Шестте милиарда евро на ЕС за борба срещу младежката безработица още не са използвани

Шестте милиарда евро на ЕС за борба срещу младежката безработица още не са използвани

© ReutersЕдна година след деблокирането на шест милиарда евро за борба срещу младежката безработица, само Франция е официално одобрена да се възползва от тези европейски пари, другите страни работят по въпроса, съобщи днес Европейската комисия, цитирана от агенция "Франс прес".


Еврокомисията обяви в края на юни 2013 година, че бързо деблокира тази сума, за да се води борба срещу младежката безработица, истински бич в някои страни на Европа.


Според определените критерии 20 страни могат да претендират за достъп до тези фондове. Те трябва да представят конкретни програми от мерки и проекти за младите хора, които да бъдат одобрени от европейската администрация, както става с всички пари, отпускани от ЕС.
Досега само програмата на Франция е утвърдена, обясни на пресконференция в Берлин Детлеф Екерт, директор по политиката на заетостта в Еврокомисията.


Програмите на 11 страни, сред които са Испания и Гърция, са в процес на анализиране. Останалите осем страни все още не са представили официално документация, но работят по въпроса, допълни Екерт.


Никакви пари все още не са отпуснати от този фонд, но това не пречи някои страни да са задействали практически мерки, които ще бъдат одобрени и финансирани с обратна дата, уточни Детлеф Екерт.

Коментари (12)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3951 Неутрално

  В този случай другите страни не ме интересуват.Интересува ме защо българското комунистическо правителство не е разработило програма за получаване на свежи пари в борбата за намаляване на над 30% младежка безработица.

 2. 2 Профил на capricorn2014
  capricorn2014
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#1] от "chicago514":
  НЯМА нужда, сега като дойде Бойко проблема ще се реши, има толкова овце и компири!

 3. 3 Профил на danvan
  danvan
  Рейтинг: 1476 Неутрално

  Абе една година само крадене, и нищо, ама съвсем нищо полезни не свършиха. Дано Българинът се сети за това на 5ти Октомври ...

  Ние сме малък, но изключително прост народ. Sapienti Sat
 4. 4 Профил на Bullet
  Bullet
  Рейтинг: 851 Неутрално

  Де да вдигат пенсионната възраст, пък да чакат да се освободят работни места.

  Gor det idag, imorgon kan deta vara förbjudet.
 5. 5 Профил на grod
  grod
  Рейтинг: 374 Неутрално

  [quote#1:"chicago514"]Интересува ме защо българското комунистическо правителство не е разработило програма за получаване на свежи пари в борбата за намаляване на над 30% младежка безработица.[/quote]

  Абе нали ''невидимата ръка на пазара'' е всемогъща ? Сега изведнъж призиви за държавна намеса. Неолибералните талибани най - накарая ще формулират ли точно кое е комунизъм и кое не е ?

  Путин - враг номер едно на Тутраканска селищна система !
 6. 6 Профил на Ментор
  Ментор
  Рейтинг: 740 Неутрално

  В Европа има предостатъчно незаети работни места и предостатъчно търсене, срещу което няма предлагане. Проблема е, че се търсят основно специалисти за позиции изискващи много знания и отговорност, като лекари, инженери, ИТ, агрономи и пр., висококвалифицирани работници, и хора за работа която е тежка и не изглежда престижна. В първите две категории има много силен и задълбочаващ се недостиг, натам май върви и третата.
  Няма безработица, има неадекватност на работната ръка към изискванията на пазара на труда. Липсата на добре платени чиновнически места в държавната администрация не е безработица.

 7. 7 Профил на capricorn2014
  capricorn2014
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#6] от "Ментор":
  Човече, европа отдавна не произвежда! От години се кара на услуги, да има нужда от лекари поради застаряването, и от гледачи на старци!

 8. 8 Профил на Ментор
  Ментор
  Рейтинг: 740 Неутрално

  До коментар [#7] от "capricorn2014":

  това не е вярно. Просто спецификата на производството се мени. Вече няма нужда от неквалифицирани бачкатори, защото те не могат да се справят с новите средства за производство. Съответно който отдавна е спрял да се грижи за повишаване на квалификацията си, и е разчитал цял живот да прави едно и също, сега изпада зад борда - китайците вършат същото срещу шепа ориз. Но който е в час няма грижи.
  Проблема на Европа е, че европейците се разскапаха от десетилетията на социализъм. И започнаха да смятат, че държавата е длъжна да им подсигурява или лека и високоплатена работа, или в краен случай помощи. Естествено, социалистите подклаждат такива очаквания, в резултат на което неквалифицираните търтеи, които са 98% от електората им, се множат. Точно те са и основната маса от безработни.

 9. 9 Профил на capricorn2014
  capricorn2014
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#8] от "Ментор":

  Делът на производството в европа е бил 30% от световното, сега е 16, искат да го увеличат до 20! Затова говорят за реиндустриализация! От работници, а и от средно ниво специалисти просто няма нужда, тяхната работа се върши от машини и компютри, именно това не се отчита, и се говори, че социалистите били виновни, напротив това е естествено развитие, решението е надуване на балони, но и там е върви вече!

 10. 10 Профил на Ментор
  Ментор
  Рейтинг: 740 Неутрално

  До коментар [#9] от "capricorn2014":

  естествено виновни са социалистите, защото абсолютно непригодните за днешните условия трудови законодателства са приети и стоят непроменени под тяхно давление. Целта работниците да се защитават на всяка цена и с всички средства за сметка на работодателя, в комбинация с високите данъци, в крайна сметка докара до фалит много производства които иначе биха оцелели, ако можеха да освобождават хора по свое усмотрение. И сега вместо половината безработни са всички, и тия всички получават колосални (за останалата част на света) помощи - отново социалистическа измишльотина. Тия помощи естествено не идват от въздуха, средствата за тях се изземват от все още работещия бизнес, и неговата конкурентноспособност намалява.
  В Европа вече е по-лесно да се разведеш, отколкото да уволниш някой. Затова, съвсем закономерно, милиони работни места или се изнасят в Азия, или се роботизират. В Европа остават главно производства с висока добавена стойност, и съответно се търсят висококвалифицирани специалисти за тях. Това няма как да се промени с мантри за реиндустриализация или глуповати програми за младежка заетост, Европа трябва да се раздели със социализма и покварата която той носи.

 11. 11 Профил на capricorn2014
  capricorn2014
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#10] от "Ментор":

  Де факто си съгласен с мен, че новите технологии са причина за безработицата, след десетина години като вземат китайците, да правят самолети, влакове и коли, край. Всъщност какво би казал за япония, където май няма социалисти, а вече се говори за второ загубено поколение!?

 12. 12 Профил на Ментор
  Ментор
  Рейтинг: 740 Неутрално

  До коментар [#11] от "capricorn2014":

  не съм съгласен с теб. Новите технологии не само закриват работни места. Откриват и много нови, но от друг тип. Както и да е, съществуват огромно количество нискоквалифицирани работни места които не са засегнати от новите технологии, примерно защото автоматизацията им е прекалено скъпа или технически трудна. Именно те масово се изнасят към Азия, понеже ширещият се в Европа социализъм направи икономически невъзможно поддържането им тук.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK