Броят на работещите българи и румънци във Великобритания достигна нов рекорд

Броят на работещите българи и румънци във Великобритания достигна нов рекорд

© Associated PressБроят на българите и румънците, работещи във Великобритания, достигна нов рекорд, съобщи "Дейли Телеграф". Според данните на националната статистика през второто тримесечие на тази година гражданите на двете източноевропейски държави, които имат работа в Обединеното кралство, е 153 000 души. Това е ръст с 13 000, или с 9% на годишна база.


Сравнено със същия период през 2012, ръстът е 47%. През месеците от април до юли през 2011 г. българите и румънците, работещи във Великобритания, пък е едва 96 000 души.


"Дейли Телеграф" припомня, че на 1 януари 2014 г. паднаха ограниченията на трудовия пазар за българи и румънци.
Общият брой на чуждестранни работници във Великобритания също е отбелязал скок. По последни данни те са 1 836 000, или със 187 000 повече само за три месеца.


Според организациятя MigrationWatch, която настоява за по-строги правила за имиграцията, през следващите пет години всяка година във Велиобритания ще пристигат 50 000 българи и румънци.


"Дейли Телеграф" подчертава, че не е ясно дали данните на статистическата служба са повлияни от сезонната динамика.


Доклад от февруари тази година на Обсерваторията по миграция в Оксфордския университет посочи, че близо шест на всеки 10 имигранти от България и Румъния миналата година са били самонеати, което им дава пълен достъп до социалната система.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK