ЕП ще анализира мерките за стимулиране на младежката заетост

Графиката показв промяната през последните 15 години в нивото на безработицата сред хората на възраст под 25 г. В България и ЕС като цяло. Данни: Евростат. Снимка: ЕП

Графиката показв промяната през последните 15 години в нивото на безработицата сред хората на възраст под 25 г. В България и ЕС като цяло. Данни: Евростат. Снимка: ЕППрез май 2014 г. броят на безработните млади хора в ЕС е бил около 5,2 млн. души, съобщава Европейският парламент (ЕП).  На 17 септември депутатите в ЕП ще направят преглед заедно със Съвета и Комисията на напредъка по две основни програми за борба с безработицата – Гаранцията за младежта и Инициативата за младежка заетост.


Пазарът на труда в България във възрастовата категория до 25 години бележи известно подобрение от върховите нива в средата на 2013 г., но все още над 20% от младите не могат да намерят работа. Числата в Европейския съюз (ЕС) като цяло не изглеждат по-добре, а в отделни страни като Гърция, Испания или Хърватия всеки втори млад човек е безработен.


Програмите на ЕС
В търсене на отговор на проблема Европейският съюз даде начало на две програми за подкрепа на младите. Гаранцията за младежта цели да гарантира, че хората на възраст до 25 години ще получат конкретно предложение за работа, продължаване на обучението или стаж в рамките на 4 месеца след официалното завършване на обучението. Европейският парламент одобри схемата през януари 2013 г., а наскоро Комисията представи 18 пилотни проекта.


Инициативата за младежка заетост от своя страна е насочена към регионите с младежка безработица над 25%. Програмите на Франция и Италия вече са одобрени от Комисията, а Полша, Португалия и Великобритания са изпратили своите предложения за съфинансиране.


Схема "Младежка заетост"


Схема "Младежка заетост" е първата схема от Оперативана програма за развитие на човешките ресурси (ОПРЧР) за новия програмен период 2014-2020 г. Тя дава възможност на безработни младежи до 29 годишна възраст да проведат 6-месечни стажове или обучения на работно място при работодател, пишат econ.bg. Бюджетът на програмата е 35 млн. лв. Тя ще бъде активна до края на 2016 г. За този период се предвижда близо 8 хил. младежи да вземат участие в нея. Разходите на работодателите за възнаграждението на наетите по схемата младежи се поемат от европрограмата.


Всеки, който е на стаж по тази схема, е предвидено да получава възнаграждение в размер на минималния осигурителен доход за съответната основна икономическа дейност и квалификационна група професии, за съответната година, към които се отнася откритото стажанско място. Всеки младеж, обучаващ се по програмата, получава възнаграждение в размер на 90% от минималната работна заплата, установена в страната. На тези започнали работа или обучение по тази сехма се покриват пътните разходи до работното място.


През юли тази година програмата очакваше одобрението на Европейската комисия (ЕК). Преди тя да влезе в сила, се осигуряват 20 млн. средства от националния бюджет, които ще бъдат възстановени от ЕК чрез ОПРЧР 2014-2020 г. Очаква се ЕК да одобри работния план на програмата за новия период през септември, допълват econ.bg.


Темата е част от анкетата на "Европа Дневник" - "Избери да научиш повече".

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK