Брюксел отправи препоръки за реформи в шест ключови сектора в България

Жозе Мануел Барозу

© Reuters

Жозе Мануел БарозуЕвропейската комисия отправи днес към България шест конкретни препоръки за подобряване на икономическата и финансова среда за периода 2014-2015 г., засягащи бюджета, пенсионната и образователната система, Агенцията по заетостта, бизнеса и енергийния сектор. Днес Брюксел публикува специфичните за всяка държава препоръки, като на членките се предлагат специално пригодени за тях съвети за по-дълбоки структурни реформи.


В рамките на Европейския семестър, чрез който Еврокомисията координира и дава насоки на държавите членки през цялата година, Брюксел препоръчва България да засили бюджетните мерки за 2014 г. заради възникващите отклонения по изискванията на Пакта за стабилност и растеж. През 2015 г. укрепването на бюджетната стратегия трябва да гарантира постигането на средносрочната цел и нейното спазване през следващите години.


Според експертите в Еврокомисията трябва да се осигури новият фискален съвет да изпълни мандата си и да се приложи подробна данъчна стратегия за засилване на събирането на данъци и за справяне със сенчестата икономика.
Еврокомисията препоръчва да се приеме дългосрочна стратегия за пенсионната система, която да включва планираното годишно увеличение на пенсионната възраст, така че тя да съответства на продължителността на живота в дългосрочен план. Освен това трябва да се предостави ефективно здравеопазване, което да включва подобряване на прозрачността във финансирането на болниците, финансиране на болничната мрежа и развиване на грижата за пациентите.


Брюксел подчертава нуждата от подобряване на ефективността на Агенцията по заетостта чрез развиване на мониторингова система и по-целенасочена подкрепа за най-уязвимите, като нискоквалифицираните, по-възрастните работници, дългосрочно незаетите и ромите. България е сред страните, към които е отправена специална препоръка за повече усилия при осигуряването на работа или обучение за безработните младежи, които са сред най-засегнатите от кризата.


В четвъртата си препоръка Европейската комисия обръща внимание на образователната реформа, като подчертава нуждата да се приеме Закона за училищното образование и да се наложат реформи в професионалното и висшето образование, за да се подобри нивото на умения, изисквани от работодателите. Според експертите трябва да се развият повече партньорства между бизнеса и образователните институции, за да се отговори по-добре на нуждите на трудовия пазар


България трябва да продължи да подобрява бизнес средата особено за малките и средните предприятия, като намали бюрокрацията, насърчи електронното управление, рационализира производствата при неплатежоспособност и прилага законодателството за просрочените плащания. Страната трябва да подобри и системата за възлагане на обществени поръчки чрез укрепване на административния капацитет и повишаване на предварителните проверки, извършвани от Агенцията по обществени поръчки.


Сред препоръките в тази сфера е и нуждата от подобряване на качеството и независимостта на съдебната система и засилване на борбата срещу корупцията.


В шестата си препоръка Еврокомисията обръща внимание на енергийния сектор, в който трябва да бъдат въведени широки реформи, за да се повиши конкуренцията, пазарната ефективност, прозрачността и енергийната ефективност. Това може да стане чрез премахване на пречките за навлизане на пазара, намаляване на дела на регулирания сегмент, увеличаване на усилията за създаване на прозрачен пазар на едро за електроенергия и природен газ.


Според Брюксел България трябва да ускори проектите за междусистемни връзки със съседните държави членки и страни кандидатки, както и да укрепи капацитета за справяне с прекъсванията на доставките.


Представяйки днес препоръките председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу заяви, че е са очевидни положителните резултати от тази стратегията. По думите му растежът се е завърнал, заетостта също е започнала да се покачва, макар и с бавни темпове. "Изискват се повече усилия за излизане на Европа от кризата", заяви все пак той, подчертавайки исканията на европейците за видими резултати.

Коментари (55)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2745 Весело

  И на побързат с ЮП

  подпис
 2. 2 Профил на emilm13
  emilm13
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Препоръките да се приемат от правителството като ЗАПОВЕДИ! Иначе ще стане: Каква я мислехме, пък тя каква стана!

 3. 3 Профил на In my world
  In my world
  Рейтинг: 685 Неутрално

  направо дай те едни 20-30 млрд евро и ни ги опростете както направихте на гърчолята.
  Тези препоръки никоя от тях няма да стане с това правителство (хунта)

  In many wars between the CIVILIZED MAN and the SAVEGE.Support Civilized man defeat the terror(islam)
 4. 4
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 5. 5 Профил на Imaginary Friend
  Imaginary Friend
  Рейтинг: 619 Неутрално

  "България трябва да се оправи".

  Не цъкам плюсове и минуси.
 6. 6 Профил на doxen
  doxen
  Рейтинг: 752 Весело

  Е ама това са само препоръки, не са задължителни, така че можем да минем и без тях :Д Това е, което стойнев ще ни каже утре.

 7. 7 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 8640 Неутрално

  стратегия за пенсионната възраст - ако може да я вдигат че да не стигаме до пенсия . Така ще я направят .

 8. 8 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1020 Неутрално

  Брюксел може да си приказват ако нямат друга работа. Ако не извадят сопата няма да стане. Комунистите само от наритване на канчетата разбират.

  Няма шики-мики.
 9. 9 Профил на rorikabc
  rorikabc
  Рейтинг: 501 Неутрално

  Ммм даа,
  Така трябваше да е още от начало.
  По край събитията в Украйна сме под лупа.
  Наш"те да не се офлянкват.
  1 година нищо не свършиха , само правиха чистка.
  Смятам че и не могат да направят. Просто се излъгаха че може да изкарат 4 г управление.
  Не изкараха и 1 година.
  Това си беше инерция от Дянкович.
  Ще трябва Дянкович да се връща, че е наясно и няма да губи време.

 10. 10 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 712 Неутрално

  В първата половина на тези препоръки нищо не се препоръчва.Всяко правителство може да се престори че стриктно ги изпълнява и да не си разваля отношенията с електората.Толкова общо звучат.

 11. 11 Профил на 5149mich
  5149mich
  Рейтинг: 1093 Неутрално

  Не препоръки а точилки са нужни от Брюксел. Не разбраха ли тези от Брюксел, комунистите имат уши само за Москва.

 12. 12
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 13. 13 Профил на sofialand
  sofialand
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Освен това трябва да се предостави ефективно здравеопазване, което да включва подобряване на прозрачността във финансирането на болниците, финансиране на болничната мрежа и развиване на грижата за пациентите.- Герберите откраднаха 1,4 милиарда от НЗОК, сега чакайте да има здравеопазване!

 14. 14 Профил на sofialand
  sofialand
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Паричките отдавна си ги изпапкаха, а бедния народ да си чака линейките по 1 час!

 15. 15 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1191 Весело

  Шест препоръки?!
  Само шест,
  само препоръки?!

 16. 16 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1562 Любопитно

  Препоръката за образованието е направо да ахнеш! Да се приемело закон. НИЕ и сега си имаме закон зая образованието. Ама много пари наляха в това недоносче, създавано от Даниел Вълчев, Фандъкова, Игнатов, Миленчето Дамянова, сегашната Клисарова и ред незаменими "експерти" от затворения кръг, та ще ни го натресат за чудо и приказ. Сетне пак ще питаме за образование и ще търсим поредния закон.
  Тъпотията с професионалното образование е още по-велика. Държавата да правела професионално образование, щото великия бизнес не можел да спечели няколко милиона евро на кръст, че да си направи учебни центрове за работниците. И защо държавата да субсидира бизнесът на частни лица през кадрите?
  Тъпня!
  !

 17. 17 Профил на Инспектор Стрезов
  Инспектор Стрезов
  Рейтинг: 517 Неутрално

  До коментар [#13] от "sofialand":

  Ами що не сезираш прокуратурата, а?

  "Я з москалями не балакаю!"
 18. 18 Профил на Българска Идилия
  Българска Идилия
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Най-важната реформа беше умишлено изтървана - декомунизация. Без нея не може да се очаква нещо кой знае какво да се промени към добро. Единствената надежда е те да се изядат помежду си.

 19. Дреме им на нашенските политици-те са над тези неща...

  Боли ме от овчедушието на хората...
 20. 20 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 1919 Весело

  [quote#8:"Квадрат или кръгче... това е въпросът"]Комунистите само от наритване на канчетата разбират.
  [/quote]

  И аз така казвам, само добавям, гьостерица и за мафията! Дебела гьостерица!

 21. 21 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3894 Неутрално

  [quote#15:"dedo pepo"]Шест препоръки?!
  Само шест,
  само препоръки?![/quote]
  Вие скоро ще получите "препоръките" от народа! Тогава ще ви видим как ще…ревете на умряло!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 22. 22 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2612 Неутрално

  Чудесен повод, във всяка една област да бъде написана нова "национална стратегия", разработена от "реномиран международен консултант" за по 5-6 евро бройката, а за утешение ще бъде съобщено, че "фондовете на ЕС съфинансирате 50%", така че българският данъкоплатец "поема само половината"

  ГЕРБ е ДПС-то на етническите българи.
 23. 23 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2612 Неутрално

  5-6 милиона евро, имах предвид

  ГЕРБ е ДПС-то на етническите българи.
 24. 24 Профил на о сандо
  о сандо
  Рейтинг: 787 Неутрално

  [quote#7:"peni_nikol.53."]стратегия за пенсионната възраст - ако може да я вдигат че да не стигаме до пенсия .[/quote]


  ... ами това е едно от "правилните" решения, които съм взел... преди 25 години спрях да ИМ плащам...
  ... просто един ден, когато ми поискаха двойна по размер самоосигурителна вноска срещу "обещанието" за същия размер пенсия мигом се разделихме

  "Каменный век закончился не потому, что закончились камни" Г. Греф
 25. 25 Профил на evkalipt
  evkalipt
  Рейтинг: 478 Неутрално

  като ми пееш Пенке ле, кой ли те слуша. Всичко това беше ясно и до днес. А днес Съюзът на прокурорите "скочи" на Цветанов и Борисов, че са много добри.

 26. 26 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 712 Весело

  [quote#24:"o_sando"]просто един ден, когато ми поискаха двойна по размер самоосигурителна вноска срещу "обещанието" за същия размер пенсия мигом се разделихме[/quote]
  Този го помня. Муравей Радев се казваше.Той каза и отряза:Давайте върху две минимални заплати!Димитър Костов преди него си губеше времето да гледа курса на долара и да повдига съответно МРЗ-го и осигуровките.И Бенковски ги е мразел такива,граматици им е викал,дето много знаят.Та,Муравей като истински Бенковски:Давай двойно!

 27. 27 Профил на Batko Mahno
  Batko Mahno
  Рейтинг: 675 Неутрално

  Абе хора, преди да съветвате стриктно да спазваме препоръките просто ги прочетете, пълно е с олигофрениии, но има някои особено "дълбокомислени", като това:

  "Да изготви след консултации със социалните партньори прозрачни насоки за изменение на законоустановения размер на минималната работна заплата, като се отчита въздействието върху трудовата заетост и конкурентоспособността."

  Преведено означава: "Изменете нанякъде минималната работна заплата и вижте кво ще стане, дали ще се намалят или увеличат заетостта и конкурентността никой не знае, но експериментирайте, ние ще изпозлваме резултатите."

  Е, драги европейски бели мишки, да ви е честита лабораторията в която живеете.

  Вечно молодой - вечно пьяный!
 28. 28 Профил на ytrewq
  ytrewq
  Рейтинг: 640 Любопитно

  Пак ли бре ....пак ли получаваме жълт картон от Брюксел !

 29. 29 Профил на pentcho
  pentcho
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Викайте Костов. Той е по реформите.
  Тия сега са по краденето и лъженето !

 30. 30 Профил на ytrewq
  ytrewq
  Рейтинг: 640 Любопитно

  Еврокомисията ни критикува за бюджета, пенсионната реформа, заетостта, образованието, бизнес средата и енергийния сектор - та какво остана ?

 31. 31 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Значи трябвала точилка от ЕС? Ле-ле!
  Ами като дойдат с точилката как ще понесат дъсчето?

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 32. 32 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3195 Неутрално

  дали пък всички , препоръки , наблюдения , процедури , ЮП ....не са свързани с проблемите на Юнкер . що ли прилича на натиск върху шефа на пес .

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 33. 33 Профил на venelingeologia
  venelingeologia
  Рейтинг: 1061 Неутрално

  Този път Петка уцели мишената с гранатомет! Аман от подобна брюкселска схоластика! Имаме си национални осбености и ще трябва да си ги преживеем и надделеем. С течение на времето ще има и европейска заплата, както (приблизително) каза Остап Бендер...

 34. 34 Профил на capricorn2014
  capricorn2014
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#30] от "ytrewq":

  На шега, остана армията, щото я риформираха вече! Иначе е ясно, че ония си фърчат у облаците! Забележи, вдигаме пенсионната възраст, щото живота се удължавал, а ако намалява продължителността, какво правим! Държим старци на работа, а трябва да решим проблемите на младежката безработица!

 35. 35 Профил на .!.
  .!.
  Рейтинг: 370 Неутрално

  Горе долу казват, че всъщност държава няма и трябва да се почва да се гради от нулата.

  Нищо, което да не знаем, но добре да се каже в прав текст, за да се позабавляваме с някоя и друга опорна точка.

 36. 36
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 37. 37 Профил на Станислав
  Станислав
  Рейтинг: 213 Весело

  До всички, които коментират - препоръчвам ви да изтеглите препоръката, която се намира вляво. Самата статия е просто обобщена извадка от документа.
  Най-главните проблеми, с които можем да се справим краткосрочно според Комисията са:
  - електронното управление
  - обвързването на образованието с бизнеса
  - пенсионна и здравна реформа
  Съгласен съм. Все пак докладът не е за развитието в следващите 10г., а единствено две.

 38. 38 Профил на objective
  objective
  Рейтинг: 604 Гневно

  За да се изпълнят тия препоръки са необходими: първо ВОЛЯ, второ УМЕНИЕ и трето ХАРАКТЕР ! Кое от тия базови качества
  е налице у хора, които мислят не за бъдещето на БЪЛГАРИЯ, а за собственото си финансово състояние и политическо статукво ?

 39. 39 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 2061 Разстроено

  "". . засягащи бюджета, пенсионната и образователната система, Агенцията по заетостта, бизнеса и енергийния сектор. . ""
  ========================
  Това са най-важните !
  Всички останали сектори са зависими от изпълнението на тези !

  А вчера излезе съобщение , че дефицита е нараснал НАД ТРИ ПЪТИ
  спрямо същия месец на миналата година ! ! !

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 40. 40 Профил на Chavo64
  Chavo64
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Колеги не се бъркайте от лекотата на термина "препоръки". Хората говорят на спокоен дипломатичен език. В превод това е последно предупреждение ( жълт картон). От там нататък са санкциите. Аз мойта съм я подредил, ма вие дето сте на държавната копанка?! На дядо ми лафа: " Паяджини ще ви хване задника"!

  chavo64
 41. 41 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 895 Неутрално

  Ранното, ранното пенсиониране е бедата на българската пенсионна система - за нашите политици дето разчитат за властта си на МВР ,ДАНС ,прокуратура ,съдии и др. кърлежи е ясно защо вдигат годините на "третата" категория хора а мълчат като партизани в необрана царевица за привилегированите но се чудя защо и тия от Брюксел не назоват проблема който е видим и от космоса .

 42. 42 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2229 Неутрално

  Препоръките са добри, но ЕС трябва да помогне с пари, методология и специалисти. Само с хокане не става - освен тояга трябва и морков.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 43. 43 Профил на Россприматрезил
  Россприматрезил
  Рейтинг: 572 Неутрално

  [quote#29:"pentcho"]Викайте Костов. Той е по реформите.
  Тия сега са по краденето и лъженето ![/quote]

  И той е от същите.

  WWW . ДЕНьГИ .ru.net
 44. 44 Профил на Димитър Димитров
  Димитър Димитров
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Като дават препоръки от Брюксел да ги обясняват, като на малоумни неграмотни ученици иначе пак нещо няма да са разбрали от нашето "експертно правителство". Или просто да пишат до Пеевски за да спестят време за отговор.

  Ниската интелигентност и мързела водят до болеста "Комунизъм" / Сляпо подчинение и преклонение към митични същества и събития описани от заразно болните/
 45. 45 Профил на joro4900
  joro4900
  Рейтинг: 632 Весело

  [quote#38:"objective"]За да се изпълнят тия препоръки са необходими: първо ВОЛЯ, второ УМЕНИЕ и трето ХАРАКТЕР ![/quote] Аааа и още, и още...дядо ми казваше, че за изпълнението им са нужни три неща-маса, стол и гъз...а аз бих добавил и чепата дебела тояга...

 46. 46 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1684 Неутрално

  Няма воля за нито една корекция защото правителството от там цоца...

  Предразсъдъците са за ограничените.
 47. 47 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
  Pontif New Dnevnik SUCK
  Рейтинг: 2068 Неутрално

  Спокойно, нищо няма да стане. Управляващите дори не разбират повечето от думите в препоръките.

  California Über Alles
 48. 48 Профил на Elan Morin
  Elan Morin
  Рейтинг: 633 Неутрално

  Те комунистите намалиха средната продължителност на живота, няма нужда да правят пенсионна реформа.

 49. 49 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 3136 Любопитно

  До коментар [#31] от "др. Иванов":

  Стиска ли ти да излезеш с дъсчето? На гръмки фрази си силен, ама като дойде време за бой се криеш зад щитовете на полицията.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 50. 50 Профил на Radical
  Radical
  Рейтинг: 367 Гневно

  Благодаря, г-н Барозу, но тук препоръките не действат. Тук най-добре се действа с метода на принуждението, съвсем скоро ще ги заровим за добро!

 51. 51 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 702 Неутрално


  [quote#7:"peni_nikol.53."]стратегия за пенсионната възраст - ако може да я вдигат че да не стигаме до пенсия . [/quote]
  Препоръката е за категорията, дето получават пенсия 20 год. повече от останалите.
  И продължават да работят, и пенсия да получават.

 52. 52 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 702 Неутрално

  [quote#30:"ytrewq"]та какво остана ? [/quote]
  Остана! Южен пАток!

 53. 53 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1232 Неутрално

  Кауза пердута - това правителство има за цел да се задържи колкото може по-дълго, за да изпълнява поръчките на тези зад него. Няма и намерение да стабилизира и развива държавата

 54. 54 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 624 Неутрално

  И, кой се съобразява с препоръките на ЕС у нас? Ако пък го правеха, как това ще ни се отрази на бита? Зле! Зле, защото нещата са достатъчно зле, за да се налагат още рестрикции. Говоря за обикновените хора, защото, каквото и да си говорим, каквото и където да се реши, в крайна сметка е за наша сметка!

  goblenka
 55. 55 Профил на райничка цветкова
  райничка цветкова
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Вдигането на възрастта за пенсиониране, трябва да има в сектор сигурност, защото няма друга държава в Европа където полицаи и военни да се пенсионират при такива условия. Първа категория труд само за подземни работници, подводничари, летци, леяри, работниците в тежката химия и т.н.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK