Заради корупцията Европарламентът призова да се преосмисли финансирането на България

Препоръката няма задължителен характер.

© Reuters

Препоръката няма задължителен характер.Европейският парламент прие текст, който съдържа призив към Европейската комисия да възприеме решителна позиция спрямо България и сериозно да разгледа въпроса дали в страната е възможно използването на европейските средства съгласно правилата, съобщи БНР.


Европарламентът изразява дълбока загриженост от липсата на напредък по мониторинговия механизъм, продължаващото силно разпространение на корупцията и наблюдаваното в страната принципно затруднение за разпределяне на отговорности и коригиране на грешки.


"Това е първото ясно свързване от европейска институция на механизма за мониторинг и европейските фондове, коментира "Капитал Daily", който вчера писа за готвената препоръка. Изданието припомня, че досега двете не бяха свързвани, като способността на България да усвоява средства не беше поставяна под въпрос, въпреки продължаващите песимистични доклади на Еврокомисията. 
Текстът, който няма задължителен характер, беше внесен от евродепутата от ЕНП Маркус Пийпър  и подкрепен от мнозинството в пленарната зала. Предложението на българския евродепутат Ивайло Калфин за отпадането на параграфа не беше прието, уточнява БНР.


Препоръките са част от доклад, с които се одобряват разходите, направени от Европейската комисия през 2012-а година. 


България и Румъния са единствените две държави, споменати по този начин в доклада, като точката за румънците е със заглавие "бавен прогрес в Румъния".

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK