Дебатът за имиграцията бележи кампанията преди парламентарния вот в Швеция

20-годишният Едриса Сали от Уганда стои пред жилището, предоставено от властите, в покрайнините на Стокхолм.

© Reuters

20-годишният Едриса Сали от Уганда стои пред жилището, предоставено от властите, в покрайнините на Стокхолм.Шведската антиимигрантска партия е на път да постигне най-добрия си изборен резултат на парламентарния вот в страната този месец, прогнозира агенция "Ройтерс". Причината е, че все повече шведи се запитват за цената на държавната политика за предоставяне на убежище.


Повечето шведи все още подкрепят либералния режим, който от години приема бежанци от редица държави – Чили, страни от бивша Югославия, Сирия, Сомалия. Няма го обаче абсолютния политически консенсус за политиката към бежанците и имигрантите, тъй като социалната система вече е затруднена да изплаща помощи. "Ройтерс" отбелязва, че 16% от населението на Швеция са родени другаде.


Преди 10 години да поставиш под съмнение системата, която гарантира убежище на бягащите от войни и репресии, е представлявало табу, макар че значителен дял шведи са смята ли, че тя е прекалено щедра.
Днес високата безработица, намаляващите помощи и влошените стандарти в училищата поставиха този дебат в центъра на предизборната кампания.


През август дясноцентристкият премиер Фредрик Райнфелд наруши неписаното правило сред традиционните партии за безусловна подкрепа на съществуващата политика. "Разходите за приемане на бежанци ще оставят малко възможности за маневри, що се отнася до средствата за стимулиране на трудовия пазар и реформи в образованието", каза Райнфелд.


"Премиерът потвърди – този вот е избор между масова имиграция и социална държава. Избирате на 14 септември", каза Джими Акесон, лидер на антиимигрантската партия "Шведски демократи", веднага след речта на Райнфелд.


Проучванията сочат, че партията "Шведски демократи" ще получи 10% подкрепа, което е близо два пъти повече отпреди четири години и може да стане трета политическа сила след социалдемократите и умерените консерватори на Райнфелд.


Според социологически изследвания 44% от шведите смятат, че страната им трябва да приема по-малко бежанци. Този дял е сравнително стабилен през годините, като намаля след 1992 г., когато Швеция беше във финансова криза. Тогава 65% от шведите смятат, че бежанците трябва да са по-малко.


Традиционните партии в Швеция изключиха каквато и да е форма на сътрудничество с "Шведски демократи", но ако антиимигрантската партия постигне успехи, може да е трудно да се формира стабилно правителство без тяхната подкрепа. Възходът на крайнодясното поляризира шведското общество, което дълги години се гордееше със своята мирна политика, основана на консенсуса. Миналата година обаче скинари атакуваха мирен протест срещу расизма, а седмица по-късно полицията арестува 28 неонацисти.


По време на празненства по случай дипломирането на випуск 2014 в град Содерталие, югозападно от Стокхолм, се развяват и сирийски знамена.

© Reuters

По време на празненства по случай дипломирането на випуск 2014 в град Содерталие, югозападно от Стокхолм, се развяват и сирийски знамена.


Бежанците, предимно от Сирия, се очаква да струват на правителството допълнителни 48 милиарда шведски крони (5.22 милиарда евро) в рамките на четири години, което е 50% повече от предишните прогнози. Разходите за новопристигащите бежанци – включително настаняване, езикови уроци и др. - са възлизали на 1.5% от бюджета през 2013 г. Същевременно шведите бяха шокирани от съобщения за падащ стандарт в училищата до нивата от някои бивши комунистически държави в ЕС, както и за недохранване сред част от възрастното население.


Според Джими Акесон фундаментално сега е да се намалят разходите за имиграция. Лидерът на "Шведски демократи" иска да намали новопристигащите имигранти в страната с 90%.


Лидерът на социалдемократите и потенциален премиер Стефан Лофен, който е поддръжник на политиката на отворените врати, казва, че крайно дясното си играе със страховете на шведите. "Когато има много безработни и хората не знаят как ще се справят, разбира се, хората ще са притеснени. Тогава се появява партия, която посочва една определена група хора и казва, че ако тях ги няма, всичко ще бъде наред. Лесно е да приемеш това просто обяснение, ако си уплашен", казва Лофен.


Швеция отвори врати за имигранти от Чили, които бягаха от диктатурата през 70-те, за иракчани, търсещи убежище от режима на Саддам Хюсейн през 80-те, хора от бивша Югославия през 90-те и днес за сирийци.


Проблемите с интеграцията обаче оставиха много имигранти в периферията на шведското общество. Безработицата сред младите имигранти е над двойно по-висока от средната за страната.


От началото на гражданската война в Сирия през 2011 г. в Швеция са пристигнали 36 000 души. Швеция се откроява от другите европейски държави, тъй като дава на бежанците автоматичен статут на пребиваващи в страната.


"Шведски демократи" е формирана през 80-те години от бивши членове на крайнодесни организации и в момента е най-близо до традиционните партии. Лидерът й Джими Акесон, който зае поста през 2005 г., смекчи тона и прокламира нула толерантност към расизма.


"Имаше консенсус сред традиционните партии, че трябва да имаме щедра имиграционна политика", казва Магнус Бломгрен, политолог. "Сега имаме партия, която не споделя това мнение, и като гласоподавател имате възможност да направите избор", обяснява той.


"Шведски демократи" е парламентарно представена от 2010 г. и има 20 депутати. Сега се очаква да се представи по-добре.

Коментари (13)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1100 Неутрално

  20 годишния Елиса Сали от колибата в Уганда се е натресъл в жилище за което и коренните граждани могат да мечтаят. Сега ще започне да получава и парични помощи от данъците на работещите граждани и по цял ден от хълбок на хълбок. Малко е дразнещо,а?

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 2. 2 Профил на manu_chao
  manu_chao
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Този дебат е навсякъде в Скандинавсите държави.
  Негативизмът към имигрантите се засилва все повече.

 3. 3 Профил на Без коз
  Без коз
  Рейтинг: 929 Неутрално

  Така си е! И ги разбирам.

  Народ, който избира корумпирани, самозванци, крадци и предатели, не е жертва! Съучастник е !
 4. 4 Профил на Без коз
  Без коз
  Рейтинг: 929 Неутрално

  Най-дразнешо е,че емигрантите от Африка и Арабските страни не искат да живеят като жителите на страната гост.В Покрайнините на Марсилия съм виждал по време на рамазан да колят агнета. Кофти гледка,животни,казани,кръв...и тумби доволни арабухи!

  Народ, който избира корумпирани, самозванци, крадци и предатели, не е жертва! Съучастник е !
 5. 5 Профил на slon
  slon
  Рейтинг: 562 Неутрално

  До коментар [#1] от "venci4":
  Ти, така си представяш нещата - от хълбок на хълбок, защото може би ти така си възпитан.

 6. 6 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4770 Неутрално

  16% родени в чужбина плюс техните деца плюс техните внуци и правнуци /защото имиграцията в Швеция е по голяма от емиграцията от 1930 година/ - кръгло една трета от населението.

 7. 7 Профил на slon
  slon
  Рейтинг: 562 Неутрално

  До коментар [#4] от "Без соц":

  Хахах, нормално, след като им е забранено да си празнуват празника...
  Ти като си носиш ракия, луканка, сирене, лютеница и какво ли още не, да не би да живееш като французите ?!

 8. 8 Профил на Без коз
  Без коз
  Рейтинг: 929 Неутрално

  До коментар [#7] от "slon":

  Никой не им е забранявал да празнуват.Мисълта ми беше,че не искат да се интегрират.
  Никога не съм носил такива работи от БГ(ракия,лютеница...и подобни),сега живея в Германия и тук нещата са малко по-лицеприятни.Поне не колят агнета! Обаче да гладува бременна жена и цялото семейство 10-тина малоумници да я дебна дали ще лапне нещо (тайно) ...извинявайте ама тези безумци са за затвор!

  Народ, който избира корумпирани, самозванци, крадци и предатели, не е жертва! Съучастник е !
 9. 9 Профил на slon
  slon
  Рейтинг: 562 Неутрално

  До коментар [#8] от "Без соц":

  Ти така си мислиш, че не им е забранено... забранено им е, да колят животни. Няма предвидени за това места и поради тази причина се крият по горите.
  Мюсюманите отдавна са мюсюлмани, кажи-речи няколко десетки века и от край време не ядат по време на рамадана, и все още не е са изчезнали...

 10. 10 Профил на Bullet
  Bullet
  Рейтинг: 946 Неутрално

  "Проблемите с интеграцията обаче оставиха много имигранти в периферията на шведското общество. Безработицата сред младите имигранти е над двойно по-висока от средната за страната."

  Някой запитва ли се, защо проблем с интеграцията имат едни и същи групи? Що аджеба, аз нямам проблем с интеграцията в Швеция, а Хасан, Мбого и Айше все нещо им пречи да се интегрират.

  Давате ли си сметка, че данъците в Швеция са сериозни ( заплата от 30 000 кр олеква с 10 000 само за данък) , а готованковците, се закачат на социал и така безкрай.

  Фрапиращ беше случая на суданец, позовал се на закона за събиране на семействата, да се оплаче, че предоставеното му жилище е малко за семейството му( жена и 9 чавенца). Сле журналистическо разследване се оказа, че тарикатчето отказало ведомствена къща само на 7 км от градчето, с оправданието, че автобусът не му бил удобен и трябвало да си купи кола.

  Gor det idag, imorgon kan deta vara förbjudet.
 11. 11 Профил на Сашо
  Сашо
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Проблемът е в социалната държава, разрастнала се до неузнаваемост. Не е луд ядящият баницата, а тоя който му я дава.

  "Socialism is the philosophy of failure, the creed of ignorance and the gospel of envy." Winston Churchill
 12. 12 Профил на Без коз
  Без коз
  Рейтинг: 929 Неутрално

  До коментар [#9] от "slon":

  Да,няма предвидени места за колене И на свине,ама ние православните не колим в междублоковото пространство!

  Народ, който избира корумпирани, самозванци, крадци и предатели, не е жертва! Съучастник е !
 13. 13 Профил на slon
  slon
  Рейтинг: 562 Неутрално

  До коментар [#12] от "Без соц":

  Да, да само дето не си чувал свине, кокошки и крави по някои доста централни места в София... Къде мислиш, че ги колят тези животни.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK