Румънците изяждат 30 милиона кебапчета на 1 май

"Мич" идват от Турция, от времето на Османската империя, и обикновено се консумират с горчица и хляб или пържени картофи.

© Associated Press

"Мич" идват от Турция, от времето на Османската империя, и обикновено се консумират с горчица и хляб или пържени картофи.Търговец от румънския град Плоещ приготви кебапче с дължина 25 метра и тегло 20 килограма в рамките на събитие, организирано от синдикатите на местната администрация по повод Първи май, съобщи "Медиафакс", цитирана от БТА.


Огромното кебапче (на рум. думата за кебапче е "mic", което означава "малък" - бел.ред.) по-късно беше разделено на порции и продадено "на метър".


Румънците консумират годишно близо половин милиард кебапчета, 30 милиона от които се изяждат на Първи май, според представители на месопроизводителите в страната, цитирани от "Аджерпрес".
"Румънците изяждат годишно близо половин милиард кебапчета, а на 1 май се изяждат 30 милиона кебапчета. Ако бъдат наредени едно след друго, биха образували верига, която ще свърже Букурещ с Мюнхен, тоест 1500 километра", казва Алекс Журкони, председател на Националната федерация "Про Агро".


В началото на годината Румъния успя да защити правото си да приготвя традиционните кебапчета със сода бикарбонат, която придава еластичната им форма.


През юли миналата година ЕС наложи на Румъния забрана за износ на мич заради непозволената в ЕС добавка. Представители на румънската хранителна промишленост заявиха, че са лобирали в Брюксел от юли по въпроса. В крайна сметка използването на сода бикарбонат беше позволено.


Кебапчетата са традиционна храна на балканите от времето на Османската империя, като в страните от бивша Югославия се нарича чевапчичи, а в Гърция - судзукакия.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK