Глоби до 1200 евро очакват белгийците, ако откажат да участват в избирателни комисии

В Белгия гласуването е задължително

© Associated Press

В Белгия гласуването е задължителноБелгийските граждани, призовани за участие в избирателните комисии, може да бъдат наказани с глоба до 1200 евро, ако откажат да се отзоват без уважителна причина, съобщиха местните медии, цитирани от БТА.


В Белгия освен гласуването участието в избирателните комисии също е задължително. Онези, които наистина имат извинение за отсъствието си, първо биват изслушвани в комисия, а след това, ако мотивите им бъдат възприети, имат възможност да преведат по банков път 250 евро глоба без по-нататъшни последствия.


Призованите за членове на изборните комисии, които не отговорят на призовките или чиято причина не получи оправдание, са застрашени от съд и глоба до 1200 евро. Освен финансовото наказание те са изправени и пред опасността в съдебното им досие да бъде записано, че са били осъждани. Сред отговорите на призовките, получени от властите, се посочват причини за отсъствие в изборния ден като полагане на изпит или предварително планирано пътуване.
Гласуването в страната е задължително и въпреки че това е известно на всички, властите изпращат до всеки гражданин с право на участие в изборите лична призовка, подписана от министъра на вътрешните работи. Такива призовки се изпращат и до всички чужденци в страната с постоянен адрес, ако са граждани на ЕС.


Всеки европеец с адрес в Белгия, който желае да гласува, трябва да подпише получените документи и да ги изпрати обратно в общината. Така той става част от избирателните списъци, като същевременно бива натоварен със задължението да участва във всяко следващо гласуване.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK