Бъсеску: Има шансове за благоприятно решение за Шенген през октомври

Траян Бъсеску

© Reuters

Траян БъсескуПрезидентът Траян Бъсеску заяви днес, че Румъния има шансове да получи благоприятно решение за Шенген на Съвета на Европейския съюз по правосъдие и вътрешни работи през октомври, ако устният летен доклад по Механизма за сътрудничество и проверка "не ни върне назад", предаде агенция "Медиафакс", цитирана от БТА.


Според Бъсеску Румъния отново се намира в благоприятен период що се отнася до присъединяването към Шенген, след като последният Европейски съвет препоръча да са анализира ситуацията на Румъния и България.


"Това нещо ще стане на Съвета на ЕС по правосъдие и вътрешни работи през октомври, когато имаме шансове да се отвори достъпа за нас и за България, при условие че устният доклад по правосъдие... по Механизма за сътрудничество и проверка през лятото... не ни върне назад", заяви румънският президент.
Той коментира, че има "резерви" за факта, че парламентът "е натрупал" вече 11 свои членове, за които не е одобрил арест или разследване, или за които не е приложил окончателни съдебни решения за несъвместимост. Бъсеску каза, че този въпрос е бил повдигнат и на Европейския съвет. Президентът каза, че е обяснил на европейските лидери, че парламентът в Румъния е политическа институция, в която никой не може да се намеси пряко.


Бъсеску сподели още, че на Европейския съвет "е имало едно правителство", което е повдигнало въпроса за интеграцията на ромите, а той е отговорил, че Румъния се опитва да интегрира общността колкото може.


"Ако искате да ни държите на вратата на Шенген, докато се интегрира цялата общност (роми - бел. ред.), означава, че ще чакаме още десетки години", казал Бъсеску на Европейския съвет по неговите думи.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK