Българите може никога да не достигнат благата на ЕС, ако моделът се запази, според експерти

Георги Стойчев, Теодор Стойчев и Саша Безуханова откриха конференцията "Визии за Европа"

© Калина Иванова

Георги Стойчев, Теодор Стойчев и Саша Безуханова откриха конференцията "Визии за Европа"България трябва да спре да оцелява и да започне да се развива", каза днес Саша Безуханова – инициатор на конференцията "Визии за Европа" и основател на гражданската платформа MoveBG. Участниците в дискусията се обединиха около идеята, че развитието на Европа е свързано с гражданското участие, а то е въпрос на обща отговорност и постигане на промяна на ниво местни институци.


Нехомогенността между страните членки задълбочава кризата в ЕС


Според Теодор Стойчев, ръководител на Информационното бюро на Европейския парламент в България, гражданската енергия трябва да се концентрира върху европейските проблеми и дебати. "В тази криза на европейската идентичност е нужно преосмисляне на ценностите на ЕС", коментира той.
Изпълнителният директор на Институт "Отворено общество" Георги Стойчев подчерта колко е важно да се адресират част от основните рискове пред ЕС. Сред тях се откроява нехомогенността между страните членки, която подкопава осъществяването на ефективна промяна навсякъде. Сред рисковете е и неспособността да се формира обща позиция за ситуацията в Украйна, както и отчуждаването на гражданите от европейския проект.


"Всички тези кризи дават своето отражение и върху българското население, което е в най-голяма степен пред риска никога да не достигне благата на ЕС", добави Стойчев. Според Безуханова пълните ползи от европроектите и възможностите ще дойдат тогава, когато България установи своето влияние и позиция в Европейския съюз.


Индекс на настигането


За условното сближаване между Западна и Югоизточна Европа говори Марин Лесенски, който представи доклада "Европейски индекс на настигането". Проектът има за задача да отчете дали по-новите държави членки успяват да настигнат по-старите. Напредъкът на всички се измерва според фактори като икономика, демокрация, управление и качество на живот.


"Изводът от последния доклад е, че настигането работи и дава резултати, но не за всички", каза Лесенски. Той допълни, че груповите анализи сочат, че по-голямата част от континента живее добре, но югоизточните страни са най-отдалечени от мечтаната Европа. Докладът твърди, че няма средни нива на европейското развитие, но сред по-новите държави членки има някои по-амбициозни, които се развиват добре и все повече се доближават до по-старите в ЕС.


България не е готова да влезе в еврозоната


България все още няма капацитета за създаването на силни институции и компании, които да са влиятелни извън страната. Това води и до голяма структурна безработица и пречи на по-бързото развитие на страната, коментира Евгени Ангелов, съветникът по икономика и иновации на президента Росен Плевнелиев. "Иновациите и образованието са двата абсолютно задължителни индикатора за конкурентоспособността", каза той.


Според Владимир Сиркаров, водещ на предаването за икономика и финанси "Boom & Bust", Европейската централна банка вкарва елемент на морален хазарт спрямо държавите членки в еврозоната, защото при криза някои от тях могат да заплатят с фалит, а други не. Конкретен пример за това е Гърция, която технически фалира няколко пъти, но официално не е, и това е следствие от обвързаността на европейския пазар.


"Верижността е един от най-сериозните рискове. Много е трудно ресурсът да се разпределя качествено на едно централно равнище", подчерта Сиркаров. Според него България не е готова да влезе в еврозоната и да поеме риска да подкрепи финансово държава членка в нужда.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (32)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на theanalyser
  theanalyser
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Бедни и богати са братя само в приказките и в песните.
  Те така за благата и интеграцията...

 2. 2 Профил на Eisbär
  Eisbär
  Рейтинг: 998 Неутрално

  много вярни думи.
  Само че липсват полици които искат да променят статуквото.
  Извода остава за нас избирателите.

 3. 3 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1448 Разстроено

  Ако така я караме, не само няма да достигнем благата на ЕС, ами и скоро ще изчезнем.

  Икономиката икономична, светът светски, апокалипсисът апокалиптичен
 4. 4 Профил на Firefly
  Firefly
  Рейтинг: 877 Неутрално

  България е нужна на Евросъюза да събира емигрантите, а блага при такива условия няма как да се достигнат.

 5. 5 Профил на На комунист доверие да нямаш
  На комунист доверие да нямаш
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Каквото е Северозападна България за България, все повече в това ще се превръща България за ЕС - територия със затихващи функции. Всичко младо, що е по-кадърно, няма от какво да бъде задържано тук.

  Безбожен народ иска морални политици, но такива няма да му се явят
 6. 6 Профил на za1221
  za1221
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Как ще ги стигнем германците...с това некадьрно правителство задкулисие , корупция и обслужване на чужди интереси

 7. 7 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1257 Неутрално

  Тези експерти ги признавам-точни са.

 8. 8 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1354 Неутрално

  В България проблемите не трябва да се заобикалят, а да се преодоляват

 9. 9 Профил на ramboto
  ramboto
  Рейтинг: 225 Гневно

  Най-бедната държава, с най-голямо златно находище в Европа! Ако искаме да се оправим, трябва да се отървем от тази абсурдна експлоатация! Никакви еврозони и шенгени не могат да помогнат на държава без адекватна вътрешна политика. Подаряваме си всичко ценно на чужденци, пък ако може с остатъка да настигнем немците, е няма как.

 10. 10 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4308 Разстроено

  При наличието на олигарси и корумпирани политици няма как нашата бедна страна да тръгне уверено нагоре в своето икономическо развитие!

 11. 11 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Българите може и никога да не се оправят в ЕС – заявява още в заглавието на предлаганата ни статия авторът (авторката), и това е наистина така. Нещо повече – от тази констатация спокойно можем да премахнем вероятностното „може и”, защото както я караме, наистина няма как да се оправим. Съвсем адекватна е и констатацията, че „Нехомогенността между страните членки задълбочава кризата в ЕС”. При анализите обаче за това, кои са причините за това, статията далеч не е така адекватна, както е адекватна в констатациите.

  Като една от причините за това, според статията, е, че ”сред рисковете е и неспособността да се формира обща позиция за ситуацията в Украйна, както и отчуждаването на гражданите от европейския проект”. Което е невярно, защото невъзможността за формирането на обща външна политика по даден конкретен въпрос , например по въпроса за Украйна, няма как да даде толкова бързо и толкова голямо отражение върху степента на икономическата нехомогенност в рамките на ЕС. И защото отчужаването на гражданите от политиката на ЕС не е причина, а е следствие от същата тази криза, породена от тази нарастваща нехомогенност. Защото, както казваха едно време (преди 40 или 50 години) зевзеците, добър живот не дотяга, хубава жена не омръзва, а от хубавото никой не бяга. Тоест, ако преди хората са били за ЕС, а сега започват да бягат от него, не тяхното бягство е причина за влошаването на ситуацията в ЕС, а обратно, влошаващата се ситуация в ЕС е причина за тяхното недоволство и от там – за тяхното бягство.

  Наистина, според цитираната Безуханова, „пълните ползи от европроектите и възможностите ще дойдат тогава, когато България установи своето влияние и позиция в Европейския съюз”. Но тук нещата също са обърнати с краката нагоре. Защото за да установи своето влияние и да затвърди позициите си, на България са ѝ абсолютно необходими точно тези „пълни ползи … и възможности”, които обаче ще станат достъпни за нея само ако и без тях успее да се оправи сама. А за какъв бяс ни е тогава прословутият Евросъюз?

  Според цитирания в статията Лесенски, „ по-голямата част от континента живее добре, но югоизточните страни са най-отдалечени от мечтаната Европа”. Което е вярно само наполовина. Защото ако в западната част на Евросъюза нещата са тип-топ, антиевропейските настроения в тази част на Евросъюза, например в Англия, Франция, Испания и така нататък не биха нараствали. А другата част от казаното от него е безполезна, защото не ни се казва, защо, аджеба, страните от Югоизточна Европа вместо да се приближгават, на практика се отдалечават от средното ниво на жизнения стандарт на Евросъюза.

  Според цитирания в статията Евгени Ангелов една от причините за това, че в рамките на ЕС вместо напред, вървим назад, е фактът, че „България все още няма капацитета за създаването на силни институции и компании, … ”, което можело да се оправи чрез образованието и иновациите. Тоест, предлага ни се нещо като порочен кръг. Защото за да имаме силни институции и компании, трябва да имаме високообразовани иновативни кадри, които обаче за да бъдат не само създадени, но и задържани в границите на България, е необходимо в държавата да имаме силни институции и компании. В противен случай тези подготвени тук кадри емигрират, отнасяйки към държавата–приемник и не малка част от нашия БНП. И точно това става сега.

  Има ли реално решение на проблема?

  Има. И то не само едно, а цели две: Едното във, а другото извън ЕС. Но проблемът е прекалено сериозен, сложен и труден, за да се разглежда в рамките на един коментар в някакъв интернетфорум. Затова тук можем да кажем само едно: Решението на тези проблеми трябва да се търси в премахването или поне в сериозното намалявани на прекалено голямата социална и икономическа пропаст между бедни и богати, коета като проблем за решаване беше поставен на Форума в Давос от януари, 2014 година, и беше оценен като най-важен и най-застрашителен за сигурността на човешкото общество в планетарен мащаб.

  Нещо повече в това отношение може да се намери на glog9.blogspot.com.

 12. 12 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#9] от "ramboto": ≪Ако искаме да се оправим, трябва да се отървем от тази абсурдна експлоатация! Никакви еврозони и шенгени не могат да помогнат на държава без адекватна вътрешна политика≫.

  +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

  Точно така. С една уговорка: При сегашната неолиберална идеология на евроагаларите единственият начин да можем да се отървем от експлоатацията, е да напуснем ЕС. А жалко, защото една не скалъпена, а наистина обединена Европа, наистина би била нещо хубаво.

 13. 13 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  [quote#0:"статия"]"България трябва да спре да оцелява и да започне да се развива", каза днес Саша Безуханова [/quote]
  На приказки е лесно. Как да стане това на практика е въпрос с повишена трудност..Във фокуса на вниманието е строителството на „Южен поток“ и независимо от твърденията на икономическия министър Драгомир Стойнев след срещата с еврокомисаря по енергетиката Гюнтер Йотингер, че всичко е наред, „Шпигел“, Европейската комисия и Германия са на мнение, че българското правителство откровено мами, като се опитва да изкара газопровода просто вътрешна връзка, както се казва на чист български – интерконектор.
  Намеква се и че поправките в Закона за енергетиката са писани под диктовката на „Газпром“.
  Разбира се, и в германската позиция, и в дописката на „Шпигел“ има доста лицемерие. Самата Германия нямаше такива принципни възражения, когато се строеше „Северен поток“, а бившият германски канцлер Герхард Шрьодер е на заплата при руснаците като консултант по газовите въпроси.

 14. 14 Профил на basilicum
  basilicum
  Рейтинг: 853 Неутрално


  не е ли това идеята? моделът да се запази и никога да не се развием да достигнем онези блага. България е нужна на ЕС и НАТО като територия, като буферна зона, като пазар за западните стоки, като евтин източник на работна ръка и природни ресурси.

  и как се стига някой, който се е развивал 70/80 години в правилната посока със всичкия попътен вятър и който е написал правилата за себе си? замислете се за субсидии от ЕС и всякви други форми на помощи, фондове и финансови инструменти - дали тези давани на Гърция, Испания и Франция се равняват на нашите? Как най-бедните с най-остра нужда за развитие получават най-малко, и после как да се развиват и конкурират с останалите?

 15. 15 Профил на Европеец
  Европеец
  Рейтинг: 502 Гневно

  Путинова Русия, чрез корумпираната, антибългарска, престъпна и псевдо-социалистическа БС(К)П системно насажда усещане, че критиките от Брюксел са инспирирани от българската опозицията и че всъщност ЕС цели да държи българите бедни.

  "Освен това мисля, че Картаген(Русия) трябва да се разруши." Marcus Porcius Cato Censorius
 16. 16 Профил на basilicum
  basilicum
  Рейтинг: 853 Неутрално

  До коментар [#15] от "Европеец":

  а възможно ли е това да е така и без путинова русия?

 17. 17 Профил на bawarec
  bawarec
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Изостаналият юг на Италия, където командва мафията, стои на 60% от развития север вече 60 г. Така че, докато у нас управлява мафията ще сме на 40-50% от средното за Европа. Който иска повече сам се урежда. Или като стане част от мафията или като се премести по на запад.

 18. 18 Профил на ramboto
  ramboto
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#12] от "glog":

  А и да излезнем от ЕС, пак не се знае, проблемите се трупат открай време, експлоатацията на челопеченското злато на безценица са я започнали по времето на Костов. Канадска фирма, зад която вероятно стои САЩ.
  А обединена Европа е (анти)утопия, та ние не можахме да се обединим и на ниво Балкани, понеже сме прекалено различни и всеки си гони своите интереси-какво остава за всички европейски народи, различни езици, раси и религии. Също като с Вавилонската кула.
  И ако искахме да сме малцинство в голяма империя, в която гласът ни е маловажен, нямаше да минем през борбите за освобождение и независимост.

 19. 19 Профил на ivanbaraban
  ivanbaraban
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Саша Безуханова – инициатор на конференцията "Визии за Европа"
  Лошо започва -ние е сме в европа -географски културно гастрономично и визи няма в Европа за европейци и закона за свободно движение важи и за нас
  Според него/ Сиркаров /България не е готова да влезе в еврозоната и да поеме риска да подкрепи финансово държава членка в нужда.
  Не се влиза в къща която гори -такъв е случая в ЕС и никой не може да го загаси та да изчакаме пожара и да изградим нова Европа

 20. 20 Профил на Европеец
  Европеец
  Рейтинг: 502 Неутрално

  До коментар [#16] от "basilicum":

  Разбира се - Русия е водила война за територията върху която сега се разполага държавата България. Ето защо Русия винаги се е стремяла България да няма самостоятелна политика.
  Още по темата:
  “Като народ ние можем да се гордеем, че всичките ни народни деятели и патриоти: Г.Раковски, Л.Каравелов, В.Левски, Хр.Ботйов, А.Кънчев, П.Волов, Г.Бенковски и проч., са биле против официална Русия. Никога те не са апелирали към нея, защото са знаяли, че нейний камшик повече боли от турския….”

  Русчук, 1-й Март 1886 г.

  З.Стоянов

  http://www.extremecentrepoint.com/archives/335

  "Освен това мисля, че Картаген(Русия) трябва да се разруши." Marcus Porcius Cato Censorius
 21. 21 Профил на basilicum
  basilicum
  Рейтинг: 853 Неутрално

  До коментар [#20] от "Европеец":

  не за това иде реч. русия си гледа интересите, както го правят всички останали. нито запада нито русия ни мислят доброто. всичко е игра на интереси и борба за влияние. ние сме по средата и сме прекалено слаби и незначителни за да имаме собствена политика.

 22. 22 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Заглавието казва всичко! Това е прогнозата за нас! Ние не просто нищо не правим, за да сменим модела! Ние нямаме алтернативен модел! никой не говори за модел! Говори се само за лица и партии! Единствен Бареков си изработи пришки на езика, да обещава нов модел, да го описва, но не и да каже, как и с кого ще го реализира! Като махнеш празните приказки, които хората приемат като музика, остава: Моята партия ще е управляваща, а аз ще съм Премиер! Нищо повече! И? Какво? След Костов колко такива " Слънца" се изредиха? Да ни е светнало? Все сме на опашката, че и след нея! Даже и в сочените за " добри" години!

  goblenka
 23. 23 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#18] от "ramboto": ≪А и да излезнем от ЕС, пак не се знае, ...≫

  Така е: Не се знае! Но докато сме в ЕС пък се знае, че така ще бъде, както е и сега. Затова все пак си заслужава да се опита. При едно условие: Че няма да излезем от един капан само за да попаднем в друг. Например, в зоната на Русия.

 24. 24 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#22] от "goblenka": ≪Ние не просто нищо не правим, за да сменим модела! Ние нямаме алтернативен модел!≫

  Намаме, защото не искаме да си го изберем. А иначе моделът си е съвсем готов: Вън от ЕС, никакво влизане като младши партнор в подобни на ЕС държавни образувания, особено ако старши паргньор е Русеия, водене на самостоятелна, независима и балансирана политика. Само че къде е политическият водач, който да се реши на подобно нещо? И къде са политиците, на които можем поне малко да вярваме?
  à è ѝ ò „” –

 25. 25 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 660 Неутрално

  "никакво влизане като младши партнор в ", "водене на самостоятелна, независима и балансирана политика"! Отговорът на въпроса, защо не можем да си я изберем и потвърждение на тезата ми, че няма алтернатива е пак твой цитат: " Само че къде е политическият водач, който да се реши на подобно нещо? И къде са политиците, на които можем поне малко да вярваме? "

  До коментар [#24] от "glog":

  goblenka
 26. 26 Профил на Европеец
  Европеец
  Рейтинг: 502 Неутрално

  До коментар [#21] от "basilicum":

  Не приемам тезата: "И едните, и другите са маскари!" ...
  Да погледнем на какво ни учи историята:
  "СССР съсипа наченките на българската високотехнологична промишленост и наложи примитивна енерго- и материалоемка тежка индустрия, унищожаваща околната среда Веднага след нахлуването в България на окупационните съветски войски биват разграбени най-проспериращите около 50 българско-германски предприятия, обявени за съветски военни трофеи. След това България е принудена, според мирния договор от Париж, да възстанови производствения процес в тях, но като предаде немското дялово участие на СССР.

  Благодарение на така създадената “кооперация” предприятията много бързо са напълно съсипани и след като те вече не представляват никаква ценност, в началото на 60-те години на България бива продаден обратно бившият германски, вече съветски дял. В края на тази сложна трансформация на собствеността изведнъж се оказва, че русенският филиал на германската Muelhaupt, преди войната произвеждал изнасяни в цяла Европа турбини, вече е започнал да бълва вършачки и редосеялки, чието качество е такова, че единствено като подарък са склонни да ги приемат в Куба и няколко братски африкански и азиатски държави, поели по пътя на социализма."

  Дали само аз намирам разлика между 'Западните интереси' и 'Руските интереси" от примера по горе ...

  "Освен това мисля, че Картаген(Русия) трябва да се разруши." Marcus Porcius Cato Censorius
 27. 27 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#25] от "goblenka": ≪И къде са политиците, на които можем поне малко да вярваме?≫

  За съжаление, така е! Но докато сме под калпака на ЕС това не може да се промени. А без външен контрол върху нашето законодателство и върху изпълнителната, че върху съдебната власт (чрез съда в Страсбург) това би могло да се провмени. Макар и трудно.

  Ха дано! – Но надъли. Поне аз не се надявам да доживея подобно нещо.
  à è ѝ ò „”

 28. 28 Профил на galbi
  galbi
  Рейтинг: 441 Неутрално

  България и ЕС.
  Теоретично големия пазар има по-големи предимства!
  За Б-я как е!
  Искаме да сме част от това общество!
  Но нямаме качества самите ние!
  Ние не можем да се организираме сами вътре в Б-я.
  А отвън модел готов няма-доказано е много пъти.
  А в ЕС демокрацията се изразява в конкуренцията .
  Следователно ние не можем да се ползваме от предимствата на големия пазар. Като производители.
  Ако се гледа само като на потребители-скоро ще ни свърши източника ,след като нямаме приходи , и ще отпаднем и като потребители!
  Всеки задава въпроса
  -защо не можем и ние да се организираме!
  Отговор има-но не удобен за всички ни!
  А то е-простотията ни е на власт!
  Вижте всичките ни политици къде ходят и как агитират!
  Голям процент от гласовете се получават за едно кебабче или няколко лева.
  И каква голяма чат от обществото ни е настроена с мафиотски морал.
  Вижте само какви филми в България имат успех!
  Гражданското общество старателно се подържа на ниско ниво като брой в Б-я.
  Емигрантството се стимулира от олигархията ни. И то на хора с по големи способности.
  Следователно малкия брой лесно се парализира и губи значение сред морето от глупост.
  И погледнете тук!
  Омразата се набива , за да разедини и да се търси разумен път на диалог по какъвто и да е въпрос!

 29. 29 Профил на iniesta
  iniesta
  Рейтинг: 388 Неутрално

  [quote#14:"basilicum"]замислете се за субсидии от ЕС и всякви други форми на помощи, фондове и финансови инструменти - дали тези давани на Гърция, Испания и Франция се равняват на нашите? Как най-бедните с най-остра нужда за развитие получават най-малко, и после как да се развиват и конкурират с останалите? [/quote]
  Наготово не става...трябва много труд и работа за да достигнеш ниво като Франция,Испания ,Гърция ....та като се разклатиш малко икономи4ески, Европа да дава обратно помощи.....Освен това има разлика в коли4еството на пари4ните вноски за 4ленство в ЕС.....държави с по висок стандарт плащат по голям 4ленски внос......
  Ина4е българите още преди да е приета България в ЕС...само за евро-благини си ме4таят

 30. 30 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#27] от "glog":

  Първо, нашите политици не обичат да са на открито! Все търсят под нещо да се сврат! Та дали ще е руско, западно, южно... Нещо да е! А, който дава подслона, той командва! Така че, надеждите ти не са оправдани. Познаваш капака на Русия, познаваш и този на Запада! Може да си на сухо, но тежестта му смазва! Вече не си и на сухо, защото и двата капака са доста напукани и пропускат! Използвам твоята алегория.

  goblenka
 31. 31 Профил на basilicum
  basilicum
  Рейтинг: 853 Неутрално

  До коментар [#26] от "Европеец":

  ами не приемай
  да ти обясня само, че България е подарена на СССР от Чърчил и Сталин ... Въобще, ако искаш да си обективен, погледни назад колко мизерии са ни правили Великите Сили като започнеш само от орязването на български територии. Скоро ми попадна материал говорещ за присвояването на златния ни резерв от САЩ. Нещо в което руснаците по-късно не остават много по-назад.

 32. 32 Профил на basilicum
  basilicum
  Рейтинг: 853 Неутрално

  грешка: Чърчил и Рузвелт!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK