Гърция предлага общ механизъм за доставки на газ заради евентуална газова криза в ЕС

Гърция предлага общ механизъм за доставки на газ заради евентуална газова криза в ЕС

© ReutersГърция предлага Европейският съюз да създаде европейски механизъм за доставки на втечнен природен газ, за да бъде предотвратена евентуална енергийна криза заради ситуацията в Украйна, предаде БТА, позовавайки се на радио "Атина". Гръцкото предложение се съдържа в призив до еврокомисаря по енергетиката Гюнтер Йотингер.


В писмо до Йотингер гръцкият министър на околната среда, енергетиката и климатичните промени Янис Маниатис е предложил да се създаде механизъм за снабдяване с втечнен газ, който да се ръководи от координационна група по природния газ и приоритетно да се доставя синьо гориво на най-пострадалите от евентуална кризата страни на ЕС.


Енергийното министерство на Гърция оценява като висока вероятността от възникване през зимния период на криза в доставките на природен газ в ЕС, при това значително по-тежка, отколкото тази през 2009 г., когато тя продължи две седмици.
Гръцкият министър на енергетиката в своето писмо предупреждава, че Балканският регион се очаква да изпита по-големи нужди от природен газ в сравнение с останалите части на Европа.


Европа доставя по различни газопроводи от Русия 35-40 на сто от природния газ, като някои страни са зависими почти на сто процента от тези доставки. Гърция получава 60 на сто от природния газ през Украйна и евентуална криза би могла да доведе до срив на доставките и до скок на цените на синьото гориво, смятат в гръцкото енергийно министерство. 


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK