Влизането в Шенген и еврозоната са приоритет за българските евродепутати

Информационното бюро на ЕП в България организира представяне на българските членове на Европейския парламент пред българските граждани и пред медиите. Шестима се отзоваха - от ляво на дясно Томислав Дончев, Светослав Малинов, Илиана Йотова, Искра Михайлова, Георги Пирински, Момчил Неков.

© Юлия Лазарова

Информационното бюро на ЕП в България организира представяне на българските членове на Европейския парламент пред българските граждани и пред медиите. Шестима се отзоваха - от ляво на дясно Томислав Дончев, Светослав Малинов, Илиана Йотова, Искра Михайлова, Георги Пирински, Момчил Неков.Само шестима български евродепутати се отзоваха на поканата на Информационното бюро на Европейския парламент да участват в среща с медиите в Дома на Европа в София. Сред отсъстващите бяха Сергей Станишев (ПЕС) и Николай Бареков (консерватори).


Светослав Малинов (РБ, ЕНП) каза, че негов приоритет ще бъде влизането на България в еврозоната и изграждането на общ енергиен съюз - две теми, ползата от които се потвърждава от събитията от последните дни. Несправедливост според него е наличието на визи за българи в САЩ и той призова колегите си да се активизират по темата. 


Томислав Дончев (ГЕРБ, ЕНП) каза, че има особен афинитет към темата за европейския цифров пазар и възнамерява да се включи в нея със свои лични идеи и инициативи. С опит в изпълнителната власт ще се боря всички политики да имат повече плът, конкретика и да са по-близо до тези които ги прилагат, каза Дончев. 
Темата "Шенген" ще е във фокуса на евродепутатите - социалисти, каза Илияна Йотова (БСП, ПЕС). По думите й е възможна промяна в клаузите на Шенгенското пространство и тогава Европейската комисия ще има много повече лостове за въздействие. Като друга тема тя открои законодателството в областта на миграцията, намаляването на възможността за нелегални емигранти и узаконяването на начините, по които те се посрещат, както и солидарността между държавите. 


Друг ляв евродепутат - Момчил Неков, който беше 15-ти в бюлетината с номер 15 и влезе в европарламента благодарение на преференциалния вот, коментира, че ще  допринесе и за възможността български град да бъде обявен за Европейска столица на културата, Европейска столица на младежта и на спорта през 2019 г. По време на предизборната кампания той получавал много въпроси в областта на земеделието и ще участва в инициатива за биологично производство и за развитие на планинските райони.   


Искра Михайлова (ДПС, АЛДЕ) съобщи, че ще работи за защита на фундаменталните човешки права и решаването на проблема за бежанците и миграцията. Като председател на Комисията по регионална политика тя изтъкна работата си по бюджета на ЕС за 2015 г., която вече е започнала. 

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK