Еврокомисар Малмстрьом: Наркотиците може да са станали още по-вредни за здравето

Сесилия Малмстрьом

© Reuters

Сесилия МалмстрьомЕвропейският комисар по вътрешните работи Сесилия Малмстрьом изрази опасения, че наркотиците може да са станали още по-вредни за здравето от преди. Има признаци, че на улицата се продават екстази и канабис с все по-силно действие, даде пример тя в изявление по повод представянето на годишния доклад на Европейския център за мониторинг на наркотиците и наркоманиите, предаде БТА.


Комисар Малмстрьом определи годишния анализ на центъра като "важен източник на данни за еволюиращия проблем с наркотиците в Европа". "Тази информация обаче трябва да послужи сега за целите на правоприлагането, превенцията и лечението. Жизненоважно е да използваме наличните данни, за да гарантираме, че ответните действия на европейските органи са в крак със зараждащите се нови предизвикателства, пред които сме изправени", настоя тя.


Директорът на центъра Волфганг Гьотц подчерта в изявлението си, че "ако се вгледаме в цялостната картина, ще установим, че в Европа е постигнат напредък в някои от основните цели на политиката в областта на общественото здраве от близкото минало". "Общоевропейската картина обаче може да прикрие някои важни национални различия", предупреди в същото време той.
Гьотц даде пример с най-актуалните данни на Европейския център за мониторинг на наркотиците и наркоманиите, които "показват сериозен разнобой между окуражаващите общоевропейски тенденции, що се отнася до причинените от свръхдоза смъртни случаи и дължащите се на наркотици ХИВ инфекции, и обезпокоителните развития в няколко страни членки".


Предвид това сложно и противоречиво положение "в доклада е представен изготвен на най-високо ниво преглед на дългосрочните тенденции и развития, свързани с наркотиците на европейско равнище, като едновременно с това се обръща внимание на възникващите в някои държави проблеми", обясни директорът на базираната в Лисабон агенция на Европейския съюз.


Волфганг Гьотц приветства огромната далновидност, проявена от европейските институции и страните членки на ЕС преди повече от 15 години, да инвестират в системата на блока за ранно предупреждение за наркотиците. Този механизъм е подложен на нарастващ натиск и не е ресурсно осигурен в достатъчна степен, предупреди в същото време той.


Сесилия Малмстрьом също отчете нарастващ натиск върху системата на ЕС за ранно предупреждение, "нашата първа линия на защита срещу нововъзникващи наркотици, който се дължи на постоянно и рязко нарастващите по брой и разнообразие наркотични вещества". Тази година чрез този механизъм са анализирани четири нови вещества, свързани с остри интоксикации и смъртни случаи в страните от ЕС, обърна внимание тя.

Коментари (1)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на purple_rain
    purple_rain
    Рейтинг: 442 Любопитно

    Комисар Малмстрьом в момента открива топлата вода.Въпроса е какви са ефективните мерки за борба с наркотиците и той със сигурност не е маргинализирането на наркоманиите?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK