Германия даде знак, че ще продължи да настоява за икономии в ЕС

Ангела Меркел и Мариано Рахой

© Reuters

Ангела Меркел и Мариано РахойГермания даде ясен знак, че ще продължи да настоява за фискални ограничения в Европа, със съюзник в лицето на Испания, в момент на политическа криза във Франция именно заради икономическата ѝ политика, предаде агенция "Франс прес".


Германският канцлер Ангела Меркел поздрави Мадрид за мерките за фискална дисциплина. Тя даде подкрепата си за това испанският икономически министър Луис де Гиндос да стане председател на Еврогрупата – финансовите министри на еврозоната, като заяви, че той е "отличен министър на икономиката в Испания в тежки времена" по време на обща пресконференция с испанския премиер Мариано Рахой.


Подкрепата на германския лидер означава, че ще даде сериозна преднина на испанеца за ключовия пост, а в същото време подкрепяните от Берлин мерки за икономии ще срещнат силен защитник в лицето на Де Гиндос.
И Меркел, и Рахой подкрепиха отново нуждата от допълнителни ограничения и икономически реформи, които по думите им ще засилят растежа. "Публичният дефицит и нивата на дълга трябва да бъдат в разумни граници", каза испанският премиер. "Структурните реформи понякога са трудни... и е сложно да ги обясниш, но повишават икономическата конкурентоспособност", допълни той.


Защитата на двамата лидери за политиката на икономии дойде, след като френският министър на икономиката Арно Монтебур от подалото оставка правителство на Манюел Валс критикува стремежа на Германия към фискални ограничения и заяви, че Париж няма да допусне да бъде притискан.


Подкрепа срещу независимостта на Каталуня


По време на посещението си в Испания германският канцлер взе страната на испанското правителство срещу провеждането на референдум за независимост на Каталуня. Тя отбеляза, че въпросът за Каталуня е вътрешен за Испания, но позицията на правителството е логична и заслужава подкрепа.


Рахой описа референдума като "безумна идея" и за пореден път заяви, че провеждането му е незаконно. Премиерът допълни, че сепаратистката тенденция противоречи на усилията за създаване на по-тясна интеграция в рамките на Европейския съюз.


Правителството на автономната област Каталония настоява, че ще проведе референдум за независимост на 9 ноември. За 11 септември е планирана голяма демонстрация, с която да бъде отбелязан Денят на Каталуня в столицата на областта Барселона. Събитието ще се състои една седмица преди планирания за 17 септември референдум за независимост на Шотландия от Великобритания.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK