Италия пак предупреди, че скоро няма да може да спасява имигранти в Средиземно море

Повече от 100 000 мигранти са пристигнали в Италия тази година

© Reuters

Повече от 100 000 мигранти са пристигнали в Италия тази годинаИталия предупреди, че Европейският съюз скоро трябва да поеме спасяването на имигранти от лодки, пристигащи от Северна Африка през Средиземно море, защото скоро няма да може да се справя сама, предаде агенция "Франс прес". Повече от 100 000 мигранти са пристигнали в Италия тази година, съобщиха италианските власти.


Министърът на вътрешните работи Анджелино Алфано заяви, че операцията Mare Nostrum ("Нашето море"), която гарантира флотата да охранява средиземноморските води, не може да продължи да действа след октомври и спасяването на имигранти трябва да бъде поето от агенцията на ЕС за граничен контрол "Фронтекс".


"Не смятаме, че Mare Nostrum, която беше краткосрочен проект, може да продължи още една година. Ще направя всичко възможно, за да гарантирам, че "Фронтекс" и Европа ще я поемат", каза той на пресконференция в Рим.
"Ако това не се случи, италианското правителство ще трябва да вземе някои решения. Отговорността за средиземноморските граници трябва да е на Европа", допълни Алфано. По данни от Рим операцията струва на страната девет милиона евро на месец.


Според данни на министерството на вътрешните работи на Италия близо 117 000 имигранти са пристигнали в Италия с лодки между август 2013 г. и юли 2014 г., като благодарение на Mare Nostrum са били спасени 63 000 от тях.


Операцията започна миналия октомври, след като 366 души се удавиха в Средиземно море, когато лодката им се преобърна само на миля от италианския бряг. Трагедията фиксира международното внимание върху рисковете, които поемат хиляди имигранти, за да стигнат до Европа през опасното Средиземно море.


Тази седмица агенцията по бежанците на ООН заяви, че повече от 100 000 души са пристигнали в Италия по море от началото на 2014 г., като половината от тях са бягали от война, насилие или преследване.


"Фронтекс" също потвърди, че броят на имигрантите, пристигащи с лодки в Италия, се е увеличил с около 500% през първата половина на настоящата година в сравнение със същия период миналата година. Сега той надминава рекорда от 2011 г. по време на Арабската пролет.

Коментари (14)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 3473 Гневно

  До като Малта,Кипър,Гърция,Италия и Испания не започнат да снабдяват имигрантите с документи и да ги пращат на север,на ЕС не му пука !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 2. 2 Профил на Стабилни в мизерията, епизод пореден
  Стабилни в мизерията, епизод пореден
  Рейтинг: 957 Неутрално

  Пука му на ЕС. Нещем да ги спасяваме, ама няма кой да го каже.

 3. 3 Профил на За да останат ХОРА в България.
  За да останат ХОРА в България.
  Рейтинг: 753 Неутрално

  Ама защо Европа трябва да ги приема тези? Да си стоят и оправят собствената страна..
  Или ако идват е Европа - приемат европейските и християнските ценности и МЪЛЧАТ !!

 4. 4 Профил на На комунист доверие да нямаш
  На комунист доверие да нямаш
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#1] от "EREBUS":
  Тя и България ги снабдява с документи, но се оказва, че по принцип това не е достатъчно. Получили документи от съответната страна, бежанците получават право на свободно движение само в рамките на приелата ги страна, а не в целия ЕС.

  Безбожен народ иска морални политици, но такива няма да му се явят
 5. 5 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3977 Неутрално

  До коментар [#1] от "EREBUS":
  Май забрави България.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 6. 6 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 3473 Неутрално

  До коментар [#5] от "Храбър":

  В България имигрантите са нищожно число в сравнение със страните които споменах.

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 7. 7 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 3473 Неутрално

  До коментар [#5] от "Храбър":

  ....отделно,че за България КристаСтринка има други планове !

  http://nreporter.info/%D1%81%D0%BF%D0%BE%D1%80%D0%B5%D0%B4-%D0%BA%D1%80%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D0%BD%D0%B0-%D0%B3%D0%B5%D0%BE%D1%80%D0%B3%D0%B8%D0%B5%D0%B2%D0%B0-%D0%B0%D1%84%D1%80%D0%B8%D0%BA%D0%B0%D0%BD/

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 8. 8 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1602 Неутрално

  Прави са италианците, това е всеобщ проблемн ЕС и изисква общи усилия за решаване!

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 9. 9 Профил на tamplierr
  tamplierr
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Кризата в Ирак надхвърля хуманитарното измерение и директно заплашва сигурността на външните граници на ЕС, включително България, с високия си бежански потенциал, заяви министърът на външните работи Даниел Митов в първото си участие в заседание на Съвет „Външни работи“, съобщиха от пресцентъра на МВнР. Съветът бе свикан извънредно в Брюксел, за да обсъди задълбочаващата се хуманитарна ситуация в Ирак, нарастващото насилие в Либия и негативните последици от конфликтите в Украйна и Близкия изток, с акцент върху развитието на обстановката в Ивицата Газа. Външните министри на 28-те страни потвърдиха ангажимента си към териториалната цялост и подкрепа за цивилното население в Ирак и осъдиха масовото нарушаване от „Ислямска държава“ на човешките права на етническите и религиозните малцинства в страната, което граничи с престъпления срещу човечеството. Съветът приветства решението на отделни държави-членки да отговорят положително на молбата на Кюрдския регион за оказване на военна помощ, в съответствие с националните си законодателства и възможности, както и със съгласието на властите в Ирак. Външните министри изразиха дълбока загриженост във връзка с продължаващото насилие в Либия и опустошителните последици за цивилното население. Те подкрепиха посредническите усилията на ООН за прекратяване на кръвопролитията и призоваха новоизбрания либийски парламент да изпълни своята роля в създаване на условия за политически диалог с участието на всички страни в конфликта. Министрите приветстваха примирието в Ивицата Газа от 11 август и подкрепиха посредническите усилия на Египет. Те призоваха за осигуряване на незабавен хуманитарен достъп до Газа за справяне с тежката хуманитарна ситуация на палестинско население и разоръжаване на всички терористични групировки в Ивицата. Извънредният съвет определи едностранните действия на Русия в Украйна като грубо нарушение на международното право. В изказването си българският външен министър Даниел Митов подчерта, че Русия носи отговорността за случващото се в Източна Украйна, но също така е необходимо Киев да съгласува с ЕС санкциите, които предприема срещу Москва, тъй като те могат да имат негативни последици за държавите-членки. Първите дипломати на страните-членки призоваха изпращането на всякаква хуманитарна помощ да става в съответствие с международното право и принципи и със съгласието на украинската страна. Ще бъде направена подробна оценка на последствията от наложената от Русия забрана за вноса на селскостопански продукти от ЕС. Подчертано бе приоритетното значение за ЕС на сигурността на газовите доставки през Украйна.

  Уновундобългарин -Закон за защита на държавата ЗЗД .Цецка Цачева ”Невинаги корупцията е престъпление”Отбор три Шушани-Бойко,Цацаров,Пеевски .Лудоста е пътят към ВЕЛИЧИЕТО
 10. 10 Профил на maren
  maren
  Рейтинг: 526 Неутрално

  Според мен става въпрос за един парадокс, който се състои в това, че всички усилия се съсредоточват в осигуряване на живота във вътрешното пространство на ЕС до степен да няма нужда от граници:

  http://ec.europa.eu/dgs/home-affairs/what-we-do/policies/borders-and-visas/schengen/index_en.htm

  А сериозният проблем е този с външните граници, но за тяхното функциониране ЕС се нуждае от специален фонд, който да ги осигурява финансово и в който по-равно трябва да се внасят вноски от всички Шенгенски страни:

  http://ec.europa.eu/dgs/home-affairs/financing/fundings/migration-asylum-borders/external-borders-fund/index_en.htm

  А колко от тях са гранични?(вж.картата в първия линк)
  И тук пак стигаме до изначалното политическо ограничаване на Шенген, в който членуват и членки и не-членки на ЕС, но са изключени България, Румъния, Кипър, Хърватска, Ирландия и Великобритания, от които аз виждам повече от две държави, разположени на външни граници, разбира се неосигурени, тъй като не са част от Шенгенското пространство.
  И в този смисъл "отговорността за средиземноморските граници(и не само на тях) трябва да е на Европа", която да преразгледа Шенген, в най-скоро време в полза на всичките си членове. 11. 11 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 696 Неутрално

  ХМ! От страна на емигрантите - борба за живот! От страна на Италия, и не само на нея - пренасищане с емигранти. Изходът: премахване причините за емигриране! Вместо това, ежедневно се трупат нови! Освен социални и от природни бедствия, вече и доста политически, бежанци от военни действия ... Вместо да се справят с тия причини, те създават още! Ето ви Украйна, ето ви Ирак...

  goblenka
 12. 12 Профил на idiot_idiotov
  idiot_idiotov
  Рейтинг: 409 Неутрално

  А дали е завършена нашата телена ограда по границата с Турция вече??

 13. 13 Профил на Irina
  Irina
  Рейтинг: 1441 Гневно

  А защо им трябваше да съсипват Либия и Ирак?Сега Северна Африка е разграден двор.Беше ясно ,още от самото начало на арабските революции ,че това няма да донесе нищо добро за Европа..Но ..чакайте-проблемите тепърва започват..

 14. 14 Профил на kankophtfoi
  kankophtfoi
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Е, винаги може още малко

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK