Пъзелът на европейските постове

Доналд Туск е най-вероятният наследник на Херман ван Ромпой

© Associated Press

Доналд Туск е най-вероятният наследник на Херман ван РомпойОфициално квоти няма, но от няколко месеца насам стане ли дума за новата Европейска комисия или за ключовите постове в институциите на Европейския съюз, винаги се говори за това ще има ли достатъчно жени, ще бъде ли представена Източна Европа, социалистите и консерваторите ще успеят ли да поделят местата. Дебатът за приоритетите, качествата и професионализма е оставен на заден план, а подреждането на позициите изглежда по-скоро като пъзел.


Днес лидерите на ЕС ще се опитат


да сглобят първата част от този пъзел, като разпределят ключовите постове
в евроинституциите. Те трябва да изберат председател на Европейския съвет, който да замести Херман ван Ромпой, и върховен представител на ЕС за външната политика и сигурността на мястото на Катрин Аштън. Трябва и да решат дали да бъде създаден отделен пост за председател на срещите на върха на страните от еврозоната, както и дали председателят на Еврогрупата (финансовите министри на еврозоната) ще бъде пост, който да се включи в разиграването.


Две от водещите позиции в ЕС вече са ясни - Жан-Клод Юнкер (ЕНП) официално беше избран от евродепутатите за председател на Еврокомисията през юли, докато социалистът Мартин Шулц остана председател на Европейския парламент за втори мандат.


Основният въпрос на Европейския съвет на 30 август остава за наследниците на Ван Ромпой и Аштън. За момента най-реалистичен изглежда вариантът полският премиер Доналд Туск да стане председател на Европейския съвет, а италианският външен министър Федерика Могерини да бъде върховен представител на ЕС. През последната седмица стана ясно, че Туск е основният фаворит да замести Ван Ромпой, като дори британският премиер Дейвид Камерън е изразил готовност да го подкрепи.


Ако полският лидер реши, че може да се оттегли от полската политика и да заеме ключовата позиция в ЕС, това ще означава, че източноевропейските членки ще останат доволни. Неговата номинация би донесла още един пост на ЕНП, което означава, че социалистите ще останат на искането си за т.нар. "външен министър" и Могерини ще заеме поста, попълвайки по този начин и "женската квота".


Федерика Могерини

© Associated Press

Федерика Могерини


След като кандидатурата ѝ беше отхвърлена на 16 юли от източноевропейски членки, които я обвиниха в некомпетентност и твърде меки позиции спрямо Русия, сега Могерини е сред основните претенденти за позицията на Аштън. Според дипломати по време на последните срещи на външните министри тя е имала по-остри изказвания срещу Русия, а италианският премиер Матео Ренци е засилил лобирането, което може да ѝ гарантира поста.


Ако номинацията на италианския министър обаче отново не мине, вероятен претендент за поста е българската кандидатура - настоящият еврокомисар по международното сътрудничество Кристалина Георгиева. С нея лидерите ще поставят жена на ключова позиция и в същото време представител на Югоизточна Европа. Георгиева обаче се води представител на консерваторите, което означава, че социалистите ще искат поста "председател на Европейския съвет". В тази конфигурация социалистите ще искат още една висока позиция, като възможен вариант е датският премиер Хеле Торнинг-Шмит.


При сценария "Торнинг-Шмит - Георгиева"


биха били покрити разглежданите "квоти" на партиен, полов и регионален принцип, а полза би имал и Юнкер, който се опасява, че има твърде малко жени в екипа си. Европейският парламент заплаши още при гласуването му за председател на Еврокомисията, че ако бившият люксембургски премиер няма достатъчно жени в екипа си, съставът на новата Еврокомисия ще бъде отхвърлен.


За момента четири от номинациите за еврокомисари от държавите членки са жени (България, Швеция, Чехия, Италия), за други три страни се предполага, че може би ще номинират жени, което може да се окаже недостатъчно за Европарламента. Ако има две жени на ключовите постове в евроинституциите, обаче е възможно гласуването на Еврокомисията да мине спокойно в Европарламента дори жените еврокомисари да са по-малко.


Кристалина Георгиева е един от възможните наследници на Катрин Аштън

© Reuters

Кристалина Георгиева е един от възможните наследници на Катрин Аштън


Дипломати твърдят, че се обсъждат и други имена, за да не се провали отново срещата на върха, като сред тях са ирландският премиер Енда Кени и бившият латвийски премиер Валдис Домбровскис за председател на Европейския съвет и външният министър на Полша Радослав Шикорски за върховен представител. Възможно е на съвета да бъдат обсъдени и други ключови постове, както и позиции в Еврокомисията. Съставът на екипа на Юнкер обаче ще бъде обявен официално едва през септември.


Главоблъсканица за Юнкер


След срещата на върха и ако лидерите успеят да се разберат за ключовите постове, Юнкер ще бъде изправен пред нова главоблъсканица. Той трябва да разпредели постовете в Еврокомисията, така че постигайки компромиси, да удовлетвори възможно повече желания. Новият председател на комисията трябва да се съобрази с няколко ключови елемента на разпределението.


Първият от тях, който се спазва традиционно при формирането на Европейската комисия, е принципът на старшинството. Eврокомисарите, които са били и в предишната комисия, обикновено получават по-добър ресор. Няколко са номинираните за втори мандат комисари, като част от тях вероятно ще се борят за сегашния си ресор, но други ще разчитат на по-висока позиция.


Жан-Клод Юнкер

© Associated Press

Жан-Клод Юнкер


От друга страна старите държави членки, като Германия, Франция, Великобритания, Испания ще настояват за силни ресори като енергетика, икономика, търговия, вътрешен пазар. За икономическия ресор, например, се бори бившият финансов министър на Франция Пиер Московиси, но неговата кандидатура не среща подкрепата на Германия. Възможно е в борбата за това "досие" да се включи бившият финландски премиер Юрки Катайнен, а и настоящият председател на Еврогрупата и фансов министър на Холандия Йерун Дейселблум.


Освен това Юнкер обеща на страните, номинирали жени, че ще получат силни ресори, което означава, че люксембургският политик ще трябва да се съобрази и с това. Така задачата му да успее да намести всяко едно парченце от пъзела на правилното място, за да се получи пълната картина, ще бъде още по-сложна.


И едва след това ще можем да заговорим за качествата на посочените хора и приоритетите на новата Европейска комисия.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (16)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на На комунист доверие да нямаш
  На комунист доверие да нямаш
  Рейтинг: 497 Неутрално

  "Дебатът за приоритетите, качествата и професионализма е оставен на заден план, а подреждането на позициите изглежда по-скоро като пъзел".

  Примерът на европолитиците обезсилва аргументите на критиците на вътрешнополитическото разпределение на министерски постове по формули от типа на: "3-5-8", или: "10 заместник-министри - мюсюлмани".

  Безбожен народ иска морални политици, но такива няма да му се явят
 2. 2 Профил на На комунист доверие да нямаш
  На комунист доверие да нямаш
  Рейтинг: 497 Неутрално

  "Дебатът за приоритетите, качествата и професионализма е оставен на заден план, а подреждането на позициите изглежда по-скоро като пъзел".

  Примерът на европолитиците обезсилва аргументите на критиците на вътрешнополитическото разпределение на министерски постове по формули от типа на: "3-5-8", или: "10 заместник-министри - мюсюлмани".

  Безбожен народ иска морални политици, но такива няма да му се явят
 3. 3 Профил на laveol
  laveol
  Рейтинг: 574 Неутрално

  Дам, заговори ли се за квоти, били те партийни, полови, географски дори, ясно е, че личните качества остават на заден план. Което е жалко, и за нас, и за ЕС. Нека го наречем "необходим компромис" и да се надяваме, че това ще е от онези компромиси, които открай време бутат ЕС напред. Аз лично си оставам леко скептичен.

 4. 4 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1119 Весело

  Чиновнически тегоби.

  настроение: иронично

  Апокалипсисът апокалиптичен
 5. 5 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 1113 Неутрално

  хмм, аз дебат за качества и още по-малко приоритети не видях, нито на заден, и още по-малко на преден план.

 6. 6 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2744 Неутрално

  И се чудим защо Европа затъва. Всяка мижитурка може да напредва при такава система на квоти защото ще е максимално удобна а хората с визия и характер ще остават неизбрани. Как си мислите, биха ли избрали в ЕС човек като Чърчил който е казал на английският народ "Обещавам ви пот, кръв и сълзи"? Путин ще си разиграва коня както си иска при тези европейски мекотели. За съжаление историята с Хитлер се повтаря.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 7. 7 Профил на maren
  maren
  Рейтинг: 509 Неутрално

  Гласът на България в Европа е за съжаление твърде тих и края на (само)изолацията на нашата страна ще настъпи, когато България започне да участва активно в mainstream-a на Европейската политика, всеки ден и с ясна позиция, "по отношение на" и "за" интересите на България и ЕС.

 8. 8 Профил на misho73
  misho73
  Рейтинг: 1261 Неутрално

  ЕК не е експертен орган, а политически. Същото е с министрите на кабинета на всяка държава. Очевидно че министъра на образованието не е непременно най-добрия учител, както и министъра на вътрешните работи не е ней-добрия полицай. Спрете да мрънкате срещу квотите. Те са част от политиката. Иначе,, министри-експерти имат диктаторите, които търсят просто изпълнители, не политическо представителство.
  Спомнете си че и Пеевски беше експерт. А, и Орешака. А стига с експерти! Точно БГ коментатори да дават акъл как да се прави състава на ЕК ... Не ви ли е неудобно, а?

  Какво могат Балканите заедно: https://youtu.be/8yuxnj1AWFk
 9. 9 Профил на misho73
  misho73
  Рейтинг: 1261 Неутрално

  До коментар [#3] от "laveol":


  [quote#3:"laveol"]личните качества остават на заден план[/quote]

  Разбира се. По лични качества се назначават експерти, а ЕК не е експертен орган. Виж # 8, там съм обяснил подробно.

  Какво могат Балканите заедно: https://youtu.be/8yuxnj1AWFk
 10. 10 Профил на misho73
  misho73
  Рейтинг: 1261 Неутрално

  До коментар [#6] от "Fred":


  [quote#6:"Fred"]И се чудим защо Европа затъва.[/quote]

  Европа не затъва. БВП на ЕС е с 30% над този на САЩ и най-мощната сила в икономика, наука, култура и т.н. Виж, България, осеяна с експерти (в т.ч. по вестници и форуми), може и да затъва. Та не знам "вие" на какво точно се чудите?!?

  Какво могат Балканите заедно: https://youtu.be/8yuxnj1AWFk
 11. 11 Профил на misho73
  misho73
  Рейтинг: 1261 Неутрално

  [quote#1:"На комунист доверие да нямаш"]обезсилва аргументите на критиците на вътрешнополитическото разпределение на министерски постове по формули от типа на: "3-5-8"[/quote]

  Нарича се политическо представителство. Следствие от парламентарните реалности. Алтернативата е най-якия бабаит да пребие останалите и да узурпира властта. В демокрацията всичко е квота. Така се удовлетворяват исканията на ВСИЧКИ гласоподаватели, а не само на партите БААС, Мюсулмански братя или Единна Русия. Това прави демокрацията демокрация. Другото е диктатура, пък била тя и колективна. Културните политици стига и по-далеч, като назначават опозиционни лидери на разни постове. Хубаво е БГ да се учи не демокрация именно от Европа, не от Русия, Иран или Куба, където квоти няма, защото царя назначава всички по свое усмотрение и според "личните качества", водещо от които е поклонението пред царя. Орешака между другото беше точно класически експерт. И в СДС беше експерт

  Какво могат Балканите заедно: https://youtu.be/8yuxnj1AWFk
 12. 12 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 660 Неутрално

  След загубата на Георгиева от Могерини остава да видим, какъв ресор ще ни дадат, за евро комисар.

  goblenka
 13. 13 Профил на laveol
  laveol
  Рейтинг: 574 Неутрално

  [quote#8:"misho73"]ЕК не е експертен орган, а политически. [/quote]

  [quote#9:"misho73"]По лични качества се назначават експерти[/quote]

  Грешка. Експерти се назначават по експертните им качества. Защо добрият политик да няма добри лични качества? Естествено, че ще коментираме. Секцията под статиите е отделена за коментари.

  [quote#11:"misho73"]Орешака между другото беше точно класически експерт.[/quote]

  А дали не ръководеше правителство, назначено именно на квотен принцип? Като онова по-по-предишното и като това, което се задава. Хайде, нека не изкарваме квотите някакво универсално и необходимо добро. То не е такова.

 14. 14 Профил на kapitalcho
  kapitalcho
  Рейтинг: 449 Неутрално

  До коментар [#10] от "misho73":
  Не затъва ?
  1)Как е демографката картина и какво ще бъда разликата между населенито ЕС(2014) и ЕС(2050)-сравни това със САЩ,които са 315-320 мил и до 2050 г ще достигнат 400 милионна.
  2)Как е демогравската картина в Германия,България,Румъния,Полша,Литва,Латвия,Естония,Унгария................и каква ще им бъде населението 2050 г ?
  Ето ти линк и смятай
  http://www.geohive.com/earth/his_proj_europe.aspx
  (за 36 години(2014-2050),прирастта ще бъде с около 4-4.5 мил души при 80 мил за САЩ.
  Половината държави от ЕС ще пробавят населени,другата половина ще изгубят население
  3)Как е икономиката-виж средния ръст на ЕС(близък до нулата) и виж ръстта на САЩ(4 % 2014)
  4)Да ЕС ика най голямата икономика сега..................но в бъдеще как е-ако продължава така,в най добрия случай ще бъде на трето място(след Китай и САЩ).
  Откъде идва този оптимизъм ?

 15. 15 Профил на venelingeologia
  venelingeologia
  Рейтинг: 1215 Неутрално

  До коментар [#12] от "goblenka":
  Защо такова униние? Да отиде ББ и да вземе някакъв ресор! Той е як мъжага и може да отмъкне голямо желязо!

 16. 16 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#15] от "venelingeologia":

  Големите ги взеха. Но, това е по-скоро тих гняв. И в Брюксел я карат на принципа: аз на тебе, ти на мене!

  goblenka
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK