Германия даде зелена светлина на европейския банков съюз

Германия даде зелена светлина на европейския банков съюз

© ReutersГерманското правителство одобри пакет пакет проектозакони, които на практика дават зелена светлина за европейските планове са създаване на банков съюз, съобщи "Ройтерс". Според източник на агенцията от правителството това е основният отговор на кризата във финансовия сектор, който да върне доверието.


Плановете на ЕС предвиждат да има един надзорен орган за банките в еврозоната, един набор правила за затваряне или преструктуриране на закъсали банки и един фонд за плащания.


За да се минимализират разходите за данъкоплатците в еврозоната, политиците в Европейкия съюз предлагат закон, по силата на който акционери, кредитори и вложители с големи депозити първи ще губят пари в случай на банкови сътресения. Според германските проектозакони кредитори и собственици на германски банки ще преживеят загуби най-рано през 2015 г. - една година преди европейските правила да започнат да действат за целия валутен съюз.
Европейската централна банка ще започне надзора над големите банки в 18-те държави в еврозоната по-късно тази година, което на практика ще представлява първата крачка към банковия съюз.


Ще последва единен подход в превенция на разрастване на банкови кризи в правителствени, както се случи в Ирландия.


Друг закон в германския пакет гарантира, че Германия ще се съобразява с европейските правила, които позволяват Европейският механизъм за стабилност директно да рекапитализира банки при определени обстоятелства. Необходимо е проектозаконът да бъде одобрен, за да се приложат на практика плановете за Европейския банков съюз, припомня "Ройтерс".

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK