Понта: Русия е отговорна морално и политически за терористичната атака срещу самолета

Виктор Понта

© Reuters

Виктор ПонтаРумънският премиер Виктор Понта заяви днес, че Румъния поддържа оказването на подкрепа на Украйна и прилагането на санкции срещу Руския, която по думите му е отговорна морално и политически за терористичната атака срещу граждански самолет на територията на Украйна, предаде "Аджерпрес", цитирана от БТА.


"Аз видях много ясно посланието на президента на Съедините щати, на западните лидери (...) и аз като премиер на Румъния поддържам същата идея - че атаката срещу един граждански самолет е терористично нападение, което не може да бъде прието и не може да остане без последствия, че е очевидно, че тези сепаратистки терористи са били и продължават да бъдат подкрепяни от Руската федерация и съществува отговорност, най-малкото морална и политическа, на Русия за това, което се случва там", заяви Понта.


Той добави, че Румъния заедно със САЩ и ЕС трябва да подкрепят Украйна, както и Молдова и Грузия, за да запазят не само независимостта и суверенитета си, но и за да се борят с тези явления. Понта отбеляза, че Румъния ще бъде съгласна с всичко, което решат европейските лидери и американските партньори по отношение на санкциите срещу Руската федерация.
Румъния е една от най-големите защитници на западните санкции над Москва, особено след анексирането на Крим. В понеделник румънският президент Траян Бъсеску дори обвини Европейския съюз, че е прекалено слаб и бавен в налагането на санкции над Русия.


"Сега сме изправени пред тази реалност, защото не разубедихме Путин, защото в Източна Европа има конфликт, разпалван от Руската федерация с военно оборудване, политически, така че 192 холандски граждани загинаха", каза Бъсеску по време на брифинг.


Днес румънският президент заяви днес, че по време на срещата на държавните ръководители на страните от Централна и Източна Европа ще се обсъди и подготовката на срещата на върха на НАТО през септември и посочи, че Румъния иска предефиниране на отношенията между НАТО и Русия, тъй като тази страна заплашва сигурността на страните в зоната.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK