"Гардиън": И Ник Клег ще поиска по-строги мерки срещу имигрантите от ЕС

Ник Клег

© Reuters

Ник КлегБританският вицепремиер Ник Клег ще призове тази седмица за по-строг контрола върху имиграцията от новите страни - членки на Европейския съюз. Причина за това е, че британците са загубили вяра в правителството заради обещанията след пристигането на 60 000 румънци и българи в странaта, предаде "Гардиън".


Вестникът отбелязва, че това е сериозна промяна в позицията на лидера на либералдемократите Клег. Според него, докато действа седемгодишният ограничителен режим за имигрантите от новоприетите държави, те не трябва да имат правото да се регистрират като самонаети лица.


В подготвена рече той ще каже още, че страните от ЕС трябва да имат правото "да слагат спирачки" на имигрантите от новите членки дори и след седемгодишния период, в случай че "започнат да пристигат хора в толкова голямо количество, че обществото да не може да ги поеме успешно".
В предстоящата си речи Ник Клег ще каже още, че на хората постоянно се повтаря нещо, за да се случи друго, затова не е изненадващо, че мнозина британци "са изгубили вяра в способността на правителството да се справи с притока имигранти от новите страни от ЕС".


Промяната в позицията на Клег означава, че всички големи партии в Обединеното кралство вече се надпреварват да показват как биха свалили броя на имигрантите от ЕС. Досега той избягваше подобна реторика и дори остро критикуваше коалиционните си партньори за антиимигрантските и антиевропейските настроения.


Миналата седмица премиерът консерватор Дейвид Камерън обяви мерки за намаляване от шест на три месеца на срока, през който новите имигранти да могат да ползват социални придобивки, като според Лейбъристката партия и Партията за независимост на Обединеното кралство (UKIP) това не е достатъчно.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK