Представители на българския енергиен сектор са поискали от Еврокомисията общ одит на отрасъла

Красен Станчев

© Анелия Николова

Красен СтанчевПредставители на българския енергиен сектор се срещнаха днес с трима експерти от екипа на еврокомисаря Гюнтер Йотингер. Сред тях са били и представители на електроразпределителните дружества, предаде БТА.


След срещата Красен Станчев от Института за пазарна икономика, който също беше приет от екипа на Йотингер, съобщи пред български журналисти в Брюксел, че Еврокомисията е дала срок на България до края на юни да отговори по поставени въпроси, свързани с проекта за газопровода "Южен поток", както и по повод процедурите по отнемането на лицензите на трите ЕРП. Станчев уточни, че срещата е била поискана преди около два месеца от българските гости.


"Не сме обсъждали отделни отрасли и дружества, защото си е тяхна работа да си защитават интересите", отбеляза той. "Заявихме, че има нужда от общ одит за състоянието на отрасъла - от снимка къде са "дупките" и причините за създалата се ситуация, както и какви са възможните изходи", посочи Станчев.
По неговите думи експертите от Еврокомисията са заявили, "че се опитват да разберат какво става". По думите на Станчев е невъзможно дори метър от територията на ЕС да бъде изключена от неговата юрисдикция, освен ако няма съгласието на всичките 28 държави членки и при диверсификация на енергийния ресурс.


Той направи този коментар по повод одобрените на първо четене от Народното събрание текстове, на чиято основа би било възможно част от "Южен поток" на българска територия да бъде възприемана като "морски газопровод", оставащ извън обхвата на третия енергиен пакет на ЕС. Станчев коментира, че липсата на обществени поръчки по изграждането на "Южен поток", както предвижда европейското законодателство, би довела до увеличаване на цената на съоръжението с 50-100% над пазарната.


Българските правителства, които преговарят с "Газпром", не са направили оценка за ползи и разходи от този проект, руснаците също не са представили бизнес план, а твърдят, че всичко това би било полезно, посочи Станчев. При тези цени на строителството изглежда, че замисълът е по-друг - всички, които биха могли да намерят местен ресурс (газ), да инвестират в собствена инфраструктура и да продават на цени, по-високи от цените на "Газпром", т.е. да убият всички възможни инвестиции в тази област, коментира той.


Станчев уточни, че една от концесиите за проучване на залежите от шистов газ у нас е спряна, но други две са в ход и показват много добри показатели. По неговите думи проучванията на две дружества не са прекратени, въпреки мораториума, тъй като в концесионните им документи не е споменат терминът "хидравлично разбиване".

Коментари (27)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Wizard
  Wizard
  Рейтинг: 636 Разстроено

  Енергетиката ни е такава каша от бандити, комунисти, и Русия, че не мисля, че може да се оправи само с един одит! Не мисля, че в България има сили и хора, които могат да променят тази бъркотия, защото всички политически сили имат бизнес в енергетиката, а единствените страдащи са - НАСЕЛЕНИЕТО! Няма как да стане - всички те срещу нас!
  Да не забравяме и "зелените енергии" по време на управлението на сикаджията..те са едно цяло! Ако някой има идеи - да казва как да се оправим. Ама реални и работещи решения, които могат да се приложат на практика.

  Never underestimate the power of stupid people in large groups!
 2. 2 Профил на koiot
  koiot
  Рейтинг: 552 Неутрално

  Българските правителства, които преговарят с "Газпром", не са направили оценка за ползи и разходи от този проект

  Нашите юнаци като всички комунисти по света се интересуват само от собствените си ползи.

  писнало ми е от левичари
 3. 3 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Само не разбрах защо трябва да се подкрепят фирми, които да продават местен ресурс на цени по-високи от тези на Газпром?

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 4. 4 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2554 Весело

  "Сред тях са били и представители на електроразпределителните дружества..." - сред кои - домакиниТЕ или гостиТЕ?! Унгария им ДАДЕ ново усещане за "топлата вода" - да наминат и към Будапеща!

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 5. 5 Профил на Къти
  Къти
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Кои са тези представители на "българския енергиен сектор"? Кава е тази енигма?

  Всичко, за пресъпленията на ядрената мафия единствено и само тук: http://gikotev.blog.bg
 6. 6 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1480 Любопитно

  Два отделни абзаца и ... ЯСНОТА:

  $$$$ При тези цени на строителството изглежда, че замисълът е по-друг - всички, които биха могли да намерят местен ресурс (газ), да инвестират в собствена инфраструктура и да продават на цени, по-високи от цените на "Газпром", т.е. да убият всички възможни инвестиции в тази област, коментира той. $$$$$

  $$$$ Станчев уточни, че една от концесиите за проучване на залежите от шистов газ у нас е спряна, но други две са в ход и показват много добри показатели. $$$$

  ШЕРШЕ ЛЯ ШЕВРОН!

  Някой изненадан?
  !

 7. 7 Профил на д-р Петроff
  д-р Петроff
  Рейтинг: 479 Гневно

  Само за газовият сектор,КЗК вчера се роизнесе: http://reg.cpc.bg/Decision.aspx?DecID=300040320.Това е линк,а там има ПДФ файл.На кратко:където Газпром е монополист в доставките на газ,цените са много по-високи.Най-ниски са в Испания.Мисля.че там няма Газпром.

  ПРАВИ КАКВОТО ТРЯБВА ЗА ДА НЕ СТАВА КАКВОТО СИ ИСКАТ
 8. 8 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 1839 Весело  [quote#5:"Къти"]Кои са тези представители на "българския енергиен сектор"? Кава е тази енигма? [/quote]

  Каква енигма? Нали четеш - Красен Станчев!

 9. 9 Профил на Къти
  Къти
  Рейтинг: 583 Неутрално

  До коментар [#8] от "batzdravo":

  Хахахахахахахаааааааааааааа...........

  Всичко, за пресъпленията на ядрената мафия единствено и само тук: http://gikotev.blog.bg
 10. 10 Профил на д-р Петроff
  д-р Петроff
  Рейтинг: 479 Разстроено

  До коментар [#2] от "koiot":
  Има оценака на правителствен орган:
  http://reg.cpc.bg/Decision.aspx?DecID=300040320
  виж ПДФ файла.На кратко:където Газпром е монополист в доставките на газ,цените са много по-високи.Най-ниски са в Испания.Мисля.че там няма Газпром.
  Но явно правитъелството не се интересува от евтин газ,а от скъп газ.РушИветите са взети ве4е.

  ПРАВИ КАКВОТО ТРЯБВА ЗА ДА НЕ СТАВА КАКВОТО СИ ИСКАТ
 11. 11 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2335 Неутрално

  [quote#2:"koiot"]Нашите юнаци като всички комунисти по света се интересуват само от собствените си ползи[/quote]

  И на Газпром.

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 12. 12 Профил на btl56358577
  btl56358577
  Рейтинг: 374 Неутрално

  ами нашите правителства са ТИП
  ПЕЕВСКИ ----какви проекти,какви оценки,какви анализи,
  за какво говориш---та те всички са от чАЛГА ИКОНОМИКАТА

  КАРЛ МАРКС

 13. 13 Профил на vicovnic
  vicovnic
  Рейтинг: 426 Гневно

  Тотален енергиен борд над тъпата бедняшка пасмина да си плащат всичко изконсумирано до сега.Нека се оплакват на арменския свещеник.Тотален енергиен борд за назидание.Да не си помислят да разчитат на скапаната си държава да им осигурява регулирани евтини цени за сметка на инвеститорите.Не само на енергията.Тотален борд на водоснабдяването също.Над болниците им.Социалната държава на ламтурниченето свърши!

 14. 14 Профил на Дайте, Да Дадем, България - Таковски
  Дайте, Да Дадем, България - Таковски
  Рейтинг: 440 Любопитно

  До коментар [#4] от "А БЪ В":
  До коментар [#5] от "Къти":
  До коментар [#8] от "batzdravo":

  Представители са ясни - трите ЕРП-та и Красен Станчев, който освен Дж. Сорос, вероятно е представлявал и компаниите, които искат да добиват шистов газ у нас (ако съдим по коментарите му след срещата). По-интересно е въз основа на каква правна рамка са искали от екипа на отивашия си Йотингер одит на целия ни енергиен отрасъл. Кой ще го прави този одит, и като го направи какви последстия ще има?

  nègre littéraire
 15. 15 Профил на izbiram
  izbiram
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Ето го лобито на шистаааа

 16. 16 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1054 Любопитно

  А Красен Станчев се явява говорител ли?

 17. 17 Профил на holandka
  holandka
  Рейтинг: 419 Неутрално

  Каво точно прави института за пазарна икономика? Ако има пазар то има и икономика.В България има само връзки и далавери.

 18. 18 Профил на 1_bulgarin
  1_bulgarin
  Рейтинг: 471 Неутрално

  Какви одити, Стойнев юни месец слага тръби от морския газпровод на сушата край Варна....

 19. 19 Профил на 952
  952
  Рейтинг: 599 Неутрално

  [quote#3:"др. Иванов"]Само не разбрах защо трябва да се подкрепят фирми, които да продават местен ресурс на цени по-високи от тези на Газпром? [/quote]

  Не се занимавай с неща, които не разбираш...

  Препоръчвам ти да коментираш единствено новини във връзка с плановата икономика на Северна Корея...

  Колко жалко, че всички, които знаят как трябва да се управлява България, са заети да пишат разни неща по форумите...
 20. 20 Профил на everlast666
  everlast666
  Рейтинг: 1106 Неутрално

  Че той новият газопровод не е ли готов? Видях как преди известно време тръбите ги заваряват

  Но е "подвижен" по нова технология, когато ти трябва тръбите се вадят и ги заваряват, когато не е необходим пак го разглобяват и прибират тръбите на сушина

 21. 21 Профил на rorikabc
  rorikabc
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Подгониха ги .
  А това трябваше да стане отдавна.
  Искат одит , защото много добре знаят че всичко си е по закон . По законите които те са си приели. Тоя одит да ги легитимира че не са крадци , а парите ги няма.

 22. 22 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2198 Неутрално

  абсолютно всички играчи на енергийния пазар са руски креатури и само товарят цените на енергоносителите ,нашите цени са по скъпи от над 60% от останалия свят и на парно ,и на ток и на горива за транспорта и стопанството ,ние или сме най богатата държава на света с 5 пъти по скъпо гориво напр от САЩ ,3 пъти по скъп газ или сме най големите балъци .

 23. 23 Профил на calc
  calc
  Рейтинг: 426 Неутрално

  "Не сме обсъждали отделни отрасли и дружества, защото си е тяхна работа да си защитават интересите"

  Ми на ЕРП-тата не си ли е техна работа да си защитават интересите. Когато нема пари за рушвети вече, викаме посланици и еврокомисии.

 24. 24 Профил на ДЗВЕР
  ДЗВЕР
  Рейтинг: 583 Неутрално

  ... интересна рабУта, Кр.Станчев нали бе политолог... ся пА е енергетик. то май според издръШката и професиАта: по ТВ-то е политолог, а с пари от ЕРП-та е енергетик... Дали па не е "инвеститор" у енергетиката...

  опозиция на всяка власт, отпор на всяка тъпота...
 25. 25 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1821 Неутрално

  Ансолютно правилно и необходимо, преди да са успели да издухат енергетиката напълно и да я положат в краката на Газпром/Росатом, при това за жълти пари.
  Единственото спасение за нас е въвеждането на енергиен "борд" - така както валутния борд спира и пречи да ни издухват с инфлации веднъж не 5-7 години, така и това би могло да ни спаси от пълно закъсване.
  Лошото е, че се нуждаем от подобен борд в много сфери - правосъдие, здравеоопазвеане, образование, транспорт, МВР... всъщност май направо на ниво министерски съвет))))))).

 26. 26 Профил на ДЗВЕР
  ДЗВЕР
  Рейтинг: 583 Любопитно

  [quote#25:"tsvetko_51"]Единственото спасение за нас е въвеждането на енергиен "борд" - така както валутния борд спира и пречи да ни издухват с инфлации[/quote]
  ... като как си предста'яш тоА борд...

  опозиция на всяка власт, отпор на всяка тъпота...
 27. 27 Профил на chugunitz
  chugunitz
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Либералските еничари. Само Атака!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK