Германски журналист предвеща спирането на "Южен поток" заради руската намеса в Украйна

Юрген Рот

© Юлия Лазарова

Юрген РотСпоред разследващия германски журналист Юрген Рот има вероятност "Южен поток" да бъде спрян заради интервенцията на Русия в Украйна. Журналистът заяви пред БНР, че руският президент Владимир Путин може да използва газовия проект с военна цел, както и че ще се опита да си върне в сферата на влияние страни като България.


"Надявам се "Южен поток" да бъде спрян след тези репресии на Русия в Украйна и вярвам, че трябва да бъде. По-рано проектът изглеждаше много надежден заради повече или по-малко подкрепата на България със съмнителната роля на българското правителство в Европа", заяви Рот.


По думите му никой не може да бъде сигурен какво ще се случи през следващите дни и седмици, като се има предвид руската операция в Украйна. "Ако руснаците отново предприемат същите маневри в Източна Украйна като в Крим, няма да има алтернатива за повечето от източноевропейските страни. С проекта Русия се опитва да монополизира доставките на газ за Европа", коментира той.
Според журналиста в случая с "Южен поток" трябва да има споразумение между Европейската комисия и страни, които подкрепят проекта, като България. "Ако се стигне до пълен монопол на Русия, това би било изключително рисковано и политиците трябва да си дадат сметка какво правят", каза той.


"Основният въпрос е кой има полза от "Южен поток" и това са тези, които го подкрепят икономически и политически в България, особено Италия. Когато погледнете документите за проекта в българския участък, виждате, че тръбите не принадлежат на България, а на Русия и тези тръби могат да се използват с военна цел в източноевропейските страни", смята Юрген Рот.


На въпрос дали очаква да се стигне до разцепление на Украйна германският журналист отговори, че, изглежда, това ще се случи въпреки надеждите на повечето европейски лидери. "Руският външен министър каза, че страната му няма интерес да разделя Украйна, но като виждаме последните събития в Източна Украйна, в Донецка област, едва ли може да се вярва на това, което той говори на западните политици. Затова трябва да има категорична реакция на страните от Европейския съюз", заяви той.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK