Брюксел е започнал "пилотни" процедури спрямо България за "Южен поток" и ЕРП-тата

Сабине Бергер

© European Commission, 2014

Сабине БергерБългария вече е обект на специални европейски процедура заради "Южен поток" и заради плановете за отнемане на лицензите на ЕРП-тата. Процедурите не са наказателни, а спомагателни и резултатите от тях ще определят евентуални следващи мерки от страна на Европейската комисия, предаде БНР.


Процедурата е предизвикана от намеренията на управляващите за промени в закона за енергетиката, уточниха експерти от Еврокомисията, като обясниха, че опитите даден газопровод или част от него да излезе извън обхвата на европейското енергийно законодателство, представляват сериозен проблем.


Самата процедура, наречена EUpilot, е направляваща, и има за цел да реши проблемите, свързани с прилагането на европейското законодателство, и да подобри комуникацията между съответната страна и Европейската комисия.
Официалното писмо за началото ѝ е изпратено до българските власти още в средата на април. Процедурата предвижда 10 седмици за отговор от засегнатата държава и още 10 седмици, в които службите на комисията решават как да действат по съответния казус.


В този случай България трябва да отговори между средата и края на юни, а решението и евентуалните мерки на Брюксел ще бъдат факт в края на август или началото на септември.


Говорителката на еврокомисаря за енергетиката Гюнтер Йотингер - Сабине Бергер, каза, че може само да потвърди, че въпросната пилотна процедура е започнала и че тя не е наказателна. Еврокомисията обаче няма практика да дава подробности на този етап от процеса, на който само задава въпроси към съответната страна.


Аналогична "пилотна процедура" Европейската комисия е започнала и заради плановете за отнемане на лицензите на трите електроразпределителни дружества. За нея важат същите правила и срокове.


Брюксел на няколко пъти предупреждава в писма правителството на Пламен Орешарски, че трябва да спазва европейското законодателство в областта на енергетиката и да защитава пазарния принцип и конкуренцията. Комисар Йотингер проведе и няколко срещи с министъра на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев, като участниците в тях на няколко пъти излизаха с различни интерпретации на разговорите.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK