Еврокомисар ще разследва спрените британски заеми за румънски и български студенти

През ноември 2013 г. британските власти взеха решение за временно спиране на заемите за издръжка за студенти от страни членки на ЕС

© Reuters

През ноември 2013 г. британските власти взеха решение за временно спиране на заемите за издръжка за студенти от страни членки на ЕСЕврокомисарят по образованието, културата, многоезичието и младежта Андрула Василиу е съобщила, че ще започне официално разследване на решението на Лондон за временно спиране на заемите за издръжка за румънски и български студенти. Тя е обявила в това в отговор на въпрос, отправен от румънския евродепутат Ренате Вебер, съобщи агенция "Медиафакс", цитирана от БТА.


Василиу уточнява, че нейните служби са установили в първата фаза, че приетата в края на миналата година мярка не нарушава правата на гражданите, а е "временна и административна (мярка) с цел да отговори на тревогите от рязко нарастване на броя на молбите за заеми за издръжка".


В отговора до Вебер еврокомисарят е посочила, че вследствие на подадената от евродепутата информация и "редица оплаквания, получени в комисията" се е появило съмнение за начина, по който британските власти са се заели с този въпрос в разумни срокове.
Василиу уточнява, че при това положение е било взето решение да започне официално разследване и ще бъдат поискани допълнителни обяснения от британските власти за ситуацията.


Ренате Вебер е адресирала писмото си освен до Андрула Василиу и до комисарите Вивиан Рединг (правосъдие) и Ласло Андор (по заетостта). Отделно румънското външно министерство също е сезирало Европейската комисия по проблема.


През ноември 2013 г. британските власти взеха решение за временно спиране на заемите за издръжка за студенти от страни членки на ЕС, за да проверят на легитимността им заради регистрирани злоупотреби. Лондон обяви, че иска да провери основанията на тези молби, след като броят им се бил увеличил рязко.


Мярката е валидна за студенти от Румъния и България, които учат във всички форми на висше образование във Великобритания, частно и държавно, както и за студенти от други страни от ЕС, които учат в частни колежи. Макар че ставаше дума за временна мярка, спирането на заемите се проточи и затова румънският евродепутат Ренате Вебер предприе стъпки за изясняване на проблема.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (38)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1281 Неутрално

  Обстоятелствата са специфични,заемите навярно няма да се спрат, но силно ще се ограничи достъпа до тях.

 2. 2 Профил на Realistka
  Realistka
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Вероятно заемите силно ще се ограничат за шмекери!

  The best way out is always through Robert Frost
 3. 3 Профил на sa6
  sa6
  Рейтинг: 772 Неутрално

  Имам познати, които вече пострадаха от ВЕЛИКОбритански шовинизъм. Дори чалмарите и бантустанците са по-тачени там от нас.

  Евроатлантида
 4. 4 Профил на ariel28
  ariel28
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Като е имало злоупотреби, значи са виновни английските чиновници. Да ги разследват за корупция и некадърност, защо ще спират заемите? Просто тъп предлог, за да ни дискриминират.

  'Let light surround you' Dream Theater
 5. 5 Профил на Realistka
  Realistka
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#3] от "sa6":
  [quote#3:"sa6"]Имам познати, които вече пострадаха от ВЕЛИКОбритански шовинизъм. Дори чалмарите и бантустанците са по-тачени там от нас. [/quote]
  А защо твоите приятели не се върнат да учат в България?! Ние имаме 51 (петдесет и един) университети...Предполагам, че сме първи по брой университети на глава от населението. Съвсем друг е въпросът, че в класацията на университетите нямаме даже един български университет, който да е в първата стотачка. Но няма да издребняваме.

  The best way out is always through Robert Frost
 6. 6 Профил на le_bigmac
  le_bigmac
  Рейтинг: 340 Неутрално

  До коментар [#5] от "Realistka":

  Може би защото не ние правим класацията

 7. 7 Профил на pezar
  pezar
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#5] от "Realistka":
  #Съвсем друг е въпросът#

  Точно там е въпросът.

 8. 8 Профил на basilicum
  basilicum
  Рейтинг: 521 Неутрално

  жалкото е, че пак трябваше румънски депутат да се заеме с този казус. какви сме политически мижитурки само, не е истина!

  гледах интервюто на Плевню в ББС в Хард Толк. тая го засипва с остри въпроси, от онази торба с едностранната критика, той едвам успява хилейки се като мърда да свърже някакъв смислен, но в никакъв случай твърд отговор.

 9. 9 Профил на s1lv3r
  s1lv3r
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#5] от "Realistka":

  А като имаме 51 университета всичките са на уникално ниво, а след това започваш работа от шеф нагоре нали ?! Оценки, които се пишат по симпатия, подкупи, ниско качество на преподаване, липса на контакти с бизнеса от конкретната специалност, минимален шанс за реализация и такси, които в някой от университетите са толкова високи, че принуждават много студенти да изберат алтернатива в чужбина, където всичко, от което студента има нужда е налице... По-добре мразен в началото в чужбина, заради националността си, но доказан професионалист и уважаван след време заради качествата си, от колкото магазинер в някой мол или работник във верига за бързо хранене!

 10. 10 Профил на sa6
  sa6
  Рейтинг: 772 Неутрално

  До коментар [#5] от "Realistka":

  Всеки си избира къде иска да учи, в случая обсъждаме двойните стандарти вътре в ЕС. Печалното е че хора от страни извън ЕС на моменти имат повече права от нас, а за това няма друго обяснение освен антипатия.

  Евроатлантида
 11. 11 Профил на ace
  ace
  Рейтинг: 422 Неутрално

  Това е враждебна мярка, представена като принципна. Трябва ясно да укажем това, но не и да си го връщаме на "англичаните". Те очевидно се задъхват от неканени гости. Налага се да ги разберем.

 12. 12 Профил на Realistka
  Realistka
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#9] от "s1lv3r":
  [quote#9:"s1lv3r"]По-добре мразен в началото в чужбина, заради националността си, но доказан професионалист и уважаван след време заради качествата си, от колкото магазинер в някой мол или работник във верига за бързо хранене!
  [/quote]
  Въпросът ми беше реторичен и виждам, че е събрал много минуси! И правилно.
  Точно така! Важно е не броят на университетите, а качеството на обучението. Абсолютно споделям мнението ти.
  The best way out is always through Robert Frost
 13. 13 Профил на dgidgo
  dgidgo
  Рейтинг: 470 Неутрално

  защо спряха заемите само за българи и румънци , а за останалите граждани на ЕС не , ние втора ръка ли сме , това е ярка дискриминация и това във великобритания трябва да спре моментално , да си правят референдума и да излизат от ЕС британците

 14. 14 Профил на dgidgo
  dgidgo
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#9] от "s1lv3r":след това запо4ваш работа само в сънищата си с фамилия димитров , петров и така нататък , великобритания е кастово общество за да станеш нотариус например , баща ти и тои трябва да е някои в тази област , от 7 години съм в УК

 15. 15 Профил на Realistka
  Realistka
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#10] от "sa6":
  [quote#10:"sa6"]Печалното е че хора от страни извън ЕС на моменти имат повече права от нас, а за това няма друго обяснение освен антипатия. [/quote]
  Когато отиваш в един чуждо дом трябва да се съобразяваш с реда създаден от домакините.
  Предполагам, че англичаните изпитват чувство на вина спрямо граждани на страни, които навремето са били колонии на Великобританската империа. Това може да бъде една от причините.
  Другата причина може да се дължи на това, че цигани от България и Румания отидоха в Англия и създадоха лош имидж за българите. Англичаните не са длъжни да разбират кой е автентичен българин и кой циганин. Те съдят по паспорта. Аз също не бих желала да живея със цигани, които в мнозинството си (не всички, разбира се, но в мнозинството си) са нечистоплътни, занимават се с кражби и раждане на деца от най-ранна възраст...не желая такива съседи!

  The best way out is always through Robert Frost
 16. 16 Профил на dgidgo
  dgidgo
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#11] от "ace":като се задъхват , референдум и излизане от ЕС , след това 3 милиона поляци , българи , румънци , унгарци , испанци , французи , италианци напускат лондон , британците , които са взели ипотеки остават масово без квартиранти , спират плащанията към банките ,имотния балон се спуква и положението става битер испания

 17. 17 Профил на Realistka
  Realistka
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#14] от "dgidgo":

  Ти имаш избор - можеш да живееш в Англия, можеш да се върнеш в България.
  Ти предпочиташ да живееш в чужбина, вместо в България.
  Добре. Това е твое право.
  Но Англия няма да промени своя начин на устройство само за да се харесва на такива като теб.

  The best way out is always through Robert Frost
 18. 18 Профил на dgidgo
  dgidgo
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#15] от "Realistka":ти си много объркан 4овек , по добре не се опитваи да мислиш

 19. 19 Профил на Realistka
  Realistka
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#18] от "dgidgo":

  Аз предпочитам да мисля със собствената си глава. Затова и рядко чета, това което пишеш.
  Ти живееш в Англия и се оплакваш от англичаните. По цял ден!
  Върни се в България. Имаш избор.

  The best way out is always through Robert Frost
 20. 20 Профил на dgidgo
  dgidgo
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#17] от "Realistka": и веригите магазини от германия , австрия , франция , УК и техните банки имат избор , но се заселиха траино в държавата ми , тук става въпрос за лисабонски договор свободно движение на капитали , стоки , услуги и хора подписан и ратифициран от БРИТАНСКИЯ ПАРЛАМЕНТ

 21. 21 Профил на dgidgo
  dgidgo
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#19] от "Realistka": аз какво ще правя е мои ли4ен избор , докато УК докато са 4лен на ЕС трябва да спазват както законите , така и морала

 22. 22 Профил на Realistka
  Realistka
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#21] от "dgidgo":

  Ако толкова работеше, колкото хленчеше щеше да си значително по-добре!

  The best way out is always through Robert Frost
 23. 23 Профил на dgidgo
  dgidgo
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#22] от "Realistka":не обръщаи разговора на ли4на основа глупаво е , британците ако бяха приели еврото както ирландия досега да бяха фалирали , спасява ги , 4е пе4атат паунди като луди и затова си обезциниха валутата с 30% през последните 6 години , аз пари имам много , тук говорим за явна фискриминация и еврокомисията трябва да обърне сериозно внимание

 24. 24 Профил на dgidgo
  dgidgo
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#22] от "Realistka":британците се опитаха да настъпят и поляците , но техните политици бързо ги поставиха на мястото им

 25. 25 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1217 Неутрално

  [quote#13:"dgidgo"]защо спряха заемите само за българи и румънци , а за останалите граждани на ЕС не , ние втора ръка ли сме [/quote]

  Епа за британеца си тъмен балкански субект.

  Иначе грижата е съвсем друга - http://www.theguardian.com/education/2014/mar/21/student-loans-unpaid-debt-problem-universities-adrian-bailey

  На студентите в Англия са им направили либерален пиниз : държавата дигнала таксите тройно на 9.000 лири годишно да не се охарчва за субсидии че не е по либералному - http://www.theguardian.com/education/2014/mar/21/student-loans-unpaid-debt-problem-universities-adrian-bailey
  За сметка на туй дигнали сумата на евтини кредити за студенти. Ама студентите не са балами и вече 45 % от кредитите не се връщат. Едва ли е заради българи и румънци, щото не вервам 45 % от всички студенти да са такива.

  Иначе има още да гонят САЩ. Там лошите студентски кредити удариха 150 милярда.

 26. 26 Профил на dgidgo
  dgidgo
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#15] от "Realistka":не желаела такива съседи , знаеш ли колко си дале4е от истината , кварталите на лондон , баркинг , леитън , ист хям , леитънстоун , ултахамстоу , много са поне още 20 да не ги изброявам прили4ат пове4е на беирут , бомбаи , ислямабад от колкото на европа , тя тръгнала за съседи да ми говори , като не си била никога там и като не си наясно си мъл4и

 27. 27 Профил на dgidgo
  dgidgo
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#25] от "dosetliv":на прав път си

 28. 28 Профил на ace
  ace
  Рейтинг: 422 Весело

  До коментар [#16] от "dgidgo":

  Ами да се изпокараме тогава и да потънем в тежка и дълга обида.

 29. 29 Профил на dgidgo
  dgidgo
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#28] от "ace":няма нужда от каране , казвам ти какво ще стане , ако камерън направи референдум и британците излезнат от ЕС , това е все едно сега маи месец , финал за шампионска лига 4елси - баерн и джон тери си забива ефектен автогол в 90 минута при резултат 1.1

 30. 30 Профил на s1lv3r
  s1lv3r
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#14] от "dgidgo":

  Ами затова съм си избрал държава, която е по-толерантна към чужденци... Друг е въпроса, че с диплома от Англия можеш да работиш в цяла Европа, дори цял свят Нека не мислим типично по български, че възможностите свършват с табелата за изход от града или държавата... Трябва да сме благодарни, че през 21.век можем да се наречем граждани на света и няма нещо, което да спира нашите опити за професионална реализация... Като не става в Англия продължаваш напред, все пак да не забравяме, че английският е универсалния език на света, което е голям плюс !

 31. 31 Профил на dgidgo
  dgidgo
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#30] от "s1lv3r":коя държава си избрал

 32. 32 Профил на s1lv3r
  s1lv3r
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#31] от "dgidgo":

  Германия, но има ли значение това? В крайна сметка има доста други държави, където европейците се посрещат доста радушно, а много други в Европа уважават личностите и не ги интересува от къде идваш

 33. 33 Профил на dgidgo
  dgidgo
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#32] от "s1lv3r":германия , скандинавието , белгия , холандия със сигурност не са благоразположени към нас българите , америка , канада , донякъде испания няма дискриминациони проблеми към българите , но тук не става въпрос само за българите , тук става въпрос за цялата европеиска политика , трябва да се заложи на две неща за да успее европеиския проект , да станем съединени европеиски щати с общ европеиски паспорт и второ ЕС да не приема ислямски държави в състава си ,, или турция да остане извън ЕС

 34. 34 Профил на s1lv3r
  s1lv3r
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#33] от "dgidgo":

  Ок. няма да те убеждавам в нещо, което наблюдавам от първа ръка Като слагаш цели държави под общ знаменател, не се чуди защо е подобно мнението и за нас Стереотипите трябва да се забравят, за да има толерантност...

 35. 35 Профил на dgidgo
  dgidgo
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#34] от "s1lv3r":аз живях в германия от 1991 до 1993 в мюнхен и тогава намирах работа супер лесно , живях в белгия от 2000 до 2006 с две малки прекъсвания , и от 2006 до 2007 в швеция , през 1994 и 1995 в америка и канада , така , 4е много добре знам къде ни дискриминират и къде не , дори в УК има по малка дискриминация от колкото в германия

 36. 36 Профил на s1lv3r
  s1lv3r
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#35] от "dgidgo":
  Твое мнение, уважавам го Но не съм съгласен... Мюнхен е доста консервативен град... Въпреки че аз също съм бил дискриминиран, получавам в 90% от случаите равен шанс във всичко и съм благодарен за това... Успехи на теб, където и да си

 37. 37 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1851 Неутрално

  Това със заемите си е дискриминация...

  Предразсъдъците са за ограничените.
 38. 38 Профил на iniesta
  iniesta
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#14] от "dgidgo":

  И в България е така- Кастово..

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK