Хиляди румънци отново протестираха срещу шистовия газ

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Коментари (51)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на sa6
  sa6
  Рейтинг: 974 Неутрално

  " Този метод, разрешен в САЩ, предвиждащ инжектиране в земята на вода"

  Този метод вече е забранен във някои щати в САЩ, в някои предстои забрана или е обявен мораториум - Дневник, не пишете на изуст!!!

  Евроатлантида
 2. 2 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 1026 Весело

  Браво на Румънците!

  Трябва всички да ги подкрепим, защото добива на шистов газ в Румъния може да засегне и България!

 3. 3 Профил на Лимонетко
  Лимонетко
  Рейтинг: 627 Разстроено

  Пълно инфо затъмнение за тая отчаяна борба на местните жители да спасят природата си!
  Между другото, ентусиазмът им се дължи на забраната на шистовия газ в България !!!

 4. 4 Профил на Ivan Penev
  Ivan Penev
  Рейтинг: 233 Неутрално

  "След като се бореше срещу шистовия газ, когато беше в опозиция, премиерът социалдемократ Виктор Понта стана ревностен привърженик на този източник на енергия."

  Хаха. И отменил собствения си мораториум. Пич) Видял е светлото бъдеще човекът. Дали в това класическо проглеждане не му е помогнало сем. Рокфелер?)

 5. 5 Профил на magnas
  magnas
  Рейтинг: 1062 Неутрално

  Прекалено малко знаем , за да имам мнение за щетите . Това , което виждам са емоции и геополитики . Няма информации .
  И автомобилите замърсяват яко природата - трябва ли да ги забраним ? Добиването на злато безопасно ли е ? Знаете ли какви химии се използват за извличането на медта ?
  Стана модно да се плашат хората - преди години бяха нитратите в зеленчуците , после консервантите , сега трансмазнините и шистовия газ ... Държавите имат нужда от население живеещо в страх - така оправдават съществуването си !

 6. 6 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1385 Неутрално

  Румънското правителство дa се вслушa в глaса нa хората, a не зaдкулисно дa кaни Шеврон.

 7. 7 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 1026 Весело

  "Компанията "Шеврон", която получи разрешения за проучвания в Североизточна и Югоизточна Румъния, отхвърля обвиненията на противниците на шистовия газ и уверява, че спазва екологичните норми."

  Ето примери, как точно Шеврон "спазва" екологичните норми:

  1. Шеврон е осъдена в Еквадор за 8.6 милиарда американски долара
  http://www.bbc.co.uk/news/world-latin-america-12460333

  2. Ричмънд Калифорния САЩ - обвинение за 304 инцидента с 5500 тона опасни материали.
  http://www.umich.edu/~snre492/sherman.html

  3. През 2003 г. щата New Hampshire съди Шеврон и други компании, забележете за замърсяване на източниците на вода.
  http://en.wikipedia.org/wiki/Chevron_Corporation

 8. 8 Профил на Лимонетко
  Лимонетко
  Рейтинг: 627 Неутрално

  До коментар [#5] от "magnas":

  Методите за извличане чрез хидравлично разбиване на породите създават опасност от а) миниземетресения и б) химическо замърсяване на подпочвените води поради химикалите, които се добавят към водните струи.
  Автомобилите замърсяват, но електромобилите са твърде скъпи, защо ли? А всякакви видове алтернативни двигатели се бааааааавят. Добивът на цветни метали е унищожил доста места вкл. в България, а за капак ние изнасяме златото си за Канада. Срещу нищо в замяна - никакво обещание за отмяна на канадските или щатски визи.

 9. 9 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 1026 Весело

  [quote#5:"magnas"]Прекалено малко знаем , за да имам мнение за щетите . Това , което виждам са емоции и геополитики . Няма информации . [/quote]Това е защото САМ не търсите.

  Информацията ви е под носа в огромни количества.
  В горният ляв ъгъл на статията има препратки към ТРИ статии по темата.

  Първата статия, в която съм дал много ДАННИ и ДОКАЗАТЕЛСТВА като коментари, е :

  Румънски неправителствени организации протестират срещу добива на шистов газ.
  http://www.dnevnik.bg/sviat/2014/04/06/2276131_rumunski_nepravitelstveni_organizacii_protestirat/

 10. 10 Профил на Kostadinov
  Kostadinov
  Рейтинг: 458 Гневно

  Сега Шеврон-ите ще използват обстановката в Украйна и темата за газовата зависимост, за да настъпят в още по-агресивно в Европа. Имат поддръжката на американските емисари и на разните там масонски и др. общности....

  А ние след 10г. ще пием газ и ще ядем тиня от нефтените кладенци

 11. 11 Профил на hinhril
  hinhril
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#5] от "magnas":

  "Стана модно да се плашат хората - преди години бяха нитратите в зеленчуците , после консервантите , сега трансмазнините и шистовия газ ... "

  Така ги представяш нещата все едно няма проблем с тея работи. Да не би да имаме намеление вместо увеличение на раковите заболявания? Да не би да има заслабване на населението вместо повсеместно дебелеене още от ранна детска възраст? Малко знае за щетите този, който не иска да знае.

 12. 12 Профил на Лимонетко
  Лимонетко
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Да не забравяме, че около 1997 - 2001 ни ухажваха и от Монсанто. После отидоха в Румъния, а сега са в Сърбия.
  Госпожа Монсанто (Дочка Манева) обаче още е в ДСБ!

 13. 13 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 1026 Весело

  [quote#5:"magnas"]Прекалено малко знаем , за да имам мнение за щетите . Това , което виждам са емоции и геополитики . Няма информации . [/quote]Специално за вас, едно изследване направено от комисия в Конгреса на САЩ. В него са изброени поименно над 700 химикала, 30-40 от които отровни и опасни, използвани при направата на смеси за хидравлично разбиване на шистови скали.

  UNITED STATES HOUSE OF REPRESENTATIVES
  COMMITTEE ON ENERGY AND COMMERCE
  MINORITY STAFF
  APRIL 2011

  CHEMICALS USED IN HYDRAULIC FRACTURING

  http://democrats.energycommerce.house.gov/sites/default/files/documents/Hydraulic-Fracturing-Chemicals-2011-4-18.pdf

 14. 14 Профил на kolcho_slepetza
  kolcho_slepetza
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#9] от "BlueWater":

  не говори глупости. Еквадор бяха осъдени с решение на съда в края на миналата година. В съда беше представена видеозапис на американския адвокат на еквадорското правителство как организира рекет на компанията като насърчава лъжесвидетелства.
  А това с забраните и мораториумите по целия свят - просто никой вече ни ви вярва - Китай започна добив, в САЩ докато Вие плашите хората тук вече трета година добиват над 60% от природния си газ и 40% от нефта чрез фракинг и никой не е пострадал. Докато Ви плаща Газпром мълчете защото скоро няма да можете да си намерите покой.

 15. 15 Профил на kolcho_slepetza
  kolcho_slepetza
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#13] от "BlueWater":

  Абе, човече - за тези три години трябваше поне малко да мръднеш по темата, а си останал на ниво БКП пропаганда. Както казваше Радой Ралин - наш, ама толкова наш, като блиндаж. Ти нормален ли си бе човече - това че някакъв химикал е отровен не е откритие - и колко от тях се използват и в здравеопазване, в битовата химия, в индустрията. Да си чувал случайно как австралийски и полски министър точно за да оборят тези глупости - ИЗПИХА ФРАКИНГ ТЕЧНОСТ. Хайде холан - то бива бива ама поне малко се нормализирайте. Отначало беше - много вода ползват - след това се оказа, че ползват една 25 част са едно и също количество енергия в сравнение с ТЕЦ и една десета от АЕЦ.
  След това бяха земетресенията - докато хората не разбраха, че става дума и то в екстремния случай /когато компанията пренебрегне сеизмичните данни/ за "земетресения" до 1 - 1.5 половина по скалата на Рихтер - това са една стотна от фракинг процедурите. Знаеш ли бай Уотър колко други дейности на човека превишават с пъти този риск - досега са изброени над десет. За теб само ще спомена - язовирите и огромните маси вода, минните работи, изпомпване и нагнетяване на течности - включително на вода, в това число от водоносния слой, инженерни работи в значителен мащаб - това не е абстракция.
  Просто ми писна от неграмотници. Не са виждали сондажи и платформа през живота си а дават мнение за всичко. Добре, че не ходите при лекарите да ги светнете колко опасните са радиоизотопите или препаратите за химиотерапия..

 16. 16 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 1026 Весело

  [quote#14:"kolcho_slepetza"]А това с забраните и мораториумите по целия свят - просто никой вече ни ви вярва[/quote]Ние не вярваме, като вас, ние цитираме ФАКТИ, които Вие НЕ опровергавате.

  Забрана за добив на шистов газ във вододайната зона на Ню Йорк:

  The Governor of New York recently announced hydraulic fracturing—known as fracking—will not occur in the state’s Marcellus shale region unless it can be proven that the procedure will not pollute water supplies.
  http://www.water-contamination-from-shale.com/new-york/fracking-moratorium-faces-obstacles-in-us-assembly/

 17. 17 Профил на kolcho_slepetza
  kolcho_slepetza
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#12] от "Снежинко":

  И ти не си в час - знаеш ли, че на практика няма съвременна земеделска култура която да не е генно модифицирана и без Монсанто. Просто това е процес на нормална научна еволюция. Да не мислите, че съвременна пшеница или царевица има нещо общо са древната. Сравнете лимеца със съвременните житни култури. Да не мислиш, че това е плод на природата, а не е въпрос на селекция и генно инженерство. Просто този процес беше ускорен. Добре е да си религиозен фанатик, но малко по кротко по темата за науката. Защото се превръщате в света зелена инквизиция. И то не по идейни съображение а по напълно материални такива - защото получавате огромни пари от европрограми /всеки проект е потенциален обект на зелен рекет/ от руснаците за шистовия газ. Мнозина от Вас си купиха коли и къщи с тези пари, пътуват безкрайно зад граница до привлекателни дестинации, но продължават да ходят като хипари за да не правят впечатление.

 18. 18 Профил на zlobar
  zlobar
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#14] от "kolcho_slepetza":
  Какъв Газпром плаща? Ей ти чисто икономически доводи, без да говорим за химия. Оборвай!
  "Предвид, че дефицитът на въглеводородните горива се очертава да бъде хроничен в бъдеще, а даже и да се задълбочава – няма никаква нужда да бързаме с разработването на тези залежи. Колкото по-късно, толкова по-ценни ще бъдат те.

  Освен това, винаги съм го казвал и пак ще го подчертая:
  България ще има изключително минимална полза от тези добиви на подземни богатства, тъй като те ще се извършват от частни инвеститори и печалбата ще заминава в чужбина. Както и от златото, така и от шистовия газ България ще вземе трохи. За нас ще останат само негативите от напълно неизбежните замърсявания на подземните води. И предвид, че в бъдеще, с оглед глобалното засушаване и опустиняване на конкретните райони, водата там ще става все по-скъпа и безценна – това ще бъде кон за кокошка, даже яйце и то на картинка."

 19. 19 Профил на kolcho_slepetza
  kolcho_slepetza
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#16] от "BlueWater":

  Както казваше Сенатора Мойнихън имате право на Ваше мнение, но не и на Ваши факти. Няма страна или щат в света, която през последната година да е наложила мораториума. Обратно има много страни които снеха ограниченията - Южна Африка, Великобритания, Румъния. Дори там където ги има все още фасадата се пропуква, в това число дори във Франция - прочети какво казва Сеголен Роял. Виж какво става в Испания с регионалните мораториуми.
  Това за вододайните зони не е никаква новост, и у нас е забранено и без мораториума. Гледай къде е разрешено - това е важното защото това прави брутен вътрешен продукт, доходи и т.н. и забележи няма никакви съобщения за катастрофични щети и за сбъдване на вашите кошмари.

 20. 20 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 1026 Весело

  [quote#15:"kolcho_slepetza"]Ти нормален ли си бе човече - това че някакъв химикал е отровен не е откритие - и колко от тях се използват и в здравеопазване, в битовата химия, в индустрията. [/quote]Именно въпросът е КОЛКО тоест в какви КОЛИЧЕСТВА се използват тези отровни химикали. Отговорете си сам възоснова на следните ФАКТИ за добива на шистов газ:

  1. На всеки ЕДИН квадратен километър се правят от 2 до 4 хоризонтални сондажа.
  2. За всеки ЕДИН сондаж са необходими няколко камиона цистерни с НЕИЗВЕСТНИ ТОЧНО, поради търговската тайна, химикали.
  3. За всеки ЕДИН сондаж е необходима ПРЯСНА вода достатъчна да запълни 5-6 БАСЕЙНА С ОЛИМПИЙСКИ РАЗМЕРИ.
  4. Още при добива на газ 7% от тези сондажи ПРОТИЧАТ и изпускат вода с химикали в подземните скали и газ метан, който при еднакви количества е ОСЕМДЕСЕТ И ШЕСТ ПЪТИ по-голям фактор за глобалното затопляне от въглеродния диоксид!
  5. От останалите 93% сондажи, 15% протичат до ДВЕ години и над 30% протичат до ПЕТ години.

 21. 21 Профил на kolcho_slepetza
  kolcho_slepetza
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#18] от "zlobar":

  Пак не си в час, четеш старо евангелие на зелените - никакъв дефицит на въглевододори не се очертава - обратно очертавава се излишък на природен газ. Запасите от нефт и газ вече са досатъчни за да покрият потреблението до края на века. Абе момчета и момичета, не четете вашите зелени библии, огледайте се - четете новини информация извън катехизиса Ви. Въз основа на какъв личен и професионален опит твърдиш, че България ще има малка полза от разработването им - икономисти ли си, финансисти ли си , геолог ли си , сондажен инженер ли, петролен и газов инжерен ли си. Колко анализи си правил и за тях да са ти плащали други хора защото ти вярват? Или умозрително заключаваш, че така е защото така мислиш? Аз вярвам на реалните данни от реалния живот за ефекта на тези работи върху живота и икономиката. Ако за теб това е религиозна вяра - ОК няма проблем - но се отделете в някаква секта да не пречите на развитието.

 22. 22 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 1026 Весело

  До коментар [#19] от "kolcho_slepetza":

  Вие много точно САМ сте си избрали "kolcho_slepetza" за име на аватара, защото ви охарактеризира отлично.

  Вие сте СЛЯП за фактите свързани с добива на шистов газ и говорите САМО за политика и пари.

 23. 23 Профил на kolcho_slepetza
  kolcho_slepetza
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#20] от "BlueWater":

  И тук не си в час - количествата на химикалите са нищожни - под 3% от флуидите, другото е вода и пясък. В контекста на индустриалните стандарти няма нищо изключително. Какви глупости бъбриш на всеки квадратен километър се правят четири сондажа - то това си е направо за психическо заболяване - да не искаш да кажеш, че ще прави на територията на България над 440, 000 сондажа? А спрете се малко с истериите си. На България са и необходими не повече от двеста сондажа за да се оценят и започне този процес. Сметни на територията на страната, за колко сондажа става реч. На теб ли да вярват, който нямаш никакъв опит, или на фактите - в Полша която е на светлинни мили пред нас са направени всичко на всичко 50 сондажа. Тая работа не се праваи урбулешката а внимателно.

 24. 24 Профил на kolcho_slepetza
  kolcho_slepetza
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#22] от "BlueWater":

  Момче нямаш никаква представа за професионалната ми квалифакация и знания по темата. Ако можеш отговори, ако не можеш си запази квалификациите са себе си. Слаб 2 по дебатна култура и аргументи.

 25. 25 Профил на kolcho_slepetza
  kolcho_slepetza
  Рейтинг: 458 Неутрално

  А що се отнася до Колчо Слепеца - прочети отново литературата по темата - колко сляп е Слепеца? Но и за това трябват знания и култура. Трябва да работя за да си изкарвам прехраната, на тебти плащат да висиш по форумите - но зря ти плащат - слаба ракия.

 26. 26 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 1026 Весело

  [quote#23:"kolcho_slepetza"]И тук не си в час - количествата на химикалите са нищожни - под 3% от флуидите, другото е вода и пясък. [/quote]Нима нищожни!

  Хайде да смятаме, защото вие очевидно не можете.

  Един басейн с олимпийски размери 50х25х2 метра съдържа 2500 кубически метра вода. Пет такива басейна съдържат 12 500 куб. м. вода. Тези 3% от флуидите са:

  12 500 * 3 / 100 = 375 кубични метра химикали

  Това са едни
  [quote#23:"kolcho_slepetza"]нищожни[/quote] 375 / 20 = 19 броя 20 кубикови камиони цистерни.

 27. 27 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 1026 Весело

  [quote#23:"kolcho_slepetza"]Какви глупости бъбриш на всеки квадратен километър се правят четири сондажа - то това си е направо за психическо заболяване - да не искаш да кажеш, че ще прави на територията на България над 440, 000 сондажа? [/quote]Това не са глупости, а факти по данни от 75 000 инспекции на 41 000 сондажа за нефт и газ направени в периода от 01..01.2000г. до 31.12.2012г. в щата Пенсилвания САЩ.

  Това е при ДОБИВ на шистов газ в промишлени количества, а не при ПРОУЧВАНЕ "специалисте".

 28. 28 Профил на zlobar
  zlobar
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#21] от "kolcho_slepetza":

  Идея си нямам по какви критерии Ви назначават в Шеврон, но предполагам разбирате от Българска граматика за да Ви стане ясно, че ограденото в кавички е цитат. Какъв точно съм аз е извън темата. Мисля да пропусна да споделя с Вас автобиографията си.

  [quote#21:"kolcho_slepetza"]Запасите от нефт и газ вече са досатъчни за да покрият потреблението до края на века[/quote]
  Задача- колко струва барел петрол 1998 год. и колко сега?

  [quote#21:"kolcho_slepetza"]Аз вярвам на реалните данни от реалния живот за ефекта на тези работи върху живота и икономиката. [/quote]
  За какви реални данни говорите?

  ПП: Факти: Първият факт е, че шистовият газ е доста добре капсулиран дълбоко в земята. Той е там от милиони години и ако имаше и най-малък дефект в “капсулирането” досега да не е останало нищо от него.
  С други думи газът е в едно перфектно хранилище и не създава абсолютно никакви проблеми. Факт! Очевидно няма никаква техническа причина, която да ни кара да почнем да го вадим веднага. Далеч по-разумно би било първо да се проучат технологиите, да се запознае обществото и политиците. Нито газът ще се премести, нито цената му ще падне.

 29. 29 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 1026 Весело

  [quote#24:"kolcho_slepetza"]Момче нямаш никаква представа за професионалната ми квалифакация и знания по темата. [/quote]Не ме и интересува, защото няма никакво значение за дебата по темата.

  Вие може да сте професор и пак да бъркате като не знаете фактите.

  Важното е какво пишете и дали го ДОКАЗВАТЕ с ФАКТИ и ЦИТАТИ!

 30. 30 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 1026 Весело

  [quote#25:"kolcho_slepetza"]Трябва да работя за да си изкарвам прехраната, на тебти плащат да висиш по форумите - но зря ти плащат - слаба ракия.[/quote]Направо всички, които пишат коментари в "Дневник" и Капитал", веднага ви повЕрваха, че някой ми плаща нещо.

  Кой е слаба ракия си личи от това как сам се хвали
  [quote#24:"kolcho_slepetza"]нямаш никаква представа за професионалната ми квалифакация и знания по темата.[/quote] но не доказва с факти голословните си твърдения по темата за опасния добив на шистов газ.

 31. 31 Профил на zlobar
  zlobar
  Рейтинг: 458 Неутрално

  [quote#23:"kolcho_slepetza"]На България са и необходими не повече от двеста сондажа за да се оценят и започне този процес. Сметни на територията на страната, за колко сондажа става реч. На теб ли да вярват, който нямаш никакъв опит, или на фактите - в Полша която е на светлинни мили пред нас са направени всичко на всичко 50 сондажа.[/quote]
  Хората масово си представят че ще има само 3-4 сонди. Това е огромна заблуда. С толкова може да стане някакво проучване в някакъв участък. Но за да се добива и особено ако ще добива съществена част, сондите ще трябва да са хиляди!

  ПП: В Полша 50 сонди? И какво количество са извлекли от общите залежи в страната? 2-3 %?

 32. 32 Профил на Еколог
  Еколог
  Рейтинг: 692 Любопитно

  Познати са щетите, причинени от експлоатацията на шистов газ в САЩ и ние не искаме същото нещо тук, каза Александра Паслару, студентка по архитектура.

  Студентите по архитектура са най-компетентните да оценят научните доклади по геология и екология! Венсеремос!

  Или може би компетентността им е подпомогната от Газпром...

  Път без препятствия не води до никъде.
 33. 33 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 1026 Весело

  [quote#32:"Еколог"]Студентите по архитектура са най-компетентните да оценят научните доклади по геология и екология! Венсеремос! [/quote]За пореден път ще ви напиша, че трябва да си смените името на аватара, защото нито сте "еко" нито сте "лог".

  За вас също не е ясно до колко и в какво сте компетентен, евентуално.

 34. 34 Профил на tach0
  tach0
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Най-застрешен от проучванията и добива на шистов газ е Газпром! Защото, ако нещата потръгнат и Газпром и майка му ще се спихнат като изтискан цирей! СЕГА си имат и вестник в България! Заплахите за природата може да са и много, и реални, но някои държави в Европа са готови да поемат риска само и само да се освободят от отровния дъх на матушката. Това е. Нещата си имат цена.

 35. 35 Профил на kolcho_slepetza
  kolcho_slepetza
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#26] от "BlueWater":

  Виж с лаици не ми се занимава. В този твой басейн плувен има по-високо съдържание на химикали дизефенктанти, отколкото във фракинг флуиди.

 36. 36 Профил на kolcho_slepetza
  kolcho_slepetza
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#29] от "BlueWater":

  Пак казвам, как като не си помирисвал сондаж, не знаеш нищо за геология и за реалните рискове и начините за управление имаш изобщо самочуствие да говориш по темата. Ако това да не знаеш те удовлетворява - ОК но недей да ръсиш глупости по форумите и да заблуждаваш хората. Факт е това, което е станало или което науката и професията казва, а не това което твое екологически съвършенство брътвежи от удобния си офис.

 37. 37 Профил на kolcho_slepetza
  kolcho_slepetza
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#28] от "zlobar":

  За мен би било чест да работя за Шеврон - защото това е знак за професионално умение и качества. Но не работя за тях. За твоето ниво на посредственост Шеврон е от друга планета. Ако не вярваш питай защо над 2 милиона българи напускат българия, в това число и да работят като компании като Шеврон. ЗАщото тук има едни зелени злобарчета както правилно си си нарекъл. И нямам никакво намерение да споря с посредствени хора. Да чел съм, изучавал съм се и мога да говоря с професионални факти, а не с линкове към сайтове на зелените в които освен религия няма грам наука и професионална истина.

 38. 38 Профил на kolcho_slepetza
  kolcho_slepetza
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#31] от "zlobar":

  Виж има граници на простотията - няма никаква професионална логика на един квадратен километър на има четири сондажа. Защото при хоризонталните сондажи, те самите стигат на дължина до два километра, т.е. няма причина да се гъчкат, само защото някои лаик като теб така му изнася. Работи с фактите от реалната действитилност, а не с тези които на теб ти е изгодно. Лошо за теб, че рублата девалвира

 39. 39 Профил на kolcho_slepetza
  kolcho_slepetza
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#30] от "BlueWater":

  Правя проста сметка - за да пиша тези коментари отнемам от времето си. А като гледам колко присъствате във форумите означава, че си получавате парите от друго. Подробностите не ме интересуват, но е обосновано предположение това че с тези коментари може да заработвате от Газпром и неговите местни продажници. Да не би случайно да не знаете, че голяма част от еколозите и зелените у нас в едно или друго време са правили доклади за оценка на въздействие на проекти на руски компании в това число и на ГАзпром - последно Южен поток и да са получавали значителни суми. ВИжте кой прави екооценката на Южен поток и ще разберете кой какъв е.

 40. 40 Профил на venelingeologia
  venelingeologia
  Рейтинг: 1373 Неутрално

  На 22 януари Европейската Комисия изтърси лавина от документи по отношение политиките си за климата, горивата и новите технологии за "шистов газ". Няма нищо ЗАБРАНЕНО! Всяка държава сама си решава проблемите. Съобразно капацитета на правителството и ресурсната си независимост. Като гледам компетенцията и експертизата на повечето тук пишещи, би трябвало да се забрани и дишането, защото се консумира кислород, отделя се въгледвуокис, а той води до нежелателни промени в глобалния климат...

 41. 41 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 1026 Весело

  До коментар [#35] от "kolcho_slepetza":
  До коментар [#36] от "kolcho_slepetza":
  До коментар [#37] от "kolcho_slepetza":
  До коментар [#38] от "kolcho_slepetza":
  До коментар [#39] от "kolcho_slepetza":

  Пет пъти бла, бла, бла, бла, бла без нито ЕДИН ФАКТ, без нито ЕДИН ЦИТАТ!

  Няма на какво да отговарям.

 42. 42 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 1026 Весело

  [quote#38:"kolcho_slepetza"]Защото при хоризонталните сондажи, те самите стигат на дължина до два километра, т.е. няма причина да се гъчкат, само защото някои лаик като теб така му изнася. [/quote]Лаик сте Вие,

  защото не знаете, че площта на зоната в която се извлича шистов газ от ЕДИН хоризонтален сондаж се изобразява картата с ПРАВОЪГЪЛНИК, на който едната страна е няколко ПЪТИ по-дълга от другата.

  Моля, вижте сам как са показани на карта тези зони и научете нещо, защото сте смешен.

  http://youtu.be/Dxis-vYGM_M?t=4m47s

 43. 43 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 1026 Весело

  [quote#40:"venelingeologia"]би трябвало да се забрани и дишането, защото се консумира кислород, отделя се въгледвуокис, а той води до нежелателни промени в глобалния климат.[/quote]Това са най-силните "аргументи" на привържениците на добива на природен газ от шистови скали.

  Типично в техен стил.

 44. 44 Профил на zlobar
  zlobar
  Рейтинг: 458 Неутрално

  [quote#38:"kolcho_slepetza"]Лошо за теб, че рублата девалвира [/quote]
  Първият сондаж, срещу който се вдигна голям шум е този в Рогозина и се извършва от фирмата Русгеоком. Та толкова за рублите.

  [quote#38:"kolcho_slepetza"]няма никаква професионална логика на един квадратен километър на има четири сондажа.[/quote]
  Че кой е казвал нещо подобно. Сега пък задачи от трети клас. Колко е площа на България, на колко се оценяват като обем залежите от шистов газ, разпръснати ли са из цяла България?

  [quote#37:"kolcho_slepetza"]защо над 2 милиона българи напускат българия[/quote]
  Доста смело боравите с цифри, ако и другите Ви мнения са толкова издържани няма нужда от коментар
  http://www.segabg.com/article.php?id=664045

 45. 45 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 1026 Весело

  [quote#44:"zlobar"]Първият сондаж, срещу който се вдигна голям шум е този в Рогозина и се извършва от фирмата Русгеоком. Та толкова за рублите. [/quote]Още един факт.

  Моля прочете как от само един сондаж до село Рогозина в Добруджа, за който има съмнения че също е използвано хидравлично разбиване, се случва земетресение с магнитуд 4.1, епицентър само на 4км от сондажа и забележете дълбочина 10км. http://forthenature.org/news/2146

 46. 46 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1360 Неутрално

  До коментар [#10] от "Kostadinov": Споко де ние си имаме мораториум За да падне нашият мораториум трябва да изпаднем в положението на Украйна А са ни "врътнали кранчето" а ни е паднал мораториума барабар с правителството.

 47. 47 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 1026 Весело

  [quote#45:"BlueWater"]Моля прочете как от само един сондаж до село Рогозина в Добруджа, за който има съмнения че също е използвано хидравлично разбиване, се случва земетресение с магнитуд 4.1, епицентър само на 4км от сондажа и забележете дълбочина 10км.[/quote]Magnitude ML 4.1
  Region BULGARIA
  Date time 2011-10-11 19:49:09.0 UTC
  Location 43.67 N ; 28.28 E
  Depth 10 km

 48. 48 Профил на Знам и Мога
  Знам и Мога
  Рейтинг: 796 Весело

  Добре се е плащало в рубли.

 49. 49 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 1026 Весело

  [quote#48:"Знам и Мога"]Добре се е плащало в рубли.[/quote]Щом сте видЕли лично с очите си, ще ви повЕрваме ама друг път.

 50. 50 Профил на Лимонетко
  Лимонетко
  Рейтинг: 627 Неутрално

  До коментар [#17] от "kolcho_slepetza":

  Подбор е едно, бъзикане в генетиката - друго

 51. 51 Профил на Еколог
  Еколог
  Рейтинг: 692 Неутрално

  До коментар [#33] от "BlueWater":

  не си заслужава да ти отговарям...

  Път без препятствия не води до никъде.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK