Хърватия обяви природно бедствие във Вуковар, Румъния очаква наводнения

Хърватия обяви природно бедствие във Вуковар, Румъния очаква наводнения

© ReutersХърватското правителство обяви състояние на природно бедствие в засегнатия от наводнения окръг Вуковар-Срем, съобщи агенция "Хина", цитирана от БТА. Решението е взето вчера по предложение на Националната служба за защита и спасяване.


Междувременно ситуацията в наводнените райони в Източна Хърватия се е подобрила малко, като нивото на река Сава намалява и намалява натискът върху насипите. Количеството вода, изливащо се над укрепленията в Рачиновци и Райево село, които река Сава проби преди няколко дни, също е намаляло, заяви ръководителят на окръга Божо Галич, който оглавява кризисния щаб.


Галич изрази недоволство от сътрудничеството с компанията "Хърватске воде", казвайки, че тя се е отказала от мерки за защита от наводнения в общините Върбаня и Дреновци, и затова местните власти в сътрудничество с въоръжените сили продължават да работят сами, за да попречат на излелите се води да се разпространят по-дълбоко в двете общини. Галич каза, че оценките за наводнения на "Хърватске воде" не са добри и разкритикува компанията, че се е отказала от втората защитна линия в Дреновци и Върбаня.
Той също разкритикува "туристическите" посещения в някои засегнати от наводненията райони на някои министри в правителството, особено на премиера Зоран Миланович, добавяйки, че Миланович не е сметнал за необходимо да се срещне с членовете на кризисния щаб в окръга и да благодарят на хората, участващи в усилията за защита от наводнения.


Междувременно румънските медии съобщават, че селищата по брега на река Дунав са заплашени от наводнение, след като дебитът на реката е почти двоен спрямо нормалните му стойности. От понеделник в Крайова работи команден щаб за спешни ситуации, ръководен от вицепремиера Ливиу Драгня, който координира пряко дейностите в района.


Драгня посети във вторник Железни врата, за да провери ситуацията там. Очакванията са, че Дунав ще достигне в средата на седмицата дебит от 13 500 кубични метра на секунда. Реката вече надхвърля котата за наводнения в Калафат, Бекет, Турну Мъгуреле, Груя, Зимнича и Хършова. Властите казват, че са подготвени за очакваната приливна вълна, а на място са изпратени над 1500 души и 200 специализирани автомобила и оборудване.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK