"Хъфингтън пост": Британските вестници са демонизирали румънците, но не и българите

Антиимигрантски плакати от предизборната кампания на UKIP през май

© UKIP

Антиимигрантски плакати от предизборната кампания на UKIP през майБританските вестници са демонизирали румънците като "цигани, скитници и крадци", докато българите не са били подложени на подобно отношение в толкова голяма степен през годината, предшестваща премахването на трудовите ограничения за българските и румънски граждани, пише вестник "Хъфингтън пост".


Според нов доклад на Обсерваторията за миграцията към Оксфордския университет, който обхваща медийното отразяване в периода 2012-2013 г., румънците често са били асоциирани от медиите с престъпна дейност, което не важи и за българите.


Анализът обхваща 4000 статии, писма и коментари, в които се споменават румънците и българите. Румънците били разглеждани като "единна група" от хора, създаващи проблеми, а мнозинството от британските таблоиди ги определяли като членове на банди, престъпници, просяци, крадци или незаконно настанили се. Езикът, използван за окачествяване на българите обаче, не бил така краен и не е свързван с конкретен социален проблем.
Уилям Алън, един от авторите на доклада, подчертава, че той е ценен, защото показва как британските вестници са отразявали румънците и българите през един важен период. "Езикът, използван, за да опише румънците, особено в таблоидите, често пъти ги споменава заедно с криминална дейност и антисоциално поведение, докато с българите случаят не е такъв", посочва той.


Действителните данни сочат, че макар и имиграцията от Румъния и България значително да е нараснала, прогнозите са били в голяма степен преувеличени, пише още вестникът. Броят на румънците и българите, назначени на работа между април и юни е скочил с около 10% спрямо предходните три месеца, показват данни на британския статистически институт.


Според прогнозите на Найджъл Фараж от евроскептичната "Партия за независимост на Обединеното кралство" (UKIP) всяка седмица в продължение на няколко години би следвало да пристигат по пет хиляди души, докато реално нарастването на румънските и българските граждани през първото полугодие е било с едва 7000 души.


Прогнозираната "престъпна вълна" също е била доста пресилена, пише "Хъфингтън пост". От пристигането през януари 2014 г. на български и румънски имигранти има само леки колебания в броя на арестите, а повдигнатите обвинения са намалели след началото на годината, показват полицейски данни.


През първите три месеца на 2014 г. броят на осъдените румънци във Великобритания бележи спад с около 15% спрямо същия период на предходната година, сочат данни на полицията, получени от румънското посолство.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK