Брюксел поиска България да възстанови държавна помощ за заменки на гори

Брюксел поиска България да възстанови държавна помощ за заменки на гори

© Цветелина Ангелова, КапиталБългария трябва да възстанови държавна помощ, предоставена по някои сделки за замени на горски имоти, нареди Европейската комисия. След проведено задълбочено разследване евроинституцията е установила, че българското законодателство, позволило замяната на собственост върху частно притежавани горски имоти с държавни, е несъвместимо с правилата на Европейския съюз за държавната помощ, съобщиха от институцията.


Законът, който е бил в сила към момента на присъединяването на България към ЕС през януари 2007 г. до януари 2009 г., е предоставил селективно предимство на предприятията, които са се възползвали от тези сделки за замяна на горски имоти, и е довел до нарушаване на конкуренцията в рамките на единния пазар. Следователно сега България трябва да си възстанови несъвместимата държавна помощ от предприятията, които са я получили, или да отмени съответните замени.


След две жалби, получени от Еврокомисията през юни 2011 г., тя е започнала задълбочено разследване на сделките за замяна на горски имоти в България и на последващата промяна на предназначението на заменените горски земи в някои случаи. Разследването на Комисията се е съсредоточило върху периода от 1 януари 2007 г., когато България се присъедини към ЕС, до 27 януари 2009 г., когато замените бяха преустановени от българските органи.
Съгласно спорното законодателство частните собственици на горски поземлени имоти са имали право да ги заменят с гори, които са държавна собственост. За целите на замяната стойността на горските частни и държавни поземлени имоти е била определяна чрез административен метод, установен в българското законодателство. Комисията обаче не е получила уведомление за схемата за получаване на предварително одобрение, което се изисква съгласно правилата в еврозаконодателството.


Еврокомисията е установила, че административните цени, използвани при сделките за замяна, не са били актуализирани редовно и не са отчитали в достатъчна степен пазарните аспекти. Затова в повечето случаи те са били относително различни от пазарните цени на подобни горски имоти. В резултат на това частните участници в тези сделки за замяна са получили конкурентно предимство. Такава помощ е несъвместима с правилата на ЕС.


В своето разследване Еврокомисията е проучила промяната на предназначението от българските органи на заменените горски имоти в земя за строителство в редица случаи. Комисията е стигнала до заключението, че макар промяната в предназначението на заменените горски имоти да може да увеличи тяхната стойност, това увеличение не е било финансирано от държавни ресурси и следователно не представлява държавна помощ по смисъла на правилата на ЕС.


Сега България трябва да възстанови несъвместимата държавна помощ, предоставена на предприятията, участвали в замяната на горски имоти, или да анулира въпросните замени. Въпреки че общият брой на сделките за замяна през разглеждания период е бил значителен – общо 132 сделки, броят на отделните случаи, при които е необходимо възстановяване на помощта, се очаква да бъде много по-малък.


На практика физическите лица, които не извършват стопанска дейност, свързана със заменените горски имоти, не попадат в обхвата на правилата на ЕС за държавна помощ, тъй като те не се считат за предприятия съгласно правото на ЕС. Следователно от тях няма да се изисква да възстановят получените предимства.


За българското законодателство, което позволява замените на горски имоти на административно определени цени, Комисията оспори използването на административни цени, които не са достатъчно близки до пазарните цени при подобни сделки. Това означава, че приетото днес решение не поставя под въпрос използването на административни цени от органите на държавите членки само по себе си, а само липсата на редовни актуализации и коефициентите, използвани за административното определяне на цените в конкретния случай на замени на горски имоти в България.


Комисията не налага глоби на държавите членки в процедурите за държавни помощи. Съдът на ЕС обаче може да наложи глоба на България, ако тя не изпълни нареждането за възстановяване на несъвместима помощ.


През януари от партия "Зелените" предупредиха, че България е заплашена от глоби в размер над 2 млрд. лева заради заменките на гори. Тогава Александър Дунчев от WWF - България обясни, че става въпрос за 147 сделки, като голяма част от замените през последните години се препродават или ипотекират, разпарцелират, като така започва да им се губи следата. Тези сделки са ставали на многократно завишени цени от тези, на които държавата ги е дала – от десетки до стотици пъти по големи суми.

Коментари (72)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3057 Любопитно

  Да видим сега бесепари,депесари и гербаджии ще връщат ли ,или ние ще плащаме?

 2. 2 Профил на На комунист доверие да нямаш
  На комунист доверие да нямаш
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Ще плащаме още от първите вересии на Станишко.

  Безбожен народ иска морални политици, но такива няма да му се явят
 3. 3 Профил на На комунист доверие да нямаш
  На комунист доверие да нямаш
  Рейтинг: 488 Неутрално

  [quote#1:"излез и гласувай 7"] и гербаджии [/quote]
  И що намеси тук и гербаджиите?

  Безбожен народ иска морални политици, но такива няма да му се явят
 4. 4 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1056 Весело

  Демокрация=недопустима държавна помощ=пладнешки грабеж нон-стоп! Поне у православните държави

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 5. 5 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8586 Неутрално

  А защо ГЕРБ нищо не направи,след като,още по тяхно време ,неведнъж ни предупредиха от Брюксел.

 6. 6 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1463 Неутрално

  МАТРЯЛ да съм в България, първа радост е за мене.
  Матряла ще покрие кражбите в енергетиката, кражбата от КТБ-то, кражбите на ДДС и въобще всичко рефлектира в гърба на матряла. Сега, помогнала малко държавата на едни мутри, голяма работа, те от наЩе бе, кво толкова станАло !!!

 7. 7 Профил на Rage Against
  Rage Against
  Рейтинг: 1029 Неутрално

  Ето защо трябва да изгоним каманистите-крадци от нашата мила татковина.
  Само кражби, престъпления, измами и феодализъм...

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  РЕФОРМИ !
 8. 8 Профил на edin drug
  edin drug
  Рейтинг: 2352 Неутрално

  новото народно събрание ще има доста работа ,първо трябва да възстанови всички заменени и откраднати държавни имоти от комунисти и депесери ,трябва нарочни промени в законите ,за да се променят правилата ,защото всички са ги препродавали и са ги узаконявали не без помощта на техните си хора на държавните длъжности,този път персонално да се определи кой е подписвал ,кой е организирал и узаконявал тези имоти и персонална наказателна отговорност за щети за държавата от особено големи размери и нарушаване на националната сигурност ,ефективни присъди за всички участници и ще видим някой архитект или шеф на поземлена комисия от другарите ще посмее ли пак да прави далаверка

 9. 9 Профил на Tademan
  Tademan
  Рейтинг: 830 Весело

  До коментар [#7] от "Rage Against":

  Защо да ги гоним и да причиняваме зло на други. Да ги накажем подобаващо - тъкмо ще има пари в хазната.

 10. 10 Профил на bora bora
  bora bora
  Рейтинг: 1347 Гневно

  Хайде, шумкарите да излизат от горите и под строй към затворите!

 11. 11 Профил на f1
  f1
  Рейтинг: 381 Гневно

  Да ги възстановяват тези, които са внесли и гласували тези закони в НС, както и тези, които са подписвали криминалните заменки.

 12. 12 Профил на doxen
  doxen
  Рейтинг: 772 Весело

  Не са познали. Кръв повръщаме пари не връщаме :Д

 13. 13 Профил на demos
  demos
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Заменките с гори са едно от многобройните безобразия на българските управляващи!

 14. 14 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1499 Неутрално

  [quote#5:"rosiraycheva50._"]А защо ГЕРБ нищо не направи,след като,още по тяхно време ,неведнъж ни предупредиха от Брюксел.[/quote]Едно от нещата, които ГЕРБ направи още в първите месеци след като взе властта през 2009-та бе да спрат заменките.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 15. 15 Профил на demos
  demos
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#5] от "rosiraycheva50._":

  Защото ГЕРБ традиционно не осъжда виновните,след като поеме властта от БСП.ГЕРБ не отмени гласуваният от комунистите закон за оневиняване на висши служители,гласуван на изпроводяк,от тях през2008,въпреки че имаше мнозинство в парламента да го стори?!

 16. 16 Профил на StanDim
  StanDim
  Рейтинг: 434 Неутрално

  И сега какво? Викат някой за заменена горичка, а той ги води на място и пита: Да виждаш някъде гора - само дънери и то така си беше....

 17. 17 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 2105 Неутрално

  Виждате периода на заменките и според мен, тези пари трябва да се удържат от заплатите на евродепутатите от БСП, во главе със Станишев и ДПС. Недостигащите пари трябва да се удържат от държавните субсидии на парламентарно представените БСП и ДПС. Само така, може да се поуплашат и други мераклии, за облажване от държавното.
  Интересно какво ще кажат кречетала като Кутев и Манолова, ако им секнат заплатките.

 18. 18 Профил на petergriffin
  petergriffin
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Охооооо

  The things you own end up owning you
 19. 19 Профил на K.
  K.
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Политици от всички основни партии са в това мазало. Време е да се гласува за нови хора и за еколозите, които 6 години натискаха ЕК да се намеси!

  K.
 20. 20 Профил на ДЗВЕР
  ДЗВЕР
  Рейтинг: 625 Неутрално

  [quote#5:"rosiraycheva50._"]А защо ГЕРБ нищо не направи,след като,още по тяхно време ,неведнъж ни предупредиха от Брюксел. [/quote]
  ... ех, пА и ти... нали трЕбеше да 'почне от Емо Фаса...

  опозиция на всяка власт, отпор на всяка тъпота...
 21. 21 Профил на res08351297
  res08351297
  Рейтинг: 221 Весело

  Честито на социолозите-голфъри.

 22. 22 Профил на kepler
  kepler
  Рейтинг: 502 Неутрално

  Ами направо да наложи запор на трудовото възнаграждение на лице №2 в евродепутатската листа на БСП като гаранция за възстановяване на сумата и като пряко виновно.

 23. 23 Профил на Georgi Yordanov
  Georgi Yordanov
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Всъщност, заменките са една от най-големите кражби през т.нар. български “преход“! Заради липсата на нормативна уредба, експертите на ЕК не могат да назоват истинските мащаби на това престъпление!

  Да правим каквото трябва, пък да става каквото ще!
 24. 24 Профил на misho73
  misho73
  Рейтинг: 1287 Неутрално

  Аз предлагам да я разтуряме тая кочина. Имам предвид не държавата по принцип, а текущото държавно устройство. Мисля че трябва да има реално заклани или поне доживотно затоврени тарикати. За назидание.

  Какво могат Балканите заедно: https://youtu.be/8yuxnj1AWFk
 25. 25 Профил на misho73
  misho73
  Рейтинг: 1287 Неутрално

  До коментар [#23] от "Georgi Yordanov":


  [quote#23:"Georgi Yordanov"]заменките са една от най-големите кражби през т.нар. български “преход“[/quote]

  Забравяш боновата приватизация и "преговори с потенциален купувач". РМД и енергетиката като цяло. С две думи - 90% от нещата с които се занимаваха т.нар. български политици с последните 25, не 70 години.

  Какво могат Балканите заедно: https://youtu.be/8yuxnj1AWFk
 26. 26 Профил на ret
  ret
  Рейтинг: 754 Неутрално

  [quote#14:"Николай Николов"]Едно от нещата, които ГЕРБ направи още в първите месеци след като взе властта през 2009-та бе да спрат заменките. [/quote]

  Спряха застрояването в заменените гори.
  Заменките ги спряха януари 2009-та след като им набиха канчетата от Брюксел.А за едната седмица от приемането на поправките в НС до влизане на закона в сила се извършват 47 заменки за над 3хил дка гори.
  Това ясно.Не ми е ясно обаче защо ЕК чак сега се произнася по казуса.Над 3г дълбоки проучвания правили,брех.Ясно,че имат много работа,но да си назначат допълнително персонал.Ето наш дедо Сакс например да поканят,той е спец.

 27. 27 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 1070 Неутрално

  "българското законодателство, позволило замяната на собственост върху частно притежавани горски имоти с държавни, е несъвместимо с правилата на Европейския съюз "

  Именно там се корени злото. Вече 25 години хрантутим 240 некадърници, които да приведат нашето законодателство в съответствие с европейското. Те уж "коват" нови закони, а след това се оказва, че пак трябва да ги преправят и прекрояват. Явно е нежеланието на законодателите да създадат наистина читави и справедливи закони, които да въведат ред в държавата.

 28. 28 Профил на ret
  ret
  Рейтинг: 754 Весело

  [quote#21:"res08351297"]Честито на социолозите-голфъри. [/quote]

  Ооо,да.Много си прав Честито и от мен.

 29. 29 Профил на dun
  dun
  Рейтинг: 660 Неутрално

  слава на Бога че сме в ЕС да разобличават и слагат спирачки на грабежа на комунистите!

 30. 30 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1483 Неутрално

  Айде сега ако обичат юнаците от триперливата да внесат сумата. До тогава на всичките им членове да се наложат всички обезпечителни мерки.
  Гниди нагли.

  Дневник, разкарайте таз малоумна визия!
 31. 31 Профил на blaueaugen
  blaueaugen
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Браво на Европейската комисия! Само в нея ми е надеждата вече.

 32. 32 Профил на dun
  dun
  Рейтинг: 660 Неутрално

  и какво ще каже сега сидеров - хем беше против заменките хем е против ЕС! нима ще трябва да признае че "европидерите" защитават по-добре националния интерес от партията която цяла година крепиха на власт докато не откраднаха 3 млрд.???

 33. 33 Профил на yws02375476
  yws02375476
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#5] от "rosiraycheva50._":

  ГЕРБ не направиха нищо защото чакаха точно това решение на ЕС. Ако не беше спал последните години, щеше да знаеш че без официално решение, че това е държавна помощ нама как да се анулират сделките...

 34. 34 Профил на атипова
  атипова
  Рейтинг: 707 Неутрално

  Ех, другари. Става все по-трудно да се краде...

 35. 35 Профил на Майндърбайндър
  Майндърбайндър
  Рейтинг: 1327 Неутрално

  [quote#3:"На комунист доверие да нямаш"]И що намеси тук и гербаджиите?[/quote]
  Чистите комунета от герб дойдоха на власт за да развалят заменките на мръсните комунета от бсп.После се разбра,че хигиената не е толкова важна.

 36. 36 Профил на pentuer
  pentuer
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Започва да става интересно...

 37. 37 Профил на blaueaugen
  blaueaugen
  Рейтинг: 488 Неутрално

  [quote#26:"ret"]Не ми е ясно обаче защо ЕК чак сега се произнася по казуса.Над 3г дълбоки проучвания правили,брех.Ясно,че имат много работа,но да си назначат допълнително персонал.[/quote]

  На фона на пълното бездействие на българските власти Комисията е свършила отлична работа 3 години след подаването на жалбите. На фона на броя на нарушенията на правото на ЕС от държавите членки мисля, че не е зле. Все пак е наша работа да си оправяме законодателството.

 38. 38 Профил на Петър42
  Петър42
  Рейтинг: 537 Неутрално

  После ми разправяйте, че ЕС за нищо не служи…

 39. 39 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 9189 Неутрално

  Ще плащаме всички ние заради фирмите за дърводобив на разни управляващи.

 40. 40 Профил на Р. Дражев
  Р. Дражев
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Да, да, да ...,мноо "мноо бек спин " научиха да вкарват ....хахахахаДо коментар [#28] от "ret":

  Happy face says, adios !
 41. 41 Профил на soul
  soul
  Рейтинг: 441 Неутрално

  До коментар [#5] от "rosiraycheva50._":
  Чети Роси, чети:

  Разследването на Комисията се е съсредоточило върху периода от 1 януари 2007 г., когато България се присъедини към ЕС, до 27 януари 2009 г., когато замените бяха преустановени от българските органи.

  „Тази смрад, която изпускаме, поражда около Русия презрение към нас, недоверие, нелюбов. " Никита Михалков
 42. 42 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2091 Неутрално

  До коментар [#5] от "rosiraycheva50._":

  От първия ден направиха най-важното - спряха заменките както в софйския общински съвет ( гласувами години наред от БСП/ДПС/СДС) така и в държавата. Обаче няма вариант да се развалят законно сключени сделки, отделно ще трябва да се върнат над 300 милиона лева които държавата е взела като такси от цялата далавера. А вие си спомняте че и след предъшното управления на БСП/ДПС държавата беше пред фалит, точно както сме и днес.

 43. 43 Профил на Barbarossa
  Barbarossa
  Рейтинг: 696 Весело

  Ледът се пропуква, уважаеми съдебни заседатели !!!

  В деня, в който си кажем "И така може", всичко е загубено.
 44. 44 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2091 Неутрално

  До коментар [#26] от "ret":

  НИТО една заменка не е реализирана по времето на ГЕРБ. Така беше в софисйския общински съвет, така беше и в правителството. За забранат за строеж беше по-късно, за да се предпазят заменените земи докато се изкаже ЕС.

 45. 45 Профил на Mark Twain
  Mark Twain
  Рейтинг: 448 Любопитно

  Сега, ако обича, да излезне шефа на ПЕС и да обясни как е допуснал това като Премиер?

  "Мисленето е най-тежката работа и това, вероятно, е причината толкова малко хора да я вършат." Хенри Форд
 46. 46 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1775 Любопитно

  Абе то белята станала, ама един правосъден борд ( българските съд и прокуратура под шапката на ЕС, която да следи за срокове, искани присъди, провалени разследвания и други тарикатщини за заобикаляне на законите) ще ни дойде добре, когато започнат да излизат кирливите ризи... Поне няма да им узаконят хонорарите, а помагачите няма да изчезнат зад граница.
  От нас се иска един референдум за това и после по десетина референдума годишно по проектите за над половин милиард (от типа ДА/НЕ за подготвения договор). Като гледам как швейцарците стигнаха до гласуване на бюджета на местните общини и сецнаха далавери за 8-12% без да се отрази на качеството и количеството свършена работа, май е по-евтино да се харчат милиони за референдуми, вместо милиарди за глупости.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 47. 47 Профил на woodsoul
  woodsoul
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Малко ресурси ни останаха,и понеже Гората е "голяма баница" всички се втренчиха в нея. Почнаха да вадят и кирливи ризи за заменки и собствености.

 48. 48 Профил на dun
  dun
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#36] от "pentuer":

  най-интересното е че глобите на ЕС са на ДЕН докато проблема не бъде решен

 49. 49 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1341 Любопитно

  Альоууу Позитано 15/15 туряйте една кутия пред входа на централата и събирайте пари да си плащате хайдуклъка няма ние да го плащаме.
  Инак под строй при бай Ставри занете ли колко речни дерета има за чистене таман по 1 - 2 години да ви осъдят ще изчистите всичко хем файда ще има.

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 50. 50 Профил на kapitalcho
  kapitalcho
  Рейтинг: 623 Неутрално

  До коментар [#46] от "gost22":

  Ако позволиш да добавя тези референдуми да бъдат електронни(т.е евтини) и така годишно ще си имаме 10-12 референдума почти без пари.

 51. 51 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2091 Весело

  До коментар [#46] от "gost22":

  В България ( и други андрешковски държави) референдумите могат да бъдат дори по-опасни от крадливи политици. Представете си референдум - да вдигнем пенсиите, да намалим цената на тока, да вземем имането на богатите и да го дадем на бедните и т.н. Един глас против няма да има а после като дойде време да се плаща ще се вдигне вой "измамиха ни, крадци" .

 52. 52 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3057 Любопитно

  До коментар [#3] от "На комунист доверие да нямаш":
  Ти не знаеш ли, че и те се облажиха като бяха НДСВ-ейци?

 53. 53 Профил на blaueaugen
  blaueaugen
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Ползите от членството ни в ЕС се усещат все по-осезаемо. За съжаление политиците трудно си взимат поука. Чакам изявление от брюкселския съсел.

 54. 54 Профил на Chavo64
  Chavo64
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Що ли си мислеха наще комуняги, че са големи тарикати, в ЕС трева пасели?!

  chavo64
 55. 55 Профил на Barbarossa
  Barbarossa
  Рейтинг: 696 Любопитно

  До коментар [#3] от "На комунист доверие да нямаш":

  Кой пита за ролята не ГЕРБ-аджиите?
  Ето ви данни, най-новите разкрития:
  ФИРМИ ОТ "ОБРЪЧА НА ГЕРБ" ОБЛАГОДЕТЕЛСТВАНИ ОТ ЗАМЕНКИТЕ Кадастърът не е отразил забраната за промяна на предназначението на заменен имот в Разлог
  https://www.bivol.bg/zamenkigate1.html

  Тяхното бездействие цял мандат говори само за себе си. Да кажеш, че Мирослав Найденов, който блокираше процеса на връщане на заменките, вече не е от ГЕРБ, хубаво. Ами другите?


  В деня, в който си кажем "И така може", всичко е загубено.
 56. 56 Профил на Kbeam
  Kbeam
  Рейтинг: 302 Неутрално

  Дневник, объркали сте се малко.
  http://europa.eu/rapid/press-release_IP-14-971_en.htm
  "Bulgaria must now either recover the incompatible State aid from the companies that received it or undo the swaps concerned."
  Т.е. новината е още по-добра - помощта се връща не от България, а от компаниите, или се обявяват за нищожни.

 57. 57 Профил на Barbarossa
  Barbarossa
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Ето, именно облажилите се мафиоти връщат помощта:
  http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/08/22/2366508_zelenite_predlojiha_na_premiera_merki_za_ktb/

  То така е замислено от Зелените.

  В деня, в който си кажем "И така може", всичко е загубено.
 58. 58 Профил на Kbeam
  Kbeam
  Рейтинг: 302 Неутрално

  Още малко информация за разсъждение:
  http://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/ALL/?uri=CELEX:52007XC1115%2801%29
  "16. Article 14(1) of the Procedural Regulation specifies that ‘where negative decisions are taken in cases of unlawful aid, the Commission shall decide that the Member State concerned shall take all necessary measures to recover the aid from the beneficiary’."
  Включително се дължат и лихви!

 59. 59 Профил на Kbeam
  Kbeam
  Рейтинг: 302 Неутрално

  До коментар [#11] от "f1":

  Споко, точно това казват и Европейските правила

 60. 60 Профил на Kbeam
  Kbeam
  Рейтинг: 302 Неутрално

  До коментар [#39] от "peni_nikol.53.":

  Не, ще си плащат получилите държавна помощ, виж информацията по-горе.

 61. 61 Профил на Kbeam
  Kbeam
  Рейтинг: 302 Неутрално

  До коментар [#42] от "m17":

  Има вариант да се развалят сделките, и още как - щом са срещу Европейското законодателство, което има предимство пред националното - са незаконни.

 62. 62 Профил на Geoimg
  Geoimg
  Рейтинг: 818 Весело

  [quote#1:"излез и гласувай 7"]Да видим сега бесепари,депесари и гербаджии ще връщат ли ,или ние ще плащаме?[/quote]
  Риторичен въпрос? Дали яйцето ще падне върху камъка или камъка върху яйцето резултата е ...

  *Лауреат на Нобелова награда! ГРАЖДАНИН! БЕЗПАРТИЕН!!!
 63. 63
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 64. 64 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3712 Неутрално

  Какво ни пука? Гората си е гора и има къде да се крият нашите партизани. Да му мисли хунтата в Киев. За нейните партизани в Новорусия нямало гори.

 65. 65 Профил на iron_cross
  iron_cross
  Рейтинг: 536 Гневно

  Прочее, кога мързеливият, подкупен и тъп български държавен служител ще почне да носи материална отговорност за действията си в служебно качество???

 66. 66 Профил на balkantourist
  balkantourist
  Рейтинг: 771 Неутрално

  Червени бандити плащайте, сметката дойде!

 67. 67 Профил на Содом и Гомор кРаят на джендъризма
  Содом и Гомор кРаят на джендъризма
  Рейтинг: 1168 Весело

  [quote#1:"излез и гласувай 7"]Да видим сега бесепари,депесари и гербаджии ще връщат ли ,или ние ще плащаме? [/quote]
  Кръв сер@ пари не връщам! Това е мотото

  In a time of universal deceit telling the truth is a revolutionary act
 68. 68 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1775 Неутрално

  До коментар [#51] от "m17":
  Ами надали ще е така. В Швейцария отхвърлиха инициатива 1:12, защото бедните се усетиха, че шефа няма да си намали заплатата, ами ще уволни тези с малките заплати (т.е. тях). Та народа не е толкова глупав, когато вижда как ще му бръкнат в джоба, за да дават на съседа.
  Първият референдум е бил в Швейцария, по икономически въпрос по време, когато само богатите са можели да броят и сричат.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 69. 69 Профил на plf
  plf
  Рейтинг: 407 Неутрално

  То па една изненада...

 70. 70 Профил на kapitalcho
  kapitalcho
  Рейтинг: 623 Неутрално

  До коментар [#68] от "gost22":
  Т.е направи такъв за белене ,но с едно условие-ако белене е успешен-повишаване на пенсиите,ако белене е неуспещен-няма да има пенсии.

 71. 71 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1775 Неутрално

  До коментар [#70] от "kapitalcho":
  За Белене... да продава акции и без държавно изкупуване на ел.енергията и дотации. Който иска да си рискува колкото иска от спестяванията. Сигурен съм, че вече щеше да е построена и да печели яко.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 72. 72 Профил на kapitalcho
  kapitalcho
  Рейтинг: 623 Неутрално

  До коментар [#71] от "gost22":

  плюс същото за ВЕИ-та и слънчевите централи-свободен пазар без гарантирано изкупуване.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK