Понта очаква рекордно усвояване на евросредства тази година в Румъния

Виктор Понта отново обвини Траян Бъсеску за проблемите на Румъния в усвояването на еврофондовете

© Associated Press

Виктор Понта отново обвини Траян Бъсеску за проблемите на Румъния в усвояването на еврофондоветеРумънският премиер Виктор Понта заяви в понеделник в парламента, че тази година Румъния ще усвои повече еврофондове не само спрямо колкото е усвоила за пет години, но и спрямо нивото през 2013 година, която беше рекордна по усвояване на евросредства, предаде агенция "Аджерпрес", цитирана от БТА.


Понта посочи, че по време на управление на опозиционната сега Демократичнолиберална партия степента на усвояване е била 7 на сто, а сега е 35 на сто. Премиерът каза още, че правителството на демократлибералите е оставило Румъния с имидж на "най-некомпетентната и с най-голяма корупция в сферата на усвояване на европейски фондове" държава.


Понта каза, че петте оперативни програми, които осигуряват 98 на сто от европейските фондове, дадени на разположение на Румъния, и които са били блокирани, в момента вече работят.
Министър-председателят отново посочи, че европейските средства, отпуснати на Румъния за периода 2014 - 2020 година, са малко и че за това вина има президентът Траян Бъсеску, който Понта определи като "слаб преговарящ".


"За съжаление що се отнася до отпускането на европейските фондове за всяка страна от региона заради преговорите, водени от президента на страната, господин Бъсеску, Румъния получи най-малко средства, заедно с България в сравнение с целия ЕС, отнесено към брой жители. За съжаление имахме слаб преговарящ, който не е заинтересован какво ще се случи с Румъния след 2014 година", заяви Виктор Понта.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK