Хърватия вече една година е член на ЕС

Преди година Хърватия стана 28-ия играч в ЕС

© Reuters

Преди година Хърватия стана 28-ия играч в ЕСПреди една година Хърватия честваше присъединяването си към Европейския съюз - една стъпка, изпълнена с надежда за 4.2-милионната нация, чиито ръководители не съумяха да се възползват от това, за да възстановят икономиката, намираща се в рецесия, и да предприемат необходимите икономически реформи, коментира в анализ агенция "Франс прес".


Икономиката на малката балканска страна се крепи върху туризма по адриатическото крайбрежие. Бившата югославска република, която е независима от 1991 г. насам, навлезе в шеста година на рецесия.


След Гърция това е европейската икономика, регистрирала най-голям спад на БВП от началото на икономическата криза през 2009 г. Между 2009 и 2013 г. хърватският БВП се е свил средно с 2.5 процента на година.
Но освен тези икономически трудности спорове в средите на Социалдемократическата партия, която е начело на лявоцентристката управляваща коалиция, до голяма степен допринесоха за една горчива равносметка, в резултат на която 28-ата страна член на ЕС изглежда изоставащата в класа.


Сметките на правителството са на червено и Брюксел не чака дълго след тържеството за присъединяването, за да отправи своите предупреждения. ЕС откри през януари процедура за прекомерен дефицит срещу Хърватия с цел да доведе до намаляване на бюджетния ѝ дефицит под прага от 3% от БВП до края на 2016 г.


Правителството се надяваше, че ефектът на присъединяването към ЕС, където се предполага, че капиталите са по-защитени, ще бъде достатъчен, за да привлече чуждите инвеститори и да възстанови икономиката. Но теренът не беше подготвен.


"Хърватия трябва да работи много здраво, за да подобри конкурентоспособността и бизнес средата, ако иска да привлече чужди инвестиции", обяснява за агенцията Тимъти Аш, анализатор по проблемите на нововъзникващите пазарни икономики в "Стандарт банк".


Икономистите отправят предупреждения по-специално за честите промени на законодателството, засягащо бизнеса, и критикуват прекомерните данъци, придружени от слаба защита на инвеститорите и строг кодекс на труда.


Преди присъединяването хървати протестираха срещу ЕС

© Reuters

Преди присъединяването хървати протестираха срещу ЕС


В областта на благоприятния за бизнес климат Хърватия заема предпоследно място сред европейските страни в списък на Световната банка веднага след Гърция. "С присъединяването към ЕС очаквах по-малко бюрокрация. Но няма никакъв напредък", казва със съжаление Божидар Тончич.


Тончич е на 38 години и живее в Загреб. Той е имал амбицията да открие малко дърводелско предприятие, но е бил обезкуражен от процедурите, които си остават много сложни, и смята да се откаже от идеята.


Някои анализатори смятат, че моментът на хърватското присъединяване не е имал очаквания положителен ефект заради отдръпването на банките в разгара на икономическата криза. Според тях контекстът на разширяването на ЕС през 2004 г. с 10 страни, последвано от присъединяването на Румъния и България три години по-късно, е бил "много различен".


"Тогава цареше оптимизъм за разширяването към Източна Европа, който насърчи инвестициите в тези страни", отбелязва икономическият анализатор Дамир Новотни. "Преди десет години чуждите банки влагаха капитали в региона. Сега те се отдръпват и двигателите на растежа работят със забавено темпо", обяснява и Тимъти Аш.


Освен икономическите трудности Хърватия е разтърсена и от криза в средите на управляващата партия (Социалдемократическата партия), която неотдавна стана повод за отстраняването на министъра на финансите Славко Линич, чиято роля беше ключова в прилагането на финансовите и икономически реформи. Линич беше отстранен в резултат на спор с премиера Зоран Миланович.


"В тези трудни времена лидерите не се грижат за страната, а за вътрешните си спорове, което допълнително задълбочи кризата в Хърватия", подчертава политическият анализатор Берто Шалай.


И 18 месеца преди следващите парламентарни избори започването на реформи, колкото необходими, толкова и непопулярни, изглежда малко вероятно.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK