България трябва да вдигне цената на тока, препоръчва доклад на Еврокомисията

България трябва да вдигне цената на тока, препоръчва доклад на Еврокомисията

© Надежда Чипева, КапиталБългария е сред 11-те държави в ЕС, където има дефицит в цената на тока и се препоръчва тя да се увеличи, пише в доклад на Европейската комисия, публикуван на 3 октомври.


Отбелязва се, че в България трите ЕРП-та дължат на държавната НЕК общо 347.6 милиона лева заради изплатени субсидии за ВЕИ и когенерация от 2010 г.


В България, както и Малта, има недостиг на приходи от електрическите системи, защото цените за потребителите (особено за домакинствата) са прекалено ниски, за да покрият разходите на ЕРП-тата, пише в доклада. Освен това нивото на пазарна концентрация в България е над средното за ЕС. Това важи и за Испания, Малта и Португалия, отбелязва ЕК.
Еврокомисията допълва, че и доклад от 2013 г. на Световната банка е споменал за проблема с дефицита в цената на тока в България.


Според него роля в случая играе експанзията на ВЕИ, стимулирана с щедри субсидии, както и дългосрочните договори за покупка на енергия и закъснялата пазарна либерализация.


И според Световната банка държавно регулираната цена на тока не е достатъчно висока, за да отговори на съответните разходи, които се поемат от електроразпределителните предприятия.


"За разлика от Португалия и Испания обаче съществуването на такъв дефицит в България не се признава от властите като публично задлъжняване. Затова българското правителство не дава на ЕРП-тата право да си възстановят съответната сума", пише в текста.


"Ситуацията се усложнява още повече от липсата на стандарти за предприятията, които подлежат на регулация, както и от фактори, които изкривяват пазара като кръстосано субсидиране и споразумения за купуване на енергия", се казва още в доклада.


ЕК отбелязва, че българският енергиен регулатор опита да увеличи цената на тока за домакинствата с 14% от януари 2013 г. за да отговори на нарастващите разходи. Това решение обаче доведе до драматични улични протести и в крайна сметка до оставката на правителството на Бойко Борисов. След това цените на електроенергията бяха намаление поетапно със средно 13%, отбелязва Европейската комисия.


"Тъй като България има висок производствен капацитет, една от препоръките е да си осигури износ, който би изисквал по-добри интерконектори", пише в доклада. Световната банка споменава препоръчва увеличаване на помощите за отопление и други социални придобивки за най-бедните, тъй като през последните години те са били драстично намалени.

Коментари (125)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на sss700431
  sss700431
  Рейтинг: 516 Неутрално

  ''България трябва да вдигне цената на тока, препоръчва доклад на Еврокомисията''.

  Ами тя да дойде да плаща сметките , тогава. (:

 2. 2 Профил на gast
  gast
  Рейтинг: 538 Неутрално
 3. 3 Профил на Дяволът създаде БСП, ББЦ и Атака
  Дяволът създаде БСП, ББЦ и Атака
  Рейтинг: 519 Неутрално

  Да ги вдигнат цените, ама защо 5 дни преди изборите, та да вкарат Атака в парламента през главния вход?

 4. 4 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 918 Весело

  Много умници, много нещо....
  Дефицитът от спекулата с ВЕИ и хамериканските ТЕЦ се "оправя" много лесно, като се овледее спекулата.
  Като се "свие" до приемливи за сектора нива, например като цена на възстановяване на капитала съизмерима с пазара, признаване само на разумни разходи за експлоатация и ремонт и подобни.....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 5. 5 Профил на Mark Twain
  Mark Twain
  Рейтинг: 468 Неутрално

  Правилно, дайте им индулгенция, че протестите идват!

  "Мисленето е най-тежката работа и това, вероятно, е причината толкова малко хора да я вършат." Хенри Форд
 6. 6 Профил на nulew
  nulew
  Рейтинг: 466 Неутрално

  А кога ще препоръча и повишаване на заплатите и намаляване на администрацията?

  Липсва Закон за защита на РАБОТОДАТЕЛЯ
 7. 7 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1531 Неутрално

  Нещата в БГ са тотално изкривени, но "експанзията на ВЕИ" беше по искане на ЕС.

 8. 8 Профил на tamplierr
  tamplierr
  Рейтинг: 466 Неутрално

  следващото дигане на тока и парламента е доло

  Уновундобългарин -Закон за защита на държавата ЗЗД .Цецка Цачева ”Невинаги корупцията е престъпление”Отбор три Шушани-Бойко,Цацаров,Пеевски .Лудоста е пътят към ВЕЛИЧИЕТО
 9. 8 Профил на ASTYLE
  ASTYLE
  Рейтинг: 696 Весело

  Ех, значи. Ще развалиме заверата. А какви хубави бунтове щяха да станат за чудо и приказ.

  EU now have 1 GB empty space
 10. 10 Профил на ь
  ь
  Рейтинг: 1221 Неутрално

  "Според него роля в случая играе експанзията на ВЕИ, стимулирана с щедри субсидии, както и дългосрочните договори за покупка на енергия и закъснялата пазарна либерализация."

  Е те тук май е заровено кучето! Едно драстично увеличение в този момент ще стабилизира НЕК, но ще разкатае фамилията на доста домакинства, изключая мангалите ... на тях им е все тая

  простотията ходи по хората, затова обичам животните ...Цъкам само "+" ... но не на всеки!
 11. 11 Профил на Gligani
  Gligani
  Рейтинг: 466 Неутрално

  А ЕК ще ни вдигне ли доходите? Много е лесно да стоиш в чисто и спретнато кабинетче в Брюксел и само да нареждаш какво да стане

 12. 12 Профил на idiotstavrev
  idiotstavrev
  Рейтинг: 294 Неутрално

  На написалите доклада мога да кажа, че всеки един дефицит може да се намали по два начина: С увеличаване на приходите, както искат в доклада или с намаляване на разходите, както трябва и може да стане.

  Очевидно доклада приема за даденост нереалистичните цени по които се изкупува електричеството по договорите с ВЕИ и А И ЕС Гълъбово.

  Очевидно доклада приема за "даденост" фабрикуваните и манипулирани данни на ЕРП-тата за собствените си финансови резултати, които те подават пред ДКЕВР. Именно на база тези скалъпени цифри, те се мотивират за по-високи цени на тока, за да можели да инвестират в мрежата, понеже собствените им приходи не стигат.

 13. 13 Профил на Chubachubs
  Chubachubs
  Рейтинг: 652 Неутрално

  E няма значение какво казват в ЕК и Световната Банка, важното е яйца да се мятат от разни поръчани момченца.

 14. 14 Профил на dnk
  dnk
  Рейтинг: 633 Неутрално

  [quote#6:"Черен драгалевски циганин"]А кога ще препоръча и повишаване на заплатите и намаляване на администрацията[/quote]

  За намаляването и декорумпирането на администрацията ни говрят от има няма 15-тина години.....

  Моралът не е порок!
 15. 15 Профил на ЙЕИ
  ЙЕИ
  Рейтинг: 504 Весело

  Никой обаче не говори за пазарно решение
  Страна в която производствените мощности са 2 пъти повече от потребяваното, където има горна граница на приемлива за износ енергия - 7,5 ст. (т.е. това е най-високата цена която би се достигнала при една борсова търговия) всички искат държавно определени цени, специални договори и т.н.

  Ако се въведе акта за либерализиране на енергийните доставки(по който плащаме глоби от 130000 евро/мес) и ЕРП-тата купуват енергията си на борсата под цена от 7.5 ст(погледнете си фактурите цена под 13 ст няма )
  дали няма да ни паднат ццените

  Но тогава НЕК и БЕХ стават ненужни. Дългосрочните договори за изкупуване на зел.енергия, ам централи и Ковачки също отпадат и всеки си продава стоката на борсата и се купува на тоя предлагащ по-ниска цена.

  И тогава става като в Дания - ВЕИ централите продават тока в слънчевите дни по 1 ст.

 16. 16 Профил на gembirdkz
  gembirdkz
  Рейтинг: 554 Неутрално

  Европа не съм чул да препоръча на българина да му се качат заплатите?Или айде минималната заплата да сме по-точни!

 17. 17 Профил на nero__
  nero__
  Рейтинг: 416 Неутрално

  Ехааа, какъв късмет за политиците, сега Европа ще е виновна!

 18. 18 Профил на alter_ego
  alter_ego
  Рейтинг: 638 Любопитно

  ЕК защитава корпоративни интереси или така ми струва!!!

 19. 19 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 1093 Неутрално

  Драги съфорумци, да не се правим на революционери. Както е известно, революциите не носят нищо добро и второ, сигурен съм, че и най-революционно изказалият сред вас/нас е наясно с безалтернативността на увеличаване цената на тока при състоянието на енергетиката. Тока ще се увеличава, но е хубаво да се знае, с имена и дати, кой подписа за "Цанков камък", кой наливаше в нероден Петко - "Белене", кои подписаха за "американките", кои стоят /политици, банки и бизнесмени/ зад далаверата с ВЕИ. А иначе винаги ще има хора, които се хранят от организиране на улични протести, дори на някои много им хареса внасяна на анархистичен /за организаторите демократичен/ елемент в и без туй жалкото живуркане на изперкалия български народ..

 20. 20 Профил на dali_da
  dali_da
  Рейтинг: 466 Гневно

  В България, когато се коментират цени, задължително трябва да става дума и за заплатите! По друг начин повече не е възможно!

 21. 21 Профил на today
  today
  Рейтинг: 848 Неутрално

  Накратко, критикуват "експертите" на Олигарски, които буквално потопиха сектора.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 22. 22 Профил на Haflinger
  Haflinger
  Рейтинг: 428 Неутрално

  Къде в Европа, ел енергията е монопол?

  Навсякъде има десетки доставчици.

  Пазара определя цената, не чиновниците!

  “Който заменя свобода за сигурност, накрая губи и двете” Б. Франклин
 23. 23 Профил на Chubachubs
  Chubachubs
  Рейтинг: 652 Неутрално

  До коментар [#22] от "Haflinger":
  Направо се прескачат един през друг производителите на енергия в Европа. Може даже и да се запознаеш с малко цифрии практики и ще видиш, че такова нещо като напълно либерализиран пазар на енергия реално няма. Това не е пазар за зеленчуци.

 24. 24 Профил на hinin37
  hinin37
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Кой създаде закона от 2007 г. за безконтролното монтиране на ВЕИ и вятърна енергия и заплащане по 80 стотинки за киловат в продължение на 25 години? Кои личности "инвестираха" милиони от закъсалата днес КТБ? Имената! Имената на поставените лица от депутатите тогава!....Абе, грешки на растежа, или промените....

 25. 25 Профил на Фронт за Национално Обединение
  Фронт за Национално Обединение
  Рейтинг: 638 Неутрално

  Е,честито.Нека някой посочи само една причина все още България да стой в ЕС.Аз мога да посоча поне 100 да напуснем клуба на богатите.

  И въпреки всичко,и въпреки всички ще я има България
 26. 26 Профил на Борислава (be_free)
  Борислава (be_free)
  Рейтинг: 868 Гневно

  Ах тези зли руснаци, ще ни вдигат тока!

  Абсолютната свобода дава абсолютна власт, а власта покварява, а абсолютната власт абсолютно покварява!
 27. 27 Профил на мухата II
  мухата II
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Айде, онея в Брюксел са ГЛАДНИ, чакат си комисионните от монополите !!
  Да го "Духа" българския народ !

 28. 28 Профил на Борислава (be_free)
  Борислава (be_free)
  Рейтинг: 868 Весело

  [quote#15:"ЙЕИ"]И тогава става като в Дания - ВЕИ централите продават тока в слънчевите дни по 1 ст. [/quote]

  Не забравяй, че европейските компании в собствените си страни могат да продават по-евтино, защото продават в други страни по-скъпо!

  Абсолютната свобода дава абсолютна власт, а власта покварява, а абсолютната власт абсолютно покварява!
 29. 29 Профил на BiGman1
  BiGman1
  Рейтинг: 1789 Любопитно

  До коментар [#25] от "Фронт за Национално Обединение":


  [quote#25:"Фронт за Национално Обединение"]Е,честито.Нека някой посочи само една причина все още България да стой в ЕС.[/quote]
  Заради един ток ли?...че не се отоплявай на него...извади нафтовата печка от мазето... гледам Путин намалил нафтата...

 30. 30 Профил на Симо
  Симо
  Рейтинг: 1132 Неутрално

  До коментар [#25] от "Фронт за Национално Обединение":

  1. Износа на български стоки за страните на ЕС
  2. Безмитния внос на стоки от страните в ЕС

  Ако тези две причини не ги разбираш тогава погледни в количката си в магазина какви стоки слагаш.

 31. 31 Профил на Бенефициенто Корупционе
  Бенефициенто Корупционе
  Рейтинг: 409 Гневно

  Хайде да не четем "доклади" "от чужбина" както дявола чете евангелието! След сваляне на още само няколко правителства ЕК може да си спомни старата песен, след кабинета Борисов, че "трябва да се намерят резерви по системата, за да не се вдига цената на тока" Нищо, протестите са отрезвяващи за глухите и слепи клептократични политици!

 32. 32 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1441 Весело

  "Ситуацията се усложнява още повече от липсата на стандарти за предприятията, които подлежат на регулация, както и от фактори, които изкривяват пазара като кръстосано субсидиране и споразумения за купуване на енергия", се казва още в доклада.
  ============

  Кръстосано субсидиране а !
  Ойде микса : АЕЦ + Кюмурджийницата на КоваШки + ВЕЙКИ + ПЕРКИ + КорумВЕЦОВ + БАШ Доган Камик.

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 33. 33 Профил на Фронт за Национално Обединение
  Фронт за Национално Обединение
  Рейтинг: 638 Неутрално

  До коментар [#22] от "Haflinger":

  Когато една енергийна система е изградена изцяло с народни средства,е меко казано престъпление тази система да бъде раздадена,разпродадена и подарена на частници и то чужденци.При нас няма нужда да се вкарват допълнително доставчици(дерачи на кожи) и цената да се определя от търсенето.Цената на тока в България е най евтината в целият ЕС не благодарение на ЕС,а въпреки ЕС.И ако цената на тока у нас все още е най ниска това е благодарение на "лошият социализъм" Да живее демокрацията,майтапя се

  И въпреки всичко,и въпреки всички ще я има България
 34. 34 Профил на Борислава (be_free)
  Борислава (be_free)
  Рейтинг: 868 Весело

  [quote#25:"Фронт за Национално Обединение"]

  Е,честито.Нека някой посочи само една причина все още България да стой в ЕС.Аз мога да посоча поне 100 да напуснем клуба на богатите. [/quote]

  Ами някой трябва да плаща на американските и европейски фирми надценките за руската газ, която минава през украйна, понеже те ще прилапат сега всичко в украйна.

  Затова ние като горди европейци, няма да купуваме директно от Русия газ чрез Южен Поток, а през американо-европейски посредници в името на ЕС!

  Абсолютната свобода дава абсолютна власт, а власта покварява, а абсолютната власт абсолютно покварява!
 35. 35 Профил на Бенефициенто Корупционе
  Бенефициенто Корупционе
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Според него роля в случая играе експанзията на ВЕИ, стимулирана с щедри субсидии, както и дългосрочните договори за покупка на енергия и закъснялата пазарна либерализация.

 36. 36 Профил на Хелиана
  Хелиана
  Рейтинг: 1102 Неутрално

  [quote#25:"Фронт за Национално Обединение"]Е,честито.Нека някой посочи само една причина все още България да стой в ЕС.Аз мога да посоча поне 100 да напуснем клуба на богатите. [/quote]
  И да напуснеш, и да не напуснеш, повишаване на цените на тока все ще има, така че предложението ти е абсолютно ирелевантно. Въпросът е, както много разумно беше поставен и горе, какво правим ние с другата страна на уравнението за цената на тока - с производството и разпределението. Докато той не се реши, тъй като е уравнение, потребителят ще си плаща все повече и повече.

 37. 37 Профил на Бенефициенто Корупционе
  Бенефициенто Корупционе
  Рейтинг: 409 Неутрално

  "Световната банка споменава препоръчва увеличаване на помощите за отопление и други социални придобивки за най-бедните, тъй като през последните години те са били драстично намалени"-това чичо СИКрудж от Банкя никога няма да го направи!

 38. 38 Профил на graoveca
  graoveca
  Рейтинг: 409 Любопитно

  Не мога да разбера, нали електроенергията е стока. Цената и се формира от вложени производствени разходи (материални и нематериални ресурси, амортизация и т.н.) +заплати+държавни вземания+печалба.
  Кое от тези се вдига през годините, че да има увеличение в крайната цена, винаги ми е било интересно. Моля компетентните хора да кажат? Питам сериозно, много ми е интересно?

  И.П. пред бТВ.: ..Както всички знаят, от доста години вече работим заедно с „А за Б“,... може би в момента е най-големият донор в България..
 39. 39 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2901 Неутрално

  Цитат: "...Освен това нивото на пазарна концентрация в България е над средното за ЕС...".

  Ха сега, някой да вземе да разясни що е то "пазарна концентрация" и защо тя у нас е над средната за ЕС! Тоест с половин уста от ЕС казват, че у нас пазара е монополизиран, но пък в замяна на това ние сме длъжни да плащаме по едни така да се каже непазарни цени, за да поддържаме самия пазар! Много интересно...!

  Бивш tww09306483.
 40. 40 Профил на Фронт за Национално Обединение
  Фронт за Национално Обединение
  Рейтинг: 638 Неутрално

  До коментар [#30] от "Симо":

  1. Износа на български стоки за страните на ЕС
  2. Безмитния внос на стоки от страните в ЕС

  Ако тези две причини не ги разбираш тогава погледни в количката си в магазина какви стоки слагаш.

  Износа на стоки към ЕС е пренебрежимо малък,в сравнение с вноса.Всичко което си написал не са причини да стоим в ЕС,а тъкмо обратното,но явно ти не го разбираш.Икономиката на една държава е силна,когато износът превишава в пъти вноса,а сега ти погледни в количката си и ми кажи силна ли е нашата икономика.

  И въпреки всичко,и въпреки всички ще я има България
 41. 41 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1121 Неутрално

  А Европейската комисия да е отчела, че има дефицит на цената на труда и тя трябва да се вдигне? Нямам против да се вдига тока, ясно е, че е евтин, но трябва да се вдигат и заплатите! И да има социални придобивки за най-бедните, но да са обвързани с нещо, че иначе знаем къде ще отидат.

 42. 42 Профил на dnk
  dnk
  Рейтинг: 633 Неутрално

  До коментар [#15] от "ЙЕИ":

  Много точно обяснение защо нашите хайдуци не го правят

  Моралът не е порок!
 43. 43 Профил на baxter
  baxter
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Кога ли еврокомисията ще напише някое докладче, па макар и между другото за вдигане на доходите в България. Че то така и да се вдигне тока, няма кой да го плаща.

 44. 44 Профил на Хелиана
  Хелиана
  Рейтинг: 1102 Неутрално

  [quote#40:"Фронт за Национално Обединение"] Износа на стоки към ЕС е пренебрежимо малък,в сравнение с вноса.Всичко което си написал не са причини да стоим в ЕС,а тъкмо обратното,но явно ти не го разбираш.Икономиката на една държава е силна,когато износът превишава в пъти вноса,а сега ти погледни в количката си и ми кажи силна ли е нашата икономика. [/quote]
  Определено икономиката не ти е силно място. Тя е силна не когато износът превишава в пъти вноса, а когато има точен баланс на вътрешно потребление, собствено производство, внос и износ.

 45. 45 Профил на Фронт за Национално Обединение
  Фронт за Национално Обединение
  Рейтинг: 638 Неутрално

  До коментар [#36] от "Хелиана":

  Ако не сме част от ЕС нищо не може да ни спре да отворим трети и четвърти блок на АЕЦ Козлодуй.Нищо не може да ни попречи да смъкнем рязко заплащането на ВЕИ централите и да си върнем мариците в държавни ръце.Ето ти начин не само да не се вдига цената на тока,а дори да се смъкне на половина.Има още какво да се направи,ако не сме членове на ЕС,но това е друга тема

  И въпреки всичко,и въпреки всички ще я има България
 46. 46 Профил на селянин
  селянин
  Рейтинг: 524 Гневно

  а защо Еврокомисията не го духа? От такива ценни съвети дойдохме до тука. Защо не дадат някой акъл как да се вдигнат доходите на хората, така че да станат колкото в Германия например или Австрия, а тогава може да се вдигне и цената на електроенергията.

 47. 47 Профил на Фронт за Национално Обединение
  Фронт за Национално Обединение
  Рейтинг: 638 Неутрално

  До коментар [#44] от "Хелиана":

  Ами я ми кажи,какво точно произвеждаме,че да изнасяме за ЕС???Нали това казвам,че ние нищо не произвеждаме,че нямаме собствено производство,че икономиката ни работи на ишлеме.Безмитният внос който ти посочи като една от причините да стоим в ЕС,унищожава цялата ни икономика,а поредното вдигане на тока ще унищожи и това което все още го има и работи.

  И въпреки всичко,и въпреки всички ще я има България
 48. 48 Профил на Tom Sawyer
  Tom Sawyer
  Рейтинг: 452 Неутрално

  Искам да видя заглавие "България трябва да вдигне заплатите до новото на EU" ама едва ли....

  Реформаторски миражи. Оставка! If you don`t want to Democracy, Democracy will come to you.
 49. 49 Профил на foure
  foure
  Рейтинг: 707 Гневно

  Папагалите от ЕС нещо за повишение на заплатите споменават ли? Ако не, да си мълчат, да си изправят кривите краставици и да не ръсят много мозък, че и без друго им е кът

 50. 50 Профил на ivanalex2
  ivanalex2
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Не може всичко да се вдига на 1 път: сега ще вдигнем тока, храните, отоплението, пък след някоя и друга година - и заплатите. Всичко по реда си.

 51. 51 Профил на Булаир
  Булаир
  Рейтинг: 685 Неутрално

  "В България, както и Малта, има недостиг на приходи от електрическите системи, защото цените за потребителите (особено за домакинствата) са прекалено ниски, за да покрият разходите на ЕРП-тата, пише в доклада."
  --- Превод: Водещи в ценообразуването трябва да бъдат ЕРП-тата. Ако те си вдигнат разходите (напр. за скъпоплатени консултанти ...) народонаселението е длъжно да ги плати.

  "Според него роля в случая играе експанзията на ВЕИ, стимулирана с щедри субсидии, както и дългосрочните договори за покупка на енергия "
  --- Превод: Това го направихте по наше изискване, но малко се поувлякохте в субсидиите.

  "Тъй като България има висок производствен капацитет, една от препоръките е да си осигури износ, който би изисквал по-добри интерконектори"
  --- Въпрос: А има ли пазар за такъв скъп износ ??? Та този въпрос бе трябвало да възникне в главите на брюкселските пишурки преди да дават толкова "ценен" съвет

 52. 52 Профил на Хелиана
  Хелиана
  Рейтинг: 1102 Неутрално

  Не съм за Козлодуй, ние и в момента произвеждаме повече, отколкото ни е нужно и изнасяме на смешни цени. За "евтината" атомна енергия сме нищили много темата и няма да я започваме отново. За Мариците и Цанков камък трябва да има раследване и много строго наказани и ако е възможно, да се получат обратно част от парите, взети като подкупи, това е единственото, което можем да направим. Ти какво си мислиш, че ако излезем от ЕС и започнем да национализираме обекти и ще цъфнем и вържем ли?! Нали няма да се появи един инвеститор повече. И България ще заприлича на Куба.

 53. 53 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4434 Любопитно

  "България е сред 11-те държави в ЕС, където има дефицит в цената на тока и се препоръчва тя да се увеличи, пише в доклад на Европейската комисия, публикуван на 3 октомври."

  A, кога ЕК ще препоръча да се увеличат доходите на гражданите в България!? Вярно, че в България цената на тока е един от най-евтините в ЕС, но за сметка на това заплатите ни в ЕС са НАЙ-НИСКИ!!!

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 54. 54 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1478 Неутрално

  [quote#40:"Фронт за Национално Обединение"]Износа на стоки към ЕС е пренебрежимо малък,в сравнение с вноса.[/quote]

  търговия с ЕС 2013:
  - износ 26 111.1 млн лв
  - внос 30 164.7 млн лв


  [quote#15:"ЙЕИ"]Ако се въведе акта за либерализиране на енергийните доставки(по който плащаме глоби от 130000 евро/мес) и ЕРП-тата купуват енергията си на борсата под цена от 7.5 ст(погледнете си фактурите цена под 13 ст няма )
  дали няма да ни паднат ццените [/quote]

  Мне, нема да ви паднат цените. При либерализация цените падат само за клиенти на едро, а матряла вместо сегашния претеглен микс от цени, вече плаща само по най- дебелата цена, а сегашните евтини производители си дигат печалбите.  [quote#15:"ЙЕИ"]И тогава става като в Дания - ВЕИ централите продават тока в слънчевите дни по 1 ст. [/quote]

  Точно като в Дания ше стане. Там тока за матряла е по 30 цента.

 55. 55 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1089 Любопитно

  Поне 50%
  Айде Боце, вдигай още тока

 56. 56 Профил на kotrag
  kotrag
  Рейтинг: 524 Весело


  Всъщност, според Евростат (констатация от ''доклада'') цената на ел енергията, далеч не е толкова критична за домакинствата на континента, защото представлява само 2.8% от плащанията на домакинствата... Цитат:

  '' Electricity is considered as an important item of households' spending. However, according to the recent
  Eurostat's Households Budget Survey, carried out in 2012, electricity represented only 2.8% of consumption
  expenditure of an average EU household. The share of electricity in households' budgets ranged from 1.2%
  in Greece to 5.6% in Slovakia, also exceeding 4% in Sweden, the Czech Republic, Croatia and Portugal. The
  share of electricity bills is much higher among the people with the lowest income. ''

  Като си помисля и у нас е така - около 4-5% от общите разходи на домакинствата са за ел. енергия... така, че какво толкова да му мислим - 45-50 ст за киловатчас, като че ли е ''справедливата'' цена ...хем да няма дефицит в ''системата'' за известно време.

 57. 57
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 58. 58 Профил на ь
  ь
  Рейтинг: 1221 Неутрално

  [quote#38:"graoveca"]Кое от тези се вдига през годините, че да има увеличение в крайната цена, винаги ми е било интересно. Моля компетентните хора да кажат[/quote]
  Без претенции за компетентност
  Цената е в крайна сметка микс от цени за придобита по различен начин енергия. Къде идва вината на управниците? Някой подписа едни дългосрочни договори с едни ТЕЦ-ове, да се изкупува от тях енергията на доста по-висока цена, на която плащат крайните потребители, компенсирайки това с ниската цена от АЕЦ-а. После от Европа ни задължиха определен % от енергията да е от ВЕИ-та. Лошо няма, но пак се подписаха дългосрочни договори за изкупуване, при това на такива цени ... че всеки се юрна да монтира Никой не ни напъваше да го направим това от днес за утре, ама предното правителство осигури една времева "дупка"(умишлено), която позволи да се изградят два пъти повече мощности, от колкото бяха построени до момента ... и сега АЕЦ-а не може да поеме голямата ценова разлика в микса. ВЕИ-тата си искат парите, ако, че цените на първите и последните инсталирани мощности нямат нищо общо, поради значителното им намаление през годините

  простотията ходи по хората, затова обичам животните ...Цъкам само "+" ... но не на всеки!
 59. 59 Профил на Орлин Данев
  Орлин Данев
  Рейтинг: 637 Весело

  До коментар [#26] от "Борислава (be_free)":
  [quote#26:"Борислава (be_free)"]Ах тези зли руснаци, ще ни вдигат тока! [/quote]
  Аз отдавна подозирах,че тия от Брюксел са агенти на Путин
  и КГБ ! И се оказах прав!

 60. 60
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 61. 61
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 62. 62 Профил на nonsense
  nonsense
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Вдигането на цената е най-тъпият начин за решаване на проблема.
  Но явно в конкретната ситуация ЕК е част от проблема, а не от решението.

  shut up retard
 63. 63 Профил на Хелиана
  Хелиана
  Рейтинг: 1102 Неутрално

  [quote#57:"wwwrrr"] Ще вдигат тока, за какво - да осигурят свръхпечалби на западни инвеститори, наглостта ви няма граници. [/quote]
  Това със свръхпечалбите на западните инвеститори няма нищо общо с Европата, байно. Тези договори са подписани от чисто наши български политици. И не е толкова трудно да се научат кои са те, поне тези, които са видимите, а чрез тях да се стигне евентуално и до кукловодите. Това се отнася се и за договорите с източните инвеститори. При нас проблемите с тока не започнаха от влизането ни в ЕС, те започнаха още от самото начало на прехода и са си с чисто български корени (е, поне продажниците са българи).

 64. 64 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2034 Любопитно

  Аз пък препоръчвам да им се опънат шялтерите на тарикатите и да ходят да си продават тока на свободния пазар или сами да си го консумират (не е забранено сами да си го потребяват тока и да бъдат енергийно ефективни, конкурентни и рентабилни)! Ако някой иска точно зелен ток - да ходи да си го купи точно от тях на техните цени.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 65. 65 Профил на babamie_roker.14
  babamie_roker.14
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#19] от "Мърмор":

  как да стане сами себе си да разкрият...някак не върви, да си спрат канчето и да станат обвиняеми

 66. 66 Профил на chaosfire
  chaosfire
  Рейтинг: 457 Неутрално

  Най-безумното е искането на някои форумци Европа да препоръчала повишение на заплатите! Хахаха ))
  Ей това е мисленето след 45 г. комунизъм. Чакаш с протегната ръка някой отгоре да ти повиши заплащането. Зашото всичката измет е на държвна службица, където се плаща, колкото се и работи.

 67. 67 Профил на Орлин Данев
  Орлин Данев
  Рейтинг: 637 Любопитно

  До коментар [#25] от "Фронт за Национално Обединение":
  [quote#25:"Фронт за Национално Обединение"]Нека някой посочи само една причина все още България да стой в ЕС.Аз мога да посоча поне 100 да напуснем клуба на богатите. [/quote]
  До коментар [#30] от "Симо":
  [quote#30:"Симо"]До коментар [#25] от "Фронт за Национално Обединение":
  1. Износа на български стоки за страните на ЕС
  2. Безмитния внос на стоки от страните в ЕС
  [/quote]
  Виж сега Симо:

  1)Износа на български стоки за страните на ЕС

  Такъв НЯМА ! Българските стоки негласно са забранени в страните от ЕС!  2)Безмитния внос на стоки от страните в ЕС

  А това пък се прави с цел,западните колонизатори да убият българската икономика,за да може да си пласират в България техните западни боклуци-Сделани в Китай!
  [quote#30:"Симо"]тогава погледни в количката си в магазина какви стоки слагаш. [/quote]
  Аз специално не слагам в количката си почти нищо,когато някой път случайно вляза в Билла,Лидл,Карфур,Кауфланд и други подобни представители на западните колонизатори!Както казах,там продават предимно евтини западни боклуци!На село си произвеждаме почти всичко за храна!Аз клиент-консуматор на стоките на западните колониалисти няма да стана!

 68. 68 Профил на Фронт за Национално Обединение
  Фронт за Национално Обединение
  Рейтинг: 638 Неутрално

  До коментар [#52] от "Хелиана":

  Не съм за Козлодуй, ние и в момента произвеждаме повече, отколкото ни е нужно и изнасяме на смешни цени. За "евтината" атомна енергия сме нищили много темата и няма да я започваме отново. За Мариците и Цанков камък трябва да има раследване и много строго наказани и ако е възможно, да се получат обратно част от парите, взети като подкупи, това е единственото, което можем да направим. Ти какво си мислиш, че ако излезем от ЕС и започнем да национализираме обекти и ще цъфнем и вържем ли?! Нали няма да се появи един инвеститор повече. И България ще заприлича на Куба

  Ние и в момента произвеждаме повече, отколкото ни е нужно и изнасяме на смешни цени,защото:
  1.Огромна част от ел енергията се произвежда от ВЕИ централи на които мегават час се заплаща от 400 до 800 лв.И тук трябва дебело да подчертая,че ЕС ни е задължил да въвеждаме тези ВЕИ и да изкупуваме произведеното от тях на горе посочените цени.Нека те да излязат на свободният пазар.
  2.Американските марици 1 и 3 държавата е задължена да изкупува произведеното от тях на цени от порядъка 150лв. за мегават,при 43 лв. за мегават от АЕЦ.
  3.Изнасяме евтин ток именно поради горните две причини.Понеже сме задължени да изкупуваме скъпата ел енергия от ВЕИ и американските марици,а в същото време евтината енергия я продаваме на вън.

  И въпреки всичко,и въпреки всички ще я има България
 69. 69 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7876 Неутрално

  ""Тъй като България има висок производствен капацитет..."
  А за някои,въобще не е достатъчен и искат още.

 70. 70 Профил на Орлин Данев
  Орлин Данев
  Рейтинг: 637 Любопитно

  До коментар [#9] от "ASTYLE":
  [quote#8:"ASTYLE"]Ех, значи. Ще развалиме заверата. А какви хубави бунтове щяха да станат за чудо и приказ. [/quote]
  Не те разбирам! Бунтове ще станат и то големи!
  Може би искаш да кажеш,че привържениците на ГЕРБ и РБ(демек умните и красивите)няма да участват в бунтовете!
  Съмнявам се да ти кажа-те също са хора и също душа носят-а както знаеш "Гладът е по-силен и от тока"!
  Може да НЕ скочат само,ако от партийните им централи
  им раздадат пари да си плащат по-скъпия ток!

 71. 71 Профил на chaosfire
  chaosfire
  Рейтинг: 457 Неутрално

  До коментар [#68] от "Фронт за Национално Обединение":

  ЕС не ни е виновен, че имаме корумпирани политици. Не виждам как в Русия няма корупция въпреки стоновете на путинопоклонниците.

 72. 72 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1089 Любопитно

  Тези от ЕК, които са написали тази глупост, ако поседят тук на тези цени на тока и на тези заплати - ще избягат с 200 на 2-рия месец!!!

 73. 73 Профил на омбре
  омбре
  Рейтинг: 753 Неутрално

  Само тока ли ,ами смешните заплати и пенцийки които на запад се вземат с работа за час или най много за ден.Та за какво ни ЕС щом го интересува само цената на тока,ЕС унищожи икономиката на България,затвори работещи реактори и ни потопи в абсолютна бедност.Щом е така аз съм против ЕС.

  НЯКОЙ НЕ ГИ БИВА ЗА НИЩО...НО СА СПОСОБНИ НА ВСИЧКО
 74. 74 Профил на Хелиана
  Хелиана
  Рейтинг: 1102 Неутрално

  [quote#47:"Фронт за Национално Обединение"] Ами я ми кажи,какво точно произвеждаме,че да изнасяме за ЕС???Нали това казвам,че ние нищо не произвеждаме,че нямаме собствено производство,че икономиката ни работи на ишлеме.Безмитният внос който ти посочи като една от причините да стоим в ЕС,унищожава цялата ни икономика,а поредното вдигане на тока ще унищожи и това което все още го има и работи. [/quote]
  За вноса и износа вече ти дадоха отговор по-горе, разликата е малка. Срещу безмитният внос стои и опцията за безмитен износ. Ако парите по европрограмите не се присвояваха на шуро-баджанашки принцип а се използваха за развитие на приложната наука и икономиката, със сигурност можехме и да сме на плюс там. Но тук хората с мозък, които да ги е грижа за държавата, са изчезнал вид от Червената книга за застрашените видове. Затова, вместо да се използват примерно евросубсидиите за преминаване на тютюнопроизводителите към нови перспективни производства, държавата им доплаща разликите в изкупните цени на тютюна (за наша сметка) и хем те са на загуба, хем ние. От такива примери е изтъкана цялата ни икономика и това няма нищо общо с ЕС, а със собственият ни начин на управление. Със сигурност има натиск от чужди производители, които искат нашия пазар, включително западни, така е в икономиката. Така е обаче и в собствените им страни, и там има такъв натиск. Защо не видим как те се справят със ситуацията и ако можем да се поучим, а ако нещо ни се вижда нечестно, да повдигнем въпроса в ЕС (този механизъм съществува и е много ефективен, ако знаеш как да го използваш). Ама по-лесно от поемане на отговорността и адекватните действия е другите да са ни виновни.

 75. 75 Профил на ivanivanovv
  ivanivanovv
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Преди време препоръча да не вдига заплатите... много бързо растели.

  Лобито на енергомафиотите е брюкселско...

 76. 76 Профил на chaosfire
  chaosfire
  Рейтинг: 457 Неутрално

  До коментар [#70] от "багаин-вежлив,зелен човек":

  За РБ са гласували предимно хора, които могат да си плащат тока и не чакат подаяния от някой отгоре. Партийните номенклатурчици и мизерниците без умения са традиционно в БСП - паритята с най-некарърния електорат и ДПС и Атака - мизерни, необразовани и утепани от живота хорица, които ги мързи като за световно.

 77. 77 Профил на graoveca
  graoveca
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#58] от "ь":

  Благодаря! Мисля, че схванах

  И.П. пред бТВ.: ..Както всички знаят, от доста години вече работим заедно с „А за Б“,... може би в момента е най-големият донор в България..
 78. 78 Профил на ivanivanovv
  ivanivanovv
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#66] от "chaosfire":
  тя си препоръча да препоръча да не се увеличават през 2007 година друже, сега е време да препоръча обратното.

 79. 79 Профил на chaosfire
  chaosfire
  Рейтинг: 457 Неутрално

  До коментар [#73] от "омбре":

  В Европа заплатите не ги определя правителството, а работодателите. Това комунистическо робско мислене ще ви държи в мизерия, където и да отидете.

 80. 80 Профил на ь
  ь
  Рейтинг: 1221 Неутрално

  [quote#68:"Фронт за Национално Обединение"]Не съм за Козлодуй, ние и в момента произвеждаме повече, отколкото ни е нужно и изнасяме на смешни цени. [/quote]
  Аз съм за Козлодуй и по-точно за максималното удължаване на живота на двата работещи реактора ... а с енергията в повече е така, защото не може да се съхранява ... а трябва да е в повече, за да функционира нормално системата ))

  простотията ходи по хората, затова обичам животните ...Цъкам само "+" ... но не на всеки!
 81. 81
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 82. 82 Профил на ivanivanovv
  ivanivanovv
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#76] от "chaosfire":

  виж сега, аз мързелив българин почти не познавам. Като пишеш ей така през куп за грош, не се ли замисляш, че има доста трудолюбиви хора и то без значение от това за кой са пуснали глас или пък не гласуват. Виж част от РБ - рентиерите те работят само да отидат да вземат наемите веднъж месечно. Може и комисионните.

 83. 83 Профил на Фронт за Национално Обединение
  Фронт за Национално Обединение
  Рейтинг: 638 Весело

  До коментар [#67] от "багаин-вежлив,зелен човек":

  Аз клиент-консуматор на стоките на западните колониалисти няма да стана!

  Точно тук е ключа за палатката.ЕС гледа на България и на българите,не като членове на ЕС,а като на потребители.Нека само да видим какви комисии са се създали у нас след влизането ни в ЕС. Комисия за защита на потребителя и Комисия за защита на конкуренцията,а Комисия за защита на гражданина защо няма?Защото ние за брюкселските бюрократи не сме граждани,а потребители.И като сме потребители,следователно трябва да потребяваме,но какво като нищо не произвеждаме,ами ето ви на Безмитен внос.Да Ви е сладко,поне на вас дами и господа с Евро–атлантически ценности,защото на народа отдавна му приседна

  И въпреки всичко,и въпреки всички ще я има България
 84. 84 Профил на chaosfire
  chaosfire
  Рейтинг: 457 Неутрално

  До коментар [#78] от "ivanivanovv":

  Правителството не може да вдигне моята заплата друже. Не знам как е с твоята. При мен заплатата зависи от работодателя ми, а той я определя на база уменията ми и търсенето на пазара на специалсти като мен.
  Като се съкрати държавната администрация на половина и държавата приватизира всички останали предприятия и фирми, които все още са държавни, тогава израза "да увеличат заплатите" ще е толкова смешен, колкото ми е на мен в момента.

 85. 85 Профил на Суджук Герберите
  Суджук Герберите
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Много много неприятно ще е за мнозинството българи, ако цените на тока стигнат европейските. Например в испания, за един бойлер около 45 литра, без фурна, само с котлони и без да се топля на ток - 100 евро на месец. Мои приятели със същата консумация - същата цена. А това е наистина малка консумация за 2ма човека.
  Така че ако в БГ цените станат като на западна Европа предполагам че просто всички ще стоят на тъмно.

  Голям апартамент купи, голяма сума не плащай!
 86. 86 Профил на chaosfire
  chaosfire
  Рейтинг: 457 Неутрално

  До коментар [#82] от "ivanivanovv":

  Аз пък познавам много мързеливи българи и те са предимно комунета. Некадърни и необразовани мързели чакащи "некой да им даде". Хората, които са госпордари на живота си и не са с робска психика не чакат, а работят и печелят.
  Оправданието на некадърника е, че тези които са успели са или рентиери или платени колонизатори. Трудно ще си признае, че някой успял човек може да има повече умения. Така трябва да си признае и че той самия за нищо не го бива. Комунизма е изградил робско съзнание и затова и България е последна дупка на кавала. Докато чакате с протегната ръка, ще получавате колкото ви подхвърлят - свиквайте. Получавате колкото ви бива.

 87. 87 Профил на ь
  ь
  Рейтинг: 1221 Весело

  [quote#68:"Фронт за Национално Обединение"]И тук трябва дебело да подчертая,че ЕС ни е задължил да въвеждаме тези ВЕИ и да изкупуваме произведеното от тях на горе посочените цени.[/quote]
  Дай линк поне да видим този документ, в който ни указват цените, че нещо съм пропуснал този момент ) Има указания до 2020 г. 16% от енергията да е от ВЕИ(без претенции да съм много точен) ... кви цени, кви 5 лева

  простотията ходи по хората, затова обичам животните ...Цъкам само "+" ... но не на всеки!
 88. 88 Профил на ь
  ь
  Рейтинг: 1221 Весело

  [quote#81:"Репей"]Ето заради тези брюкселски уроди в неделя АТАКА получи моя глас[/quote]
  Е, за тебе този твой акт може да е повод за гордост ... от мен съболезнования ))

  простотията ходи по хората, затова обичам животните ...Цъкам само "+" ... но не на всеки!
 89. 89 Профил на palpatin
  palpatin
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#7] от "Хи-хи":

  Първоначално през 2009-а година бе заложено дялът на ВЕИ до 2020-а година да достигне 20%, като по-голямата част от тях да идва от ВЕЦ-ове. А една "екзотична" електроенергия като тази от фотоволтаика до 2020-а година да достигне инсталирани мощности до максимум 600 МВ. ДКЕВР обаче допусна само 2012-а година дялът само на фотоволтаичните инсталации да надхвърли 1 ГВ. Вятърните централи дори не са в сметката. Така че не ЕС е виновен за експанзията на ВЕИ у нас, кашата е "домашно сготвена......"

 90. 90 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1089 Любопитно

  До коментар [#24] от "hinin37":

  ГЕРБер, поне за 2-рипът ти обяснавам!
  Законът, НЕ определя цени. Няма нищо общо с тях.
  Цените са определяни от твоите ГЕРБери

 91. 91 Профил на burkera
  burkera
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Евро*ейската комисия явно няма нищо против непазарния принцип, по който оперира пазара на ток, което противоречи на всичките им директиви, регламенти и на самата философия върху която е изградена икономическата общност.
  Евро*ейската комисия очевидно няма и нищо против ниските доходи на българите и НЕ препоръчва те да се вдигнат, напротив - реже и краде еврофондове при всеки удобен случай.
  Тия се оказаха лъжци, лицемери и измамници!

 92. 92 Профил на idiotstavrev
  idiotstavrev
  Рейтинг: 294 Неутрално

  [quote#56:"kotrag"]Като си помисля и у нас е така - около 4-5% от общите разходи на домакинствата са за ел. енергия... така, че какво толкова да му мислим - 45-50 ст за киловатчас, като че ли е ''справедливата'' цена ...хем да няма дефицит в ''системата'' за известно време.[/quote]

  Kotragcho не пак с тоя номер по пързалката батка. При неефективната производителност на труда в България, увеличение на тока с 50% ще доведе веднага до двуцифрена инфлация, къде закономерно, къде не толкова на пазарен принцип.

 93. 93 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1338 Неутрално

  Много основания ми дават еврочиновниците да се съмнявам в адекватността им.

 94. 94 Профил на InmoInvestments
  InmoInvestments
  Рейтинг: 868 Неутрално

  Абсолютно правилно решение. Заедно с това да се помосли за по-голям гратисен период до заплащане на сметката и помощи за по-ниско платените. Енергията не е евтино удоволствие.

  You can get much farther with a kind word and a gun than you can with a kind word alone. Al Capone
 95. 95 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 2141 Неутрално

  ЕК да си гледа работата. На запад може да взимат по 3000 евро заплата, но тук е само 250 евро масовото заплащане. И без това се очакват масирани протести срещу новата цена на тока през зимата. Ако сега вдигнат пак цените, вече ще пламне гражданска война. Дори протестите срещу "КОЙ" ще бъдат малка вечеринка в сравнение с гнева на бесния 7-милионен народ.

  СССР - родина на всички безотечественици! При капитализма човек експлоатира човека, а при социализма е точно обратното! Всеки кооператор - прасе, всеки комунист - две! Всички комунисти - под земята! 25 цирк - 25 години плодотворна размяна на циркови номера между България и СССР! Който не познава Сибир, той не познава СССР! Да живее 10-ти септември - ден на народната милиция - единствената опора на народната власт! До 9 септември 1944 г. България беше на ръба на пропастта. След това направи смела крачка напред!
 96. 96 Профил на Petar Kisyov
  Petar Kisyov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Никъде не успях да прочета, че ЕК иска да вдигне цената на тока. Цитирам доклада.

  In order to eliminate the financial difficulties of the power sector, the World Bank's (2013) report
  recommends a comprehensive set of measures involving electricity producers, consumers and the public
  sector. In addition to limited tariff adjustments, they should include a reduction of preferential pricing for
  cogeneration, "equitably addressing" financial liabilities arising from preferential tariffs for renewable
  energy, long-term agreements and failed investments; reducing costs through the whole energy chain etc.
  As Bulgaria has an excess generation capacity, one of the recommendations is to facilitate exports which
  would require better interconnections.

 97. 97 Профил на rorikabc
  rorikabc
  Рейтинг: 524 Неутрално

  [quote#6:"Черен драгалевски циганин"]А кога ще препоръча и повишаване на заплатите и намаляване на администрацията? [/quote]
  Препоръчва и повишаване на социалните за бедните , ама дали знае че те ток не плащат?

 98. 98 Профил на rorikabc
  rorikabc
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#96] от "ijo04368205":

  Тия наште , май са искали някакви компенсации , и тия им ПРЕПОРЪчВАТ а не го изискват. Това е май алиби да вдигнат социядните и намалят пенсиите.
  А съд за съсипването на НЕК няма ли?Жената на Доган , сина на Бисеров, ... в борда на директорите на НЕК. Законите на Христо Бисеров.
  Някой питаше , абе къде е Бисеров? Да не си плати исканото и тихомълком го пуснаха да си щшече д-то на някой остров?

 99. 99 Профил на idiotstavrev
  idiotstavrev
  Рейтинг: 294 Неутрално

  [quote#90:"stenli1"]ГЕРБер, поне за 2-рипът ти обяснавам!
  Законът, НЕ определя цени. Няма нищо общо с тях.
  Цените са определяни от твоите ГЕРБери[/quote]

  Нещо повече. Онази вечер в шоуто на Слави Лилянчето плещеше едни дебели мазни лъжи, ама умника от Учин дол и кликата му от необразовани редактори не схванаха за какво иде реч.

  http://www.btv.bg/video/shows/shouto-na-slavi/videos/shouto-na-slavi-gostuva-liljana-pavlova-2-chast.html

  Интерсното започва от 08.00 нататък:

  1. По времето на тройната коалиция видиш бил приет закона (демек пак ОНИЯ са виновни). Естествено, че трябваше да се приеме закон за ВЕИ, има европейска правна рамка в тази посока и законът ни за ВЕИ в общи линии беше ок.

  А какво ви пречеше за близо 4 години да промените Закона за енергетиката и ЗВИЕ? Един два параграфа стигат, къде спаха Трайчо и Делянчо? Аако не знаете как питайте ме мен, аз ще ви го напиша!

  2. "...завишавайки в огромни размери цената" Чакай сега Лилянче. Цената не я определя ЕС или закона, а ДКЕВР. При това е индивидуална, за всеки шестмесечен период, ако не е лъжа. А кой назначава ДКЕВР, този стожер на независимата регулаторна дейност в България?

  3. Тъй закона видиш ли 2009 беше такъв и ние ги присъединихме. Само дето ако бяхте променили Закона през 2009, договорите за присъединяване и изкупуване щяха да се променят съответно, защото не закона се съобразява с договорите, а обратното.

  4. 2009 имало проекти, дето били от 2007 и след 2 годишен срок трябвало да се присъединят. Ми хубу, като не знаете или не искате да промените закона, що поне не спряхте 2009 с одобряване на нови мощности, вместо това бихте всички рекорди по присъединяване 2011 и 2012г. За тия вече не можеш да кажеш, че са ви подарък от тройната коалиция.

  5. 9:50" Тоз малко по начетен редактор се опита да спори по Наредба 6, че е можело да се опънат малко на наплива на загрижени за екологията добронамерени "капиталисти-енергопроизводители" И тука вече Лилянчето взе много да лъже и маже "експертно". Договора за присъединяване се получавал, първо, а после строиш и въвеждаш в експлоатация" Да, ама не! Договор за присъединяване се сключва едва след Акт 16 на присъединителното съоръжение и обекта, който с присъединява. Пише го във всеки договор на ЕРП и в общите им условия. Няма как да сключиш договор за присъединяване на нещо, което не е въведено в експлоатация по ЗУТ. Второ, цените за изкупване не са в договора за присъединяване, а в един друг договор - така че и тука греда. И трето, предварителните договори за присъединяване и изкупуване са едно, окончателните друго. Ако бяхте променили двата закона и наредбата още 2009 и 2010, окончателните договори щяха да са при други условия, без значение какво пише в предварителните!

  6. 10:15 "Как да не сме усещали, нали през това време намаляваме цената" Тука вече леко си признава, че те определят цената, а не законите на тройната коалиция. Хубу. ама през 2011 цената още беше над 200 лв и продължавахте да "присъединявате" свои хора като Цв. Бориславова на цени, по-високи от американските Тец-ве. Щото на 10:50 Лилянчето врътна пак натам, да обяснява как цените за изкупуване на Мариците били ОЩЕ по-високи. Да, ама не. На Цветелинка и на Иво Прокопиев и некои други видни заслужили дейци купуват(МЕ) тока на малко повече отколкото на Лидлоу от американския ТЕЦ.

  7. 11:10 "В момента цената на тока, е тази, която е пазарната цена, включвайки всичко" Ко речииии? Ньеееее.

  Изобщо Лилянчето бая се изпусна и забрави основното правило - не лъжи за нещо, за което лесно могат да те хванат!

 100. 100 Профил на Фронт за Национално Обединение
  Фронт за Национално Обединение
  Рейтинг: 638 Неутрално

  До коментар [#87] от "ь":

  Има указания до 2020 г. 16% от енергията да е от ВЕИ(без претенции да съм много точен) ... кви цени, кви 5 лева

  Не съм казвал,че цените са наложени от ЕС,но ти сам посочваш дата и проценти,който сме задължени да спазим,което само по себе си води до появата на лобита на ВЕИ сектора в политиката и от там до безумните цени който им се дават.Ако не бяхме задължени да въведем тези 16% ВЕИ до 2020 г. на който сме задължени да изкупуваме 100% от произведената енергия щеше ли на някой да му мине през ума да измисля цени от порядъка на 800 лв. за мегават?Формулата е проста ЕС+ВЕИ=българоубйство

  И въпреки всичко,и въпреки всички ще я има България
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK