Италианското председателство маркира ново начало в ЕС (видео)

Кристиан Вигенин, Гергана Паси и Марко Контичели по време на дискусията

© МВнР

Кристиан Вигенин, Гергана Паси и Марко Контичели по време на дискусиятаИталианското председателство на Съвета на Европейския съюз маркира ново начало в ЕС, през този период се сменя на европейските институции и това представлява шанс за нов старт за Европа. Около тази позиция се обединиха италианският посланик в София Марко Контичели и външният министър Кристиан Вигенин при представянето на приоритетите на италианското председателство на ЕС и позицията на България по тях.


Посланик Контичели пое символично председателството на ЕС и предложи поглед към развитието на Европа през следващите шест месеца по време на дискусията "ЕС по време на италианското председателство и къде е България", организирана от ПанЕвропа България. Той представи в аванс приоритетите на страната, сред които са постигането на икономически растеж и борба срещу безработицата, защита правата на гражданите, засилване на глобалната роля на ЕС.


По думите на италианския дипломат Европа се намира в критично време и трябва да се справи бързо и плавно с промените в европейските институция. Италия, в ролята на председател, пък е готова да съдейства за повече гъвкавост в ЕС чрез структурни реформи. По думите му страните, които се справят добре с реформите, трябва да бъдат поощрявани за своята усърдност, а другите да проявяват солидарност с тях.
Италианският посланик постави акцент върху, това че растежът на икономиката в рамките на ЕС се възстановява, но безработицата остава проблем. Има повече от 26 милиона безработни в ЕС, а рискът от бедност и социално изключване е много голям. Политическите кризи са пред прага на ЕС от съседните държави, като Украйна, до Близкия изток, а енергийната сигурност е поставена под риск. По тази причина Рим ще се съсредоточи върху справянето с тези проблеми.


По темата за енергетиката Контичели подчерта, че Италия ще подкрепи усилията за конкурентоспособност и сигурност в сектора, ще работи и по начините за споделяне на тежестта. На въпрос за "Южен поток" той отговори, че позицията на страната му е ясна - Рим подкрепя газопровода, който е "стратегически проект за увеличаване на диверсификацията и енергийната сигурност". "Подкрепяме проекта, но той трябва да бъде изпълнен в съответствие с правилата на ЕС", допълни той.


В областта на енергетиката България ще подкрепи усилията на италианското председателство да се постигне баланс между енергийните и климатични цели и целите за конкурентоспособност и сигурност на доставките, заяви от своя страна българският министър. Той заяви, че страната подкрепя акцента върху диверсификацията на пътищата и източниците на енергийни доставки чрез бърза реализация на подбрани инфраструктурни проекти за внос на енергийни ресурси и изграждане на реверсивни връзки.


През шестте месеца на председателството си Италия ще обърне особено внимание и на миграцията към ЕС. По думите на посланик Контичели ЕС се нуждае от обща политика за миграцията и от по-голяма солидарност в тази област. Според него са нужни спешни стъпки, защото държави като Италия и България, които са външни граници на ЕС имат нужда от подкрепа.


Кристиан Вигенин заяви и подкрепа за намеренията на Италия да постави сред основните си приоритети борбата с нелегалната миграция, охраната на границите на ЕС и прилагането на Общата европейска система за убежище. По думите му е особено важно да се вземат мерки срещу същинските причини за миграционните потоци.


България споделя с италианското председателство общо виждане за продължаване на политиката на разширяване на ЕС, която остава силна мотивираща сила за осъществяване на реформи в съседните ни страни на Западните Балкани и трябва да заема приоритетно място в европейския дневен ред, отбеляза външният министър.


"С Италия споделяме много сходни позиции по редица въпроси от дневния ред на ЕС. България ще подкрепя според възможностите си постигането на целите на италианското председателство на ЕС и ще продължи активно да участва в европейската политика", каза още Вигенин. На коментар, че по време на италианското председателство на ЕС в България ще се сменят три правителства той заяви, че във външната политика има последователност и приемственост.


По време на дискусията с публиката посланик Марко Контичели увери, че Италия е готова да върне в европейския дневен ред темата за разширяването на Шенген, така че вътрешните министри да могат пак да обсъдят темата. Той припомни, че България е изпълнила критериите за членство, но за да се вземе решение, е нужно единодушие сред държавите членки. Според някои от страните обаче е нужен по-голям напредък по Механизма за сътрудничество и проверка, каза още той.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (3)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3207 Неутрално

  Значи и италианците искат да прецакат Украйна.Докато няма единна позиция ще ни бият поединично.

 2. 2 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 1577 Неутрално

  Преди повече от година Италия и Гърция съгласуваха действията си.На 2014 се видя като година шанс за двете страни и европейския юг.Много проекти важни за двете страни в сектори като енергия,земеделие,туризъм,риболов,нови технологии,образование и др. бяха придвижени успешно от гръцкото председателство и ще бъдат продължени от италианците.Само в енергията проектите за Гърция са 18,а за Италия 14 ! Най важния проект за Гърция за момента е първия (от общо 3) кабел на EuroAsia Interconnector който ще снабдява Европа за начало с 2,000 MW.Този проект напълно обезмисля Белене и други такива !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 3. 3 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 550 Весело

  Е, според както изглежда,
  у нас работи само Йорданчо Цонев...
  Казват, че бил голям хработохолик...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK