Йотингер: Който продължава с изграждането на "Южен поток", да очаква последици

Гюнтер Йотингер

© Reuters

Гюнтер ЙотингерЕвропейската комисия не може да приеме, че някои държави членки са подписали споразумения с Русия за "Южен поток", при които е нарушено съвместно договореното европейско законодателство. Това пише еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер в статия за германския бизнес всекидневник "Ханделсблат". В текста, озаглавен "Сигурността на първо място", Йотингер описва как Европейският съюз би могъл да развие газовите доставки.


"Призовавам тези страни да оставят проекта, докато той не бъде съобразен с европейското право. Който продължава с дейностите невъзмутимо, трябва да очаква последици", предупреждава той, без обаче да споменава имена на конкретни държави.


"Тръбопроводът "Южен поток", който трябва да транспортира газ от Русия през Черно море в ЕС, не осигурява нов източник на доставки", пише още еврокомисарят.
Припомняме, че Европейската комисия започна наказателна процедура срещу България именно заради нарушение на Третия енергиен пакет при изграждането на "Южен поток".


"Освен това трябва да се запитаме дали сега е добро време да се подписват други споразумения за "Южен поток", пише още Гюнтер Йотингер.


Според еврокомисаря Европейската стратегия за енергийна сигурност се нуждае спешно от краткосрочни мерки предвид неразрешения газов конфликт между Русия и Украйна. "Подготвяме стрес тестове, за да идентифицираме пропуските в европейската енергийна система. На база на резултатите трябва навреме да бъдат разработени механизми на солидарност за зимата и при извънредни ситуации", се казва в текста.


Йотингер подчертава, че има необходимост от действия в сферата енергийна сигурност, но не и причина за паника. "Убеден съм, че Русия има голям интерес от стабилни доставки за ЕС. Руснаците ще си вкарат автогол, ако загубят доверието на основните си клиенти в ЕС. Както и преди, съм решен да посреднича в газовия спор между Русия и Украйна: решението е възможно и то е в интерес на всички страни", пише еврокомисарят.


"Актуалните предизвикателства показват колко е важна европеизацията на енергийната политика. Голяма енергийна сигурност и отделени, национално ориентирани пазари са взаимно изключващи се понятия. Ако Европа иска да спечели, трябва да играе в екип", заключва Йотингер.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK