България е сравнително назад сред страните в ЕС по употреба на наркотици

Заловени наркотици в България

© Георги Кожухаров

Заловени наркотици в БългарияБългария е сравнително назад сред страните членки на Европейския съюз по употреба на наркотици и свързаните с нея смъртни случаи. Това сочат национални данни, представени в публикувания днес годишен доклад на Европейския център за мониторинг на наркотиците и наркоманиите, който обхваща 28 държави от ЕС плюс Норвегия и Турция.


По повечето основни показатели за употребата на наркотици и свързаните с нея смъртни случаи България е под средното за ЕС равнище. Тревоги обаче създава липсата или ограниченият характер на мерките за превенция на наркотиците и лечение на наркозависимости, показват включените в доклада статистически таблици и данни.


През 2012 г. в България са били регистрирани 24 смъртни случая в резултат на свръхдоза, или 4.8 на 1 милион души от населението (на възраст между 15 и 64 години), при средно 17.1 на 1 милион за ЕС.
Повече от 80 милиона европейци, почти една четвърт от възрастните граждани на ЕС (между 15 и 64 години), са употребявали незаконни наркотици някога през живота си. Докато в някои страни - Дания, Франция и Великобритания - това важи за около една трета от населението на възраст между 15 и 64 години, в България този дял е под една десета.


Екстази е основният употребяван стимулант в България, както и в други съседи от региона (Турция, Гърция и Румъния), докато на европейско равнище такъв остава кокаинът. 2% от българите на възраст между 15 и 64 години са опитвали някога този наркотик през живота си при средно 3.1% за ЕС. През последната година обаче екстази са употребили 2.9% от младите хора в България (между 15 и 34 години) - близо три пъти над средното за съюза равнище от 1%.


По употреба на амфетамини сред младежите страната е в тревожната втора категория (държави, където този вид дрога през последната година са опитали между 1 и 1.5 процента от населението между 15 и 34 години). 1.3% от младите хора в България са опитали наркотици от този род - над средното за Европейския съюз ниво от 0.9%. В по-общ план обаче амфетамини са взимали някога през живота си 1.2 процента от българите - близо три пъти под средното за ЕС равнище от 3.4%.


Само 2.2 процента от пациентите (43 души), постъпили на лечение в България за наркозависими, са били пристрастени към амфетамините, при средно равнище от 7.1% за 30-те държави, обхванати в доклада.


Употребата на кокаин, "наркотика на богатите", в България остава на ниско равнище. Само 0.9% от българите на възраст между 15 и 64 години са взимали този вид дрога някога през живота си, при 4.2% средно за ЕС. Сред младежите, употребили кокаин през последната година, този дял е още по-нисък - едва 0.3%, при 1.7% средно за ЕС. Само 0.5% от пациентите, постъпили в България за лечение на наркозависимост, са били пристрастени към тази дрога.


По конфискации страната е сред челните места в Европейския съюз по заловен през 2012 г. хероин - 285 килограма, при общо 4977 кг. Убедителен лидер е Турция, която е конфискувала 13 301 кг - близо три пъти повече, отколкото всички страни членки на ЕС взети заедно. При кокаина, в унисон с ниското потребление, в България са били заловени само 115 кг, при общо 71 540 кг в 30-те държави, включени в доклада.


При амфетамините, страната също е на сравнително назад с 84 конфискувани килограма, при общо 6737 кг в 28-те държави от ЕС плюс Норвегия и Турция. Ситуацията е аналогична и при екстази. В България са били конфискувани едва 6164 кг от този наркотик, при общо близо 7 милиона в 30-те страни.


Психотерапията е бил преобладаващият терапевтичен подход в рамките на програмата за стационарно лечение в страната през 2011 г., при условие че по-голямата част от останалите страни членки са прибягвали до комбинирани и други по-модерни подходи.


През същата година в България също така не е била достъпна опиоидна заместваща терапия в програми за стационарно лечение. Липсвали са и мерки на междинния пазар на труда за пациентите на лечение за употреба на наркотици, което е затруднявало социалната реинтеграция на наркозависимите.

Коментари (22)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на херувим
  херувим
  Рейтинг: 978 Неутрално

  Най-после на едно от последните места и това да е хубава новина!

  heruvim
 2. 2 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 714 Неутрално

  Браво, а Раасиия накъдето ни тикат нашите национални предатели е на челните места. В света.

  The best way to predict the future is to invent it.
 3. 3 Профил на Pow
  Pow
  Рейтинг: 698 Неутрално

  Според мои наблюдения, тук масово се пуши коз и се пие бира, на хората не им се занимава с наркотици, още повече кофти наркотици със съмнително качество. Българите си залагат на домашен, недрусан коз и домашна, който-както-си-знае-да-я-приготвя ракийка. Аз лично не виждам нищо лошо.

  Give a man a mask and he’ll tell you the truth
 4. 4 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1366 Весело

  Е, България е и на последно място по доходи у европата....май тва е причината и да сме на последните места по употреба на наркотици....Тва е...беден народ, не надрусан народ.....

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 5. 5 Профил на adam1966
  adam1966
  Рейтинг: 550 Неутрално

  Новият политик Бареков е на друго мнение !В ноща на изборите въпреки многобройната си охрана едва се "промъкнал" през един подлез.....?!!>

 6. 6 Профил на Митко Василев
  Митко Василев
  Рейтинг: 652 Весело

  Бързо НАПРЕД!

  това, че казваш даден факт, не означава, че непременно го харесваш. въпреки че за 95% от аудиторията значи точно това
 7. 7 Профил на sto67nes
  sto67nes
  Рейтинг: 1338 Неутрално

  А статистиката дали е правилна???

  Не питай управника,защо е простак,попитай себе си,защо е управник!
 8. 8 Профил на meh
  meh
  Рейтинг: 1498 Неутрално

  Ето защо Бареков искал да ходи в Европа.

 9. 9 Профил на Geoimg
  Geoimg
  Рейтинг: 718 Весело

  Но се движим в правилната посока

  *Лауреат на Нобелова награда! ГРАЖДАНИН! БЕЗПАРТИЕН!!!
 10. 10 Профил на 5149mich
  5149mich
  Рейтинг: 1099 Неутрално

  Предполагам поне при производтството сме на първо. Питайте братя Галеви и ортаците им във властта.

 11. 11 Профил на b
  b
  Рейтинг: 388 Неутрално

  В изследването не са включени, разбира се, ненаркотиците - алкохол, никотин и кофеин, както и лекарства от вида на диазепам и т.н. - любими ненаркотични и помощни вещества на женската половина от поколението на 70-90 годишните. Така че браво - образцово изследване "не на дрогата"!

 12. 12 Профил на nonsense
  nonsense
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Истината е, че тежко зависимите от хероин и кокаин са сравнително малко на брой и за разлика от тях амфетамини, мет, пико и хапчета на амфетаминова основа са много широко разпространени в малките градове и села.Буквално можеш да се снабдиш с каквото искаш в рамките на 5 минути.''Леките'' наркотици са ежедневие за младежите и от личен опит ви казвам, че реално 40% от подрастващите пушат трева и в петък-събота се друсат по кафенета.

  shut up retard
 13. 13 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1332 Неутрално

  Ако се броеше и лепилото дето го дишат циганите щяхме да оберем златните медали.

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 14. 14 Профил на chudomor
  chudomor
  Рейтинг: 1243 Неутрално

  Вътрешният политически живот е доволно халюцогенен. Я виж форума ...

  От идиоти отговор не чакам
 15. 15 Профил на petergriffin
  petergriffin
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Я си пафкам коз

  The things you own end up owning you
 16. 16 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4038 Любопитно

  Прекалено оптимистично ми звучи тази информация!

 17. 17 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  [quote#1:"херувим"]Най-после на едно от последните места и това да е хубава новина![/quote]
  100 % съгласна.

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 18. 18 Профил на vainooo
  vainooo
  Рейтинг: 442 Разстроено

  Ма нема кинти, то затва!

  Дневник, дневнииииик, дневник!
 19. 19 Профил на Хит®ата Св®ака ;)
  Хит®ата Св®ака ;)
  Рейтинг: 598 Разстроено

  Смятайте колко са зле в Западна и в Северна Европа!!!

  Mафията е опасна за Вашето здраве!!! Мафията убива!!!
 20. 20 Профил на Лимонетко
  Лимонетко
  Рейтинг: 605 Весело

  Еййй все изоставаме значи !!!

 21. 21 Профил на Лимонетко
  Лимонетко
  Рейтинг: 605 Неутрално

  До коментар [#13] от "venci4":

  Един наркоман отива в книжарница и купува 150 туби лепило.
  - Ремонт ли ще правите?, пита продавачката.
  - Не, сватба.

 22. 22 Профил на mmarto
  mmarto
  Рейтинг: 442 Весело
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK