Съдът на ЕС отмени директивата за запазване на трафични данни на потребителите

Съдът на ЕС отмени директивата за запазване на трафични данни на потребителите

© ReutersСъдът на Европейския съюз в Люксембург отмени директивата за запазване на лични данни на потребителите на телекомуникационни услуги, съобщиха от пресцентъра на институцията. Аргументът на съда е, че чрез нея се нарушават основните права на гражданите за зачитане на личния живот и за защита на личните данни.


Според съда директивата е твърде агресивна, макар и полезна в борбата срещу организираната престъпност и тероризма. Като позволява на европейските правителства достъп до данни, "директивата се намесва по един особено сериозен начин в основните права за уважение на личния живот и защитата на личните данни", гласи съдебното решение.


Директивата, приета като част от антитерористичните мерки през 2006 г., изискваше телекомуникационните компании да пазят до две години данните, създадени или обработени за предоставянето на съобщителни услуги. Такива данни са например информациите за трафика, местоположението и свързаните с тях данни, необходими за разкриване на самоличността на абоната или ползвателя на съобщителната мрежа. В замяна на това директивата не разрешаваше запазване на съдържанието на съобщенията и на търсената от потребителя информация.
Според съда в Люксембург, разгледани в тяхната съвкупност, запазените данни могат да дадат много точни указания за личния живот на лицата, като например за навиците им в ежедневието, за местата, в които те пребивават постоянно или временно, за ежедневните или другите им пътувания, за извършваната дейност, за социалните контакти и за обществената им среда.


Обстоятелството, че запазването и впоследствие използването на данните се извършва, без да бъде информиран абонатът или регистрираният ползвател, може да породи у съответните лица чувство, че личният им живот е обект на постоянно наблюдение, подчертава съдът в мотивите за решението си.


Европейските магистрати приемат, че директивата не предвижда и никакъв обективен критерий, който да гарантира, че разследващите органи във всяка една отделна държава членка няма да имат достъп до трафичните данни на гражданите и съответно – възможност да злоупотребяват по някакъв начин с тях, вместо да ги ползват единствено за разкриването на тежки престъпления.


"Напротив, директивата се ограничава с едно общо препращане към "тежките престъпления", които се определят от всяка държава членка в нейното вътрешно право. Нещо повече, директивата не предвижда материалните условия и условията на процедурата, при които компетентните национални органи могат да имат достъп до данните и впоследствие да ги използват. Достъпът до данните не подлежи на предварителен контрол от съдебен или от независим административен орган", продължава решението на съда.


Съдът на ЕС обръща внимание и на липсата на гаранции, че след изтичането на срока за съхранение, тези данни безвъзвратно се унищожават. Той критикува и факта, че в директивата няма задължение въпросната информация за интернет трафика на гражданите да се съхранява единствено на територията на ЕС.


"По този начин директивата не гарантира пълноценно контрола върху спазването на изискванията за защита и за сигурност от независим орган, както това изрично се изисква от Хартата. Един такъв контрол обаче, извършван въз основа на правото на съюза, е съществен елемент от спазването на защитата на лицата по отношение на обработката на лични данни", продължава текстът.


Запитването към съда в Люксембург за съвместимостта на директивата със защитата на основните права в ЕС беше отправено през 2012 г. от върховните съдилища в Австрия и Ирландия.


Еврокомисарят по вътрешните работи Сесилия Малмстрьом заяви днес, че Европейската комисия ще се запознае с решението на съда и ще направи нови предложения.

Коментари (18)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на anonymousx
  anonymousx
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Отлична новина. Сега остава да видим кога ще започне да се изпълнява.

 2. 2 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 994 Весело

  Това е една много слаба и погрешна статия от дежурния редактор на "Дневник". Допуснах грешка, като в препоръчах, преди да съм я прочел, за което съжалявам.

  Можете да прочетете една друга много точна и ПЪЛНА статия.

  "Съдът на ЕС постави следенето в интернет извън закона."
  http://www.mediapool.bg/sadat-na-es-postavi-sledeneto-v-internet-izvan-zakona-news218945.html

 3. 3 Профил на Митко Василев
  Митко Василев
  Рейтинг: 578 Весело

  Сега да очакваме нова порция МеВеРейки истерии

  това, че казваш даден факт, не означава, че непременно го харесваш. въпреки че за 95% от аудиторията значи точно това
 4. 4 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2929 Неутрално

  отново . създаваме проблем за да имаме уникалния шанс да го решим

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 5. 5 Профил на sadparrot
  sadparrot
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Добра новина, ако живеехме в ЕС...

 6. 6 Профил на alexsilver
  alexsilver
  Рейтинг: 1324 Любопитно

  Но тази Директива не се отнася до частния ГДБОП. По-точно, ще им хванете опинците...

 7. 7 Профил на derekbg
  derekbg
  Рейтинг: 367 Любопитно

  Конституционният съд в Германия определи този текстове за противоконституционни и ги отмени още през 2010. Чешкият уставен (конституционен) съд също се произнесе, че тези мерки са противоконституционни и ги отмени през 2011г...
  ...Та тези мерки още имат правна сила в изостанали демокрации или там където тя липсва... Съдът на ЕС е коректив за изостанали държави, където никой от имащите право да сезира конституционният съд на страната не го е направил, а това е Президентът и депутатите ни в НС...
  Да припомня, сега е 2014г., сравнете се с Германия?!

  «Кличко, я иду за тобой! Медленно, но верно, и я тебя достану!» – Кубрат Пулев, 30-сентабря-2012
 8. 8 Профил на 4i4e
  4i4e
  Рейтинг: 470 Неутрално
 9. 9 Профил на derekbg
  derekbg
  Рейтинг: 367 Любопитно

  Пропуснах да спомена, че Румъния също е отменила този закон!
  ...Вярно, у нас до 2013 Цветанов насаждаше полицейщина, но и сега тя продължава, като че ли сегашното правителство няма желание да върне на хората "гражданското общество"...?!

  «Кличко, я иду за тобой! Медленно, но верно, и я тебя достану!» – Кубрат Пулев, 30-сентабря-2012
 10. 10 Профил на aramissss
  aramissss
  Рейтинг: 473 Неутрално

  [quote#8:"4i4e"]

  ЕГАТИ КЕФА [/quote]
  Не бързай с кефа.Няма кеф в българския кенеф.Боли ги фара комунизираните и русофицирани български ченгета за решенията на Съвета на ЕС.Ще си трупат флашките докато не бъдат изметени...

 11. 11 Профил на 4i4e
  4i4e
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#10] от "aramissss": МИШО МИКОВ, С ОГРОМЕН ПАТОС ЗАЩИТАВАШЕ СЛЕДЕНЕТО В ИНТЕРНЕТ ПРЕДИ ГОДИНИ,ДАЖЕ НАТИСКАШЕ ДА ИМА ДИРЕКТЕН КАБЕЛ КЪМ МЕЕВЕРЕТО , КОЕТО УПРАВЛЯВАШЕ !!!КАК ЛЕТИ ВРЕМЕТО И КОЛКО БЪРЗО СЕ ЗАБРАВЯТ НЯКОИ НЕЩА,СА СА НИ ЛУК ЯЛИ НИ...........

 12. 12 Профил на Колаборационист
  Колаборационист
  Рейтинг: 855 Любопитно

  ДА очакваме стаааария Явор да си удари кратуната публично и да каже, ч е така му е наредено...

  Всички ТРЯБВА неумолимо да наказваме невежеството на администрацията и духовенството !
 13. 13 Профил на Колаборационист
  Колаборационист
  Рейтинг: 855 Любопитно

  Яворе, ако си признаеш, ЩЕ ТЕ ЗАБРАВИМ като зависим ...

  Всички ТРЯБВА неумолимо да наказваме невежеството на администрацията и духовенството !
 14. 14 Профил на Йоаникий
  Йоаникий
  Рейтинг: 750 Весело

  Звучи добре, наистина...
  А "данни" от тефтерчета на важни персони?
  Те следят ли се, валидни ли са тук и там?

  Най-високите препятствия са тези, които сами си поставяме.
 15. 15 Профил на anonymousx
  anonymousx
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Ето, че бях прав, че ЕС е вреден, и този път това беше потвърдено, но в повечето случаи не се потвърждава!
  Затова истинското решение е излизане от ЕС!
  Има още доста неща, които трябва да се премахнат, което няма как да стане без излизане от ЕС.

 16. 16 Профил на anonymousx
  anonymousx
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#7] от "derekbg":

  Коя Германия обаче? Защото Меркел от ГДР-то си прави снимки с Цецо и пожелава успех на ГЕРБ, които следяха най-много.

 17. 17 Профил на dolna4erti4ka
  dolna4erti4ka
  Рейтинг: 884 Неутрално

  дайте линк до решението на съда

 18. 18 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 624 Неутрално

  С оглед, борба с тероризма и противообществените прояви, личните данни трябва да се съхраняват, но... Не е допустимо да се търгуват контакти / телефонни номера, адреси, мейли/. Нещо, което се практикува. Допускът до такава информация трябва да е строго контролиран.

  goblenka
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK