Еврокомисар ще разследва спрените британски заеми за румънски и български студенти

През ноември 2013 г. британските власти взеха решение за временно спиране на заемите за издръжка за студенти от страни членки на ЕС

© Reuters

През ноември 2013 г. британските власти взеха решение за временно спиране на заемите за издръжка за студенти от страни членки на ЕСЕврокомисарят по образованието, културата, многоезичието и младежта Андрула Василиу е съобщила, че ще започне официално разследване на решението на Лондон за временно спиране на заемите за издръжка за румънски и български студенти. Тя е обявила в това в отговор на въпрос, отправен от румънския евродепутат Ренате Вебер, съобщи агенция "Медиафакс", цитирана от БТА.


Василиу уточнява, че нейните служби са установили в първата фаза, че приетата в края на миналата година мярка не нарушава правата на гражданите, а е "временна и административна (мярка) с цел да отговори на тревогите от рязко нарастване на броя на молбите за заеми за издръжка".


В отговора до Вебер еврокомисарят е посочила, че вследствие на подадената от евродепутата информация и "редица оплаквания, получени в комисията" се е появило съмнение за начина, по който британските власти са се заели с този въпрос в разумни срокове.
Василиу уточнява, че при това положение е било взето решение да започне официално разследване и ще бъдат поискани допълнителни обяснения от британските власти за ситуацията.


Ренате Вебер е адресирала писмото си освен до Андрула Василиу и до комисарите Вивиан Рединг (правосъдие) и Ласло Андор (по заетостта). Отделно румънското външно министерство също е сезирало Европейската комисия по проблема.


През ноември 2013 г. британските власти взеха решение за временно спиране на заемите за издръжка за студенти от страни членки на ЕС, за да проверят на легитимността им заради регистрирани злоупотреби. Лондон обяви, че иска да провери основанията на тези молби, след като броят им се бил увеличил рязко.


Мярката е валидна за студенти от Румъния и България, които учат във всички форми на висше образование във Великобритания, частно и държавно, както и за студенти от други страни от ЕС, които учат в частни колежи. Макар че ставаше дума за временна мярка, спирането на заемите се проточи и затова румънският евродепутат Ренате Вебер предприе стъпки за изясняване на проблема.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK