Чехия: Ако Русия премине границата на Украйна, ще бъде изправена пред икономическа война

Любомир Заоралек

© Associated Press

Любомир ЗаоралекЕвропейският съюз ще въведе тежки икономически санкции срещу Русия, ако руски войски влязат в Украйна. По тази причина Москва трябва да помисли за рисковете от икономическа война, за която ЕС е много по-добре подготвен, заяви чешкият външен министър Любомир Заоралек в интервю за EurActiv.


По думите на чешкия дипломат въздействието на подобни санкции ще е опасно за ЕС, но ще създаде много повече проблеми на Москва. Според него съюзът е много по-добре подготвен от последиците от такива наказателни мерки.


"Русия не може да очаква ЕС да се огъне и държавите членки да се откажат от общата позиция заради вътрешни интереси. Благодарение на обединената позиция на страните от ЕС рискът от икономическа война намалява, защото Москва поема отговорност за последиците, които ситуацията може да донесе на самата Русия", подчерта той.
Според Заоралек държавите членки ще останат единни дори при нуждата да наложат по-строги санкции срещу Москва и въпреки тесните връзки на някои от тях с Русия. "Никоя държава членка не иска да изненада другите и да избегне налагането на санкции", подчерта той и каза, че всички страни осъзнават нуждата ЕС да остане единен и да действа заедно, ако Русия пристъпи отново границите на Украйна. По думите му дори близките с Русия държави няма да отслабят общата позиция на ЕС.


Чешкият министър подчерта, че това, което се случва в Източна Украйна през последната седмица, не е случайно. "Русия няма интерес в успешни президентски избори през май. Ако Украйна успее да организира успешни президентски избори сега и парламентарни избори през есента, ще бъде много трудно за който и да е, да постави под въпрос легитимността на украинските лидер", обясни той.По тази причина държавите членки водят непрекъснато активни разговори за третия етап на санкции срещу Москва. Освен икономически санкции те вероятно ще включват нови визови забрани. По думите на Заоралек ЕС работи и по това да направи руските дипломатически паспорти неупотребими в ЕС.


За предложението си за оръжейно ембарго срещу Русия чешкият министър подчерта, че целта на такава забрана няма да е да парализира руската армия, а е важно на символично ниво. "Не трябва да доставяме оръжия на страна, която ни приема за враг и може да използва тези оръжия срещу нас един ден", обоснова се Любомир Заоралек.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK