Берлускони продължава да е "кавалер на труда", въпреки че се "самолиши" от званието

Силвио Берлускони

© Reuters

Силвио БерлускониБившият премиер Силвио Берлускони продължава да е носител на ордена за трудови заслуги и титлата "кавалер на труда", които трябваше по закон да му бъдат отнети след влизането в сила на присъдата за данъчни измами в особено голям размер, сочи днес разследване на вестник "Кориере дела сера".


С хитър ход лидерът на партията "Форца Италия" е успял да заблуди едновременно три институции - Италианската федерация на кавалерите на труда, правителството и президента на републиката, които на свой ред не са предприели предвидените от закона мерки, става ясно от журналистическото разследване, цитирано от БТА.


Според действащия закон държавният глава удостоява с ордена не повече от 25 души годишно след строго пресяване на кандидатите. Законът регламентира процедурата за отнемане на отличието от носител, който се е оказал недостоен за него. Потърпевшият има право да обжалва, а евентуалното отнемане отново изисква президентски указ.
Силвио Берлускони беше удостоен с ордена и титлата "Кавалер на труда" през 1977 г. от тогавашния президент Джовани Леоне, който година по-късно беше принуден да подаде оставка във връзка с отправените му обвинения за съучастие в корупция.


След като влезе в политиката през 1994 г., Берлускони реши да подражава на собственика на "Фиат" Джани Анели, който се кичеше с титлата "Адвокатът" с главно "А" и пълен член, макар че никога не беше упражнявал професията. Телевизионният магнат, който поне имаше право да носи титлата, също ѝ постави главна буква и пълен член и стана "Кавалерът".


Бившият премиер беше лишен в края на ноември миналата година от сенаторския пост поради ефективната присъда, като освен лишаване от свобода (заменено с полагане на обществено полезен труд) наказанието включва и забрана за заемане на публични длъжности. Италианският наказателен кодекс постановява, че осъденият губи "академични степени и звания, титли, награди или други отличия".


През март тази година Берлускони изпрати писмо до Федерацията на кавалерите на труда, с което обяви, че "се самолишава" от ордена и титлата. Този ход беше разтълкуван като търсене на начин да се избегнат два унизителни акта - официалното изключване от федерацията и президентския указ за отнемане на държавната награда. Случаят изглеждаше приключен, но се оказва, че налице е неизпълнение на законова процедура.


Министърът на икономическото развитие е бил длъжен да изготви предложение до президента за лишаването на Берлускони от държавната награда.


"Вероятно Берлускони е заблудил всички италианци, в това число и новоназначения министър (на икономическото развитие Федерика Гуиди). Ние обаче се питаме за какво служат стотиците канцеларии в префектурите (териториалните представителства на правителството във всяка административна провинция), които трябва да следят за поведението на носителите на държавни отличия? А централните канцеларии в министерството на вътрешните работи, където има специализирана структура за държавните награди към кабинета на министъра", пита изданието.


"При окончателна присъда за данъчна измама предложението (за лишаване от орден и титла) трябва по служебен път да стигне директно до държавния глава. Впрочем има и крайна мярка - президентът по своя инициатива да издаде указ", заключава "Кориере дела сера".

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK