Еврокомисията се обяви за замразяване на "Южен поток"

Гюнтер Йотингер

© Reuters

Гюнтер ЙотингерЕвропейската комисия се обяви за спиране на проекта "Южен поток" до привеждането му в пълно съответствие с европейското законодателство. Тази позиция е част от предложената днес стратегия за енергийната сигурност в Европейския съюз, съобщи БНР.


Новите инвестиции в инфраструктурата, които се правят от доминиращите доставчици, трябва да са съобразени с правилата на вътрешния пазар и конкуренцията.


В частност проектът "Южен поток" трябва да бъде прекратен до постигане на пълно съответствие с европейското законодателство, след което трябва да се направи нова оценка на проекта в светлината на приоритетите на енергийната сигурност на Европейския съюз. Това гласи един от приетите днес от Еврокомисията документи, които ще бъдат предложени за одобрение от Европейския съвет през юни, когато там ще се обсъжда енергийната сигурност.
Еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер, който днес даде специална пресконференция  за стратегията за енергийна сигурност, не спомена този аспект, въпреки, че беше питан многократно за "Южен поток".


Еврокомисарят обаче определи като положителни разговорите, които се водят с българските власти по повод междуправителственото споразумение с Русия по проекта. Той обясни, че в момента се прави преглед на елементите от това споразумение, които не отговарят на европейското законодателство, и се проверява дали изграждането на газопровода може да се приведе в съответствие с правилата.


Предупреждение и от Барозу


Председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу обяви късно снощи след Европейския съвет, че е информирал премиера Пламен Орешарски, че Еврокомисията ще предприеме мерки спрямо България заради неспазване на европейските правила в споразуменията за "Южен поток".


Това стана след като Орешарски увери Барозу, че България ще се съобрази с препоръките на Брюксел с подготвяния закон за енергетиката.


Барозу съобщи, че е изразил пред държавните и правителствени ръководители позицията на Еврокомисията, че някои от споразуменията за "Южен поток", които са били сключени, или се договарят, противоречат на европейските правила, и комисията ще предприеме съответните действия.


Снощи, след неформалната вечеря на лидерите от Европейския съюз, на която са били обсъждани и енергийни теми, председателят на Еврокомисията коментира и участието в проекта на компания, свързана с руския бизнесмен Генадий Тимченко, предаде БНТ. Той е сред приближените на руския президент и е в списъка на САЩ със санкционирани заради напрежението в Украйна.


"Изразих пред членовете на Европейския съвет мнението на Европейската комисия, че някои от споразуменията за "Южен поток", които се договорят, са в противоречие с правилата на Европейския съюз. Разбира се, ще реагираме на това. Всъщност, днес информирах премиера на България за намеренията на комисията в тази връзка. Ако не се спазват тези правила, енергийната сигурност на България и на Европа е поставена под риск. Напълно сме запознати със ситуацията, следим я от няколко месеца, подчерта Барозу.


Той е заявил пред Европейския съвет снощи, че няма да има никакви съмнения, че Европейската комисия ще действа всеки път, когато не се спазват правилата на енергийния пазар. Според Европейската комисия, такъв е случаят със споразуменията, подписани от България.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK