Шефът на Bundesbank: Париж поставя на изпитание фискалните правила на еврозоната

Йенс Вайдман

© Associated Press

Йенс ВайдманПрезидентът на германската централна банка Йенс Вайдман предупреди, че френската бюджетна политика застрашава надеждността на бюджетните правила на еврозоната и ги подлага на изпитание, предаде "Ройтерс".


"Жизненоважно е да се придържаме към тези правила, защото надеждността им е в опасност", каза Йенс Вайдман. "Валутният съюз изисква членовете му да поддържат стабилност. Това означава бюджет в изправност и спазване на споразуменията", продължи президентът на Bundesbank, който е и член на управителния съвет на Европейската централна банка.


Новият френски министър на финансите Мишел Сапен каза миналата седмица, че Франция ще поиска да бъде преразгледан даденият ѝ краен срок да се вмести в 3-процентния таван на бюджетния дефицит.
"Франция подлага на изпитание надеждността на тези нови правила", каза Вайдман.


Други висши европейски служители, сред които комисарят по икономическите и валутните въпроси Оли Рен, заявиха пред "Ройтерс", че няма основания да се удължава крайният срок, даден на Франция да изпълни изискванията за бюджета.


Брюксел настояваше в замяна на отпуснатото време Париж да реформира сериозно трудовия си пазар, пенсионната и социалната система. Промените обаче се бавят, а миналия понеделник официалните данни показаха, че бюджетният дефицит за 2013 г. отново е над планираното – 4.3% вместо 4.1%, което намалява вероятността догодина да бъде смъкнат до 3%.


Този месец Франция трябва да изпрати на Европейската комисия програмата си за фискална стабилност, в която да представи подробно как планира да изпълни ангажимента си за съкращаване на дефицита.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK