Програмата "Еразъм" спомага за намирането на работа, за смесените бракове и раждаемостта

Вероятността участници в "Еразъм" да бъдат дълготрайно безработни е наполовина по-малка в сравнение с тези, които не са учили и не са се обучавали в чужбина. Пет години след завършване на висшето им образование равнището на безработица сред тях е по-ниско с 23 на сто.

© Надежда Чипева, Капитал

Вероятността участници в "Еразъм" да бъдат дълготрайно безработни е наполовина по-малка в сравнение с тези, които не са учили и не са се обучавали в чужбина. Пет години след завършване на висшето им образование равнището на безработица сред тях е по-ниско с 23 на сто.Младите хора, които учат или се обучават в чужбина, не само придобиват знания в определени дисциплини, но и укрепват някои основни умения, високо ценени от работодателите. Ново проучване за ефекта от програмата на Европейския съюз за студентски обмен "Еразъм" показва, че завършилите висше образование, които имат международен опит, се справят по-успешно на трудовия пазар, развиват ценни лични качества - решителност, толерантност, познаване на силните и слабите си страни. Освен това те са по-мобилни, по-склонни да пътуват в чужбина, да започват връзка с партньор от друга националност, а практическият резултат е, че от 1987 г. досега  на двойки, срещнали се в рамките на програмата, са се родили 1 млн. бебета. 


Това се посочва в съобщение до БТА на Европейската комисия. Проучването, извършено от независими експерти, е най-голямото от този род. Получени са мнения от около 80 000 респондента, включително студенти и предприятия.


"Еразъм" и работодателите
Вероятността участници в "Еразъм" да бъдат дълготрайно безработни е наполовина по-малка в сравнение с тези, които не са учили и не са се обучавали в чужбина. Пет години след завършване на висшето им образование равнището на безработица сред тях е по-ниско с 23 на сто.


"Заключенията на проучването за ефекта от "Еразъм" са изключително значими, като се има има предвид неприемливо високото равнище на младежка безработица в ЕС. Посланието е ясно: ако учите или се обучавате в чужбина, има по-голяма вероятност да подобрите перспективите си за заетост.
В рамките на новата програма "Еразъм+" за периода 2014-2020 г. ЕС ще предостави безвъзмездни средства на 4 млн. души, което ще им позволи да живеят в друга страна от ЕС, като учат, преподават или извършват доброволческа дейност", заяви европейският комисар по въпросите на образованието, културата, многоезичието и младежта Андрула Василиу.


Новото проучване показва, че 92 на сто от работодателите търсят личностните черти, за чието изграждане допринася програмата - толерантност, увереност, умения за решаване на проблеми, любознателност, познаване на собствените силни и слаби страни и решителност, когато се взема решение за наемане на работа. Тестове, проведени преди и след периодите на обмен в чужбина, показват, че при студентите по "Еразъм" тези личностни черти са по-силно изразени дори още преди обменът да е започнал. Когато се върнат, разликата по отношение на степента на изразеност на тези черти нараства средно с 42 на сто в сравнение с останалите студенти.


Студентите, получаващи финансиране по линия на "Еразъм", могат да избират да учат или да карат стаж в чужбина. Докладът показва, че близо един на всеки трима стажанти по "Еразъм" получава предложение за работа в предприятието, където стажува. Стажувалите по линия на "Еразъм" също така имат по-развити предприемачески умения, отколкото колегите им, останали в своята страна: една десета от тях са създали своя собствена компания, а повече от три четвърти планират или обмислят да направят това. Те могат също така да очакват по-бързо издигане в кариерата - персоналът с международен опит получава по-големи професионални отговорности според 64 на сто от работодателите.


"Еразъм" и социалните контакти


"Еразъм" не само води до подобряване на перспективите за кариера на студентите, но също така разширява техния хоризонт и социалните им контакти. 40 на сто са сменили страната си на пребиваване или работа най-малко един път след завършване на висше образование - почти два пъти повече в сравнение с тези студенти, които не са били мобилни по време на следването си. Докато 93 на сто от студентите с международен опит могат да си представят, че в бъдеще ще живеят в чужбина, то при студентите, които са останали в една и съща страна по време на следването си, този процент е едва 73.


Бивши студенти по "Еразъм" също така е по-вероятно да имат партньори от друга националност: 33 на сто от бившите студенти по "Еразъм" имат партньор от друга националност в сравнение с 13 на сто от студентите, останали в родината си по време на своето следване. 27 на сто от студентите по "Еразъм" започват дългосрочна връзка по време на програмата. Въз основа на тези данни Комисията отбелязва, че от 1987 г. на двойки, срещнали се в рамките на "Еразъм", са се родили около един милион бебета.


"Еразъм" плюс...


През идните седем години (2014-2020 г.) благодарение на новата програма "Еразъм+" 4 милиона души, включително 2 милиона студенти и 300 000 служители от сферата на висшето образование, ще получат възможност да отидат в чужбина. Освен това по линия на програмата ще бъдат финансирани 135 000 обмена на студенти и служители с участието на страни партньори извън Европа. Програмата "Еразъм+" ще бъде още по-достъпна благодарение на засилената езикова помощ, по-гъвкавите правила и допълнителната подкрепа за хора със специални нужди, в неравностойно положение или от отдалечени райони. 


Новата програма за образование, обучение, младеж и спорт "Еразъм+" започна да функционира през януари 2014 година. Общият бюджет за идните седем години е почти 15 млрд. евро - увеличение с 40 на сто спрямо предишния бюджет.


Целта на ЕС е общата студентска мобилност да достигне най-малко 20 на сто до края на десетилетието. В момента около 10 на сто от студентите в Съюза учат или провеждат стаж в чужбина със средства от публични и частни източници. Около 5 на сто получават стипендия по "Еразъм". (Тази цифра се основава на последните налични данни на Евростат за 2011-2012 г., според които броят на завършилите висше образование в участващите в "Еразъм" страни е бил над 5,35 млн. души, а броят на студентите по програмата е бил близо 235 000).


За проучването:
Проучването съчетава количествено и качествено изследване. Онлайн проучването обхваща 34 страни (държавите от ЕС, бивша югославска република Македония, Исландия, Лихтенщайн, Норвегия, Швейцария, Турция), като са анализирани отговорите на повече от 75 000 студенти и завършили висше образование, включително над 55 000, които са учили или са се обучавали в чужбина. Освен това в проучването са участвали 5000 служители, 1000 висши учебни заведения и 650 работодатели (55 на сто МСП). Качественото проучване е съсредоточено върху осем държави, различаващи се по големина и местоположение: България, Чехия, Финландия, Германия, Литва, Португалия, Испания и Обединеното кралство. То включва посещения на място, интервюта, целеви групи и институционални семинари.
Проучването за ефекта от "Еразъм" е извършено от независим консорциум от експерти начело с базираната в Берлин специализирана фирма CHE Consult, съвместно с Brussels Education Services, групата университети "Компостела" и мрежата на студентите по "Еразъм".

Ключови думи към статията:

Коментари (23)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 2. 2 Профил на Santa_Claus
  Santa_Claus
  Рейтинг: 487 Неутрално

  Да, статистиката е ясна - ако искаш да си хванеш чужденец - Еразъм ти е нужен....

  Powerful you have become, the dark side I sense in you.
 3. 3 Профил на Търпана
  Търпана
  Рейтинг: 374 Неутрално

  "... практическият резултат е, че от 1987 г. досега на двойки, срещнали се в рамките на програмата, са се родили 1 млн. бебета" ПРАКТИЧЕСКИЯТ значи.... че тази програма такива ПРАКТИКИ ли включва?
  А сериозно, от ЕК да си четкат имиджа с такива глупости, да вземат да ОПРОСТЯТ ПРАВИЛАТА ЗА КАНДИДАТСТВАНЕ за ЕВРОПАРИ, и да премахнат безумното изискване за СЪФИНАНСИРАНЕ - инак хората стават жертва на алчността на банките. Ало Дневник, като стана дума за банки, какво става с гражданина Любомир Симеонов, който не позволи да бъде изнудван от Уникредит и застреля изнудвачката си, след като напразно беше пускал сигнали до всички възможни инстанции?

  Помнете ГОРЯНИТЕ! Въоръжената борба на стотици хиляди българи срещу комунизма, 1945 - 1954!
 4. 4 Профил на antikommunist
  antikommunist
  Рейтинг: 636 Любопитно

  Препоръчвам на всеки студент който има възможността да прави Еразъм някъде да се възползва от нея. Както и въобще по време на обучението си да мине през някоя, най-добре и няколко различни държави. От това има само ползи. Винаги е добре да се запознаеш с друга образователна система, а в сравнение с българската за съжаление повечето европейски ситеми са по-добри, така че има какво да се научи. Освен това понаучаваш езици, създаваш контакти, пък дори и само да купонясваш, факртът че го правиш с хора от най-различни страни води до придобиване на доста повече социална компетентност, отколкото ако си стоиш в студентски град. Много се радвам че има все повече такива възможности!

 5. 5 Профил на sennci
  sennci
  Рейтинг: 426 Неутрално

  звучи като Оргазъм, особено тази част с 1млн бебета

 6. 6 Профил на Rage Against
  Rage Against
  Рейтинг: 1002 Весело

  До коментар [#4] от "antikommunist":

  напълно съгласен. за един днешен студент от ЕС, е много важно да може да съчетае учението си с възможност за поне един семестър в програма в чужд унивеститет. и не говоря за бригади, или яко бачкане в чужбина. говоря за обмяна на идеи, контакти с чужденци, изучаване и упражняване на нов език, изучаване на чужда история и т.н.

  няма нищо по-хубаво и полезно от честа и постоянна обмяна на опит и идеи и работа с чужденци, или с много кадърни и съвестни българи. само с комунистите и чумавите човек трябва да отбягва конткти...

  РЕФОРМИ !
 7. 7
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 8. 8 Профил на Iron Maiden
  Iron Maiden
  Рейтинг: 733 Любопитно

  Еразъм дъл ша ми помогне са устроя в Ротердам?

  а също така и вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
 9. 9 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1235 Неутрално

  До коментар [#7] от "Търпана":

  Това, че някой го изнудвал не е нито повод, нито оправдание да застреля изнудвача си.

 10. 10 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1235 Неутрално

  "в сравнение с тези, които не са учили и не са се обучавали в чужбина."

  Ами да, определено - особено в сравнение с тези, които не са учили...

 11. 11 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2068 Неутрално

  абе тези учат ли или деца правят ,а иначе познавам доста студенти ,учили по програмата ,отлично начинание ,познавам и много завършили и в чужбина ,наистина имат по голяма възможност за работа , но не по специалността , десетки са хората работещи като продавачи и по различни изпълнителски места ,за които не е необходимо никакво образование ,напр в местния ни съд бяха се записали за конкурс за чистачка 14 висшисти и една с основно образование ,това е последицата от ЕРАЗЪМ,няма кой да работи на село ,а всички искат да са началници ,ама места няма .

 12. 12 Профил на mrtosh
  mrtosh
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Практически само се "пукат" , а ученето е на последно място.

 13. 13 Профил на plf
  plf
  Рейтинг: 383 Неутрално

  Единственото което прави ЕРАЗЪМ е да изтегля мозъци от периферията на Европа в посока центъра. Дневник, стига писахте глупости като тази!

 14. 14 Профил на Goblin
  Goblin
  Рейтинг: 481 Неутрално

  Аз като следвах, пращата на еразъм децата на кметовете ... И те се връщаха с песен на уста какво безподобно пиянстване е било. За полякините, естонките и унгарките изобщо не искам и да ви разказвам какво чух от тях, че ще ме изтрие модератора. Но не чух някой от тях реално да е научил нещо; естествено, то всеки човек е различен.
  Та да не се дивите на 1 млн бебета.

 15. 15 Профил на Пешката
  Пешката
  Рейтинг: 1191 Весело

  Ооооо Еразъм много е полезен- особено по честичко да се практикува- може да оправим и демографският баланс в страната! Защо няма такъв обмен и към БГ университети!

  Ако го боли, както го мързи, отдавна да е умрел.
 16. 16 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#4] от "antikommunist":

  "Социална компетентност" като положително качество!? Да не си се объркал(а)? Не беше ли мръсна дума? За лентяи?

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 17. 17 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#13] от "plf":

  Всеки има право да живее своя живот. Какво да си губят времето младите при тази безработица, безпереспективност и възможно "управление" на фуражките от Г"Е"РБ!?

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 18. 18 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#11] от "tur671":

  Това е последствие от дясно-либералния англосаксонски Капитализъм по американски тип, който Европа и ние въведохме преди 25 години. Висока безработица, ограничени работни места, висока конкуренция за тях, водещи до ниски доходи. Образованите са принудени да приемат работи под тяхната квалификация и изместват по-ниско квалифицираните, които изпадат поради липса на социални с-ми напълно от Пазара. Роботодателите и Едрият Капитал печелят, разбира се, от това.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 19. 19 Профил на antikommunist
  antikommunist
  Рейтинг: 636 Любопитно

  [quote#16:"socialen"]"Социална компетентност" като положително качество!? Да не си се объркал(а)? Не беше ли мръсна дума? За лентяи? [/quote]
  Не не е мръсна дума. Социалната компетентност е изключително положително качество, и то не само в човешки план, но и да не повярваш в днешния свят и повечето гадни капиталисти го изискват от работниците си. Думата социален идва от латински, значи обществен и така под социална компетентност се разбира способността да общуваш добре с други хора (включително от други националности и култури), и няма нищо общо с това което някои леви партии се опитват да рекламират за себе си...

 20. 20 Профил на antikommunist
  antikommunist
  Рейтинг: 636 Весело

  [quote#18:"socialen"]Това е последствие от дясно-либералния англосаксонски Капитализъм[/quote]
  Да не повярваш тогава, че страните с баш англосаксонски дясно-либерален капитализъм, а именно англосаксонските Великобритания, Канада, Австралия, Нова Зеландия и САЩ изпъквт именно с доста ниска безработица на нива за каквито не само постоянно плюещите по "дясно-либералния англосаксонски Капитализъм" философи, които са виждали такъв само през телевизора, но и почти всички страни в континентална Европа (без няколко около Алпите) само могат да мечтаят.

 21. 21 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2047 Неутрално

  Неочаквано! "Еразъм" - главен пезевенк на Европата...

 22. 22 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Ако се махне тапата, запушваща развитието на бизнеса, няма да има нужда от такива програми!

  goblenka
 23. 23 Профил на Яра
  Яра
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Както винаги ще се намерят тесногръди оплюващи.
  Програма "Еразъм" е най-хубаво нещо, което се е случвало на българското висше образование. Имах възможност преди повече от 10 години да уча една година в Германия, след издържан изпит по немски и на база общият ми успех предишните години - всички, които тогава кандидатстваха, се класираха на тази база и никой не е бил човек на някого. За 1 година в университет в Германия, научих повече отколкото за 3-те години бакалаварска тук+година и половина магистратура. Благодарение на програмата имам приятели не само от Европа, но и страни като Мексико, Монголия и Иран които учиха по други програми в същия университет. Почти всички в момента работят в международни фирми, като поне 1/3 са в различна от родната им страна. А относно бебета, от моята репрезентативна извадка ,10 години по-късно има и 2 Еразъм бебета

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK