Срещата на върха ЕС - САЩ ще се фокусира върху трансатлантическите отношения и Украйна

Херман ван Ромпой (вдясно) и Жозе Мауел Барозу (вляво) бяха на посещение в Белия дом през ноември 2011 г.

© Ройтерс

Херман ван Ромпой (вдясно) и Жозе Мауел Барозу (вляво) бяха на посещение в Белия дом през ноември 2011 г.Европейският съюз и Съединените американски щати ще проведат среща на високо равнище днес в Брюксел. На срещата с президента на САЩ Барак Обама ЕС ще бъде представен от Херман ван Ромпой, председател на Европейския съвет, и от Жозе Мануел Барозу, председател на Европейската комисия.


Съветът ЕС - САЩ ще обсъди темата за Украйна, но акцент ще бъдат и множеството въпроси от областта на двустранното сътрудничество - търговия, енергетика, борба с тероризма, киберсигурност, неразпространението на ядрено оръжие, дейността на Американската агенция за национална сигурност (NSA), трансатлантическото търговско и инвестиционно партньорство. В навечерието на заседанието беше съобщено, че сред темите от дневния ред ще бъде въпросът за отпадането на американските визи за всички граждани на ЕС.


През 2011 г. 11 милиона американци са посетили ЕС, а 12 милиона европейци са пътували до САЩ. Все още не всички държави от ЕС са обхванати от безвизов режим със САЩ - за пет държави (България, Румъния, Полша, Кипър и Хърватия) не е налице визова реципрочност. ЕС е решен да повдигне въпроса, а президентът на Обама вече изрази подкрепа за проекта за разширяването на програмата за премахване на визите, посочва Европейският съвет.
Разширяването на равностойното отношение към всички граждани на ЕС е основна стъпка за укрепване на трансатлантическото партньорство, в подкрепа на бизнеса и връзките между хората, и допълва трансатлантическото търговско и инвестиционно партньорство, се добавя в съобщение на съвета.


По повод Украйна се отбелязва, че според лидерите на ЕС Русия е нарушила суверенитета на държавата, както и международното право. Допълва се, че ЕС и САЩ са предприели сходни мерки срещу това поведение на Москва.


Отбелязва се необходимостта от възстановяването на взаимното доверие след разкритията за американските шпионски програми. Отчита се, че европейците са загубили доверие и то може да бъде възвърнато с прилагането на програми за защита на личните данни. Допълва се, че в областта на управлението на интернет е необходимо постигането на равновесие между обезпечаването на сигурността и защитата на основните права, сред които и правото на личен живот.


"Срещата на върха ЕС - САЩ заема централно място в нашите външни отношения. Ние споделяме едно уникално и незаменимо стратегическо партньорство и сътрудничество на практика по всеки въпрос от значение за нас. В момент, когато принципите на международната сигурност и дипломатическа ангажираност са оспорени в Европа и света, сътрудничеството между Европейския съюз и Съединените щати е от критично значение", Ван Ромпой преди срещата.


"Имаме отличен повод да направим равносметка на нашите взаимоотношения, да начертаем пътя напред и да подчертаем силните страни на трансатлантическите отношения", подчерта от своя страна и Барозу.


По думите му съвместните усилия на ЕС и САЩ са необходимо макар и недостатъчно условие за справяне с глобалните предизвикателства от икономика през изменението на климата до енергийна сигурност и борбата срещу тероризма.


"Срещата на върха ще подчертае значителния принос, който прави стратегическото партньорство между ЕС и САЩ за трансатлантическия и световния мир и просперитет, и ще предостави възможност за подкрепа и насърчаване на нашите преговори за трансатлантическата търговия и инвестиционно партньорство", каза още председателят на еврокомисията преди срещата.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (28)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1257 Любопитно

  По повод Украйна се отбелязва, че Русия е нарушила суверенитета на държавата, както и международното право. Допълва се, че ЕС и САЩ са предприели СХОДНИ мерки срещу това поведение на Москва.

  Това е някакъв журналистически лапсус!
  Ако Русия е била арогантна и престъпно е нарушила суверинитета на една държава, как така ЕС и САЩ са предприели СХОДНИ (арогантни и престъпни) мерки спрямо Москва????

 2. 2 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Дано на САЩ и им стане ясно какви ги набърботиха.

  Дано и ЕС да се еманципира спрямо САЩ.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 3. 3 Профил на kasko
  kasko
  Рейтинг: 724 Любопитно

  Яааа , Полша е най - проамериканска, а все още е на визов режим с щатите.

  Колективното вземане на решение налага споделяне на колективна отговорност.
 4. 4
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 5. 5 Профил на baxter
  baxter
  Рейтинг: 660 Неутрално

  "Разширяването на равностойното отношение към всички граждани на ЕС е основна стъпка за укрепване на трансатлантическото партньорство, в подкрепа на бизнеса и връзките между хората, и допълва трансатлантическото търговско и инвестиционно партньорство, се добавя в съобщение на Съвета."

  Равностойно отношение към всички граждани на ЕС, аз бих добавила и вътре в ЕС. Това е нещото, което особено много ни касае.

 6. 6 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3515 Неутрално

  БВП на Русия - са. 2 трилиона щ.д.
  БВП на ЕС - са. 17 трилиона щ.д.
  БВП на САЩ - са. 16.5 трилиона щ.д.
  Експортна структура на Русия - ...
  Експортна структура на ЕС - ...
  Експортна структура на САЩ - ...
  Е, нема как мерките да са СХОДНИ.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 7. 7 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 1281 Неутрално

  [quote#1:"Дедо Либен"]Ако Русия е била арогантна и престъпно е нарушила суверинитета на една държава, как така ЕС и САЩ са предприели СХОДНИ (арогантни и престъпни) мерки спрямо Москва?[/quote]
  Аз го разбрах така:че предприетите действия на ЕС и САЩ са сходни.Така лапсус няма.Но може и да греша.

 8. 8 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  А визите за българи и румънци - кучета ги яли. Като и самите българи и румънци.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 9. 9 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 714 Неутрално

  [quote#6:"Norman Granz"]БВП на Русия - са. 2 трилиона щ.д.
  БВП на ЕС - са. 17 трилиона щ.д.
  БВП на САЩ - са. 16.5 трилиона щ.д. [/quote]

  А за чугуните дето им се привижда братска дружба Китай-Русия:
  Външна търговия на Китай (внос+износ) с:
  ЕС само 567.2 милиарда $
  САЩ само 446.7 милиарда $
  Русия ЦЕЛИ 79 200 000 000 $ ХАХАХАХАХАХ

  The best way to predict the future is to invent it.
 10. 10 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3515 Неутрално

  [quote#9:"Бензинколонка с ракети"]А за чугуните дето им се привижда братска дружба Китай-Русия...[/quote]

  Би ли ме подсетил какво може да предложи Русия на Китай, освен газ и територия?

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 11. 11 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 714 Неутрално

  [quote#10:"Norman Granz"]Би ли ме подсетил какво може да предложи Русия на Китай, освен газ и територия?[/quote]

  Може би петрол? Вчера един другар ме уведоми че СА се пренасочвали към Китай. Не може да вдене, че това е в ущърб на матушка. А на руснаците сега тепърва предстои да преговарят с китайци, които пределно добре виждат международната изолация на Русия, в която тя сама се вкарва. И потриват доволно ръчички

  The best way to predict the future is to invent it.
 12. 12 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 714 Неутрално

  Забравих - в събота е Денят, в който Русия се отказва от долара. Ден, които ще бъде записан с позлатени букви в историята на Империята!

  The best way to predict the future is to invent it.
 13. 13 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2706 Неутрално

  През 2011 г. 11 милиона американци са посетили ЕС
  ____________
  Това добре, ама от рашките толкова посещават само Балканите !
  Едните ядат и пият като невиждани а другите стискат джобовете и гледат умно а иначе са като хобити не пътуват много и ЕС им е основната дестинация, в над 100 страни избягват да ходят от съображения за сигурност защо народната любов трудно ги приема.

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 14. 14 Профил на meh
  meh
  Рейтинг: 1598 Неутрално

  [quote#10:"Norman Granz"]Би ли ме подсетил какво може да предложи Русия на Китай, освен газ и територия?[/quote]

  Не забравяй третата основна суровина - mail order brides.

 15. 15 Профил на Мафията си има държава
  Мафията си има държава
  Рейтинг: 551 Неутрално

  ...Русия е нарушила суверенитета на държавата, както и международното право...

  Висша форма на трансатлантическо лицемерие и двойни стандарти. Добре им го каза Назарбаев вчера в Хага - всички говорят за нарушение на международното право, а то в последните години се нарушава системно. Нима се съблюдаваше международното право като бомбардираха Югославия, като признаха Косово, когато нападаха Либия, когато навлязоха в Ирак? Международното право, за което така пищят сега, тия същите отдавна го замениха с правото на по-силния...

 16. 16 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2800 Неутрално

  До коментар [#9] от "Бензинколонка с ракети":
  До коментар [#6] от "Norman Granz":
  Икономистите нямат дума за политика - с бакалски сметки не се стига далече. Пример: Стокообмена на Третия Райх с Имперска Япония също е бил смешно малък относно търговията им с Британия и Франция или дори със Сталинския СССР ... ама то това не е за бакалски глави.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 17. 17
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 18. 18 Профил на Put in, put out
  Put in, put out
  Рейтинг: 341 Весело

  До коментар [#16] от "dark'star":

  Добре е. Вече започнахте да сравнявате матушка с третия райх. Още мъничко и ще си признаете.

 19. 19 Профил на Вишински
  Вишински
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Защо ли не мога да се отърва от усещането, че Обама и ЕС споменават Украйна само от кумова срама...

 20. 20 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 714 Неутрално

  До коментар [#16] от "dark'star":

  Каза ли нещо или се изкашля? Ако аз съм бакалин, ти си чирак

  The best way to predict the future is to invent it.
 21. 21 Профил на 42
  42
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Кога България ще сложи визи за САЩ и Канада ? И без това от там само терористи идват.

  След комунистите най-много мразя антикомунистите!
 22. 22 Профил на Cherrie
  Cherrie
  Рейтинг: 1040 Неутрално

  [quote#20:"Бензинколонка с ракети"]Каза ли нещо или се изкашля? Ако аз съм бакалин, ти си чирак [/quote]
  Кочко, знаем,че си бакалин, но не е нужно постоянно да го демонстрираш.

  Всеки път,в който отговоря на Norman Granz и Hawaii постовете ми се изтриват светкавично,дори да е късно следобяд,доста често и през почивните дни. Изводи? :D
 23. 23 Профил на The Shadow
  The Shadow
  Рейтинг: 1644 Весело

  До коментар [#6] от "Norman Granz":

  Кефи ме как са ти нацъкали минуси на това, все едно те ще променят очевидните факти и цифри.

  “In a world of 7 billion people, we, 500 million Europeans, will have to stick together, or European prosperity and values will both go down the drain” A.Merkel
 24. 24 Профил на starpoint
  starpoint
  Рейтинг: 442 Неутрално

  ММмда, лошо... много лошо за Европа

  щом са приели сащ за партньор..с мятай за какво става реч...
  само косо ако се погледне политиката на сащ и отношението и към партньорите и веднага се разбира кака им удрят нож в гърбът - запазена марка просто!
  та и тук в ЕС просто не знаят какво ги чака за гърбът им...
  те и с иран бяха добри партнйори
  с Либия въобще.
  с Сирия също имаха отношения..
  с Япония пък пеше обратното пъво ножът в гърбът
  после: "о извинявай ти си ми приятел" чакай да те лекувам..
  ама обаче ще си плащаш за системите със 100% лихви..
  и накрая сащ сами виждат че най добре е всички те им партньори да са на системи.. така той (сащ) се чувства силен и господар на всички..
  демократично, либерално и необезпокояващо
  на всички правата и свободите - робство!

 25. 25 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3515 Неутрално

  [quote#18:"mmanchev"]Добре е. Вече започнахте да сравнявате матушка с третия райх. [/quote]

  За подобно сравнение един руски професор изгърмя вече, ама тия разчитат на това, че живеят в демокрация...

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 26. 26 Профил на Rozalina
  Rozalina
  Рейтинг: 551 Неутрално

  [quote#6:"Norman Granz"]БВП на Русия - са. 2 трилиона щ.д.
  БВП на ЕС - са. 17 трилиона щ.д.
  БВП на САЩ - са. 16.5 трилиона щ.д. [/quote]

  И аз това го повтарям от много време - просто са жалко смешни "братята славяни" - или по шопски казано - ем шуто, ем боде!

  Socialism is the philosophy of failure, the creed of ignorance and the gospel of envy.
 27. 27 Профил на Alex Kurtev
  Alex Kurtev
  Рейтинг: 388 Весело

  Дневник, посоките ли бъркате или просто не знаете кой е ван Ромпой и кой Барозу?

 28. 28 Профил на Rozalina
  Rozalina
  Рейтинг: 551 Неутрално

  [quote#16:"dark'star"]Икономистите нямат дума за политика[/quote]
  Може би нямат думата в третия и четвъртия свят.
  Но икономиката винаги си казва последна думата и Путя ще го изпита като табаско на разсъмване.

  Socialism is the philosophy of failure, the creed of ignorance and the gospel of envy.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK