Първата сонда за проучване за шистов газ е била издигната в Източна Румъния

Румънци продължават да протестират около обектите на "Шеврон"

© Reuters

Румънци продължават да протестират около обектите на "Шеврон"Първа сонда за проучване за шистов газ е била издигната в периметъра на компанията "Шеврон" между румънските селища Силищя и Пунджещ в източната част на Румъния, предаде агенция "Аджерпрес", цитирана от БТА.


Според представители на Шеврон предстои период, в който сондата ще бъде подложена на проверка, така че след три седмици да може да започне самото пробиване. Този процес ще продължи 90 дни. След това ще бъдат взети проби от скалата, които ще бъдат анализирани за установяване на рентабилността на евентуален процес на добив на шистов газ в района.


Работата по разполагане на сондата започна през миналата година, но многократно беше преустановявана заради протестите срещу добива на шистов газ в района. След като периметърът беше обявен за "специална зона за сигурност" той е охраняван от жандармерията.
Американската компания разполага с всички необходими разрешителни за проучване, но местни жители и екоактивисти се опитват да я спрат, тъй като се опасяват за околната среда и здравето на хората в района.


Жителите на района се страхуват от негативни ефекти за околната среда от силно оспорваната техника за добив на шистов газ, наречена "фракинг" или хидравлично разбиване.


Том Холст, ръководител на компанията за Румъния, от своя страна увери, че "Шеврон" ще спазва екологичните норми. "Няма да използваме хидравлично разбиване за проучванията", заяви той и добави, че решение за евентуален добив на газ чрез фракинг ще бъде взето след три до пет години.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK