Кристалина Георгиева има представа каква ще е бъдещата ѝ роля, определи я като значителна

Кристалина Георгиева

© Анелия Николова

Кристалина ГеоргиеваЕврокомисар Кристалина Георгиева не съжалява, че не е била избрана за върховен представител на Европейския съюз за външната политика, и не се съмнява, че ще играе значителна роля в следващата Европейска комисия, предаде БНР.


Георгиева съобщи в Брюксел, че има представа какви ще са бъдещите ѝ отговорности, но не може да съобщи подробности за тях, преди Жан-Клод Юнкер да приключи с разпределението на ресорите на комисарите, което се очаква да бъде факт до седмица. 


Георгиева вижда участието си в надпреварата за шеф на европейската дипломация като шанс за ролята, която ще играе и тя самата, и България в следващата еврокомисия. "Това, че България участва, вдигна позицията на страната ни в разпределението на ресори и отговорности в новата комисия. Аз мога да кажа на нашите сънародници, че със сигурност българският комисар ще има значителна роля в следващите пет години", обясни тя. 
Еврокомисарят не уточни каква ще е тази роля, но определи като реални споменаваните в България варианти за ресори като околна среда и климат, бюджет, транспорт или енергетика заради досегашния си професионален опит. 


"Аз съм била директор по околната среда в Световната банка. Разбира се, че съм се занимавала с бюджети. Имам достатъчно опит в областта на енергетиката. Бях директор по инфраструктура и енергетика", припомни Кристалина Георгиева. 


Българският еврокомисар не потвърди, но и не отрече, че вероятно ще е един от заместник-председателите в следващата Европейска комисия. Тя изрази оптимизъм за бъдещата си работа с Жан-Клод Юнкер и отрече да изпитва разочарование от това, че не е избрана за върховен представител за външната политика: 


"Съвсем категорично "не". Аз знаех от самото начало, че вероятността за мен е само ако изборът за съвета е за член на социалистическото семейство. Това решение е водещото в крайния резултат", каза тя и благодари на всички в България, които са я подкрепили.


"Начинът, по който аз мога да изразя благодарност към нашите хора за подкрепата, е да си сложа сърцето в работата и да направя всичко, което е по силите ми, за доброто представяне на страната ни. За това да ни уважават в Брюксел, да имаме силна позиция като страна", каза още Кристалина Георгиева. 


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK