Днес е Денят на Европа

Днес е Денят на Европа

© ReutersЕвропа няма да се създаде отведнъж, нито само с един-единствен план. Тя ще бъде изградена само с помощта на конкретни стъпки, създаващи преди всичко една действителна солидарност."


На 9 май 1950 г. Робер Шуман, министър на външните работи на Франция, произнася реч, която остава в историята като "Декларацията на Шуман". Солидарността, към която призовава той става основополагаща за европейските ценности, които да обединят континента след Втората световна война.


В средата на XX век отрасълът за производство на въглища и стомана е източник на военна мощ и споделянето на ресурсите и свободната търговия между европейските държави биха довели до възстановяването и развитието им.
Шуман предлага да се създаде наднационална европейска институция, която да отговаря за управлението на отрасъла. Той призова Франция, Германия и другите европейски страни да обединят производството си на въглища и стомана като "първа реална стъпка към създаването на европейската федерация".


Френското предложение се приема с готовност от Германия, Италия, Холандия, Белгия и Люксембург и през април 1951 г. те подписват договор, с който учредяват първата европейска общност - Европейска общност за въглища и стомана, която над 60 години по-късно достига до Европейския съюз в сегашния му вид - с 28 държави членки, над 500 000 души население, водеща икономическа сила въпреки финансовата и икономическа криза през последните години и основен играч на световната политическа сцена.


През 1985 г. европейските лидери на заседание в Милано решават 9 май да бъде честван като Ден на Европа. Оттогава до днес 9 май символизира стремежа към единство, мир и просперитет в Европа. Обединението на държавите и поддържането на мирни отношения на Стария континент до днес се изграждат върху идеята на Шуман за всеобщата интеграция като начин за осигуряване на мира и просперитета на общността, която днес наричаме Европейски съюз.


Денят на Европа е повод за празнични изяви в много от държавите членки, като тази година акцентът на тържествата ще бъде върху предстоящите в края на месеца евроизбори. В България Представителството на Европейската комисия и Информационното бюро на Европейския парламент организират серия от събития. Пълната програма може да видите в карето долу.


На 9 май от 10:30 ч. ще бъде открита изложба "З5 години европейски избори" на Моста на влюбените в София. Тя ще включва плакати от всички информационни кампании, откакто се провеждат преки евроизбори.


Дипломатическият институт към министъра на външните работи ще отбележи празника в градинката на Кристал от 18:00 до 19:00 ч., като външният министър Кристиан Вигенин ще присъства на събитието. В отбелязването ще се включат Поли Генова, група LaTIDa и танцьорите от FullFance и uMove.


В годината на поредните избори за Европарламент и след тежката икономическа криза, която засегна най-вече младите хора в ЕС, в Деня на Европа в Страсбург ще се проведе "Европейско младежко събитие 2014" (European Youth Event 2014 - EYE2014). По време на него младежи от държавите членки ще обсъдят в разнообразни дискусии Европа и нейното бъдеще. Събитието ще бъде излъчвано на живо в сайта на Европарламента.На 10 май се организира информационен ден в сградата на Домът на Европа на ул. "Георги С. Раковски" 124. Събитията са отворени за всички, които искат да научат повече за дейността на европейските институции, и ще бъдат вместени в следната програма:


09:00 – 19:00 Домът на Европа отваря врати за Деня на Европа


10:15 – 10:25 Презентация за #евроизбори 2014
Информационно бюро на Европейския парламент


10:45 – 11:00 Вашите права в Европа
Младежки екип Европа


11:15 – 11:50 Представяне на студентски вестник Поколение Европа
Информационно бюро на Европейския парламент


12:00 – 12:45 Награждаване конкурс за есе
Представителство на Европейската комисия


13:00 – 13:30 Дискусия с музиканта Калин Вельов за възможностите в Европа за младите хора


13:30 – 14:00 Открит урок по перкусии (ударни инструменти)
Калин Вельов


14:15 – 14:30 10 години от голямото разширяване – ползите за ЕС и страните членки
Младежки екип Европа и посолства на държави членки


15:00 – 15:30 Възможности за обучение и стажове в Европа
Младежки екип Европа


16:00 – 16:15 Презентация за европейските избори 2014 г.
Информационно бюро на Европейския парламент


16:30 – 16:45 Европейският съюз - видео


17:00 – 18:45 Прожекция на "Краят на омагьосания кръг", спечелил наградата ЛУКС на ЕП за 2013 г.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (43)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2143 Неутрално

  "Декларацията на Шуман". Солидарността, към която призовава той става основополагаща за европейските ценности
  _____________
  Не беше ли създаването на общ картел за въглища и стомана ???
  Винаги е хубаво да се намират красиви имена за европейските картели, монополи и подредената алчна корпокрация.


  Libertarianism is just anarchy for rich people
 2. 2 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1754 Неутрално

  Честит празник а европейците, на евразийците - не.

  Предразсъдъците са за ограничените.
 3. 3 Профил на Γαλλα
  Γαλλα
  Рейтинг: 1366 Любопитно

  [quote#1:"comandante"]Винаги е хубаво да се намират красиви имена за европейските картели, монополи и подредената алчна корпокрация. [/quote]

  А още по-добре е когато бъдеш поканен на готово да се приобщиш към подредеността...но, на някои, ориенталско-азиатският примитивизъм им допада далеч, повече...

  Писна ми от цирк, на път съм да умрЪ от смях...
 4. 4 Профил на heatseeker
  heatseeker
  Рейтинг: 1366 Весело

  [quote#1:"comandante"]Не беше ли създаването на общ картел за въглища и стомана ???[/quote]

  Това е само механизмът. Идеята тогава е да се изгладят вековните вражди и съперничества между Франция и Германия, та да се кротне Европа. Моделът се оказа повече от прилично успешен.

  Докато европеидите набиват крак подир бронетехниката си на Червения площад, днес европейците ще празнуваме с концерти, цветя и усмивки. А утре - утре ще продължим обсъждането на нови санкции срещу Русия.

  Честит празник!

  Свобода за Надежда Савченко!
 5. 5 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1350 Неутрално

  Честит празник.Радвайте се българи не сте сами

 6. 6 Профил на Чърчил
  Чърчил
  Рейтинг: 609 Неутрално

  Дори "Декларацията на Шуман "в далечната 1950 година да е преследвала други цели ,за тези 64 години държавниците работят за ОБЕДИНЕНИЕ на Европа.За ДОБРУВАНЕ на гражданите.Това е видимо и не бих го поставил под съмнение.А как ние българите и с какво допринасяме за единна Европа?Ето какво мисли за това средностатистическия булгар.Той стои на едно място -някъде 1950 г.
  [quote#1:"comandante"]"Декларацията на Шуман". Солидарността, към която призовава той става основополагаща за европейските ценности
  _____________
  Не беше ли създаването на общ картел за въглища и стомана ??? [/quote]!!!!!!!!

  ЗАВИСТТА ТРЯБВА ДА Я ЗАСЛУЖИШ.СЪЖАЛЕНИЕ ПОЛУЧАВАШ БЕЗПЛАТНО
 7. 7 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1972 Неутрално

  Честит празник на сънародниците с едно изпълнение на хора, които за разлика от нас, които го постигнахме, сега се стремят към Европа:
  https://www.youtube.com/watch?v=dQ6SAwPD-ss

 8. 8 Профил на koiot
  koiot
  Рейтинг: 589 Неутрално

  Това е истинския празник,а не някакъв измислен ден на победата.

  писнало ми е от левичари
 9. 9 Профил на uchuden
  uchuden
  Рейтинг: 286 Неутрално

  Интересно ми е какво бихте отговорили на въпроса: Денят на европейците, който се празнува днес, щеше ли да го има, щеше ли да има ЕС, щеше ли да има "Декларацията на Шуман", ако не бяха мръсните евроазийци да победят водача на солидарна Европа и атлантически ценности Хитлер? Просто ми е интересно големината на капаците по очите какви размери стига, не да се заяждам.....

 10. 10 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 797 Разстроено

  [quote#2:"Нефертити"]Честит празник а европейците, на евразийците - не. [/quote]
  -Демек разединената, повече от всякога след Судената война, Европа празнува Ден на Европа.

 11. 11 Профил на koiot
  koiot
  Рейтинг: 589 Неутрално

  [quote#9:"uchuden"]Интересно ми е какво бихте отговорили на въпроса: Денят на европейците, който се празнува днес, щеше ли да го има,[/quote]
  На базата на истинските факти,а не на фалшифицираните(тези които ние учихме )отговарям ДА.Съюзниците спечелиха войната благодарение на открития втори фронт.

  писнало ми е от левичари
 12. 12 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1972 Неутрално

  До коментар [#9] от "uchuden":

  А щеше ли да има война, ако мръсните евразийци не се бяха гушнали с мръсните нацисти? Щеше ли Хитлер да смее да откъсне половин Полша, ако не се беше разбрал със Сталин, че той ще откъсне другата половина? Нямаше ли съветската армия да стигне в отстъплението си до Владивосток, ако не беше военната помощ на Запада и втория фронт? И щеше ли да има ЕС, ако източната половина на Европа не беше попаднала в ноктите на по-страшен лежим от нацисткия и на една агресивна сила като СССР?

 13. 13 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 1169 Неутрално

  До коментар [#9] от "uchuden":


  [quote#9:"uchuden"]Денят на европейците, който се празнува днес, щеше ли да го има, щеше ли да има ЕС, щеше ли да има "Декларацията на Шуман", ако не бяха мръсните евроазийци да победят водача на солидарна Европа и атлантически ценности Хитлер?[/quote]

  Щеше да го има. Ти май не си спомняш всички победители. Някои от тях празнуват на 8 май.

  "Свободата започва там, където свършва невежеството." Виктор Юго.
 14. 14 Профил на goshogoshev
  goshogoshev
  Рейтинг: 525 Весело

  До коментар [#11] от "koiot":

  хе хе хе и най вече редника Раян дето сам плени Хитлер
  Даже днес не никакъв ден на Европа а направо си е ден на "Раян Победителя Освободителя"

 15. 15 Профил на koiot
  koiot
  Рейтинг: 589 Весело

  До коментар [#14] от "goshogoshev":

  Ако ще обсъждаме филми то както си забелязал дори и американските филми са по добри от съветските.

  писнало ми е от левичари
 16. 16 Профил на goshogoshev
  goshogoshev
  Рейтинг: 525 Неутрално

  Там е работа че ще трябва да обсъждаме Твърденията ти се базират на филми, а не на ист факти

 17. 17 Профил на koiot
  koiot
  Рейтинг: 589 Неутрално

  [quote#16:"goshogoshev"]Твърденията ти се базират на филми, а не на ист факти[/quote]
  Фактите са следните.
  1 Съюзниците отварят втори фронт(което допринася в много голяма степен за победата)
  2 Германия капитулира на 8 май пред съюзниците(така,че на 9 май войната вече е била свършила)

  писнало ми е от левичари
 18. 18 Профил на eyewitness
  eyewitness
  Рейтинг: 442 Весело

  До коментар [#17] от "koiot":

  Т'ва по History Channel

 19. 19 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1366 Весело

  Честит празник на всички Европейци !

  http://www.youtube.com/watch?v=0vjHGxCDIRI

  P.S. Евразийците да идат на парад в Москва.
  МОЧА, чамадан, вакзал, Москва.

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 20. 20 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1029 Неутрално

  В деня на Европа/ деня на Победата да си припомним някои неща. На първо място какво е толкова често употребяваната думичка "солидарност".

  http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D0%B4%D0%B0%D1%80%D0%BD%D0%BE%D1%81%D1%82

  И така, виждаме, че "солидарност" съвсем не означава "социализъм" (да вземем от едни, за да дадем на други)!

  Европа трябва да е децентрализирана конфедерация, а не свръхцентрализирана империя (СЕЩ).

  Апокалипсисът апокалиптичен
 21. 21 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1444 Неутрално

  До коментар [#1] от "comandante":

  Не е картел, защото картелът предполага някаква затвореност и натиск на база на някакъв ресурс. Тук споразумението е за споделяне на този ресурс. По-скоро е точно обратното на картел.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 22. 22 Профил на Angelina
  Angelina
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Честит празник на всички европейци!

 23. 23 Профил на mar_x
  mar_x
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Голяма единна Европа с един парламент и федерално правителство. Единна държава! Това е бъдещето на Европа. От много -- един!

 24. 24 Профил на btl56358577
  btl56358577
  Рейтинг: 388 Неутрално

  ОДА НА РАДОСТТА и
  победа СЪЗИДАНИЕТО,
  НЕ,ден на победата,стига с тази
  победа,ако ще говорим за победители и
  победени,следва въпроса
  КАКВО ПОСТИГНА ПОБЕДИТЕЛКАТА
  РУСИЯ- НА ГОЛ ТУМБАК чИФТЕ
  ПИщОВИ

 25. 25 Профил на Boichev Boian
  Boichev Boian
  Рейтинг: 8 Неутрално

  500 000 население? Три нули липсват

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 26. 26 Профил на kuncheff78
  kuncheff78
  Рейтинг: 225 Весело

  "......по-късно достига до Европейския съюз в сегашния му вид - с 28 държави членки, над 500 000 души население, водеща икономическа сила........"?! Дневник много души бе......))

 27. 27 Профил на opasno_lud
  opasno_lud
  Рейтинг: 551 Неутрално

  [quote#11:"koiot"]
  Интересно ми е какво бихте отговорили на въпроса: Денят на европейците, който се празнува днес, щеше ли да го има,- цитат на коментар #9 от “uchuden”
  На базата на истинските факти,а не на фалшифицираните(тези които ние учихме )отговарям ДА.Съюзниците спечелиха войната благодарение на открития втори фронт. [/quote]
  Къде бяха Великите Западни Сили, които бяха длъжни според договорите да контролират военния арсенал на Германия след ПСВ? Ако не беше открит Източния фронт, досега западна Европа щеше да се изписва Германия на картата. Не знам какви факти сте прочели. Някакъв линк?

 28. 28 Профил на murttle
  murttle
  Рейтинг: 905 Неутрално

  Щастлива съм, че живея в Европа и нашата страна е част от Европейския съюз. Това е пътят на разумното и хуманно развитие и нашето най-голямо постижение в новата ни история е това, че тръгнахме по него.
  Ако Русия някой ден разбере цивилизационните разлики между себе си и Европа и се опита да ги преодолее - добре дошла. Ако настоява да си остане с манталитета от средата на 20 век, няма основание да иска да я смятат за европейска страна.

 29. 29 Профил на danielv
  danielv
  Рейтинг: 1639 Неутрално

  Ами честит да е празника на всички, които се чувстват европейци!

 30. 30 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#28] от "murttle":
  [quote#28:"murttle"]Щастлива съм, че живея в Европа и нашата страна е част от Европейския съюз.[/quote]
  Да бъдем част от ЕС е най-големият ни шанс в момента.

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 31. 31 Профил на opasno_lud
  opasno_lud
  Рейтинг: 551 Неутрално

  На 3-и март всички телевизии освен една, определиха тази дата като Освобождение на България. От какво и от кои се освободи България ни беше спестено. От извънземните ли се освободихме? На някой направи ли изобщо впечатление, че определянето на датата е орязано? Няма нито турско робство, нито османско иго. Нищо вече няма. Тази чат от историята се крие. По-точно не се казва. Защо?
  Във филма "10 години в НАТО' по БНТ се възхваляваше организацията и колко сме добре вътре. Нито дума за инцидента в Кербала. Сякаш го е нямало.
  Аз като ви говоря за промиване на мозъците, вие пак си ми чаткайте минусчета.

 32. 32 Профил на opasno_lud
  opasno_lud
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Защо Орешарски не поднесе цветя на годишнината от атентата на гара Буново, но беше първа кипра и сложи букет на 1-та годишнина от атентата на летището в Сарафово? Забравихте ли вече, че 2 часа след взрива Сирия вече беше обвинена за него и впоследствие ни притискаха да заемем тази позиция? Да, притискаха ни, и то не руснаците. А вашите хубави демократи.

 33. 33 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1270 Неутрално

  Честит ден на Европа!
  Честит ден на Победата!

 34. 34 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1490 Весело

  Честит празник на всички, които се чувстват европейци!

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 35. 35 Профил на xrp43572691
  xrp43572691
  Рейтинг: 1257 Неутрално

  И в горния панегирик няма нито една дума за корумпираната, лобистка и крадлива, НЕИЗБРАНА ОТ НИКОГО и НАДНАЦИОНАЛНА брюкселска администрация, която налага решения под формата на директиви, изгодни не за европейските жители, а за лакомите корпорации.

 36. 36 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3671 Неутрално

  Няма друго бъдеще за страната ни ! Всичко останало би ни изпратило в ръцете на допотопна и изостанала Русия!
  Европа е единственото ни спасение!

  klimentm
 37. 37 Профил на mavricii.plovdiv
  mavricii.plovdiv
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Да ни е Честото и да работим за укрепване на Европейската Същност!

 38. 38 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3671 Неутрално

  До коментар [#35] от "Митридат":

  Това е нищо в сравнение на онзи 1 % който управлява Русия!

  klimentm
 39. 39 Профил на xrp43572691
  xrp43572691
  Рейтинг: 1257 Неутрално

  До коментар [#38] от "klimentm":

  Бием негрите, а? Като стане дума за нелицеприятните страни на европейщината, веднага бутваме руското мюре за промяна на посоката на темата.

 40. 40 Профил на sottozero
  sottozero
  Рейтинг: 0 Неутрално


  Денят на победата.
  Честит празник!
  Който иска да си празнува Денят на Европа, за мен не е проблем това.
  Все пак на този ден отдаваме почит на 30 милиона руски плюс още няколко милиона други европейски, американски, азиатски и австралийски жертви на войната на нацистите.

 41. 41 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 6741 Неутрално

  Честит празник на всички които се визират за европейци .

 42. 42 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3671 Неутрално

  До коментар [#39] от "Митридат":

  Азиатщината е в пъти по неприятна и главно опасна!

  klimentm
 43. 43 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7738 Неутрално

  Повечето руснаци и до днес си мислят,че те са единствените победители.И не им идва наум,че ако не са били съюзниците,можеше да няма какво да празнуват днес.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK