Брюксел пак настоя за спиране на "Южен поток" до съобразяването му с европравилата

Сабине Бергер

© European Commission, 2014

Сабине БергерНе блокираме "Южен поток", а искаме да той отговаря на европейското законодателство. Това заяви на пресконференция Сабине Бергер, говорител на еврокомисаря по енергетиката Гюнтер Йотингер, в отговор на въпроси, свързани с предприетата от Европейската комисия наказателна процедура срещу България, предаде БТА.


Многократно и ясно заявихме, че вложенията във всяка енергийна инфраструктура в Европейския съюз трябва да бъдат съобразени с всички европейски правила - за енергетиката, конкуренцията, обществените поръчки. Еврокомисията вече изясни, че сключените междуправителствени споразумения с Русия за изграждането на газопровода "Южен поток" не отговорят на съответните изисквания. Тези споразумения не съответстват на основни положения от третия енергиен пакет, поясни тя.


Бергер припомни, че в началото на тази година беше обособена работна група с представители на Еврокомисията и на Русия, досега се състояха две заседания на техническо равнище. Обръщането на Русия към Световната търговска организация с жалба срещу третия енергиен пакет подкопава основите на тази работна група, допълни тя.
Затова в своята европейска енергийна стратегия Еврокомисията настоя за спирането на "Южен поток" до пълното му съобразяване с европейското законодателство. Проектът трябва да бъде преразгледан според приоритетите на ЕС в областта на енергийната сигурност, каза още говорителката.


Антоан Коломбани, говорител на еврокомисаря по конкуренцията Хоакин Алмуния, отбеляза, че Еврокомсията е изпратила в понеделник официално писмо до България за нарушения на европейското законодателство в областта на обществените поръчки за "Южен поток". Предприехме тази наказателна процедура, защото работата по газопровода ще започне всеки момент, трябваше да действаме спешно, поясни той.


Очакваме и от останалите държави от ЕС, част от пътя на газопровода, да сключват договори с обществени средства в пълно съответствие с договорите на общността, допълни Коломбани в отговор на въпрос защо Еврокомисията действа само срещу България. Ако е необходимо, ще вземем мерки и срещу останалите държави от ЕС по трасето, посочи той.


Според нас България не е спазила законодателството в областта на обществените поръчки. Основната ни тревога е, че дружеството "Южен поток - България" е получило договор да проектира, финансира, изгради и използва газопровода без прозрачна и конкурентна процедура, необходима за подобни случаи. Европейското законодателство предвижда правила за прозрачност, недискриминация и еднакво отношение, уточни Коломбани.


Второто ни опасение е, че междуправителственото споразумение (на София с Москва - бел. кор.) предвижда договори с подизпълнители, които могат да бъдат сключени с предпочитание към български и руски дружества, без публикация в Официалния вестник на ЕС. Това също е в разрез с европейските правила за обществените поръчки, заяви говорителят.


По-рано днес министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев заяви, че няма да се стигне до санкции за България за проекта "Южен поток". До края на наказателната процедура ще минат месеци, прогнозира министърът.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK