата ще застане руса жена. От тогава ще настъпи възхода на България.

  Това да ви прилича на днешните събития?

 84. 84 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 541 Неутрално

  "ЕС вкара още 12 души в "черния списък" заради Украйна, но се въздържа от икономически санкции"

  Разума надделя. Това е добре за нас.

 85. 85
  ****

  Мненията на потребителя Кентавър бяха изтрити поради системно и целенасочено нарушаване на <a href="http://www.economedia.bg/forum/">правилата за форумите</a>.

 86. 86 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 1983 Неутрално

  Българският парламент отказа да излезе с позиция по повод анексията на Крим, заради зависимостта на всички парламентарни партии от корупционните схеми на Кремъл. И управляващи и опозиция участват в ограбването на българските данъкоплатци чрез проекта „Южен поток”, по същата схема по която бяха откраднати 2 млрд. лв. в гьола Белене. През „Южен поток” ще бъдат източени 4 млрд. .лв. от бюджета и енергетиката в полза на консорциум от частни интереси. Всички тези източени пари ще бъдат платени от нас чрез сметките и повишените цени.

  Българският национален интерес е спиране на корупцията и ограбването на енергетиката. Той изисква силна обща европейска политика, която да гарантира евтин газ за българските домакинства и фирми. Само единна Европа може да се противопостави на енергийния и политически рекет, който застрашава сигурността на целия Черноморски регион.
  Настояваме парламентарната опозиция да изясни отношението си към „Южен поток” и да изясни съмненията, породени от противоречието между изявления на власт и в опозиция, между публични позиции и гласуване в ОС-Варна.

 87. 87 Профил на simo87
  simo87
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#38] от "Norman Granz":

  Извърташ яко нещата. Защо гледаш само минималната заплата? Та в Германия дори няма минимална заплата!
  Извод за икономическото благосъстояние и стандарт на живот може да направиш от това каква е средната работна заплата.
  Ето данни относно чистата месечна работна заплата в някои страни:

  http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_in_Europe_by_monthly_average_wage

  А ето и заплатите, спрямо паритета на покупателната способност, тоест какво реално можеш да си купиш в страната си:

  http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_average_wage

  Ето ти и малко статистика относно туризма и къде са в него "бедните руснаци":

  http://en.wikipedia.org/wiki/World_Tourism_rankings

  Нелепо е да сравняваш стандарта на живот у нас с този в Русия, защото в последните години сравнението става все по-трагикомично в наш ущърб.

 88. 88 Профил на Wilhelmina
  Wilhelmina
  Рейтинг: 968 Неутрално

  До коментар [#83] от "rorikabc":


  [quote#83:"rorikabc"]Начело на държавата ще застане руса жена.[/quote]
  Коя е тя?

 89. 89 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 1983 Неутрално

  Радан Кънев: На днешното извънредно заседание на ИС на РБ основна тема беше липсата на позиция на българския парламент по кримската криза. Даваме извънредна пресконференция заедно с нашия екип от външнополитическия съвет, икономическият и енергийният съвет към РБ. Тук са Димитър Бечев от външнополитическия съвет, Трайчо Трайков – лидер на икономическия съвет и Мартин Димитров от икономическия съвет към блока. Аз ще маркирам позицията на РБ. На първо място в липсата на позиция на България няма липса на русофилство или русофобство. Има корупция, има мафиофилство. Липсата на позиция се дължи на желанието на всички политически сили в днешния парламент да участват в корупционни схеми, свързани с „Южен поток”.

 90. 90 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Това, което е добре за България, трябва да бъде добре и за Европейския съюз е новият режим, в който трябва за заработи външната ни политика.

 91. 91 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 1983 Неутрално

  Димитър Бечев: Ние от РБ виждаме мотивация, защо беше взето решение и от ГЕРБ и от БСП и ДПС, да се отложи декларацията. Защото тези партии са навързани, те имат общ интерес въпреки всичките си „боричкания” в парламента, а тяхната обща пресечна точка, която диктува снишаване пред Русия се нарича „Южен поток”. Именно този проект ги обединява заедно и диктува преливането на техните интереси, ако ми позволите образно да се изразя те са скачени като тръбите на „Южен поток”, те са заварени една към друга тези парламентарно представени партии, защото както ще видите - техните бизнес кръгове всички са намесени в този проект.

 92. 92 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 1043 Неутрално

  "...ЕС предупредиха, че срещу Москва може да бъдат предприети допълнителни икономически мерки, ако ситуацията в Украйна се влоши..."
  Няма "ако", тя, ситуацията в Украйна, ще се влоши. И колкото повече санкционират "коня", толкова повече ще страда "магарето". А то горкото с дълги уши да слушка, но с малко мозък - все не попада на добър стопанин. Като дойдат до положението на нашата родна, българска каручка, ще се осетят, но тогава и магарешки си топки няма да имат.

 93. 93 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 1983 Неутрално

  Трайчо Трайков: В сегашната ситуация смятаме, че най-разумно е да бъде прекратена работата по „Южен поток” най-малкото докато стане ясна позицията, която ЕС ще заеме и към Русия, и към енергийното сътрудничество с Русия в бъдеще. В тази връзка приветстваме и поддържаме искането заявено и от колегите от ГЕРБ за незабавно връщане на парите в капитала на „Южен поток” в България, които са от средствата, взети назаем от БЕХ, обратно – тези 200 млн. лв. Освен това очакваме изясняване на позицията на ГЕРБ по проекта „Южен поток” дали това означава отклоняване от сегашната им твърда подкрепа на проекта.

 94. 94 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1936 Неутрално

  [quote#89:"Ще върнем България в Европа"]в липсата на позиция на България няма липса на русофилство или русофобство. Има корупция, има мафиофилство.[/quote]

  ми това е, кратко и ясно

 95. 95 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 1983 Неутрално

  Мартин Димитров: Нашата оценка е, че правителството саботира диверсификацията и саботира опита на европейския съюз да изгради алтернативи. Виждате, че няма алтернативни газови доставки и трасета неслучайно. Това се саботира от сегашното правителство. То не иска да ги има и прави всичко възможно да ги няма. В тази връзка България вече е направила своя избор. Ние можем да бъдем само част от обща европейска енергийна политика, която да доведе до по-ниски цени на газа за България, което ще означава по-евтино парно, по-ниски сметки и по-добри и конкурентни цени за българския бизнес. Всяко друго поведение на българската държава е в ущърб на данъкоплатците и на гражданите, които плащат своите сметки всеки месец.
  Граждани от РБ заведохме дело в САС за достъп до информация на документите, които касаят „Южен поток”. Министерство на икономиката заяви, че не разполага с такива документи, забележете, на две открити заседания. И решението на съда след нашето настояване е гл. сек. На министерство на икономиката на 14 април да се яви пред САС и да отговори къде са документите. Защото „Южен поток” има една тайна, скрита страна. Ние дори не знаем какво е договорено. Давам ви само един пример – вчера министърът на икономиката отрече да са давани 200 млн.лв., а ние знаем, че са дадени в проектната компания. Докато няма прозрачност в българската енергетика, докато не се отговори редом на тези въпроси за нас само се засилват представите, че това е поредната схема за източване на българския бюджет и подобно на „Белене” ще изчезнат едни пари, а резултати няма да има.

 96. 96 Профил на beerzebub
  beerzebub
  Рейтинг: 381 Неутрално

  [quote#15:"Музар"]Един чудесен анализ във Форбес:
  http://www.forbes.com/sites/markadomanis/2014/03/17/regardless-of-us-and-eu-sanctions-russia-is-already-paying-a-huge-price-for-invading-crimea/

  ... Но самото поведение на Русия нанася непоправими щети , тъй като доказва, че се е върнала към времето на СССР и там инвестициите са несигурни, договорите също.[/quote]

  Русия е по-добре в момента не благодарение Запада, а защото си стъпи на краката. При това голяма роля в това има именно Путин. Дори наблюдавайки протестите (и по-точно отразяването им в пресата) и новото правителство в Украйна, чиято антируска реторика е определено е подкрепена от Запада, може да се твърди, че Русия се изправя на крака въпреки него.
  А това, че бизнесът щял да се отдръпне от нея са бабини деветини. Приказки за лека нощ. Ако наистина нещата стояха така, то щяхме да видим истински санкции. Парите обаче са си пари...

 97. 97 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 541 Любопитно

  До коментар [#95] от "Ще върнем България в Европа":
  "Мартин Димитров: Нашата оценка е, че правителството саботира диверсификацията и саботира опита на европейския съюз да изгради алтернативи. Виждате, че няма алтернативни газови доставки и трасета неслучайно. Това се саботира от сегашното правителство. То не иска да ги има и прави всичко възможно да ги няма. "

  С такива опашати лъжи става ясно защо РБ има подкрепа клоняща към екзистенц-минимума

 98. 98 Профил на Chavo64
  Chavo64
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Путин направи най доброто за Европа. Убеди я най накрая, че е опасно да се залага на Рус като икономически партньор ( за въглеводородите ми е думата). Просто ще стане бавно и полека, но безотказно. Иначе само луди инвеститори ще се насочат към Рус, а това вече е страшно. Западните инвестиции са единствения начин, някакви високи технологии да стигнат до Рус. Остава им ФСБ и ГРУ пак да се специализират в кражба на технологии, но и това не върши работо, при липса на мощности и специалисти за внедряване.

  chavo64
 99. 99 Профил на Майндърбайндър
  Майндърбайндър
  Рейтинг: 925 Любопитно

  До коментар [#83] от "rorikabc":
  [quote#83:"rorikabc"] Н а чело на държавата ще застане руса жена. От тогава ще настъпи възхода на България. [/quote]
  Руса или изрусена? Да не е Мая Манолова?

  СЛЕД ГЕРБ, ДЕЗИНФЕКЦИЯ НА ЦЯЛАТА ДЪРЖАВА.
 100. 100 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 854 Неутрално

  До коментар [#60] от "Иван К":


  [quote#60:"Иван К"]Тровил съм се тях 30 години. Руските сайтове са клоаки.[/quote]

  Е, ако ми посочиш 30-годишен сайт, шапка ти свалям! Натраво изби рибата!

  Да разлая троловете!!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK