Италия намалява заплатите на посланиците си заради обществено недоволство

Федерика Могерини

© Reuters

Федерика МогериниМинистерството на външните работи на Италия ще съкрати със 108 милиона евро разходите си през следващите три години, се посочва в разпространен днес доклад на министъра Федерика Могерини пред смесената комисия по външната политика на двете парламентарни камари, предаде БТА.


"Тези мерки ще засегнат и икономическите условия за работа на дипломатическия персонал в чужбина и по този начин ние отговаряме на ширещата се чувствителност по тази тема", уточнява министърът на външните работи.


Това означава, че ръководството на външното министерство е принудено да реагира на растящото недоволство от привилегиите и много високите възнаграждения, които получават италианските дипломати в чужбина.
Официални данни е практически невъзможно да се получат, заяви икономистът професор Роберто Пероти от университета "Бокони" в Милано, който ръководи работната група по държавните разходи към секретариата на премиера Матео Ренци.


Той е успял да се сдобие с частична информация за възнагражденията на италианските посланици в чужбина, благодарение на отзивчиви ръководни служители във външното ведомство, които предпочели да запазят анонимност. Професор Пероти е съпоставил тази информация със свободното достъпните в интернет пълни данни за заплатите на посланиците на Германия, като е обобщил резултатите само за трите най-скъпи столици на всеки континент, както и за представителите в ООН, работещи в Ню Йорк и в Женева.


Оказва се, че италианските посланици получават средно 2.5 пъти по-високо месечно възнаграждение от германските си колеги, като тази разлика нараства на близо 3 пъти в Европа и в Северна Америка. Ръководителите на дипломатическите мисии на Италия са възнаградени по двойна таблица - под формата на месечна издръжка плюс работната заплата, докато тези на Германия се задоволяват само с месечната заплата.


Най-високоплатеният италиански посланик е в Токио, където получава 27 028 евро на месец, от които 21 643 евро издръжка и 5385 евро заплата. Неговият германски колега в същата столица получава 10 018 евро месечна заплата. Следващите фрапантни разлики са в Москва (26 998 евро срещу 10 018), Вашингтон (24 606 срещу 9495) и Лондон (21 789 срещу 8449).


Според публикация в електронното издание "Уолстрийт Италия" ръководителят на италианската мисия в ООН в Женева не само получава близо 2.5 пъти повече от германския си колега (19 757 евро срещу 8449), но и живее във вила с 12 бани, чийто месечен наем е 22 000 евро.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK