Барозу призова за колективен отговор на ЕС срещу руските заплахи за газа

Жозе Мануел Барозу

© Reuters

Жозе Мануел БарозуРуското предупреждение към няколко държави членки за газовите доставки през Украйна налага колективен отговор на Европейския съюз, заяви председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу в писмо до всички европейски ръководители, цитирано от агенция "Франс прес".


"Писмото, изпратено на някои от нас от президента на Руската федерация създава сериозни проблеми за енергийната сигурност на Европа", подчертава Барозу в писмото с дата 11 април.


"Препоръчвам въпросът да бъде обсъден в понеделник от министрите на външните работи в телефонна конферентна връзка с европейския комисар (за енергетиката) Гюнтер Йотингер и министрите на енергетиката", посочва председателят на Еврокомисията.
"Въз основа на резултатите от тези разговори Еврокомисията е готова да потърси общ подход в отговор" на Русия, уточнява той.


В писмо до 18 ръководители на европейски страни, включително 13 членки на ЕС, сред които България и Румъния, в началото на седмицата Путин заплаши да спре газовите доставки за Украйна, ако Киев не плати дълга си, поставяйки по този начин под заплаха доставките за Европа както през 2009 г.


В петък обаче той се отметна от заплахата си, като увери, че Русия възнамерява да изпълни ангажиментите си за газовите доставки за европейските страни, без да може да гарантира транзита през украинска територия.


Доставките на газ от Русия покриват 25% на нуждите на страните от ЕС при обща стойност 35 милиарда евро през 2013 г. или 3 милиарда евро месечно, уточни Брюксел. Годишното потребление на газ в Украйна е 50 милиарда кубични метра. Страната произвежда 20 милиарда куб. метра и купува 30 милиарда куб. метра от Русия. Най-вече нейната газопреносна система осигурява транзита на 65 от общо 133 млрд. куб. метра руски газ, купуван от страните от ЕС, по данни на Европейската комисия от 2013 г.


Други два газопровода - "Северен поток" и "Ямал" - пренасят директно до Германия останалите доставки на руски газ за ЕС.


Вчера Йотингер заяви, че работи по решение за помощ за Украйна да плати сметките си за руския газ. "Няма причини за паника. Руснаците искат да доставят газ, защото искат да продават газ и да печелят пари", увери той.


"Европейският съюз е добър клиент. Той купува 70 на сто от руския енергиен износ, който допринася за около 50 процента от постъпленията в руския федерален бюджет", припомни говорителката на комисията Пиа Аренкилде Хансен.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK