Кипър е изправен пред опасност от турцизиране според президента Анастасиадис

Никос Анастасиадис

© Reuters

Никос АнастасиадисПрезидентът на Република Кипър Никос Анастасиадис предупреди, че страната е изправена пред опасност от турцизиране на окупираните територии на острова, съобщи вестник "Та неа", цитиран от БТА.


Определяйки като неприемливо и крайно опасно сегашното статукво в Кипър, държавният глава казал, че дълг и национална необходимост е възможно най-скоро да се сложи край на тази неприемлива ситуация на етнически разделения остров.


Кипърският президент изразил тези свои тревоги в реч на възпоменателно тържество в памет на герой от освободителната борба на организацията ЕОКА, подкрепяща обединението на острова.
Никос Анастасиадис изказал също опасения, че демографският баланс на Кипър се нарушава и че опасно се отдалечава възможността този баланс да бъде възстановен.


Президентът се спрял и на усилията, които сега се полагат за разрешаване на кипърския проблем, като изтъкнал, че всички кипърци се застъпват за повторно обединение на острова и за гарантиране на човешките им права.


Севернокипърската турска република е призната само от Турция. Основното население в нея са кипърските турци, но през последните години управляващите в северната част на острова водят политика за по-лесно предоставяне на гражданство, от което се възползват много граждани на Турция. Част от самите кипърски турци изразяват опасения, че скоро ще бъдат асимилирани от Турция и непрестанно увеличаващия се брой на турски граждани.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK