Евробарометър: Над 90% от българите смятат, че икономическата ситуация е лоша

Евробарометър: Над 90% от българите смятат, че икономическата ситуация е лоша

© ReutersГоляма част от българите смятат, че икономическата ситуация в страната е лоша и са песимисти за бъдещето. Те все по-малко вярват в националните институции, но сравнено с европейците имат по-голямо доверие в Европейския съюз. Това показват данните от пролетния Евробарометър. В България проучването е направено в периода 31 май - 9 юни, или преди кризисната ситуация с банките.


93% от българите оценят икономическата ситуация като "лоша", също толкова от тях смятат, че качеството на живот в България е лошо. За сравнение 63% от европейците са отрицателно настроени към националните си икономики и 42% смятат, че качеството на живот в страната им е лошо. По-добро е мнението на българите за личното им финансово състояние (41% смятат, че е добро) и професионална позиция (42% смятат, че е добра).


Повечето европейски граждани вярват, че кризата и безработицата са преминали връхната си точка, нараства и броят на тези, които очакват подобрение през следващите 12 месеца. Българите обаче са песимисти - едва 14% вярват, че икономическата ситуация ще се подобри. За 43% от анкетираните тя е най-сериозният проблем на България, 54 на сто посочват като такъв безработицата, а след това се подреждат здравеопазването (24%), растящите цени (19%) и престъпността (15%).
79% от българите не вярват в парламента, а 76% нямат доверие и в правителството, което вече е в оставка. За разлика от това 52% от анкетираните българи вярват в ЕС - един от най-високите проценти на доверие сред всички европейци. Българите обаче остават на последно място по усещането си за принадлежност – едва 46% са заявили, че се чувстват граждани на ЕС.


Умерен оптимизъм сред останалите европейци


Европейците се чувстват малко по-положително настроени към Европейския съюз, отколкото са били в края на миналата година, но над една трета все нямат отношение към ЕС, а една четвърт имат негативна нагласа, съобщи EUobserver.


Средно 35% от гражданите са позитивно настроени към ЕС, а това е с 4 процентни пункта повече отколкото през есента 2013 г. - най-значителното покачване на стойностите между проучванията от 2006-2007 г. насам (годините преди кризата - бел.ред.) В същото време 25% имат "много негативно" мнение за ЕС, като при този показател се отчита спад от 3 процентни пункта от последната анкета и продължава да пада от най-високата точка - 29% през 2012 г., когато беше пикът на икономическата криза.


Все пак сред страните членки има сериозни разлики в песимистичните и оптимистичните нагласи. Гърците, чиято страна от няколко години е подложена на тежки икономически ограничения, са най-големите песимисти в ЕС, като 56% не вярват в доброто бъдеща на съюза. Великобритания е другата страна членка, в която е отчетено повече черногледство спрямо ЕС.


Германците застават начело на онези, които смятат, че националната им икономика е в добро състояние (84%), следвани от Дания, Люксембург, Швеция и Малта.


47% от европейците смятат, че кризата вече е достигнала своя връх спрямо загубата на работни места, а според 44% най-лошото предстои. Французите са най-притеснени за бъдещето, сочат данните на Евробарометър. Само 34% от тях смятат, че безработицата вече е достигнала своя пик, на фона на 60%, които се подготвят за още по-мрачно икономическо бъдеще.

Коментари (62)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 1967 Неутрално

  Така ще бъде, докато няма реформи на първо място в правосъдната система, които да са проведени от Реформаторския Блок.

 2. 2 Профил на Tod
  Tod
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Голяма част от българите смятат, че икономическата ситуация в страната е лоша и са песимисти за бъдещето. Те все по-малко вярват в националните институции...
  ------------------------
  Мислете на предстоящите избори...

  Истината няма пресечна точка с популизма на БСП
 3. 3 Профил на Tod
  Tod
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#1] от "Ще върнем България в Европа":
  -----------------------
  Много тЕсно партийно,при прогнозни 4% към момента...айде вземете се в ръце и спечелете минимум 10%...

  Истината няма пресечна точка с популизма на БСП
 4. 4 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1170 Весело

  .....93% от българите оценят икономическата ситуация като "лоша", също толкова от тях смятат, че качеството на живот в България е лошо......
  ---------
  Значи останалите 7% = 500 000 са или върхушката,или неинтервюираните......групи

 5. 5 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 4219 Неутрално

  [quote#3:"Tod"]Много тЕсно партийно,при прогнозни 4% към момента...айде вземете се в ръце и спечелете минимум 10%... [/quote]
  Става така, защото се гласува само за БСП/ДПС или за мюрета като Атака, ГЕРБ или ББЦ, а Реформаторският Блок няма спонсори като Цв. Василев и Пеевски.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 6. 6 Профил на lordcris
  lordcris
  Рейтинг: 736 Неутрално

  [quote#1:"Ще върнем България в Европа"]Така ще бъде, докато няма реформи на първо място в правосъдната система, които да са проведени от Реформаторския Блок.[/quote]

  Господата от Реформаторския Блок се гласят да управляват с Боко, който по всички показатели е един мафиот.
  Не мисля, че ще могат да проведат каквито и да е реформи а и не смятам, че малкото хора които не са идиоти ще гласуват за съюзници на ГЕРБ ( а и за бивши царедворци ).

 7. 7 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2056 Неутрално

  Лошото е,че България се намира в толкова тежко състояние във финансово-икономическата сфера заради политиците,държавната администрация и правораздавателните и митнически органи.От там идва безнадежността на хората и загуба на вяра в по доброто бъдеще.Дотук се стигна според мен защото хората не разбраха,че самите избори не решават проблемите им,трябва да се създаде силно гражданско общество,а така също и силни синдикати на мястото на двете финансово-икономически групировки КНСБ и КТ Подкрепа.Тези неща обаче се градят трудно,аз обаче съм умерен оптимист.

 8. 8 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 1967 Неутрално

  [quote#3:"Tod"],при прогнозни 4% [/quote]
  Четири или четиридесет, това може от значение когато имаше друга политическа сила, която предлага реформи и на тази база да се избере правилният вариант. За сега друга такава няма. Това е положението.

 9. 9 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 1104 Неутрално

  "Българите обаче остават на последно място по усещането си за принадлежност – едва 46% са заявили, че се чувстват граждани на ЕС."
  Как да се почустваме като европейски граждани с тези заплати и пенсии, с този стандарт на живот, с тези неработещи институции, с тази престъпност, с тази корупция, с тази безработица, с тази скапана икономика.

 10. 10 Профил на Tod
  Tod
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  [quote#5:"Храбър"]а Реформаторският Блок няма спонсори като Цв. Василев и Пеевски.
  ----------------------

  Този въпрос е спорен,а електорат не се печели само от изявления в медиите!!!Срещи с потенциални избиратели,всеки ден и в цяла България...пример са Борисов и Цветанов!!!

  Истината няма пресечна точка с популизма на БСП
 11. 11 Профил на mario hristov
  mario hristov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#1] от "Ще върнем България в Европа":

  Ало РБ , къде са ви десните политики , правосъдната система е едно , обаче като десен избирател искам да ви чувам как говорите за приватизация на БДЖ , реформи на здравната каса - предоставяне на избор за избиране на застраховател - частен или държавен. Искам да чуя как говорите за по-малка намеса на държавата в икономиката . Искам да чуя идеи за намаляване на субсидиите в всички сектори на икономиката. И не на по-следно място закриване на БАН.

  Никакво задължително гласуване.
 12. 12 Профил на Tod
  Tod
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  [quote#8:"Ще върнем България в Европа"]Четири или четиридесет
  -------------------
  Четери,за останалите съм изказал мнение в пост#10

  Истината няма пресечна точка с популизма на БСП
 13. 13 Профил на mario hristov
  mario hristov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  във всички *

  Никакво задължително гласуване.
 14. 14 Профил на kai
  kai
  Рейтинг: 886 Неутрално

  Предлагам да пратим по 10-20 наши политика във всяка европейска държавая а те да ни пратят от там пак съответно по 10-20

  Ще ги видим след една година дали няма да мислят и те като нас

 15. 15 Профил на Цензуриран от антибългари.
  Цензуриран от антибългари.
  Рейтинг: 557 Любопитно

  "За разлика от това 52% от анкетираните българи вярват в ЕС "

  Ъхъ.

  Ако бяхте написали и в какво по-точно и конкретно вярват...

  "последно място по усещането си за принадлежност – едва 46% са заявили, че се чувстват граждани на ЕС."

  Начи не се чувстваме некак си , но особено много пък вярваме и сме преизпълнени с надежди....явно пак "да ни оправят".

 16. 16 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 1967 Неутрално

  До коментар [#11] от "mariohr":

  Единствено! Реформаторският Блок предлага всички, които получават доходи да имат лични застраховки, преместване на НЗОК в НОИ и финансиран от бюджета малък социален пакет за хората без доходи.

  [quote#11:"mariohr"]Ало РБ , къде са ви десните политики , [/quote]

  Къде са политиките на всички останали партии по който и да било въпрос в България?

 17. 17 Профил на kai
  kai
  Рейтинг: 886 Неутрално

  [quote#16:"Ще върнем България в Европа"] Реформаторският Блок предлага всички, които получават доходи да имат лични застраховки, преместване на НЗОК в НОИ и финансиран от бюджета малък социален пакет за хората без доходи. [/quote]

  Не че нещо, ама тази идея е доста тъпа. Това ако разбира се не искат да продължават да не управляват. В САЩ с тези линчин застраховки плащат за здравеопазване два пъти повече от колкото повечето нормални европейски държави.

 18. 18 Профил на edin drug
  edin drug
  Рейтинг: 2378 Неутрално

  До коментар [#6] от "lordcris":

  точно така ,всички които не са червени и от ДС ,са мафиоти ,крадат ,лъжат и не дават на комунистите да крадат всичко това ,което им се полага по рождение ,така е ,да

 19. 19 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 1967 Неутрално

  [quote#17:"kai"]Не че нещо, ама тази идея е доста тъпа.[/quote]
  Нека да е тъпа идеята, това не е трагедия. Лошото е когато срещу нея не стои друга по-умна или още по-тъпа идея, а само философстване и празни приказки.

 20. 20 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4420 Неутрално

  С оглед на крайно тежката ситуация у нас е напълно логично огромната част от нас /българите/ да сме песимисти!Лично аз не виждам как в близките 5-6 години у нас ще започне чувствително подобрение на икономическата ситуация!

 21. 21 Профил на Волният Ибрик
  Волният Ибрик
  Рейтинг: 450 Неутрално

  "Евробарометър: Над 90% от българите смятат, че икономическата ситуация е лоша"

  Ми кво, да не би да е добра ?????

 22. 22 Профил на kai
  kai
  Рейтинг: 886 Неутрално

  До коментар [#19] от "Ще върнем България в Европа":

  Дообре. Хайде сега да изкара РБ какво точно ще покрива тази лична застраховка, като лечение, лекарства и така нататък и как ще се определя премията по нея. Това като ще си говорим не тъпи философски идеи. Предполагам че самите застрахователи ще определят премията - но тогава идва въпроса кой ще контролира застрахователите - и по важния въпрос те на печалба ли ще работят - което е логично.

  И идва моя нормален въпрос - добре де - аз като плащам за здравеопазване как изведнъж се оказва че плащам за застраховане - т.е. за финансови услуги.

 23. 23 Профил на mario hristov
  mario hristov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#16] от "Ще върнем България в Европа":

  Ама айде стига сме гледали другите партии а ? Аз няма да гласувам за БСП или ГЕРБ . Ако изобщо гласувам то ще е за РБ , единственото нещо което искам от вас е да назовавате нещата с точните им имена. Искам да дефинирате що е то дясна политика. И да се придържате към тази ви ваша дефиниция.

  П.С Не приемам борбата с мафията като политика , това е задължително условие за всеки който иска да получи власт.

  Никакво задължително гласуване.
 24. 24 Профил на kai
  kai
  Рейтинг: 886 Неутрално

  РБ сериозно - стига сте се излагали. Като ще предлагате някаква дясна икономическа политика, предлагайте свестни политики, а не някакви крайно десни простотии. Шепата либертарианци в България всичките са на държавна хранилка - никой от тях не си изкарва пари от свободен пазар. И не мисля че трябва да им слушате глупостите.

 25. 25 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 1967 Неутрално

  [quote#22:"kai"] като плащам за здравеопазване как изведнъж се оказва че плащам за застраховане - т.е. за финансови услуги. [/quote]
  Сега, като плащаш за здраве, не плащаш ли за финансови услуги? Тегленето на заеми, преразпределянето на пари към бюджета, към НЗОК, към болниците, към търговците на лекарства, не са ли финансови услуги? Парите безплатно и безконтролно ли се движат?

 26. 26 Профил на kai
  kai
  Рейтинг: 886 Неутрално

  До коментар [#25] от "Ще върнем България в Европа":

  Гледай сега - тези доводи са за пред селяндурите на площада. Хайде дайте примерна застрахователна полица на човек на 55 години осигуряващ се на максимума. Какво ще се включи в тази полица, и основно - ще получава ли този хипотетичен избирател повече здравни услуги и по-добро качество, спрямо настоящата система.

  Аз мога да отговоря на тези въпроси. НЕ ЗНАЕТЕ. И няма как да знаете какво ще се включва. Но тъй като има още един търтей в системата, и същевременно се свива пулът от хора, които ще плащат то това чисто теоретично води до раздуване на разходите за единица. При разпределение на риска колкото по малка е извадката и колкото по-заинтересувана е от здравеопазване толкова повече ще скачат средните и разходи.

  Така че хайде да си спестите политическите глупости и да говорим за пари.

 27. 27 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 1059 Весело

  [quote#1:"Ще върнем България в Европа"]докато няма реформи на първо място в правосъдната система, които да са проведени от Реформаторския Блок.[/quote]Къде е програмата за реформи в съдебната система на РБ. На http://reformatorskiblok.bg/ няма НИЩО!

 28. 28 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 1967 Неутрално

  До коментар [#26] от "kai":

  Целта на самостоятелните застраховки е разходите да бъдат контролирани и от здравните фондове. Сега 55 годишният не получава здравни услуги, а задължения по заеми за легла в болниците, които си намират пациенти.

 29. 29 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 1967 Неутрално

  До коментар [#27] от "BlueWater":

  Реформаторски блок
  17 ноември 2013 г.

  Мерки в сектор Правосъдие и система за сигурност

  Операция „Чисти ръце” срещу задкулисното управление и корупция на всички нива
  Подробни, предварителни проверки на имуществото, финансите и фактори за зависимост на кандидатите за позиции в съдебната система и полицията; конкурсно начало; прозрачност и публичност на конкурсите и назначенията в управлението на съдебната власт, съда, прокуратурата и полицията; периодично атестиране на работата на съдии, прокурори и полицаи и кариерно израстване в съответствие с резултатите; периодични проверки за рискове от зависимости и проверка на лоялността.

  Ефективна прокуратура, в защита на обществения интерес, работещи механизми за отчетност и освобождаване от политически натиск и вмешателства
  - Назначаване на Главния прокурор от Президента по предложение на НС. Отказ на Президента да назначи може да бъде преодолян от 2/3 от народните представители. Отчетност на Главния прокурор пред НС, с възможност за предсрочно освобождаване.
  - Засилване на отчетността на Прокуратурата на РБ чрез ефективен парламентарен контрол.
  - Обособяване на самостоятелен Висш прокурорски съвет; гражданско участие във ВПС.
  - Назначаване и кариерно израстване на прокурорите на базата на конкурси, стандарти за натоварване, оценка на количеството и качеството на работата.

  Справедлив и некорумпиран съд, освободен от вмешателството на политици и лобистко кадруване
  - Реформа на висшия кадрови орган – Висшия съдебен съвет. Създаване на ВСС управляващ само съдиите и намаляване на състава му чрез редуциране на парламентарната квота; пряк избор на съдийската квота във ВСС от всички съдии; непартийност на кандидатите от парламентарната квота.
  - Справяне със „съдебната номенклатура” като източник на корупция, чрез процедурите за оценка на рискове от зависимости, атестации, гарантиране на случайното разпределение на делата.

  Ефективно разследване на корупцията
  Силна специализирана прокуратура разследваща корупция.
  - Активна работа за изграждането на ефективна „Европейска прокуратура”
  - Ефективна Служба за борба с корупцията и организираната престъпност, интегрирана в МВР, с функции по разследване на злоупотреби с власт, корупция и организирана престъпност.
  - Мерки за подобряване ефективността на разследването и санкционирането на корупционни престъпления.

  Полиция, която работи за хората и чийто основен приоритет е събирането на годни доказателства
  - Реформа в МВР с приоритет ефективна полицейска и дознателската работа.
  - Ограничаване на правомощията на Министъра на вътрешните работи по назначаване на полицаи на ръководни длъжности. Местните полицейски ръководители се назначават във взаимодействие с местната власт и местното население.
  - Разтоварване на МВР от нехарактерни за дейностите по охрана на обществения ред и разследването на престъпления дейности ( всякакви „предприемачества“-производство на номера за автомобили, Академия, СОТ и т.н. се извеждат извън МВР)
  - Въвеждане на работещи механизми за регулярна проверка на професионализма и лоялността на служителите на МВР.

  Публичност и граждански контрол
  Пряко участие на граждански организации и граждани в поставянето на въпроси в изслушванията за публичните назначения; периодични оценки на ефективността на институциите от граждански организациим максимален достъп до информация за управлението на системата на правосъдие и полицията; достъп в реално време до информацията за образуването, разпределението на делата и тяхното движение.

  17.11.2013 г.
  Гр. София  Реформаторски блок
  Реформа на правосъдието и системата за сигурност

  I. Операция „Чисти ръце”

   Провеждане на операция „Чисти ръце” в съда, прокуратурата и полицията, чрез подробни проверки на имуществото, финансите и фактори за зависимост на кандидатите за позиции в съда, прокуратурата и полицията, и периодични проверки на назначените.
   Въвеждане на конституционно гарантирана процедура за проверка на рисковете за зависимости, включително и корупция, за всички кандидати за управленски позиции в съдебната власт и в системата за сигурност, избирани от Народното събрание. Публично изслушване с гражданско участие. Процедурата следва да включва изрични становища от Прокуратурата на РБ, МВР, КПУКИ и НАП с оценка на риска, с предвидени достатъчно дълги срокове за подробна проверка; изготвяне и оповестяване на общо становище за оценка на риска от компетентната комисия на НС, на базата на становищата на специализираните органи и медийни публикации; публичност на всички становища и предоставяне на достатъчно дълъг срок за въпроси от организации и граждани и публично изслушване на кандидатите.
   Законодателно въвеждане на процедура за проверка на рисковете за зависимости за всички кандидати за управленски позиции в съдебната власт, осъществявана от органите на управление на съдебната власт; въвеждане на аналогични процедури за проверка при назначаване на ръководители в органите в системата за сигурност.

  II. Прокуратура

   Промяна на начина на назначаване на Главния прокурор и предвиждане на възможност за неговото предсрочно освобождаване. Главният прокурор се назначава от Президента по предложение на Народното събрание. При отказ на Президента да назначи Главен прокурор предложен от Парламента, Парламентът може да преодолее президенстското “вето” с решение за избор, подкрепено от 2/3 от народните представители.
   Процедура по гласуване на кандидатурата на Главния прокурор от Народното събрание гарантираща достатъчно дълъг срок от обявяване на кандидатите до избора им, проверка за рискове от зависимости и публично изслушване с възможност за участие на граждански организации и задаване на въпроси.
   Мандатът на Главния прокурор се намалява на 5 години, като мандатът му може да бъде прекратен предсрочно на строго изброени основания, свързани с неизпълнение на задълженията му.
   Обособява се Висш прокурорски съвет (ВПС), като 2/3 от членовете му се избират пряко от прокурорите, а 1/3 от Народното събрание. Висшият прокурорски съвет има правомощия по провеждане на конкурси, въвеждане на стандарти за натоварване, оценка на количеството и качеството на работата на прокурорите и предлага прокурорите за кариерно израстване.
   Квота на НС във ВПС от 1/3 от членовете, като членовете от квотата на НС могат да бъдат и без юридическо образование.
   Процедурата по избор на членовете на ВПС от Народното събрание гарантира достатъчно дълъг срок от обявяване на кандидатите до избора им, проверка за рискове от зависимости и процедура по публично изслушване с възможност за граждански организации да задават въпроси.

  IІІ. Съд

   Създаване на Висш съдебен съвет управляващ само съдиите, състоящ се от 15 души.
   Въвеждане на подробна процедура по избор на членове на ВСС от съдиите, предвиждаща пряк избор от всички съдии.
   Квотата на Народното събрание във ВСС се редуцира на 1/3 от членовете, като членовете от квотата на НС могат да бъдат и не юристи.
   Процедурата по избор на членовете на ВСС от Народното събрание гарантира достатъчно дълъг срок от обявяване на кандидатите до избора им, процедура по публично изслушване с възможност за граждански организации да задават въпроси.
   Гаранции за реални конкурси и атестации за качеството на работата на всеки съдия, периодични проверки за рискове от зависимости и ефективна дисциплинарна отговорност.
   Намаляване правомощията на председателите на съдилищата.
   Гаранции за реално работеща система за случайно разпределение на делата.

  IV. Ефективно разследване на корупция

   Засилване на специализираната прокуратурата, която да стане основна институция в борбата срещу корупцията и злоупотребите с власт.
   Активно участие в изграждане на ефективна Европейска прокуратура.
   Засилване на капацитета на митниците за разследване на митнически и данъчни престъпления.
   Промяна на разпоредбите на наказателното право във връзка с наказателната отговорност за активно предлагане на подкуп.
   Изрична уредба на наказателното споразумение с обвиняеми срещу предоставяне на свидетелски показания.
   Промяна на законодателството с цел постигане на ефективна гражданска конфискация на престъпно имущество на основата на установено престъпление.

  V. МВР

   МВР се освобождава от неприсъщите си дейности, които не са свързани с класическите полицейски функции по охрана и разследване на конвенционалната престъпност.
   Ограничаване на правомощията на Министъра на вътрешните работи по назначаване на полицаи на ръководни длъжности.
   Началниците на РПУ се назначават от професионални комисии с равен брой представители на МВР и съответната община, които правят конкурс с публично изслушване с гражданско участие.
   Създават се полицейски комисии по професионални стандарти, които приемат стандарти за оценка на работа на полицейските служители и правят атестации за кариерно развитие.
   Създаване на система за периодични атестации и конкурси за полицаите, проверки за лоялност и проверки на имуществото, финансите и рискове от зависимост.

  VI. Служба за борба с корупция и организирана престъпност

   Създаване на Служба за борба с корупцията и организираната престъпност, интегрирана в МВР, с функции по разследване на злоупотреби с власт, корупция и организирана престъпност.
   Работа на службата в тясно сътрудничество със специализираната прокуратура.
   Назначаването на директора на службата от Президента по предложение на Народното събрание, по процедура гарантираща достатъчно дълъг срок от обявяване на кандидатите до избора им, проверка за рискове за зависимост и публично изслушване с широко гражданско участие.
   Активно привличане на експерти от ЕС за съдействие на службата, интегрирани в нейната работа.

  VII. СРС/ДОТО

   Употребата на СРС-та за целите на разследване на престъпления (не се отнася за разузнаване и контраразузнаване), става по искане на разследващ екип, включващ разследващия полицай и наблюдаващия прокурор.

  VIII. ДАНС/Разузнавания

   Разузнаванията се свеждат до две, разузнаване и контраразузнаване, като дейността им се регламентира законодателно.
   Премахване на свръхзасекретяването на разузнавателните служби.

  IX. Граждански контрол

   Регулярно осъществяване на цялостно описание и оценка на работата на отделните институции, при гарантиран достъп да пълна информация и подбор на организациите чрез публични конкурси, от граждански организации регистрирани в обществен интерес.
   Участие в обществените обсъждания на кандидатите за управленски позиции в съдебната власт и полицията, с гаранции за достъп до необходимата информация, и възможности за участие в изслушванията и задаването на въпроси на кандидатите.

  X. Парламентарен контрол
  Активно осъществяване на парламентарен контрол от парламентарни комисии с мнозинство от опозиционните партии.


  Реформаторският блок: Ще проведем операция „Чисти ръце“ срещу корупцията по високите етажи

  Операция „Чисти ръце“ не е хвърляне на документи по телевизионни студия за дискредитиране на политическите противници, а системен подход за постигане на върховенството на закона. Ние ще проведем „Чисти ръце“, защото българските институции са окупирани, подвластни на корупцията по високите етажи и не тговарят на очакванията на обществото. Много от управляващите нямаше да са на позиции сега и случаят „Пеевски“ нямаше да е възможен, ако в правосъдната система беше направена истинска реформа, а не имитиране на намерение. Това каза на пресконференцията на Реформаторския блок днес Йонко Грозев – координатор на групата в Блока по правосъдие и вътрешен ред и зам.-председател на „Движение България на гражданите“. Блокът днес представи втората си секторна политика – реформи в правосъдието и сигурността - след икономическите мерки, обявени в началото на месец октомври.

  По думите на Грозев, неведнъж са правени опити да се реформира правосъдието, но с намерение то да остане същото. Проблемът е корупцията по високите етажи на властта, а безнаказаността на управляващите ще спре, ако се скъса връзката между политическото и правораздаването, каза още той.

  По думите му, „Чисти ръце” срещу задкулисното управление и корупция на всички нива ще включва подробни, предварителни проверки на имуществото, финансите и фактори за зависимост на кандидатите за позиции в съдебната система и полицията; конкурсно начало и прозрачност на конкурсите и назначенията в съда, прокуратурата и полицията; периодично атестиране на работата на съдии, прокурори и полицаи, механизми за проверка на лоялността и др.

  Петър Славов от „Синьо единство“ съобщи, че мерките за ефективна прокуратура включват назначаване на Главния прокурор от Президента по предложение на Народното съъбрание с предвидена възможност при отказ на Президента да назначи такъв, това да се преодолява с гласовете на 2/3 от народните представители. Сред мерките на реформаторите са и обособяване на самостоятелен Висш прокурорски съвет.

  В сектор съдебна система, реформаторите обявиха, че предлагат мерки за освобождаване на съда от вмешателството на политици и лобистко кадруване. Сред мерките са реформа на Висшия съдебен съвет, създаване на ВСС, управляващ само съдиите и намаляване на състава му чрез редуциране на парламентарната квота, пряк избор на съдийската квота във ВСС от всички съдии, непартийност на кандидатите от парламентарната квота, справяне със „съдебната номенклатура” като източник на корупция чрез процедурите за оценка на рискове от зависимости, както и гарантиране на случайното разпределение на делата.

  Ген. Димо Гяуров от „Синьо единство“ изброи реформите в сферата на ефективното разследване на корупцията като посочи създаване на силна специализирана прокуратура, разследваща корупцията, активна работа за изграждането на ефективна Европейска прокуратура, ефективна работана Службата за борба с корупцията и организираната престъпност, интегрирана в МВР, която да бъде с функции по разследване на злоупотреби с власт, корупцията по високите етажи и организирана престъпност.

  По думите му в полиция ще се пристъпи към дълбоки реформи с приоритет ефективна полицейска и дознателската работа. Реформаторите предлагат в МВР-сектора ограничаване на правомощията на Министъра на вътрешните работи по назначаване на полицаи на ръководни длъжности, като местните полицейски ръководители ще се назначават във взаимодействие с местната власт. Реформаторите ще пристъпят и към разтоварване на МВР от нехарактерни за дейностите по охрана на обществения ред и разследването на престъпления дейности, като тук се визират всякакви „предприемачества“ - производство на номера за автомобили, Академия на МВР, СОТ и т.н.).

  Стефан Попов от Гражданския съвет подчерта, че Блокът залага на пряко участие на граждански организации и граждани в поставянето на въпроси в изслушванията за публичните назначения, периодични оценки на ефективността на институциите от граждански организациим максимален достъп до информация за управлението на системата на правосъдие и полицията, достъп в реално време до информацията за образуването, разпределението на делата и тяхното движение. Стефан Попов допълни още, че при толкова политически криминализирана, обвита в корупционен пашкул държава, уродливостта в основните й струкутри може да се преодолее само с радикални реформи, които обаче, според реформаторите, ще бъдат в рамките на правилата на демократичния ред.

  На въпрос за ДАНС Йонко Грозев от „Движение България на гражданите отговори“, че ДАНС е контраруззнаване и трябва да бъде точно това, като със събирането на доказателства ще се занимава Специлизиранат служба за борба с организираната престъпност и корупцията по високите етажи. Публично назначаване на главния прокурор е радикалан промяна, според Грозев, тъй като досега главният прокурор винаги е било назначание на управляващите, т.е. на поредното правителството. Не можем да кажем, че това не е факт. Единственото оръжие срещу подобна практика е публичността, каза още Йонко Грозев.

  Радан Кънев, лидер на ДСБ, добави, че политическата отговорност е могъщ фактор и бе категоричен, че призива на реформаторите е за по-малко задкулисна намеса и повече порзрачност. Ще разграничим прокуратурата и съда и нека цялото общество знае, че който ттук нататък говори за операция „Чисти ръце“, без да дава визия за радикална промяна в прокуратурата, просто лъже, допълни още Радан Кънев.

  Според лидера на „Движение България на гражданите“ Меглена Кунева програмата по правосъдие и вътрешен ред е най-силната връзка на партиите от Реформаторския блок. Това е заради което се събираме, защото България, управлявана отнастоящите политически играчи, се провали в трите си основни функции – правосъдие, сигурност, спиране на корупцията. За мен това е моят протест като политик, допълин Кунева, тъй като ние трябва да даваме решения на проблемите в качеството си на реформатори и политици и да променяме средата, допълни още тя. По думите й, реформаторите ще убеждават в програмата си всички организации, НПО, професионални гилдии и граждани, които държат на дълбоки и смели реформи в системата на сигурността, но категорично няма да водят разговори с ксенофобски партии и политици, разпространяващи езика на омразата.

 30. 30 Профил на Дяволът създаде БСП, ББЦ и Атака
  Дяволът създаде БСП, ББЦ и Атака
  Рейтинг: 506 Неутрално

  В това няма нищо чудно, чудното е, че 10 процента сигурно са слепи и глухи, та не виждат реалността.

 31. 31 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1406 Неутрално

  93% от българите оценят икономическата ситуация като "лоша"
  .............
  Интересно тия 7 % какви са? Туристи, комунисти или пияни.

  nemo malus felix, minime corruptor.
 32. 32 Профил на kai
  kai
  Рейтинг: 886 Неутрално

  [quote#28:"Ще върнем България в Европа"]Целта на самостоятелните застраховки е разходите да бъдат контролирани и от здравните фондове.[/quote]

  Не е така - основния мотив на всяка частна фирма е печалба. Т.е. стимулът контрола ще бъде към намаляване на плащанията от здравния фонд и вдигане на премиите при застраховане. Което ще доведе до срив в здравеопазването и същевременно до безбожно раздуване на разходите за здравеопазване. Тъй като разходите за неосигурени и пенсионери ще си останат на същото ниво, а в същото време ще се раздуят разходите за работещи - които ще се окаже че плащат двойно и тройно на сега.

  И какъв е проблема вместо да се вкарват тези здравни фондове, работещи за тяхна печалба, просто да се вкара по-сериозен обществен контрол върху здравната каса. Можете ли да ми кажете в момента кой точно контролира здравната каса. Аз лично не знам.

 33. 33 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 1059 Весело

  [quote#28:"Ще върнем България в Европа"]Целта на самостоятелните застраховки е разходите да бъдат контролирани и от здравните фондове.[/quote]Контролът на разходите не зависи от вида на здравните застраховки, персонални или обществени, а от това кой контролира и по какъв закон. Трябва НЗОК да се раздели на МИНИМУМ ДЕСЕТ независими каси, които да се конкурират за пациенти. В Германия при 82 млн. население има над 140 държавни здравни каси и десетки частни здравни застрахователни дружества.

 34. 34 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 1059 Весело

  [quote#29:"Ще върнем България в Европа"] Назначаване на Главния прокурор от Президента по предложение на НС.[/quote]Много ГЛУПАВО!

  Прокуратурата трябва да е част от ИЗПЪЛНИТЕЛНАТА ВЛАСТ и да подлежи на обществен и парламентарен КОНТРОЛ за своето действие или бездействие!

 35. 35 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 1059 Весело

  [quote#29:"Ще върнем България в Европа"] Засилване на отчетността на Прокуратурата на РБ чрез ефективен парламентарен контрол. [/quote]Още ПО ГЛУПАВО!

  Докато прокуратурата е ВЪВ съдебната система по КОНСТИТУЦИЯ, тя НЕ подлежи на парламентарен контрол!

 36. 36 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 1059 Весело

  [quote#29:"Ще върнем България в Европа"]Създаване на ВСС управляващ само съдиите и намаляване на състава му чрез редуциране на парламентарната квота[/quote]ПОЛОВИНЧАТО!

  ВСС трябва да се избира ПУБЛИЧНО, с КОНКУРС и БЕЗ политическа квота!

 37. 37 Профил на sandman
  sandman
  Рейтинг: 1234 Неутрално

  [quote#26:"kai"]Така че хайде да си спестите политическите глупости и да говорим за пари.[/quote]
  Тъй като пари така или инак няма,пак ще се говорят глупости и глупците пак ще слушат ошашавени.И така,до края на света.

  Икономическата ситуация била лоша!Смях!Ако в БГ има икономика,то тя е извратена.Толкова извратена,че не може да се нарече икономика.

  You always pay for what you get. Sometimes you get what you pay for.
 38. 38 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 1059 Весело

  [quote#29:"Ще върнем България в Европа"]Ограничаване на правомощията на Министъра на вътрешните работи по назначаване на полицаи на ръководни длъжности. Местните полицейски ръководители се назначават във взаимодействие с местната власт и местното население. [/quote]Това пък какво означава. Искате полицейските ръководители да се избират като шерифи от местното население! По какви критерии!

 39. 39 Профил на Андрейко
  Андрейко
  Рейтинг: 229 Гневно

  Не, не е лоша, тя е направо трагична...

  Sileto et spera!
 40. 40 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 1967 Неутрално

  [quote#32:"kai"]да се вкара по-сериозен обществен контрол върху здравната каса. [/quote]
  Може ли да ми кажете какво значи широк обществен контрол, пред кой носи отговорност за действията си, кой го избра и оттегля и на кой се отчита? Аз лично не знам.

 41. 41 Профил на kai
  kai
  Рейтинг: 886 Неутрално

  До коментар [#40] от "Ще върнем България в Европа":

  Много е лесно - публична информация. Набрани средства за месеца, средства изразходвани от целия списък болници за месеца, средства отишли за заплати на джипита, средства отишли за заплати на специалисти, средства по направления. И средства за издръжка на здравната каса. Брой лекари по болници, брой сестри, брой санитари, средства за процедури, по процедури и болници и брой пациенти по съответните направления.

  С форма на отчета така че всеки заинтересуван да може да намери всичко, а не някакви скапани пдф файлове по 1000 страници сканирани от кой знае къде.

 42. 42 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 1967 Неутрално

  [quote#36:"BlueWater"]ВСС трябва да се избира ПУБЛИЧНО, БЕЗ политическа квота! [/quote]

  В коя част на програмата на ГЕРБ е записано това предложение? На 142 страница и след нея липсва такова пожелание.

  http://www.gerb.bg/uf/pages/GERB_Political_program.pdf

 43. 43 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2908 Неутрално

  До коментар [#1] от "Ще върнем България в Европа":

  Непременно ли РБ трябва да направи реформите ? И как ще стане това,след като се очертава отново да сте " отвън" ?

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 44. 44 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 1967 Неутрално

  Отчет има и в момента. Той от само себе си не може да промени изкривената структура на разходите, 70% от който са само за лекарства.

  [quote#41:"kai"]Много е лесно - публична информация. Набрани средства за месеца, средства изразходвани от целия списък болници за месеца, средства отишли за заплати на джипита, средства отишли за заплати на специалисти, средства по направления. И средства за издръжка на здравната каса. Брой лекари по болници, брой сестри, брой санитари, средства за процедури, по процедури и болници и брой пациенти по съответните направления. [/quote]

 45. 45 Профил на kai
  kai
  Рейтинг: 886 Неутрално

  И какво ще се случи ако цялата информация за харчене на тези обществени пари е публична. На повечето хора няма и да им хрумва да я четат. Но самите болници ще почнат да я използват. Всяка болница която е по-натоварена ще може да оказва натиск да се подобрят нещата при нея. Всяка болница в която си клатят краката няма да може ей така да приказва как трябва да и зе увеличат парите. лекарите в болниците ще контролират администраторите в болниците, администраторите на болниците ще контролират здравната каса. Здравната каса ще знае че всеки и гледа в канчето и няма да харчи луди пари за строежи и ремонти например.

  На всяка сила трябва да действа контра сила - на всяка власт контра власт - основата на демокрацията. Няма смисъл да се измислят тези сили, те действайки въз основа на отлична информация ще могат едни други да се контролират. И ако някъде правят издънка всички ще научават доста бързо.

 46. 46 Профил на kai
  kai
  Рейтинг: 886 Неутрално

  Естествено че ще отиват за лекарства. Когато едно ново лекарство за хепатът С например ти струва 80 000 долара, а в същото време средната заплата за лекар е 800 лева - предполагам - съвсем нормално голяма част ще отива за лекарства.

  то ако не отиват за лекарства, значи здравеопазването ни не става за нищо. между другото в САЩ също отиват за лекарства - въпреки застраховките и огромните заплати на лекарите.

 47. 47 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 1059 Весело

  [quote#42:"Ще върнем България в Европа"]В коя част на програмата на ГЕРБ е записано това предложение? На 142 страница и след нея липсва такова пожелание. [/quote]Моля, ние пардон Аз, не бием негрите.

  Типично за РБ не отговаряте по същество на директно зададен въпрос или коментар на ваше НЕРАЗУМНО предложение.

 48. 48 Профил на kamenpavlov
  kamenpavlov
  Рейтинг: 524 Неутрално
 49. 49 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 1967 Неутрално

  До коментар [#47] от "BlueWater":
  Когато ГЕРБ или друга партия не предлагат промяна, очевидно обществото не я смята за наложителна, от което следва, че икономическата ситуация не е чак толкова лоша и няма нужда или желание тя да се промени.

 50. 50 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2908 Неутрално

  До коментар [#42] от "Ще върнем България в Европа":
  Проследях внимателно спора ти с kai - откажи се! Човека е прав.
  Blue Water -също.И двата коментара оценявам абстрахиран от това кой в коя партия членува. Споровете ми харесаха,защото нямаше квалификации от рода "Тиквонии", "Кукувица" и т.н. простотии и ако ръководството на ГЕРБ и РБ водеха спорове, без обиди и тупане в гърдите - ще се отлепим от дъното !

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 51. 51
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 52. 52 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 1059 Весело

  [quote#49:"Ще върнем България в Европа"]Когато ГЕРБ или друга партия не предлагат промяна, очевидно обществото не я смята за наложителна[/quote]Вие очевидно не знаете и не сте прочели препоръките на ЕК.

  ПРЕПОРЪКА НА СЪВЕТА
  относно Националната програма за реформи на България за 2014 г.

  и съдържаща становище на Съвета относно Конвергентната програма на България за 2014 г.
  http://ec.europa.eu/europe2020/pdf/csr2014/csr2014_bulgaria_bg.pdf

 53. 53 Профил на dr_t
  dr_t
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Мда, скоро няма се отлепим от дъното с тези политици...

 54. 54 Профил на adenauer
  adenauer
  Рейтинг: 561 Гневно

  Никаква операция "Чисти ръце" или други копирани мерки няма да дадат резултат с комунисти и агенти на ДС начело на държавата.Това е пълна заблуда.Една държава е измислила системата за елеминиране завинаги на комунизма като система и комунистите като човешко зло.Това е само и единствено Германския модел на общество без позиции на на комунистическите престъпници и агенти на ДС.Не се ли извърши тотална декомунизация на управлението на всички нива,забрана за постове и избори на тези негодници /ЛУСТРАЦИЯ/човешки подобия за срок от мин.35 год.Това са повече от 550 хил.червени и агентурни бандита .Насилствена национализация на всичко заграбено от тях и Народен съд по Германски модел.Това е единственият спасителен път за България.Всичко друго е залъгалка за шарани,които в България ги има в изобилие.

 55. 55 Профил на lordcris
  lordcris
  Рейтинг: 736 Неутрално

  До коментар [#18] от "tur671":

  Искаш да кажеш, че Боко тиквата не е червен и не е мафиот?
  Май трябва да си премериш температурата или да му прочетеш биографията.

 56. 56 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 395 Неутрално

  "Благодарение" на 3.5 годишното катастрофално "управление" на Борисов, което свърши прездевременно.

  За 3.5 години Борисов унищожи 245.000 работни места като наду двойно безработицата от 6.8% с цели 7% на катастрофалните 13.8%, облозга фискалния резерв, облозга резерва на Здравната Каса, докара опасно ниска отрицателна инфлация от -3% с наченки на дефлация в края на 2012, началото на 2013 година, спря окончателно икономическия растеж и забатачи икономиката в трайна рецесия, продължаваща вече 5та година.

  Борисов върна икономиката и заетостта с 12 години назад, на ниво 2001-2002 година!

  Сега ще са нужни години и милиарди, които нямаме, за да достигнем нивото на заетост и растеж от 2008 година.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 57. 57 Профил на goshogoshev
  goshogoshev
  Рейтинг: 554 Неутрално

  До коментар [#9] от "proza":

  че теб само материална страна ли те интересува Сега като сме в ЕС и НАТО можеш да се докоснеш без проблем до културата на демократичните цивилизации на Западна Европа и САЩ Примерно като отидеш на гей парад да речем ,а ти само за плюскане мислиш

 58. 58 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 1059 Весело

  [quote#9:"proza"]Как да се почустваме като европейски граждани с тези заплати и пенсии, с този стандарт на живот, с тези неработещи институции, с тази престъпност, с тази корупция, с тази безработица, с тази скапана икономика.[/quote]Първо трябва ВИЕ да ДЕЙСТВАТЕ като европейци, за да се почувствате като европейци.

  Гласувате ли на всички избори? В колко публични протеста, срещу политика на управляващите, сте участвали в последните години от 2007 до сега?

 59. 59 Профил на k.walther
  k.walther
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#17] от "kai":

  Грешиш,в много европейски страни е така. Хората решават сами към коя здравна каса да се осигуряват. Различните здравни каси предлагат различни пакети и всеки ,застрахован там има право според това какви са му потребностите да смени здравната каса когато поиска, (след молба за прехвърлянем, разбира се, в определен срок.)Тези ,които получават по-високи доходи плащат повече,но затова пък и обслужването е малко по-добро, освен това по-големите такси за по-богатите подпомагат здравното осигурявяне за тези без никакви доходи,които живеят отсоциални помощи.
  А при нас досега какво : само една здравна каса ,ужасно обслужване, мръсни болници .....(освен ако не са частни) , Никаква конкуренция с други здравни каси ,никакво развитие .

 60. 60 Профил на kai
  kai
  Рейтинг: 886 Неутрално

  До коментар [#59] от "k.walther":

  Между осигуряване и застраховане има доста сериозна разлика. В единия случай риска се намалява като се поема солидарно - това е в Европа. В другия случай риска се носи лично - чрез индивиуална застраховка - както е в САЩ.

 61. 61 Профил на k.walther
  k.walther
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#60] от "kai":

  Аз говоря за Европа. Доколкото съм чела програмата на РБ, те имат точно това в предвид, да се развива здравната система по европейски стандарт,не по американски.
  Обама се опита там да направи реформи,но републиканците му отрязаха крилата набързо, за съжаление .

 62. 62 Профил на bzm
  bzm
  Рейтинг: 424 Весело

  А пък тя не е лоша,нали?Тц тц тц,какви песимисти!Срамота!

  Пенсионерите,средната класа на България! И запомнете:Всички политици са маскари!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK